km/óra
  2023.03.25., szombat  •  Irén, Irisz napja
Beck Zoltán: „Egy dal nem egyszerűen egy zene és egy szöveg találkozása”

Beck Zoltán: „Egy dal nem egyszerűen egy zene és egy szöveg találkozása”

Az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ 2021. november 2–5. között egy négynapos, ingyenes dalszövegíró-képzés alkalmával kívánja megszólítani a szombathelyi zenei és slam poetry közösséget. A koraesti találkozások helyszíne a Művelődési és Sportház aulája lesz. Az előadók között szerepel Beck Zoltán, a 30Y együttes alapító dalszerzője, aki most lapunknak mesélt arról, hogy miként érdemes dalszöveget írni, és miről lesz szó az előadásán.

 

Szombathelyen jártál főiskolára, és az általad alapított 30Y zenekar is az egyik helyi járatos buszról kapta a nevét. Milyen szálak fűznek a városhoz?


Fűzfa Balázzsal, az ELTE Savaria Egyetemi Központ oktatójával a mai napig kapcsolatban vagyok. A Prieger-tesókkal jó barátságban vagyunk, és az Anima Sound System – történjen bármi – emblematikusan Szombathelyhez tartozik. A Holdosi-konferencia is ideköt, és tartottam rendhagyó irodalomórákat a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban. A legfrissebb szombathelyi élményem a Talajgyakorlatok – Barátság-almanach című könyvünk megjelenése. Szerzőtársammal, Jónás Tamással itt ismerkedtünk meg, még a kilencvenes évek második felében. 


Mi érdekel téged egy dalszöveg kapcsán? 


Engem az izgat, hogy a dalszöveg esztétikája hogyan működik, mi az a poétikai, esztétikai horizont, ami a dalszöveghez kapcsolódik, és hogy a dalszöveg miként szerveződik meg a maga nyelvi szintjén. Én nem szeretem azokat az öncélú szövegeket, amelyekben a szövegíró megmutatja a maga szövegtechnikai tudását, és a nyelvzsonglőr egyszer csak előtör belőle. A szavakkal ügyeskedésnek vajmi kevés köze van a szövegvalóság létrehozásához.


Tudod, hogy mikor írsz slágert?


Általában nem szoktam jól megjósolni a slágereinket, de azt szoktam sejteni, hogy egy dalszöveg érthető-e vagy sem. Szerintem tilos foglalkozni azzal, hogy egy dal sikeres lesz-e, hogyha tényleges alkotást akarunk létrehozni.


Meg lehet tanítani valakit dalszöveget írni?


Hogyha kattog valakiben a „szöveggé gyúrni a világot” élménye, akkor sokat tanulhat – elsősorban önmagáról. Írás közben kiderül, hogy milyen a viszonya a szövegekhez, és mennyire képes felszakítani magából valamit. Mindemellett persze nagyon sok technikai elemet lehet megtanulni, és nagyszerűen lehet fejlődni. 


A szombathelyi előadásod során miről fogsz beszélgetni a résztvevőkkel?


Szóba fog kerülni, hogy egy dal miért nem egyszerűen egy zene és egy szöveg találkozása, és hogy a dalszövegnek nincsen mindenható ereje. A legjobb dalszöveg is eredményezhet rossz dalt, és egy gyengének tűnő szöveg is működhet. Az is érdekes kérdés, hogy miként jönnek létre emblematikus sorok. Reményeim szerint olyan kérdéseket segítek feltenni a résztvevőknek, amiket még nem tettek fel saját maguknak. 


A programon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát a varga.anna@agora-savaria.hu címen jelezze.

 

Kisőrsi Zsófia

 

Savaria Fórum 32. évfolyam 9. szám - 2023.03.17.
Savaria Fórum 32. évfolyam 9. szám - 2023.03.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Megyei I. osztály: idegenben nyert a Haladás és a Király SE, hetet rúgott a Sárvár, hatot a Körmend
A Söpte a Táplán, a Jánosháza a Szentgotthárd ellen tartotta otthon mindhárom bajnoki pontot.
Balhé a meccs előtt - Fellöktek egy rendőrt, erősítés érkezett
A hazai másodosztályú labdarúgó mérkőzés előtt támadt rendőrökre egy maréknyi pécsi szurkoló Szombathelyen. Olvasónk szerint egy rendőr földre került, ezután már a rendőrök is rendezték a soraikat, írja a 112press.hu.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Megyei I. osztály: a Rábapaty és a Répcelak örülhetett a két vasárnapi mérkőzésen
Előbbi a Vépet, utóbbi a Csepreget győzte le a bajnokság 19. játéknapján.
legfrissebbek
Válik Reese Witherspoon és magyar származású férje
11 év után hozták meg a közös döntést.
Leborotválta a kamion a sávjába átsodródó személyautó oldalát a 86-oson
Az idős gépkocsivezető nem sérült meg.
Vemhes kocát ütött el egy Toyota Rábahídvég közelében
A sofőr egy szemből reflektorral érkező autó miatt lassított, majd nem sokkal ezután egy vaddisznó ugrott az autója elé, amit elütött.
Pár hónapja pótolt betonoszlopot tört egy Seat Balogunyomban, a 86-os főúton
A jármű vezetője későn észlelte, hogy az előtte haladó Ford furgon forgalmi okból lassít. A sofőr jobbra húzta a kormányt, de ütközött a Ford sarkával, majd egy betonoszlopnak ütközött, ami a műszaki mentés ideje alatt eldőlt.
Porviharokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat
A két héttel ezelőtti tömegbalesetet is porvihar okozta.