km/óra
  2021.02.25., csütörtök  •  Mátyás napja
Az ünnep szeretete – a Szeretet ünnepe

Az ünnep szeretete – a Szeretet ünnepe

Az utóbbi, általam tapasztalt fél évszázadban talán soha nem várt még ránk ilyen különös karácsony. Széltében-hosszában tapasztalt jelenségként látjuk, és hatása alól ki sem vonhatjuk magunkat, hogy az ünnep valamiféle átalakulása, kiüresedése, átértelmeződése folyamatban volt és van. Talán a 20. század-végi domináns cybertechnikai fejlődés és a személyes kapcsolatok, reflexió jelentőségének ezzel párhuzamos háttérbe szorulása hozta magával, hogy a sokszor kötelezőnek tűnő ünnepek egyfajta kényszerpályára helyezik a modern embert. 


Pedig az ünnepek minden valószínűség szerint épp arra szolgálnak, hogy csodálatra, megbékélésre, elgondolkodásra és találkozásra hívják az embert. Pilinszky János, a saját élete vargabetűivel bátran és önkritikusan is szembenéző, éleslátású- és fogalmazású író, bölcselő ezt írja a témában: „A statisztika azt mutatja, hogy az ünnep sokak számára a napi felelősségből az ünnepi felelőtlenségbe való menekülést jelenti. (...) Valójában az ünnep az élet egészébe való visszatalálás lehetőségét kínálja.” (Új Ember, 1967) És hozzáteszi, hogy ünnepeinknek nem annyira ki-, mint inkább egyfajta bekapcsolódásnak kellene lennie, az egyetemes, térben és időben érvényes emberi norma szerint. 

 

Legalapvetőbb ünnepeink a születésnapok. Hadd hozakodjak elő itt személyes példámmal. Kamaszodó, majd kora felnőttkoromban nem tudtam mit kezdeni a saját születésnapommal. Persze, nem lettem depressziós, és sok testvérem, a nagycsalád, mint legkisebbet, illően fel is köszöntött. De nem feltétlenül értettem, miért ünnepelnek. Helyesebben és érthetőbben: ilyen alkalommal miért engem ünnepelnek, miért én vagyok a középpontban? Hiszen életre kelésem és ébredésem leglényegesebb, legaktívabb közreműködői a szüleim voltak: övék az érdem. Aztán fokozatosan, már felnőttként rájöttem arra, hogy akik szeretnek és örülnek nekem, azok egyben alkalomra is várnak, hogy ezt az értékelésüket ki is fejezhessék. Már az ember megléte, az élet ok az ünneplésre.

 

Karácsony elnevezésére a sokévszázados európai kultúrkört tükröző nyelvek többsége a „születés” vagy a „napforduló” jelentését alkalmazza. Azt gondolom, mindkettő szép és gazdag jelentést hordoz az ünneplő ember számára. Az egyik természeti jelenségre utal: a téli napforduló, a fény térnyerése a sötétség felett, azaz hosszabbodnak a nappalok; a másik szakrális történésre: a Megváltó, Szabadító, Jézus sokak által régóta várt születésére. Az emberre értelmezve akár össze is köthetjük: a Karácsony megújítja, újjászüli az embert, ha az ünnepre hangolódik, azaz a Szeretet szívből jövő tetteit, ösztönzéseit gyakorolva visszaszorítja, sőt, felülmúlja saját személyes sötétségeit. De az ünnep, az évforduló töltekezés, tanulás, formálódás is: ezért nem szabad (nem érdemes) félreállítanunk, kiiktatnunk a születésnapost sem, mert az ünnep elveszítheti mértékét és forrását! Azt a Jézust, akit a Szentírásban nemhogy nem lehet megvádolni a legkisebb szeretetlenséggel sem, hanem aktív szeretetszolgálata, szavai ösztökélései végett magával a tiszta Szeretettel (agapé) azonosítják a keresztények.

 

Személyesen tapasztalom, mennyire lelkiismeretesen tartja, szabja életét több igazi, széplelkű keresztény hívünk – megajándékozottként testközelből így láttam legközvetlenebb családtagjaim esetén is – Jézus tanításához, akiben csalatkozhatatlan bizalmat, erőt találtak. Igaz, őket nem like-olja a közösségi oldalakon senki, nem szerepelnek valóságshowban, kamerák össztüzében, egy-egy jótettükről legfeljebb csak „véletlenül” lehet értesülni, szerényen, kürtölgetés nélkül élik hitüket, karácsonyaikat, húsvétjaikat, gyakorolják jóságukat. Boldog, békével áldott embertársaink, hivalkodás-, sallangmentesen. Szeretetre hangolódó „karácsonyi emberek”. Hála nekik és értük! 

 

Ne haragudjunk ünnepeinkre, inkább keressük eredeti értelmüket, amely a megtisztuló, igaz emberségre irányul. És alkalmazzuk tanításukat, hatásukat saját életünkre!

 

P. Csány Péter SDB 
szalézi plébános

kapcsolódó cikkek
Karácsony halászlével és töltött káposztával 
Karácsony halászlével és töltött káposztával 
Majthényi László szűk családi körben tölti a karácsonyt. A megyei közgyűlés elnökével az ünnepről beszélgettünk, s arról, hogy mi kerül ilyenkor az asztalra. Beavatott bennünket a hagyományos ételek elkészítésének néhány speciális fogásába is.   
címkék
kapcsolódó cikkek
Karácsony halászlével és töltött káposztával 
Karácsony halászlével és töltött káposztával 
Majthényi László szűk családi körben tölti a karácsonyt. A megyei közgyűlés elnökével az ünnepről beszélgettünk, s arról, hogy mi kerül ilyenkor az asztalra. Beavatott bennünket a hagyományos ételek elkészítésének néhány speciális fogásába is.   
Savaria Fórum 30. évfolyam 6. szám - 2021.02.20.
Savaria Fórum 30. évfolyam 6. szám - 2021.02.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ausztria: március 1-én egyeztetnek arról, mikor és milyen feltételekkel nyithatnak ki az éttermek és a szállodák
Mégis lesz egyeztetés arról, hogy a vendéglátó- és szálláshelyek mikor és milyen feltételekkel nyithatnak Ausztriában: ez a megállapodás született azon a pénteki megbeszélésen, amelyen a kabinet tagjai és az ágazati képviselők vettek részt. A tulajdonosok hajlanak arra, hogy elfogadják a korábban elutasított megoldást, és hajlandóak negatív vírustesztet kérni a vendégektől, írja az ORF és az oe24.
Nincs újabb lazítás Ausztriában: legalább húsvétig nem nyitnak ki a vendéglők és a szállodák
Leghamarabb húsvét környékén lazítanak Ausztriában a koronavírus-járvány ellen hozott intézkedéseken, derült az osztrák kormány szakértőkkel folytatott beszélgetése után. A vendéglátó egységek, a szállodák, a kulturális intézmények legalább húsvétig, azaz április elejéig zárva maradnak – szakma rendesen kiakadt a döntésen, mert korábban arról volt szó, március elején tárgyalnak arról, hogy mikor nyithat a vendéglők és a szállodák. 
Ausztriában szerdán életbe léptek a szigorított beutazási korlátozások
Ausztriában a koronavírus-járvány megfékezését célzó hathetes teljes zárlat után újra kinyitottak az üzletek és a szolgáltatók, a belső lazítást ellensúlyozandó azonban szerdán az eddiginél is szigorúbb beutazási korlátozások léptek életbe.
Ausztria: szigorú biztonsági intézkedések mellett indul újra az oktatás az alsó- és középfokú iskolákban
Önkéntes teszteléssel, maszkviselési szabályokkal indul újra az intézményi oktatás az osztrák iskolákban. A részleteket kedden sajtótájékoztatón ismertették.
Elhunyt dr. Andits Tamás
Mély megrendüléssel tudatjuk szurkolóinkkal, hogy elhunyt dr. Andits Tamás, a klub korábbi csapatorvosa, adta hírül a Falco KC honlapján.
legfrissebbek
Kiszámolták: ekkora hitelt lehet felvenni az átlagbérrel
Az országos bruttó átlagbér 2020 decemberében 449 400 forint volt a Központi Statisztikai Hivatal csütörtök reggeli közlése alapján, ami nettó 298 900 forint átlagos havi jövedelmet jelentett a munkavállalók számára. A Bank360 kiszámolta, mekkora személyi kölcsönre elég ez az összeg a túlzott eladósodást gátló szabályok mellett.
Futsal: csillagos ötösre vizsgázott a Haladás Debrecenben
A szombathelyiek nagyon magabiztosan, bajnokaspiránshoz méltó játékkal verték a DEAC gárdáját.
Sir Alex Ferguson a világ legjobb edzője
A skót Sir Alex Ferguson lett minden idők legjobb edzője a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezetnél (IFFHS), amely az elmúlt negyedszázadban klubedzőként és válogatott szövetségi kapitányként elért eredmények együttes figyelembe vételével készítette el a listát
Hidegfront érkezik a tél utolsó napjaiban
Hidegfront érkezik a tél utolsó napjaiban. Pénteken még 20 fok is lehet, de szombaton már inkább 10 fok körül alakulnak a maximumok és a hegyekben hózápor sem kizárt - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
Ausztriában a vendéglátó- és szállodaipar mielőbbi nyitást követel
Mielőbbi nyitást követel az osztrák vendéglátó- és szállodaipar, jóllehet az oszágban egyre nő a napi új koronavírus-fertőzések száma.