km/óra
  2022.08.13., szombat  •  Ipoly napja
Az oroszokra támaszkodó építőipar lehet a Sberbank-csőd legnagyobb vesztese

Az oroszokra támaszkodó építőipar lehet a Sberbank-csőd legnagyobb vesztese

Több orosz kötődésű és viszonylag sok építőipari cég bukkan fel az ügyfelek között.

 

24.hu azt összesítette, hogy az Opten adatai szerint kik lehettek a Sberbank nagyobb ügyfelei és így akár károsultjai. Ezt természetesen csak akkor lehet tudni, ha valaki beszél róla, nyilvános adatokból nem derül ki, hogy kinek mennyi betétje, számlapénze volt a banknál.

 

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) betétesenként legfeljebb 100 ezer euróig megvédi a betéteseket. Ennek már a konkrét forintösszege is meghatározott, 38,047 millió forint. Vagyis nem érdemes drukkolni a forint gyengülésének, a március 2-i árfolyamot veszik alapul.

 

Azt is lehetett tudni, hogy mintegy ezer olyan ügyfél volt, akinek ennél nagyobb kitettsége volt a bank felé. Arról is írtunk, hogy az igen kellemetlen, hogy például amennyiben egy cégnek hitele és betétje is volt a Sberbanknál, nem tud nettósítani, ha volt egy 200 milliós hitele és egy 200 milliós betétje, akkor 200 millióval tartozik, de a betétjéből csak 38,047 millió forinthoz jut első körben hozzá.

 

A 24.hu az Opten adataira hivatkozva, azt írja, hogy több mint 16 ezer magyarországi cégnek vezetett számlát az orosz bank, közülük 6054-nek más pénzintézetnél nem is volt számlája. A lap azt vizsgálta, hogy hány állami cég (14-et talált), illetve hány 10 milliárd forintnál nagyobb árbevételű társaság (54 bukkant fel) fürödhetett be a Sberbankkal. Azt azért ismételjük meg gyorsan, hogy csak az publikus adat, hogy kinek volt számlája a banknál, de az nem, hogy ott mennyi pénze volt, így akinek számlája volt, nem feltétlenül lett károsult.

 

A cikk megemlíti a társaságok között a paksi atomerőmű-építéshez kapcsolódó cégeket, illetve az orosz–magyar gázkapcsolatokban fontos Centrexet, a Dunaferr-csoport cégét (ebben a körben az orosz kapcsolatok és a bankválasztás között lehetett intenzív kapcsolat).

 

A cikk megnevez több építőipari céget (Duna Aszfalt, Market, Magyar Építő, A-Híd, KÉSZ, Magyar Vakond, West Hungária Bau, Bayer Construct), mindez megerősíti azt a korábban általunk is leírt iparági pletykát, hogy a magyar építőipar azért nagyon kitett a Sberbank-bedőlésnek, mert az orosz vas- és acélimport alapvetően sberbankos konstrukciókon keresztül valósult meg.

 

Érintett volt a BKV is, illetve a Bige László műtrágyakirály érdekeltségébe tartozó NZRT-Trade Zrt., de ők azt jelezték, hogy nincsen érdemi kitettségük, nem kalkulálnak veszteséggel. A legtöbb megkeresett társaság azonban nem kívánta részletezni a lapnak a veszteségeit.

kapcsolódó cikkek
Nagykanizsa a Sberbankban bankolt
Nagykanizsa a Sberbankban bankolt
Sberbank-csőd: A legnagyobb bajban talán a fideszes vezetésű, mintegy 26 milliárd forintos költségvetésű Nagykanizsa van, hiszen az orosz hátterű bank volt a számlavezető pénzintézete.
címkék
kapcsolódó cikkek
Nagykanizsa a Sberbankban bankolt
Nagykanizsa a Sberbankban bankolt
Sberbank-csőd: A legnagyobb bajban talán a fideszes vezetésű, mintegy 26 milliárd forintos költségvetésű Nagykanizsa van, hiszen az orosz hátterű bank volt a számlavezető pénzintézete.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Megerősítik Toronyban a lignitbányászatot tiltó helyi rendeletet
Nincs folyamatban bányászati koncessziós pályázat, ami érintené Torony község körzetét - ezt a választ adta a Technológiai és Ipari Minisztérium Balassa Péter országgyűlési képviselő kérdésére, kell-e attól tartani, hogy lignitbánya nyílik Vas megyében. A toronyiak szerint azonban ez semmire sem biztosíték. A következő testületi ülésen megerősítik a bányászatot tiltó helyi rendeletet.
Olaszországban a nyári szezon csúcsnapjait élik a mostani hétvégén
Alig maradt üres szoba a szállodákban és bérelhető napernyő a strandokon Olaszországban az augusztus 15-i Nagyboldogasszony ünnepe előtti hétvégén, amely a pandémia előtti idegenforgalmi adatokat idézi a CNA kereskedelmi szövetség adatai szerint.
Kiadták a figyelmeztetést: zápor, zivatar, jégeső is lehet
Szombaton Magyarország egész területén elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben, írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Szünetel hétfőn a melegvíz-szolgáltatás a Váci Mihály utcában és környékén
Bécsben spórolnak a díszkivilágítással karácsonykor
Az energiatakarékosság érdekében Bécsben a Ring az idei karácsonyi szezonban sötétben marad. A város és a kereskedelmi kamara is egyetértett ebben. Emellett a Rathausplatzon is korlátozásokat terveznek az ünnepi vásárkor. A spórolás, önkéntes alapon a kirakatok kivilágítását is érintheti, olvasható az orf.at-n.