km/óra
  2023.09.23., szombat  •  Tekla napja
Berajzolták az új hajtásokat a Szőlő Jövésnek Könyvébe

Berajzolták az új hajtásokat a Szőlő Jövésnek Könyvébe

Közönség nélkül tartották meg Kőszegen a 280 éves hagyományokkal bíró Szőlő Jövésnek Ünnepét, amely a város közösségi oldalán volt követhető. A polgármester a Jurisics téren fogadta a menetet, és a szőlőtermesztés egykori fontosságáról beszélt.

 

Básthy Béla Kőszeg polgármestere elmondta, hogy a kézműves mesterségek mellett kiemelt szerepet játszott a borászat Kőszeg város létének biztosításában. Akkoriban megtestesítették a város bevételét, a város megélhetését.


Szent György napja volt a gazdasági év fordulója, a bíróválasztás ideje, és az előző évi elszámolás ideje. A gazdák pedig ilyenkor mutatják be ma is Kőszeg különböző dűlőiből begyűjtött szőlőhajtásokat. Idén először a városi ültetvényről is hoztak mintát. Négyezer tőke furminttal büszkélkedhet az önkormányzat.


Láng József, a Szőlőtermesztők és Borértékesítők Szövetkezete elnöke hozzátette, öröm számukra, hogy a szőlő jól telelt, ez látható a hajtásokon is. 


Kőszegen 1740-ben született rendelet arról, hogy ezen a napon bemutassák és be is jegyezzék a szőlőhajtásokat. Azóta vezetik a Szőlő Jövésnek Könyvét, az utóbbi 30 évben Németh János rajzolja be a hajtásokat.


Németh János művésztanár kiemelte, hogy a könyvben elhelyezték a dűlők hajtásait. Ma is ugyanebben a sorrendben teszik. Ha valaki lapozgatja a könyvet, nem kell keresgélni, mert mindig ugyanolyan kompozícióban találhatók az ábrázolások.


A járványveszély miatt a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes helyett csak egy páros ropta a táncot. A hagyományos Szőlő Jövésnek ünnepe ezzel a produkcióval együtt szerepel az értékeket őrző Európai Jegyzékben.

 

Fotó: archív, Kőszeg város Facebook-oldala

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Sírós-nevetős születésnap: 15 éves a Fekete István Állatvédő Egyesület
Egész napos kutyabulival ünnepelte a Fekete István Állatvédő Egyesület 15. születésnapját: a Történelmi Témaparkban tartott szombati esemény minden programja az egyesület támogatását szolgálta – hiszen az állatmenhely hétköznapjai nem mindig vidámak.
legfrissebbek
XIV. Horváth Zoltán Emléktorna: magabiztos, húszpontos győzelemmel jutott döntőbe a Falco
A házigazda szombathelyiek 101-81-re verték a horvát Zabok gárdáját, a fináléban pedig az Eisenstadtot legyőző Sencur együttesével találkoznak.
Koncert lesz a református templomban
A Reformáció ünnepe alkalmából már huszadik éve rendeznek jótékonysági koncertet október végén. Idén a Szekeres Tamás - 25 év az Omegában című, klasszikus elemekkel ötvözött, nagyrészt Omega-dalokból álló koncertnek ad otthont a Szombathelyi Református Templom – hangzott el az október 28-ai eseményt beharangozó sajtótájékoztatón csütörtökön.
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Speciális Nézőpont - Fogyatékkal élő alkotók filmjeit vetítették a könyvtárban
Hetedik alkalommal rendezte meg a Speciális Nézőpont című esélyegyenlőségi filmes találkozót a Speciális Mozgókép Egyesület és a Berzsenyi Dániel Könyvtár.
Folytatná sorozatát az SZKKA
A PC Trade Szeged NKE érkezik szombaton a Rohonci úti sportcsarnokba. A találkozó esélyese a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia (SZKKA) alakulata, amely eddig mindhárom bajnokiját megnyerte.