km/óra
  2023.03.28., kedd  •  Gedeon, Johanna napja
Berajzolták az új hajtásokat a Szőlő Jövésnek Könyvébe

Berajzolták az új hajtásokat a Szőlő Jövésnek Könyvébe

Közönség nélkül tartották meg Kőszegen a 280 éves hagyományokkal bíró Szőlő Jövésnek Ünnepét, amely a város közösségi oldalán volt követhető. A polgármester a Jurisics téren fogadta a menetet, és a szőlőtermesztés egykori fontosságáról beszélt.

 

Básthy Béla Kőszeg polgármestere elmondta, hogy a kézműves mesterségek mellett kiemelt szerepet játszott a borászat Kőszeg város létének biztosításában. Akkoriban megtestesítették a város bevételét, a város megélhetését.


Szent György napja volt a gazdasági év fordulója, a bíróválasztás ideje, és az előző évi elszámolás ideje. A gazdák pedig ilyenkor mutatják be ma is Kőszeg különböző dűlőiből begyűjtött szőlőhajtásokat. Idén először a városi ültetvényről is hoztak mintát. Négyezer tőke furminttal büszkélkedhet az önkormányzat.


Láng József, a Szőlőtermesztők és Borértékesítők Szövetkezete elnöke hozzátette, öröm számukra, hogy a szőlő jól telelt, ez látható a hajtásokon is. 


Kőszegen 1740-ben született rendelet arról, hogy ezen a napon bemutassák és be is jegyezzék a szőlőhajtásokat. Azóta vezetik a Szőlő Jövésnek Könyvét, az utóbbi 30 évben Németh János rajzolja be a hajtásokat.


Németh János művésztanár kiemelte, hogy a könyvben elhelyezték a dűlők hajtásait. Ma is ugyanebben a sorrendben teszik. Ha valaki lapozgatja a könyvet, nem kell keresgélni, mert mindig ugyanolyan kompozícióban találhatók az ábrázolások.


A járványveszély miatt a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes helyett csak egy páros ropta a táncot. A hagyományos Szőlő Jövésnek ünnepe ezzel a produkcióval együtt szerepel az értékeket őrző Európai Jegyzékben.

 

Fotó: archív, Kőszeg város Facebook-oldala

Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
Megyei II. osztály, déli csoport: a Csákánydoroszló nyerte a tavaszi nyitány rangadóját, hatig jutott a Gyöngyöshermán-Szentkirály
A Felsőcsatár hazai győzelemmel kezdett, az Egyházasrádóc és az Őriszentpéter viszont idegenből távozott pontokkal. A Tanakajd a Körmenddel, a Szentpéterfa a Telekessel játszott döntetlent.
legfrissebbek
Tizenhat helyszínen kérték a tűzoltók segítségét a viharos szél miatt
A viharos erejű szél adott munkát a Vas vármegyei tűzoltóknak is a hétfői napon. Összesen tizenhat kárhelyszínen kérték a segítségüket: volt, ahol kidőlt fák, leszakadt faágak akadályozták a forgalmat, de meglazult cserepek, hulló vakolat is jelentett veszélyt a járókelőkre, foglalta össze a viharkárokat a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.
Elkezdődött a nagy tavaszi utcatakarítás Szombathelyen
A KRESZ-park és környéke komplex megtisztításával kezdődött a 2023-as tavaszi utcatakarítási program Szombathelyen, olvasható a Szompark Facebook-oldalán.
Ráhúzta egy biciklisre a kormányt Szombathelyen a sofőr, felfüggesztett börtönt kapott
A Szombathelyi Járásbíróság közúti veszélyeztetés bűntette miatt 1 év, végrehajtásban 3 évre felfüggesztett szabadságvesztésre, valamint 180 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a vádlottat. Emellett a bíróság elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét, a pártfogó felügyelet céljának elősegítése érdekében pedig külön magatartási szabályként előírta, hogy a vádlott köteles alávetnie magát rendkívüli PAV vizsgálatnak, olvasható a Vas Vármegyei Főügyészség közleményében.
Megdőlt az országos és fővárosi szélrekord hétfőn
Megdőlt az országos és a fővárosi szélrekord is hétfőn - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján kedden.
Gyönyörű muzsikával köszöntötték a tavaszt
A múlt csütörtökön a Jászai Utcai Közösségi Tér fellépői köszöntötték a tavaszt, írja az intézmény Facebook-oldala.