km/óra
  2020.09.24., csütörtök  •  Gellért, Mercédesz napja
Balázsy Péter: köszönöm a bizalmat!

Balázsy Péter: köszönöm a bizalmat!

Bármelyik eddigi polgármester-választást megnyerte volna Balázsy Péter, a Fidesz-KDNP jelöltje a rá leadott 16 363 vokssal, ami 10 százalékkal több, mint a fideszes jelöltekre leadott szavazat, azonban most kikapott a 399 szavazattal többet szerző Nemény Andrástól (ÉSZ!). Balázsy Pétert szerdán kérdeztük a hétvégi szavazásról.

Egy rövid nyilatkozaton kívül nem szólalt meg vasárnap este. Mi járt valójában a fejében?


– Azt mondtam akkor este, amit éreztem: itt és most ez ennyire volt elég. Természetesen csalódott és szomorú voltam és vagyok. Azért vállaltam el a felkérést, mert komoly megtiszteltetés és kihívás, ha valaki saját szülővárosa polgármestere lehet. Hittem abban, hogy a szombathelyeikkel új lendületet tudok adni a városnak. Arra készültünk, hogy az elmúlt kilenc év eredményeire építve, annak hibáiból tanulva sokkal jobb várost tudunk építeni. Azt gondolom, a programomat sikerült jól bemutatni, valódi alternatívát tudtam kínálni. Köszönöm a rengeteg szavazatot és biztatást, azt az összefogást, ami kialakult mellettem. Hálás vagyok érte.


Kielemezték-e már, hogy végül miért nem sikerült?


– Vannak külső, rajtam kívülálló körülmények, és én is követtem el hibákat. Az előbbiekkel nem érdemes foglalkozni, és nem is elegáns a sajtón keresztül üzengetni. Voltak olyan kérdések, amelyeket jobban kellett volna kezelnem. Erősebben kellett volna kommunikálnom az olyan esetekben, amikor azt éreztem, nekem van igazam. Az utolsó héten olyan dolgok történtek, amelyek az ellenzéki szavazótábort aktivizálták, de vélhetően korábban nem szavazó emberek is elmentek. Az én politikai közösségem is követett el olyan hibákat helyben, amelyek nem hozzám kötődtek, mégis nekem ártottak. 


– Mennyit ártott, hogy ritkán jelent meg egyedül, és hiába volt jó programja, annak az ismertetője végül a hazaárulózás miatt kapott kiemelt figyelmet? 


– Én csapatjátékos vagyok. Voltak, akik már régi, rutinos szereplőkként segítettek, voltak, akiket én kértem fel, hogy vállaljanak közéleti feladatot. Esetleges nézeteltéréseink ellenére is kiálltam mellettük, végig együtt kampányolt a csapatunk. A polgármesterjelölti vita lett volna az az alkalom, ahol egyedül tudtam volna szerepelni. Szívesen vállaltam volna, de azt éreztem, hogy az ellenfelem a helyi ügyekről szóló valódi vita helyett politikai hisztériát akar kelteni, így bölcsebbnek láttam, ha ebbe a játékba nem megyek bele, nem szolgálta volna a város érdekét. 


– Hogyan tovább? A törvényi előírások miatt nem lehet egyszerre megyei főjegyző és városi képviselő, így választania kell.

– A hétvégén meghozom a döntést.  Akiknek adok a véleményére, azok is erősen megosztottak, hogy mivel tudok saját közösségemnek jobban segíteni: ha beülök a közgyűlésbe, vagy ha kívülről segítem a várost. A szombathelyi közgyűlést az elmúlt évtizedben jellemző légkör nem feltétlenül építő jellegű. Voltak és vannak közéleti ambícióim, de ezek nem párt-, hanem várospolitikaiak. Nem kedvetlenített el a történet, rengeteget tanultam a kampányból, és kiváló embereket ismertem meg.  Kialakult körülöttem egy közösség, ennek tagjai számítanak arra, hogy folytatjuk ezt a munkát valamilyen formában. Arra készülünk, hogyha a várost nem is, de ezt a közösséget tudjuk építeni.


– A Brüsszelben kialakult kapcsolatrendszerét, ami most már konkrét kormányzati kapcsolatokat jelent, felhasználja a város érdekében?


– Persze, ez természetes, a megyei önkormányzattal is rengeteg olyan projekten dolgoztam, ami a várost szolgálja. Kész vagyok, hogy a kapcsolatrendszeremet továbbra is Szombathely és a megye javára fordítsam.  Azt kívánom az Éljen Szombathelynek!-nek és Nemény András polgármesternek is, hogy meg tudják valósítani, amit terveztek. A szombathelyi politikai vitákat mérsékelni kell, de ehhez az eddiginél nagyobb igazmondásra és alázatra is szükség van, ebben mindenkinek felelőssége van. 
 

Török Tibor
Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó cikkek
Balázsy Péter: békét és konszenzust hozunk Szombathelynek
Balázsy Péter: békét és konszenzust hozunk Szombathelynek
A Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje, dr. Balázsy Péter a Farkas Károly utcában található szavazókörben voksolt.
címkék
kapcsolódó cikkek
Balázsy Péter: békét és konszenzust hozunk Szombathelynek
Balázsy Péter: békét és konszenzust hozunk Szombathelynek
A Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje, dr. Balázsy Péter a Farkas Károly utcában található szavazókörben voksolt.
Savaria Fórum 29. évfolyam 34. szám - 2020.09.18.
Savaria Fórum 29. évfolyam 34. szám - 2020.09.18.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hétfőtől három területen vezetnek be újabb korlátozásokat Ausztriában
A koronavírus-járvány elleni küzdelemben a szövetségi kormány csütörtökön további szigorítást jelentett be. Hétfőtől csak tíz ember tartózkodhat zárt térben magánünnepségeken és rendezvényeken, kibővül a védőmaszkok követelménye, az éttermekben pedig csak ülve lehet fogyasztani, olvasható az orf.at-n.
Szigorú maszkviselési szabályok, 23 órakor bezáró szórakozóhelyek – megjelent a kormányrendelet
Megjelentek a Magyar Közlönyben azok az új járványvédelmi szabályok, amelyeket a szerdai kormánydöntések után Orbán Viktor miniszterelnök ismertetett.
Hétfőtől mintavételi hely nyílik a MÁV-rendelő udvarán
Pontos lista az októberi és a novemberi lomtalanítási időpontokról
A Szomhull a közérthetőség kedvéért készített egy pontosabb összefoglalót a lomtalanítás menetéről, melyben egyébként nem történt semmi változás.
Újabb iskolában jelent meg a koronavírus
legfrissebbek
Operatív törzs: a legszigorúbb egészségügyi rendszabályok mellett rendezik meg a Szuperkupa-mérkőzést
A legszigorúbb egészségügyi rendszabályok mellett rendezik meg a Szuperkupa döntőjét, a Bayern München - Sevilla mérkőzést csütörtök este a Puskás Arénában - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
Megyei I. osztály: Szoros mérkőzésen győzte le a Csepreg a Szarvaskendet a 6. fordulóból elhalasztott mérkőzésen
A kupaküzdelmek miatt szerdára halasztott mérkőzésen kétgólos hátrányból ugyan még fel tudott állni a Szarvaskend, a mérkőzés végi adok-kapokból azonban a Csepreg jött ki jobban és a 77. percben szerzett találattal eldöntötte a találkozót.
Tiltott határátlépés Vas megyében traktorral és gyalog
A járványügyi készültségi időszakban csak a kijelölt határátkelőhelyek vehetők igénybe, hívja fel a figyelmet a rendőrség.
Szeptemberi közgyűlés: bölcsődét alapítanak, igazgatókat neveznek ki (frissítve)
15 napirendet nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak a képviselők a szeptemberi közgyűlésen. Költségvetés-módosítás, bölcsődealapítás, ciklusprogram, féléves céges beszámolók és vezetőválasztások is szerepeltek a témák között. A közgyűlést mi is követjük, folyamatosan frissítjük cikkünket.
Genovában az utcán ismét kötelezővé tették a maszk viselését
A liguriai Genova belvárosában ismét bevezették a maszk szabadtéren is kötelező használatát csütörtöktől, az olasz-francia határnál polgármesterek tiltakoztak a koronavírus behurcolása ellen, miközben Giuseppe Conte olasz miniszterelnök bejelentette, hogy nem tervezik az ország ismételt lezárását.