km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
Shirley Valentine: Balsai Móni szeretetcsomagja

Shirley Valentine: Balsai Móni szeretetcsomagja

Soha nincs késő ahhoz, hogy ráleljünk a belső hangunkra. Szeretettel, humorral/öniróniával, miközben képesek lehetünk a megtisztulásra. Mindezekről is szól Willy Russell (1946; angol drámaíró) Shirley Valentine című „létjátéka”, amit augusztus 28-án Balsai Móni ad elő a Gayer park szabadtéri színpadán.

 

„Hatalmas életszeretet sugárzik a darabból. Hálás dolog eljátszani. Mély, drámai pillanatai is vannak az előadásnak, ám ezeket rendre föloldja a humor. Egy, az élete közepén járó, problémákkal küszködő nő a főhős. Olyan kérdésekre keresi a válaszokat, amik – korosztálytól függetlenül – mindenkit foglalkoztatnak”, vázolta fel telefonos érdeklődésünkre Balsai Móni, Jászai-díjas, Gundel művészeti díjas színésznő, akit egyebek között a Liza, a rókatündér és a Tiszta szívvel című filmekben is a szívünkbe zárhattunk. Az előadás rendezője Ujj Mészáros Károly.


„Shirley végignéz az életén, s azon (is) morfondírozik, mit kezdhet még magával, földi létével? Különös utazás ez, a szűk családi körtől, a gyerekkori álmoktól indul, aztán sok zegzugot bejár. A néző vele tart, miközben akár ő is végiggondolhatja, milyen vágyai is voltak gyerekként, merre vette az irányt, miként alakult az élete? Jó, ha valaki elégedett s boldog, de azért sokan vagyunk úgy, akik nem feltétlenül érték el azt – nem úgy élik az életüket –, amiről kamaszként álmodtak. Vajon tudunk-e mégis valahogy az eredeti irányba visszatérni?Az egyik előadás után, nagy örömömre, tizenhét éves fiú jött oda hozzám azzal, ’úristen, de jó volt!’, és hogy sok mindenen elgondolkodott. Tehát azt is sugallhatja Shirley története, hogy próbáljuk meghallani a belső hangunkat. Mi a vágyunk? Mi az, amit szeretnénk? És hogyha tudunk változtatni, merünk (tovább)lépni, akkor ez valójában nagy ajándék. Megpróbálunk mi dönteni a sorsunkról, merre is menjünk? Persze ez egyáltalán nem egyszerű. Nehéz, kétségtelen. De mégis: az ember – a szűk keretein s az észszerűség határain belül, amire lehetőséget ad az élete –, próbálja meg valóra váltani mindazt, amit szeretne. Pozitív látásmódot, életszemléletet sugall az előadás, ami egy nagy szeretetcsomag. Az eddigi visszajelzések azt tükrözik, hogy érzik, értik a nézők. Sok olyan pillanat van, amikor együtt lélegzünk a közönséggel. S ha mi, színészek tudunk adni valamit, amit haza lehet vinni – ezért jó színházat csinálni. Persze amikor az ember pozitív kicsengésű, felemelő darabban játszhat, mint ez, az megemeli a játszó lelkét is. Egyébiránt csapatjátékosnak vallom magam, de remélem, hogy ezúttal egyedül is jó hangulatú estét tudok varázsolni a szombathelyi karneválozóknak!”

 

Szenkovits Péter
 

címkék
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
legfrissebbek
Háztűz egy állatkegyeleti parknál, Szombathelyen
Jelenleg utómunkálatokat végeznek.
Futsal: hátrányból fordítva nyert rangadót Kecskeméten a Haladás
Vas Ádám a Rubeola elleni találata után ezúttal duplázni tudott, de Luiggi Longo is góllal vette ki a részét a zöld-fehérek 3-1-es sikeréből.
Elindult a Magyar Katolikus Egyház Instagram- és TikTok-oldala
A közösségi oldalakon az egyház híreit, eseményeit, közleményeit találják meg az odalátogatók.
Kétszer is a levegőbe lőttek Keszthelyen
Több bűncselekmény miatt is felelnie kell a szlovák állampolgárságú férfinak, akit a rendőrök őrizetbe vettek.
Átnevezte a majomhimlőt a WHO, mert az eredeti elnevezés rasszista
Az Egészségügyi Világszervezet mpoxot csinált a monkeypoxból, mert azt minden nyelven könnyen meg lehet jegyezni.