km/óra
  2022.05.23., hétfő  •  Dezső napja
Beck Zoltán: „Egy dal nem egyszerűen egy zene és egy szöveg találkozása”

Beck Zoltán: „Egy dal nem egyszerűen egy zene és egy szöveg találkozása”

Az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ 2021. november 2–5. között egy négynapos, ingyenes dalszövegíró-képzés alkalmával kívánja megszólítani a szombathelyi zenei és slam poetry közösséget. A koraesti találkozások helyszíne a Művelődési és Sportház aulája lesz. Az előadók között szerepel Beck Zoltán, a 30Y együttes alapító dalszerzője, aki most lapunknak mesélt arról, hogy miként érdemes dalszöveget írni, és miről lesz szó az előadásán.

 

Szombathelyen jártál főiskolára, és az általad alapított 30Y zenekar is az egyik helyi járatos buszról kapta a nevét. Milyen szálak fűznek a városhoz?


Fűzfa Balázzsal, az ELTE Savaria Egyetemi Központ oktatójával a mai napig kapcsolatban vagyok. A Prieger-tesókkal jó barátságban vagyunk, és az Anima Sound System – történjen bármi – emblematikusan Szombathelyhez tartozik. A Holdosi-konferencia is ideköt, és tartottam rendhagyó irodalomórákat a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban. A legfrissebb szombathelyi élményem a Talajgyakorlatok – Barátság-almanach című könyvünk megjelenése. Szerzőtársammal, Jónás Tamással itt ismerkedtünk meg, még a kilencvenes évek második felében. 


Mi érdekel téged egy dalszöveg kapcsán? 


Engem az izgat, hogy a dalszöveg esztétikája hogyan működik, mi az a poétikai, esztétikai horizont, ami a dalszöveghez kapcsolódik, és hogy a dalszöveg miként szerveződik meg a maga nyelvi szintjén. Én nem szeretem azokat az öncélú szövegeket, amelyekben a szövegíró megmutatja a maga szövegtechnikai tudását, és a nyelvzsonglőr egyszer csak előtör belőle. A szavakkal ügyeskedésnek vajmi kevés köze van a szövegvalóság létrehozásához.


Tudod, hogy mikor írsz slágert?


Általában nem szoktam jól megjósolni a slágereinket, de azt szoktam sejteni, hogy egy dalszöveg érthető-e vagy sem. Szerintem tilos foglalkozni azzal, hogy egy dal sikeres lesz-e, hogyha tényleges alkotást akarunk létrehozni.


Meg lehet tanítani valakit dalszöveget írni?


Hogyha kattog valakiben a „szöveggé gyúrni a világot” élménye, akkor sokat tanulhat – elsősorban önmagáról. Írás közben kiderül, hogy milyen a viszonya a szövegekhez, és mennyire képes felszakítani magából valamit. Mindemellett persze nagyon sok technikai elemet lehet megtanulni, és nagyszerűen lehet fejlődni. 


A szombathelyi előadásod során miről fogsz beszélgetni a résztvevőkkel?


Szóba fog kerülni, hogy egy dal miért nem egyszerűen egy zene és egy szöveg találkozása, és hogy a dalszövegnek nincsen mindenható ereje. A legjobb dalszöveg is eredményezhet rossz dalt, és egy gyengének tűnő szöveg is működhet. Az is érdekes kérdés, hogy miként jönnek létre emblematikus sorok. Reményeim szerint olyan kérdéseket segítek feltenni a résztvevőknek, amiket még nem tettek fel saját maguknak. 


A programon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát a varga.anna@agora-savaria.hu címen jelezze.

 

Kisőrsi Zsófia

 

Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: magabiztosan nyert és bajnok lett a Sárvár
Hat találkozóból négyen gólképtelenek maradtak a hazai csapatok, a Sárváron kívül a Haladás-Zanat tudta otthon tartani mindhárom bajnoki pontot.
Hét bemutatót tervez az évadban a Weöres Sándor Színház
Sirály, Koldusopera, Bolha a fülbe. Hét bemutatóval és további három bérleten kívüli produkcióval jelentkezik a 2022/23-as évadban a Weöres Sándor Színház. Megemlékeznek névadójuk születésének 110. évfordulójáról, lesz karneválszínház nagy nevekkel, és változik a társulat összetétele - erről is szó esett a következő évadot beharangozó sajtótájékoztatón, ahol a választható bérlettípusokat is ismertették.
Megyei II. osztály, északi csoport: potyogtak a gólok a 26. fordulóban
A Mersevát tízszer, a Csepreg hétszer, míg az Uraiújfalu hatszor vette be ellenfele kapuját, de a Gencsapáti is gólzáporos mérkőzésen győzte le a Kemenesalját. A Gérce, valamint a Sé is otthon tartotta a három pontot, a Bozsok pedig a Söpte ellen nyert rangadót.
Csaknem 400 fiatal táncolt együtt a Fő téren (képgaléria)
Csaknem 400 fiatal táncolta el Johann Strauss Denevér című operettjéből a négytételes francia négyest ma a Fő téren. Két év kihagyás után ismét megrendezte az AGORA a Quadrille Európai Táncfesztivált, melynek kizárólagos hazai helyszíne Szombathely.
Megyei II. osztály déli csoport: a Csákánydoroszló nyolcig, a Körmend és a Telekes hétig jutott, a Tanakajdé az egyetlen hazai győzelem
Az Őriszentpéter a Gyöngyöshermán-Szentkirállyal, míg a Szentpéterfa a Rábatótfaluval osztozott meg a pontokon.
legfrissebbek
Meteorológiai szolgálat: az ország nagyobb részén továbbra sem enyhül az aszály
A csapadék egyenlőtlen eloszlása miatt az országban többfelé száraz a talaj, országos, áztató eső pedig továbbra sem érkezik, így az ország nagyobb részén nem enyhül az aszály - írta hétfői bejegyzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Mintegy kilenc tonna ólomakkumulátort értékesített
A Sárvári Járásbíróság előkészítő ülésen hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt 1 év, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélt egy büntetlen előéletű férfit. A vádlottal szemben 1.911.244 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el.
Első alkalommal rendezett a város Takács József emlékére versenyt
Május 21-én tartották a Takács József Tenisz Emlékversenyt a Késmárk utcai teniszpályán, melyen Szombathely Megyei Jogú Városa képviseletében dr. László Győző, sportért is felelős alpolgármester vett részt és köszöntötte a résztvevőket. A torna első alkalommal, de hagyományteremtő céllal került megrendezésre Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, Sport és Ifjúsági Iroda szervezésében, olvasható a város honlapján.
Árokba sodródott egy autó Szentgotthárdon
Több helyen nem lesz melegvíz szerdán Szombathelyen
A felhasználói rendszer karbantartása miatt május 25-én, szerdán 8-tól 18 óráig Szombathely egyes részein a használati melegvíz-szolgáltatás szünetelni fog, olvahsató a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. közleményében.