km/óra
  2024.06.19., szerda  •  Gyárfás napja
Berajzolták az új hajtásokat a Szőlő Jövésnek Könyvébe

Berajzolták az új hajtásokat a Szőlő Jövésnek Könyvébe

Közönség nélkül tartották meg Kőszegen a 280 éves hagyományokkal bíró Szőlő Jövésnek Ünnepét, amely a város közösségi oldalán volt követhető. A polgármester a Jurisics téren fogadta a menetet, és a szőlőtermesztés egykori fontosságáról beszélt.

 

Básthy Béla Kőszeg polgármestere elmondta, hogy a kézműves mesterségek mellett kiemelt szerepet játszott a borászat Kőszeg város létének biztosításában. Akkoriban megtestesítették a város bevételét, a város megélhetését.


Szent György napja volt a gazdasági év fordulója, a bíróválasztás ideje, és az előző évi elszámolás ideje. A gazdák pedig ilyenkor mutatják be ma is Kőszeg különböző dűlőiből begyűjtött szőlőhajtásokat. Idén először a városi ültetvényről is hoztak mintát. Négyezer tőke furminttal büszkélkedhet az önkormányzat.


Láng József, a Szőlőtermesztők és Borértékesítők Szövetkezete elnöke hozzátette, öröm számukra, hogy a szőlő jól telelt, ez látható a hajtásokon is. 


Kőszegen 1740-ben született rendelet arról, hogy ezen a napon bemutassák és be is jegyezzék a szőlőhajtásokat. Azóta vezetik a Szőlő Jövésnek Könyvét, az utóbbi 30 évben Németh János rajzolja be a hajtásokat.


Németh János művésztanár kiemelte, hogy a könyvben elhelyezték a dűlők hajtásait. Ma is ugyanebben a sorrendben teszik. Ha valaki lapozgatja a könyvet, nem kell keresgélni, mert mindig ugyanolyan kompozícióban találhatók az ábrázolások.


A járványveszély miatt a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes helyett csak egy páros ropta a táncot. A hagyományos Szőlő Jövésnek ünnepe ezzel a produkcióval együtt szerepel az értékeket őrző Európai Jegyzékben.

 

Fotó: archív, Kőszeg város Facebook-oldala

Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
Isten hozta az újszülötteket!
Legfrissebb anyakönyvi híreink.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.