km/óra
  2024.07.19., péntek  •  Emília napja
Az örökifjú sportembert köszöntötte születésnapján dr. Nemény András polgármester

Az örökifjú sportembert köszöntötte születésnapján dr. Nemény András polgármester

90 éves lett Homonnay Ferenc, aki egykor atlétikában magyar bajnokságot nyert, de még most is sikert sikerre halmoz a veterán versenyeken.

Homonnay Ferencet köszöntötte 90. születésnapján dr. Nemény András polgármester.

Mint Facebook-oldalán írja, Feri bácsi kiváló futó még most is, készül a göteborgi atlétikai világbajnokságra a +90-es korosztályban.

Homonnay Ferenc egykor atlétikában magyar bajnokságot nyert, de még most is sikert sikerre halmoz a veterán versenyeken. 1951-ben kezdett a Szombathelyi Dózsában atletizálni, elsősorban az motiválta, hogy melegítőt és szerelést kapott. Egyik alkalommal Pünkösthy Csaba, a Haladás edzője elhívta Diósgyőrbe versenyezni. 100 méteren – állva rajtolva – megnyerte a versenyt, amiről később kiderült, hogy válogatóverseny volt: Sir „Kaja” bácsi, az atléta szövetség edzője meghívta az ifjúsági válogatott edzőtáborába. Hamarosan a váltóban már együtt futott a későbbi 81-szeres labdarúgó válogatott Mátrai Sándorral.

Csermák Józseffel, aki egy év múlva Helsinkiben megnyerte a kalapácsvetést, Romániában remek szappan bizniszt csináltak. 1954-ben a fővárosi Dózsába igazolt. Még ebben az évben a Homonnay Ferenc, Földessy Ödön, Csányi György, Goldoványi Béla kvartett négyszer százas váltóban magyar bajnok lett. Homonnay Ferenc meghívót kapott a felnőtt válogatott keretbe is, ahol a váltó tartaléka lett. Ezekben az években számtalanszor találkozott az Aranycsapat tagjaival is, akik kiegészítő edzéseken atletizáltak. Kocsis Sándor például remek magasugró is volt, megbirkózott a 170 cm-rel is. Az újpesti legendával, Szusza Ferenccel is akadtak közös élményei. A sport mellett tanult is. Bár orvosnak készült, mégis gépészmérnök lett belőle.

1960-ban diplomával a zsebé­ben visszatért Szombathelyre és a Haladás színeiben még 41 éves koráig vágtázott. Edzősködni kezdett, gyerekekkel foglalkozott, tehetségeket fedezett fel. Többek között ő ajánlotta Vida Józsefet Németh Pál dobóedző figyelmébe.  A „Dobópápa” invitálására 1983-ban elindult az első veteránversenyen. Innentől számítva egészen napjainkig nélküle nem rendeznek fontos veterán atlétikai versenyt. Az 1989-es dániai veterán-világjátékokon 100 méteren diadalmaskodott. De rengeteg elsőséget szerzett még 200 méteren, távolugrásban, sőt még súlylökésben is.  A versenyekre autóval utazik. Márkahűsége töretlen, több, mint 50 éve kitart a Wartburg kombi mellett. A jelenlegi járgánya 33 éves. Nagy szerelme még a vitorlázás. A nyarakat szinte egész végig Vonyarcvashegyen tölti. Itt borászkodik is, de természetesen folyamatosan fitten tartja magát, fut és kerékpározik.

Felesége sajnos már nem él, de lánya, fia és az unokák sok örömet szereznek neki. A legutóbbi „nagylajosos” osztálytalálkozója elmaradt, már csak ő él a régi társak közül – olvasható a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományörző Egyesület oldalán.

Fotó: Facebook/Dr. Nemény András

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
A Körösladányi MEDOSZ Sportkör szerzett foci tulajdonrészt Szombathelyen (javítva)
Abban az ISA-Haladás Kft-ben lett egyszázalékos tulajdonos az NB III-as visszalépését az önkormányzati választások másnapján bejelentő Körös-parti egyesület, amely a csődben lévő Szombathelyi Haladásból vált ki, és az Illés Akadémia felnőtt csapatának versenyeztetéséért jött létre.
Pontosítás: nem az Illés Akadémia lett a Körösladány tulajdonosa, hanem fordítva, a Békés vármegyei szervezet szerzett tulajdonrészt az ISA-Haladás Kft-ben
Pénteki cikkünkben azt írtuk, a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA-Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe. Valójában pont fordítva történt: a Körösladányi MSK szerzett tulajdonrészt a ISA-Haladás Kft-ben. Mindenesetre a jogi csavar célja feltehetően az, hogy a Illés Akadémia a körösladányiak jogán, segítségével indulhasson a harmadosztályban.
Készüljön: nagy dugók várhatók ezen a szombathelyi bevezető úton
A GYSEV Zrt. a lakosság türelmét kéri, mert július 15-től a hónap végéig ismét karbantartási munkát végez a Zanati úti aluljáró feletti vasúti hídon, ezért két héten át a Zanati úti aluljáró közúti forgalmát két belső sávra fogják szűkíteni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.
legfrissebbek
Magyarország rendezi a következő EPC-csúcsot
Az Európai Politikai Közösség (EPC) következő csúcstalálkozóját Magyarország rendezi - jelentette be a csütörtökön tartott angliai EPC-csúcs záró sajtóértekezletén Sir Keir Starmer brit miniszterelnök.
Ne érje váratlanul, ha belefut egy-két kósza záporba pénteken és szombaton
Jelentősen változott az előrejelzés szombatra.
Picikét magához tért a forint csütörtök estére
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
„Boldog vagyok, hogy ismét a Falco sikeréért küzdhetek”
Váradi Benedek, a Falco emblematikus alakja, háromszoros bajnoka, Magyar Kupa-győztese két külföldön töltött év után ismét szombathelyi színekben pattogtat. A sárga-feketék saját nevelésű játékosa az előző idényben lengyel bajnok lett a Trefl Sopot együttesével, ám úgy érezte, szeretne hazatérni. A magyar válogatott kiválóság döntéséről, valamint a Litvániában és Lengyelországban eltöltött időszakról is mesélt nekünk.
Orbán: az Európai Uniónak nem az amerikai demokraták külpolitikáját kéne másolnia
A mi koncepciónk lényege, ami eltér a hivatalos koncepciótól, hogy az Európai Uniónak nem az amerikai demokraták külpolitikáját kéne másolnia, hanem egy stratégiai autonómia jegyében – és ezt éltetjük itt egyfolytában – egy saját, európai megközelítés kellene – közölte az Európai Politikai Közösség (EPC) negyedik csúcstalálkozójára érkező Orbán Viktor csütörtökön az angliai Oxford közelében lévő Blenheim-kastélyban.