km/óra
  2023.09.28., csütörtök  •  Vencel napja
Az országos szűrés során vért vesznek és mintát a garatból, majd az orrból

Az országos szűrés során vért vesznek és mintát a garatból, majd az orrból

Vas és Zala megyében 3955-en kaptak meghívást koronavírus-tesztelésre a Központi Statisztikai Hivatal véletlenszerű kiválasztása alapján. Május 1-jén indult a kéthetes koronavírus-szűrőprogram négy orvosképző egyetem közreműködésével. Az elvégzett vizsgálatok átfogóbb képet adhatnak a fertőzöttség mértékéről, és alapot biztosíthatnak a szükséges megelőző járványügyi intézkedésekhez.

 

Vas és Zala megyében 3955-en kaptak meghívást koronavírus-tesztelésre a Központi Statisztikai Hivatal véletlenszerű kiválasztása alapján. 


Szombathelyről Horváth Szilárdot is kiválasztották. Azt mondja, örül, hogy részt vehet ebben a szűrésben, mert számára is fontos a családja és a környezete védelme. Egyébként önkéntesként tevékenykedik Szombathelyen. Hozzáteszi, a Pécsről hívta fel egy orvos, hogy megkapta-e a KSH-tól az e-mailt. Tájékoztatták arról, hogy az Agora MSH-ban van a szűrés szerdától péntekig, továbbá van egy ingyenes zöldszám is, amit fel kell hívnia, és meghatározott időpontra kell érkeznie. 


Május 1-jén indult a kéthetes koronavírus-szűrőprogram négy orvosképző egyetem közreműködésével. A meghívottak részvétele nagyon fontos, mert az elvégzett vizsgálatok átfogóbb képet adhatnak a fertőzöttség mértékéről, és alapot biztosíthatnak a szükséges megelőző járványügyi intézkedésekhez.

 
Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központ elnöke elmondta, hogy a vizsgálatuk eredménye alapot szolgáltat egyrészt az egészségi állapot megismerésére, másrészt egy statisztikai közösséget hordoz magában, ugyanis a vizsgáltak többszáz embert képviselnek együtt, csoportszinten. Ezen értékek együtt adják a reprezentatív vizsgálat statisztikai értékelhetőségét.


A tesztelés során a vizsgálatra érkezőktől egyrészt vért vesznek, másrészt egy törléssel váladékmintát az orrból, majd a garatból. Ezt kiegészíti egy kérdőív kitöltése. Ezt az átfogó országos keresztmetszeti vizsgálatot a járvány lefolyása során legalább még kétszer megismételik. A két vizsgálat között legalább egy hónapnak kell eltelnie. 


A május 14-ig tartó szűrőprogramban országosan közel 18 ezer meghívott vesz részt. Az eredményeket a hónap végén hozzák nyilvánosságra.

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Szívfacsaró történetek: két előadást hoz Szombathelyre Pintér Béla és Társulata
Az ország legrangosabb, legnépszerűbb független színházi csapata, Pintér Béla és Társulata kétszer is vendégszerepel az ősszel az AGORA Művelődési és Sportházban. Megrendítőek s egyben felemelőek, erőt is adóak a produkcióik.
Meghalt idősebb Koman Vladimir
Ma hajnalban, 59 éves korában elhunyt idősebb Koman Vladimir, Voli bácsi, ahogy megyeszerte mindenki ismerte.
Értelemmel épül a világ: 50 éves a Pedagógus Kórus
Baráti énekkarokkal, a Bartók Termet betöltő közönséggel és persze sok-sok muzsikával ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját a Szombathelyi Pedagógus Kórus.
Vármegyei I. osztály: gólzáporos döntetlen Bükön, magabiztos hazai győzelem Sárváron
A Celldömölk is otthon tudott nyerni, a Csepreget múlta felül, a Csákánydoroszló viszont egyedüliként idegenbeli sikert aratott. Pontosztozkodással zárult a Söpte és a Rábapaty összecsapása.
legfrissebbek
Marad a nyárias idő csütörtökön is
Devizapiac: alig változott csütörtök reggelre a forint árfolyama
Alig változott, vegyesen alakult a főbb devizákkal szemben a forint árfolyama csütörtök reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben.
Változik a buszmenetrend, épül a forgalmi iroda Szombathelyen
Korszerűsíti a BLAGUSS Kft. az Éhen Gyula téren lévő, leromlott állapotú szolgáltatási decentrum épületét, külső és belső átalakítással, energetikai fejlesztéssel, valamint az általa üzemeltetett autóbuszflotta is bővül 4 új MIDI autóbusszal (3 db gázolaj üzemanyagú, 1 db elektromos), erről is kapnak tájékoztatót a közgyűlésen a képviselők. Figyelembe véve az utasok igényeit, október 16-tól változik a helyi járatos buszok menetrendje: közvetlen temetőjárat indul a Derkovits-lakótelepről, és sűrűbben mennek a buszok a Parkerdőbe.
Haladás: Győztes hazatérés
A Merkantil Bank Liga 9. fordulójában játszotta első mérkőzését a Hali Szombathelyen a gyepcsere miatt. A Rohonci úton a vasiak 2-1-re verték a Soroksárt.
Rendőrök versenyeztek Szombathelyen (képgalériával)
Tizenkettedik alkalommal rendeztek Országos Szakmai Közlekedésrendészeti Versenyt a vármegyék legjobb forgalomirányítói, gépkocsizó- és motoros járőrei számára. 60 rendőr indult az idei próbán, amelynek Szombathely és a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság volt a házigazdája.