km/óra
  2023.12.03., vasárnap  •  Ferenc napja
Vackor karácsonya
Újévi Operettgála
Az új székházban otthonra leltek a cserkészek

Az új székházban otthonra leltek a cserkészek

Újra működik a cserkészház Szombathelyen. Az impozáns, megújult épület megáldásán elhangzott: közösségi térként is funkcionál a fiatalok által birtokba vett épület.

 

A cserkészindulóval, illetve zászlófelvonással vette kezdetét a cserkészház felszentelési ünnepsége pénteken. A központ már néhány napja megtelt fiatalokkal.


Szár Gyula Gergely, a Magyar Cserkészszövetség III. Kerületének elnöke elmondta, hogy egy nagyon értékes épület jött létre, ami a cserkészeknek vagy akár a partnerszervezeteiknek is lehetőséget biztosít. Így például már most tanulnak itt az evangélikus iskolából néhányan, zeneiskolai foglalkozások is lesznek. Rádióállomás működtetése, cserkészzenekari próba és néptáncoktatás is indul majd a házban a tervek szerint.


A cserkészek csatakiáltása után Menyes Gyula evangélikus lelkész, Bedekovics Péter református lelkipásztor és Székely János megyéspüspök áldotta meg az épületet. 


Kövér László házelnök adományozó levelét idézte dr. Hende Csaba, a térség országgyűlési képviselője: a szombathelyi cserkészek megkapják azt a magyar zászlót, amely korábban az Országházat díszítette.


Hamza István, a cserkészek korábbi vezetője a ház történetére emlékeztetett: 1935-ben közadakozásból épült fel a cserkészek otthona, a második világháború után a szovjetek használták, majd a közelmúltig gyárépületként funkcionált. A felújítás érdekében dr. Puskás Tivadarhoz fordultak a cserkészek, a korábbi polgármester lelkesen az ügy mellé állt. A korábbi polgármester hozzátette, merész vállalkozásként azt találták mondani, hogy ebből cserkészházat kéne csinálni. A későbbiekben hosszú volt a történet, egy a lényeg, hogy mindenféle áskálódás, meg baj ellenére aztán sikerült összefogni és sikerült felépíteni.


Szombathely önkormányzata nevében dr. László Győző alpolgármester mondott köszöntőt. Kiemelte, a terület, ami egy ipari övezet volt korábban, folyamatosan megújul: vívóakadémia, asztaliteniszezők és most a cserkészek is otthonra lelnek itt, a másik oldalon pedig már lakóházak tarkítják. Remélik, folytatódik ez a folyamat, a cserkészeknek pedig a hagyományos köszöntésükkel “jó munkát!” kívánt.


Szombathelyen közel 240, a kerületben - azaz Győr-Moson-Sopron, Zala és Vas megyében - 730 cserkész tevékenykedik.

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak