km/óra
  2023.09.28., csütörtök  •  Vencel napja
Shirley Valentine: Balsai Móni szeretetcsomagja

Shirley Valentine: Balsai Móni szeretetcsomagja

Soha nincs késő ahhoz, hogy ráleljünk a belső hangunkra. Szeretettel, humorral/öniróniával, miközben képesek lehetünk a megtisztulásra. Mindezekről is szól Willy Russell (1946; angol drámaíró) Shirley Valentine című „létjátéka”, amit augusztus 28-án Balsai Móni ad elő a Gayer park szabadtéri színpadán.

 

„Hatalmas életszeretet sugárzik a darabból. Hálás dolog eljátszani. Mély, drámai pillanatai is vannak az előadásnak, ám ezeket rendre föloldja a humor. Egy, az élete közepén járó, problémákkal küszködő nő a főhős. Olyan kérdésekre keresi a válaszokat, amik – korosztálytól függetlenül – mindenkit foglalkoztatnak”, vázolta fel telefonos érdeklődésünkre Balsai Móni, Jászai-díjas, Gundel művészeti díjas színésznő, akit egyebek között a Liza, a rókatündér és a Tiszta szívvel című filmekben is a szívünkbe zárhattunk. Az előadás rendezője Ujj Mészáros Károly.


„Shirley végignéz az életén, s azon (is) morfondírozik, mit kezdhet még magával, földi létével? Különös utazás ez, a szűk családi körtől, a gyerekkori álmoktól indul, aztán sok zegzugot bejár. A néző vele tart, miközben akár ő is végiggondolhatja, milyen vágyai is voltak gyerekként, merre vette az irányt, miként alakult az élete? Jó, ha valaki elégedett s boldog, de azért sokan vagyunk úgy, akik nem feltétlenül érték el azt – nem úgy élik az életüket –, amiről kamaszként álmodtak. Vajon tudunk-e mégis valahogy az eredeti irányba visszatérni?Az egyik előadás után, nagy örömömre, tizenhét éves fiú jött oda hozzám azzal, ’úristen, de jó volt!’, és hogy sok mindenen elgondolkodott. Tehát azt is sugallhatja Shirley története, hogy próbáljuk meghallani a belső hangunkat. Mi a vágyunk? Mi az, amit szeretnénk? És hogyha tudunk változtatni, merünk (tovább)lépni, akkor ez valójában nagy ajándék. Megpróbálunk mi dönteni a sorsunkról, merre is menjünk? Persze ez egyáltalán nem egyszerű. Nehéz, kétségtelen. De mégis: az ember – a szűk keretein s az észszerűség határain belül, amire lehetőséget ad az élete –, próbálja meg valóra váltani mindazt, amit szeretne. Pozitív látásmódot, életszemléletet sugall az előadás, ami egy nagy szeretetcsomag. Az eddigi visszajelzések azt tükrözik, hogy érzik, értik a nézők. Sok olyan pillanat van, amikor együtt lélegzünk a közönséggel. S ha mi, színészek tudunk adni valamit, amit haza lehet vinni – ezért jó színházat csinálni. Persze amikor az ember pozitív kicsengésű, felemelő darabban játszhat, mint ez, az megemeli a játszó lelkét is. Egyébiránt csapatjátékosnak vallom magam, de remélem, hogy ezúttal egyedül is jó hangulatú estét tudok varázsolni a szombathelyi karneválozóknak!”

 

Szenkovits Péter
 

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Szívfacsaró történetek: két előadást hoz Szombathelyre Pintér Béla és Társulata
Az ország legrangosabb, legnépszerűbb független színházi csapata, Pintér Béla és Társulata kétszer is vendégszerepel az ősszel az AGORA Művelődési és Sportházban. Megrendítőek s egyben felemelőek, erőt is adóak a produkcióik.
Meghalt idősebb Koman Vladimir
Ma hajnalban, 59 éves korában elhunyt idősebb Koman Vladimir, Voli bácsi, ahogy megyeszerte mindenki ismerte.
Értelemmel épül a világ: 50 éves a Pedagógus Kórus
Baráti énekkarokkal, a Bartók Termet betöltő közönséggel és persze sok-sok muzsikával ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját a Szombathelyi Pedagógus Kórus.
Vármegyei I. osztály: gólzáporos döntetlen Bükön, magabiztos hazai győzelem Sárváron
A Celldömölk is otthon tudott nyerni, a Csepreget múlta felül, a Csákánydoroszló viszont egyedüliként idegenbeli sikert aratott. Pontosztozkodással zárult a Söpte és a Rábapaty összecsapása.
legfrissebbek
Azt hazudta a vasi férfi, hogy elhagyta a jogsiját, pedig elvették tőle Ausztriában
Szeptemberi közgyűlés: útfelújítások, takarékossági program, szociális ellátórendszer
A takarékossági intézkedések felülvizsgálata, az út- és járdafelújítási program eddigi eredményei és az autizmussal élők nappali ellátásának megoldása - többek között ezeket a témákat vitatják meg a nyári szünetet követő első testületi ülésen a képviselők. A közgyűlésen 19 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak. Az ülést 9 órától élőben követhetik honlapunkon a folyamatosan frissülő cikkünkben, valamint a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Újabb fejlemény a Szombathely és Kőszeg közötti M87-es út építésében
Megjelent a vasi gyorsforgalmi utak kiviteli terveinek elkészítésére vonatkozó közbeszerzési felhívás.
Mintegy 5 kilogramm marihuánát találtak egy kecskeméti tanyán
Mintegy öt kilogramm marihuánát és 518 tő kannabiszt találtak egy kecskeméti tanyán a rendőrök - közölte a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság csütörtökön a police.hu oldalon.
Marad a nyárias idő csütörtökön is