km/óra
  2023.02.02., csütörtök  •  Karolina, Aida napja
Az új székházban otthonra leltek a cserkészek

Az új székházban otthonra leltek a cserkészek

Újra működik a cserkészház Szombathelyen. Az impozáns, megújult épület megáldásán elhangzott: közösségi térként is funkcionál a fiatalok által birtokba vett épület.

 

A cserkészindulóval, illetve zászlófelvonással vette kezdetét a cserkészház felszentelési ünnepsége pénteken. A központ már néhány napja megtelt fiatalokkal.


Szár Gyula Gergely, a Magyar Cserkészszövetség III. Kerületének elnöke elmondta, hogy egy nagyon értékes épület jött létre, ami a cserkészeknek vagy akár a partnerszervezeteiknek is lehetőséget biztosít. Így például már most tanulnak itt az evangélikus iskolából néhányan, zeneiskolai foglalkozások is lesznek. Rádióállomás működtetése, cserkészzenekari próba és néptáncoktatás is indul majd a házban a tervek szerint.


A cserkészek csatakiáltása után Menyes Gyula evangélikus lelkész, Bedekovics Péter református lelkipásztor és Székely János megyéspüspök áldotta meg az épületet. 


Kövér László házelnök adományozó levelét idézte dr. Hende Csaba, a térség országgyűlési képviselője: a szombathelyi cserkészek megkapják azt a magyar zászlót, amely korábban az Országházat díszítette.


Hamza István, a cserkészek korábbi vezetője a ház történetére emlékeztetett: 1935-ben közadakozásból épült fel a cserkészek otthona, a második világháború után a szovjetek használták, majd a közelmúltig gyárépületként funkcionált. A felújítás érdekében dr. Puskás Tivadarhoz fordultak a cserkészek, a korábbi polgármester lelkesen az ügy mellé állt. A korábbi polgármester hozzátette, merész vállalkozásként azt találták mondani, hogy ebből cserkészházat kéne csinálni. A későbbiekben hosszú volt a történet, egy a lényeg, hogy mindenféle áskálódás, meg baj ellenére aztán sikerült összefogni és sikerült felépíteni.


Szombathely önkormányzata nevében dr. László Győző alpolgármester mondott köszöntőt. Kiemelte, a terület, ami egy ipari övezet volt korábban, folyamatosan megújul: vívóakadémia, asztaliteniszezők és most a cserkészek is otthonra lelnek itt, a másik oldalon pedig már lakóházak tarkítják. Remélik, folytatódik ez a folyamat, a cserkészeknek pedig a hagyományos köszöntésükkel “jó munkát!” kívánt.


Szombathelyen közel 240, a kerületben - azaz Győr-Moson-Sopron, Zala és Vas megyében - 730 cserkész tevékenykedik.

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Évnyitó nyugdíjas összejövetelt tartottak a déli városrészen
A déli várorész nyugdíjas klubja összeállította a következő hónapok eseménynaptárát is, írják közösségi oldalukon.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Életveszélyesen megsérült egy gyalogos Táplánszentkeresztnél - KIA ütötte el a 87-esen
A munkából hazatérő asszonyt a 87-es főút szélén tette ki a dolgozókat szállító taxi. A nő át akart kelni a túloldalra, de egy Szombathely felé tartó KIA elütötte. Életveszélyes sérüléseket szenvedett, írja a 112press.hu.
Késsel lábon szúrta az intézkedő rendőrt egy kamaszfiú
Késsel lábon szúrta a vele szemben intézkedő rendőrt egy 16 éves fiú szerda este egy Fejér vármegyei településen - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.
Az elbocsátások ellen demonstráltak a tanárok Szombathelyen
Ismét demonstráltak a tanárok Szombathelyen: ezúttal a Paragvári Iskola előtt azért emelték fel a szavukat, mert az iskola egyik oktatója, Szecsődi Tímea fenyegető hangvételű levelet kapott a tankerülettől amiatt, hogy részt vett a polgári engedetlenségi akcióban.
legfrissebbek
Devizapiac: erősödött a forint reggel
A szerda esti jegyzésekhez képest erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Koronavírus: 620 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 19 beteg
A koronavírus ellen beoltottak száma 6 421 498, közülük 6 208 088-an a második, 3 904 558-an a harmadik, 422 103-an pedig már a negyedik oltását is megkapták - közölte a múlt heti összesített adatokat a Koronavírus Sajtóközpont.
Elektromos rövidzárlat miatt keletkezhetett tűz egy nemesládonyi családi házban
Döcögős kezdés, majd magabiztos Falco-győzelem az Atomerőmű ellen
A szombathelyieket felpaprikázta az elveszített első negyed, onnantól kezdve nem volt kérdés a győztes kilétét illetően. Az összecsapás 92-67-es eredménnyel zárult.
A kormány azon dolgozik, hogy megmentse a Dunaferrt
Azon dolgozunk, hogy megmentsük a Dunaferrt - jelentette be a miniszterelnök szerdán a Facebook-oldalán.