km/óra
  2023.12.04., hétfő  •  Borbála, Barbara napja
Újévi Operettgála
Vackor karácsonya
Benned a létra

Benned a létra

A Weöres Sándor Színház első 13 évének összefoglalója olvasható a könyvben, amely részletesen bemutatja a szombathelyi teátrum történetének főbb állomásait, sorra veszi az előadásokat.

 

2007 szeptemberében egyhangúlag döntött a közgyűlés a Weöres Sándor Színház megalapításáról, majd a zárt ülésen Jordán Tamást megválasztották igazgatónak.

 

A könyv első része felidézi a színház alapításáig vezető utat, a színházépületre vonatkozó felvetéseket, a szombathelyi színészképzést, az első bérletkampányt, a Thea-tér programjait. Ezt követően felvonultatja az eddigi előadásokat, végül 145 bérletes és bérleten kívüli előadás színlapja mutatja be a repertoárt.

 

– Ezt a szombathelyi 13 évet én rendkívül fontosnak tartom. Mindig mérlegeltem, hogy mennyi önzés, mennyi hiúság van abban a gondolatban, hogy ezt valamilyen formában meg kell örökíteni. Az én véleményem az – lehet vele vitatkozni –, hogy mindez színháztörténeti jelentőségű 13 év volt. Valami létrejött, ami szokatlan, ami új. Mindenképpen megörökítésre méltó, hogy milyen volt ez a korszak – mondta el a leköszönt színházigazgató, Jordán Tamás.

 

Az összefoglaló elkészítésére Ölbei Lívia újságírót kérte fel, aki a kezdetektől figyelemmel kísérte a teátrum szakmai tevékenységét, interjúkat készített a színészekkel, rendezőkkel, beszámolt a próbafolyamatokról, a premierekről – ezekre az írásaira alapozva szerkesztette a kiadványt.

 

– Ez a Weöres Sándor Színház képeskönyve. Fogalmazhatnék úgy is, hogy egy hosszúra nyúlt tudósítás, amiben lehetőség szerint megvillannak fontos pillanatok. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy újságírói pályám elejétől fogva nyomon követhettem a színház ügyét: a létrehozására irányuló törekvéseket, aztán az alapítás körülményeit, később az alkotói munkát. Bár Jordán Tamás alapgondolatát – miszerint a színház nem előadások egymásutánja, hanem agóra, fórum, találkozóhely – mindannyian ismerjük, mégis a könyv elsődleges célja az volt, hogy nézzük végig, mi történt az egyes évadokban. Számomra sokat jelent, hogy nagyszerű rendezőket láttam dolgozni az itt játszó kiváló színészekkel. Az, hogy Szombathely szinte a semmiből viszonylag gyorsan felkerült a színházi térképre, az a társulaton, az igazgató személyén túl a fantasztikus rendezőgárdának köszönhető. A teljesség igénye nélkül: eleinte érdekes volt látni, ahogy Dömötör Tamás dolgozik, a Jeles András keze alól kikerülő előadások kiemelkedő színvonalára nehéz jelzőt találni, Valló Péter rendezői instrukcióit hallani felért egy egyetemi kurzussal, a Mohácsi fivérek mindig egyre feljebb tették a lécet, Réthly Attila Csehov-rendezései fontos eseménynek számítottak, Alföldi Róbert jelenléte új színt hozott az itteni közegbe. Mindezt izgalmas, élményteli volt átélni – jegyezte meg a szerző.

 

A könyvet Bonyhádi Károly tervezte, a gazdag képanyag meghatározó részét Mészáros Zsolt készítette. A kiadvány létrejöttét az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.
legfrissebbek
2024 tavaszán elkezdődik a Csaba utca felújítása
Jövőre felújítják Szombathely egyik legrosszabb állapotú utcáját, a Csaba utcát. Erről Putz Attila (Éljen Szombathely!), a keleti várorész önkormányzati képviselője adott hírt, amikor azt írta, hogy ma megtörtént az első tervegyeztetés az ügyben.
Szombathely közlekedéssel kapcsolatos kihívásaira kerestek megoldást a városházán
December 4-én, hétfőn délután rendezték meg az EIT Urban Mobility TICER projekt gálarendezvényét a szombathelyi városháza nagytermében.
Maxi-Dubajt álmodott Orbán Viktor Rákosrendezőre
A Burzs Kalifa beruházójával építtetne új milleneumi városközpontot Rákosrendező pályaudvar 130 hektáros, állami tulajdonú, jelenleg rozsdaövezeti besorolású területén a kormány. Ezt Lázár János építési és közlekedési minszter jelentette be.
Még nem véglegesek az új választókerületi határok Szombathelyen
A népesség csökkenése miatt Szombathelyen módosítani kellett a választókerületeket, a jegyző elkészítette az új felosztást. A kihirdetés után 15 napig volt lehetőség a jogorvoslatra, városunkban a a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a Társaság a Szabadságjogokért és a Választási Földrajz segítségével megtámadta a jegyzői határozatot. A törvényszék megsemmisítette a beosztást, mert az nem tartalmazott érdemi indoklást, írja a telex.hu.
Heroint szállított a HA-SKA jelzésű gépen, őrizetbe vették a legendás magyar pilótát
8.1 millió eurót érő heroinnal bukott le Dublinban két magyar férfi múlt pénteken, a helyi nyomozók szerint az idősebb pilóta Európa-szerte hozta-vitte a heroin-, kokain- és kannabisz-szállítmányokat.