km/óra
  2023.02.07., kedd  •  Tódor, Rómeó napja
Reggel már az új Egészségügyi Alapellátó Központban fogadták a betegeket

Reggel már az új Egészségügyi Alapellátó Központban fogadták a betegeket

Megkezdődött a munka az új Egészségügyi Alapellátó Központban, az orvosok hétvégén beköltöztek rendelőikbe, és ma reggel már itt fogadták a betegeket. A kórházzal szemben lévő vadonatúj épületben négy háziorvos, hat felnőtt- és négy gyermekfogorvos kapott helyet, akik korábban a Március 15. téren rendeltek. Február 6-tól itt működik a fogászati ügyelet is.

 

A csaknem ezer négyzetméteres új épületet az "egy orvos-egy rendelő" elv alapján rendezték be – mutatatta meg reggel Vigné Horváth Ilona, a Szombathelyi Egészségügyi és Kulturális GESZ igazgatója, közben elmondta: a házi felnőttorvosok vannak az első folyosón 4-4 rendelőben, illetve a hátsó részben a felnőttfogorvosok, az emeletre pedig a gyermekfogorvosok költöztek. A folyosó másik végén, a másik bejárattal szemben pedig a fogorvosi ügyelet kapott helyet.


A környezet modern, minden új és korszerű. Nagy változás ez a rossz műszaki állapotú Március 15. téri rendelőegységhez képest. Pénteken indult az átköltözés, az orvosoknak még be kell rendezkedniük az új helyen, de a gyógyító munka már elkezdődött.


"Megkezdtük a rendelést ma reggel, péntektől költöztünk át, a helyek belakása és elfoglalása még folyik, de a betegellátás elindult. A betegirányítás veszi a telefonokat, nagyon sok a telefon, ahogy eddig is volt" – tette hozzá az igazgató. 


A háziorvosi rendelőkben még mindig a telemedicina jellemző, de indokolt esetben személyesen is fogadják a betegeket. A fogorvosok még pakolnak, ismerkednek az új rendelőikkel. Elégedettek, azt mondják, itt teljesen más körülmények között dolgozhatnak.


Ávár Krisztina fogorvos is megerősítette, hogy a munkát már ma megkezdték, s nagyon örülnek a szép, modern, európai színvonalú rendelőknek. A kollégák már a hétvégén áthozták a felszereléseket a régi helyükről, mindenki beköltözött, csinosítja a rendelőjét. Úgy fogalmazott, nagyon boldogok, örömmel kezdik ilyen szép környezetben a munkát.


Lecserélték az összes fogászati kezelőegységet. Mindenben megfelelnek a 21. századi elvásároknak, sok technikai újítás segíti a fogorvosok munkáját, és szolgálja a betegek kényelmét. Nem kell például hozzáérni a lámpához, kézlegyintéssel el tudják a fényt venni a beteg arcából. Minden alkatrész levehető, sterilizálható, könnyedén mozgatható le és fel, különböző automata programok vannak.


Hivatalos átadó ünnepséget nem tartottak, de február 1-jén reggel dr. Nemény András polgármester és dr. László Győző, egészségügyért is felelős alpolgármester köszöntötte az orvosokat, és kívánt nekik jó munkát.


"Régi adósságunk van, hogy méltó körülmények között történjen az alapellátás. Én azt láttam, hogy az orvosok, nővérek nagyon boldogok az új épülettől, mindenki azt mondta, hogy más minőségben, 21. századi körülmények között tudnak majd itt dolgozni. Ez 687 millió uniós forrásból és 304 millió költségvetési, szombathelyi pénzből került kialakításra. Tehát ezt a szombathelyiek adták össze, de kellett, és nagyon jó célra ment" – emelte ki a polgármester. 


Az akadálymentes épületben külön vérvételi helyiséget és nővérszobát alakítottak ki, az emeleti multifunkciós teremben előadásokat, továbbképzéseket lehet tartani. A kivitelezés során korszerű energetikai megoldásokat alkalmaztak, így a központ fenntartása gazdaságosabb. Körülötte 75 új parkolót alakítottak ki, ahol parkolótárcsa használatával lehet várakozni munkanapokon reggel 6 és este 8 között legfeljebb 3 órán keresztül. A rendelési idők nem változtak, a telefonszámok között azonban vannak újak is, hiszen már minden orvosnak saját rendelője van.

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 3. szám - 2023.02.04.
Savaria Fórum 32. évfolyam 3. szám - 2023.02.04.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Az örömé és a táncé volt a főszerep: horvát bál az Agorában
Szombat este az Agora Művelődési és Sportházban tartotta a vas megyei horvát közösség hagyományos bálját.
Melletted a mindennapokban: személyi asszisztenseket toboroznak a mozgáskorlátozottak mellé
Pályázati támogatásnak köszönhetően Melletted a mindennapokban címmel új szolgáltatást indít a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. Mozgáskorlátozott ellátottjaik mellé toboroznak személyi asszisztenseket, akik meghosszabbított kézként, lábként működve támogatják őket a napi tevékenységükben, higiéniai szükségleteikben, ügyintézésben. Jelentkezőket várnak, akik szívesen bekapcsolódnának segítőként a programba.
Megválasztották a legÖKOsabb osztályt
A Reményik Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Művészeti Iskolában ezúttal a legkisebbek nyerték el a címet.
A szolidaritás napja – ülősztrájk a Bolyaiban
Pont egy éve kezdődtek a tiltakozások az oktatás helyzete miatt: az évfordulón ülősztrájkokkal, tiltakozásokkal indult a reggel országszerte diákszervezetek és pedagógusok részvételével. Szombathelyen a Bolyai iskola diákjai az Egységes Diákfronthoz csatlakozva ülősztrájkot szerveztek.
legfrissebbek
Futsal: már az első félidőben eldöntötte a DEAC elleni mérkőzést a Haladás
A zöld-fehér alakulat ugyan a 2. percben hátrányba került, erre azonban még a szünet előtt 5 góllal tudott válaszolni, s végül 6-2-es győzelemmel térhet haza.
Kiss Norbert: négy EB-cím után is új célok, tervek viszik előre
2014, 2015, valamint 2021 után a tavalyi esztendőben is megnyerte a kamion Európa-bajnokságot, amivel már négyszeres győztesnek mondhatja magát, a szakági örökrangsorban pedig csupán a német Jochen Hahn előzi meg. A szombathelyi Kiss Norberttel az előző idény legfontosabb momentumairól, az idei várakozásokról, de a kamionsport jövőjéről is beszélgettünk.
A Savaria InterCity mozdonyának áramszedője letört, nem közlekednek a vonatok Budaörs és Kelenföld
A Szombathelyről a Keleti pályaudvarra tartó Savaria InterCity mozdonyának áramszedője Budaörsnél letört, a felsővezeték is megrongálódott. Az állomásra ekkor érkező, a Keleti pályaudvarról Salzburgba 17:40-kor induló railjet mozdonyának szélvédője betörött. Mindkét vonat Budaörsnél vesztegel, olvasható a MÁV Facebook-oldalán.
Disznóvágáshoz használt eszközöket lopott el Vasegerszegről
A legjobbak között a Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Technikum
Megjelent az IKK 2023-as technikumi rangsora, melyen előkelő, harmadik helyen végzett a Vas Megyei SZC Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Technikum. Több vasi iskola is fent van a 100-as listán.