km/óra
  2022.12.09., péntek  •  Natália napja
Az újságírónőket félti az UNESCO

Az újságírónőket félti az UNESCO

A szervezet tanulmánya szerint a megkérdezett újságírónők 73 százaléka nyilatkozott úgy, hogy megfenyegették, megfélemlítették és sértegették őket az interneten munkájukkal kapcsolatban.

Az UNESCO jelentése szerint 2020-ban 62 újságírót öltek meg azért, mert a munkáját végezte. 2006 és 2020 között több mint 1200 újságíró halt meg, tízből kilenc esetben a gyilkosok büntetlenül maradnak. Az újságírőnők a legfenyegetettebbek.

 

„Sok országban a korrupcióról, az emberkereskedelemről, az emberi jogok megsértéséről vagy a környezeti kérdésekről íródó cikkek már veszélybe sodorják az újságírók életét” – idézi az UNESCO-jelentés az ENSZ főtitkárának, António Guterres-nek a szavait.

 

Guterres szerint az újságírókat számtalan más fenyegetés is éri, az emberrablástól, a kínzástól és az önkényes fogva tartástól a dezinformációs kampányokig és a zaklatásig, mostanában különösen a digitális szférában – olvasható a Telex szemléjében.

 

A női újságírók különösen veszélyeztetettek. Az UNESCO legutóbbi tanulmánya szerint a megkérdezett újságírónők 73 százaléka nyilatkozott úgy, hogy megfenyegették, megfélemlítették és sértegették őket az interneten munkájukkal kapcsolatban.

 

Az ENSZ Közgyűlés elnöke, Abdulla Shahid arra kéri a tagállamokat, ismerjék el, hogy a női újságírókat túl gyakran éri aránytalanul nagy fenyegetés. Shahid szerint a fenyegetések nagy részét nőgyűlölők követik el, akik azt szeretnék elérni, hogy a nők számára ne legyen biztonságos az újságírás. „Kollektív kötelességünk fellépni ez ellen. Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt annak érdekében, hogy az újságírás továbbra is biztonságos legyen a nők számára, és vessünk véget a zaklatásnak és a fenyegetéseknek, amelyek őket célozzák” – tette hozzá.

kapcsolódó cikkek
Ideológiai csaták helyett valós esélyegyenlőség
Ideológiai csaták helyett valós esélyegyenlőség
A roma felzárkóztatás terén még nagyon sok pótolnivalója van az Európai Uniónak Járóka Lívia, az Európai Parlament alelnöke szerint. Szegénységről, a cigánytelepek kiaknázatlan lehetőségeiről és a feminizmusról kérdeztük a roma származású politikust.
címkék
kapcsolódó cikkek
Ideológiai csaták helyett valós esélyegyenlőség
Ideológiai csaták helyett valós esélyegyenlőség
A roma felzárkóztatás terén még nagyon sok pótolnivalója van az Európai Uniónak Járóka Lívia, az Európai Parlament alelnöke szerint. Szegénységről, a cigánytelepek kiaknázatlan lehetőségeiről és a feminizmusról kérdeztük a roma származású politikust.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
legfrissebbek
A decemberi közgyűlést értékelték a frakciók
Az elmúlt három év eredményeiről, a kibővített 1000 fa programról és a SZOVA likviditásáról esett a legtöbb szó a közgyűlést követő sajtótájékoztatókon. Utóbbi téma zárt ülésen került elő, és nagy vitát kavart. A cég összeállított egy húsztételes listát az értékesíthető ingatlanokról.
Horváth Soma: komoly fejlődési pályán a Derkovits
A Fogadóóra soron következő részében a 4. számú választókörzet képviselőjével, Horváth Soma alpolgármesterrel beszélgettünk egy újonnan épült játszótéren a Derkovits-lakótelep fejlesztéseiről, a jövőbeli tervekről és arról, hogy milyen egy képviselői munka a mindennapokban.
Ukrajnai háború - Az orosz erők eltaláltak egy kórházat Herszonban
A tisztségviselő szavai szerint a kórház épületében a lövedékek megrongálták a gyermekosztályt és a hullaházat.
Nőtt a gyermekek online szexuális kizsákmányolásával kapcsolatos bűncselekmények száma 
Nőtt azoknak a felvételeknek a száma, amelyet a sértettek önmagukról készítettek
Újrahasználati Központot nyit a SZOVA
Szolgáltatási körének bővítéseként a SZOVA Nonprofit Zrt. Újrahasználati Központothoz létre a lakosság részére, melynek célja a hulladékok keletkezésének csökkentése a még használható és jó állapotú tárgyak „újra használatba” kerülésével.