km/óra
  2024.07.24., szerda  •  Kinga, Kincső napja
Az öltöztető: Holdbeli Csónakos díjat érdemelt Krizmanits Gyuláné

Az öltöztető: Holdbeli Csónakos díjat érdemelt Krizmanits Gyuláné

Azt a színészt becsüli, aki el tudja vele hitetni, hogy ő az, akit játszik, ám aki az öltözőben már nem színjátékos, hanem ember, vélekedik Krizmanits Gyuláné, aki talán mindenkinél jobban ismeri a teátristákat, hiszen bő évtizede a Weöres Sándor Színház öltöztetője. Néhány hete pedig – a társulat voksainak köszönhetően – Holdbeli Csónakos díjas. 

„Örülök, hogy szeretnek és megbecsülik a munkámat. Amikor átvettem a díjat, láttam egy-két színésznőnek az arcát, akik majd kiugrottak a bőrükből” – meséli Gyöngyi. 


Szombathely szentkirályi részén cseperedett, az ottani iskola hetedikeseként – szeretett varrni, kézimunkázni – már eldöntötte, nőiruha-készítő lesz. A 405-ös szakmunkásképzőben a gyakorlatát vezető Döbröntei Gáborné, Ili néni avatta be a fortélyokba. Szakmai versenyekre nevezte: rendre helytállt. Kitűnő szakmunkásvizsga után a Háziiparnál kezdett, szalagon. „Ahhoz nem kell szakmai tudás, elég, ha kézügyessége van az embernek. Utáltam. A légkör is rossz volt.” Fél év múlva továbbállt. Újságkihordó lett. Közben varrogatott. Megtalálta élete párját, 1986-ban keltek egybe. Két lányuk született. A nulláról kezdtek építkezni. 


Bedolgozós időszaka következett osztrákoknak: vadászruhák, lódenkabátok, szabadidőruhák, pólók varrása. Vállalkozás néhány alkalmazottal, műhely a pincében. „Jöttek a kínaiak, megfojtották a hazai ruhaipart. Föl kellett adnom a vállalkozást. Eladó lettem a Kalocsai Kft.-nél. Újra lett főnököm. Leérettségiztem a Kanizsaiban. Következett a Király utcai függönyszalon. Felette, egy ablak nélküli lyukban, nem ritkán görnyedve varrtunk, ipari vasalóval vasaltunk.”


2008 ősze. Gyöngyi férje portásként helyezkedett el az akkor még embrionális állapotban lévő színháznál. Ez idő tájt jött a sors-sugallat: de hiszen oda öltöztető is kell! Fel is vették. Egyelőre takarítónak, míg beindult a gépezet: 9700 jeligével!


„Furcsa, teljesen más világ volt. Mindenki mindenkit tegezett, teljesen mindegy volt, ki hány éves. 2009 januárjában kezdődött az öltöztetői munka. Akkor még csak ketten voltunk. A józan paraszti eszünkkel kellett kitalálnunk, mit, hogyan csináljunk. Jót tett a személyiségemnek. Jordán Tamást csak akkor kezdtem el tegezni, amikor tényleg öltöztető lettem. Ő mondta: Most már te is kolléga vagy, ettől fogva tegeződjünk! Jobbára a lányokat, a színésznőket öltöztetem, de ha úgy adódik, akkor az ember ahhoz megy, akinek segíteni kell. Már négyen vagyunk, meg a tárvezető.


S hogy milyen a jó öltöztető? Diszkrét. Gyors. Vág az agya. Ránéz a színészre, s tudnia kell, mikor szólhat, mikor nem. Legyen humora is! Nem szolga, mint régen az inas. Amikor előadás van, akkor topon kell lennie. Lehet, furán hangzik, de vannak néhányan, akikre úgy tekintek, mintha a lányaim lennének.”


A jelmeztervezők többnyire a saját varrónőikkel készíttetik a ruhákat, a színházban a legtöbbször már csak átalakítások történnek. De például az Ivanovban Hartai Petra menyasszonyi ruháját én varrtam. Nagy Cili pedig sok lehetőséget adott az Acélmagnóliákban. Amit varratni kellett, azt mind rám bízta. Köszönöm neki! Az igazság az, hogy a mostani díj nem az első. Amikor a Chicago-t mutattuk be 2011-ben – nagyon melós darab volt –, megkaptam a 2-es öltöző különdíját Vlahovics Edittől, Csonka Szilvitől, Alberti Zsófitól (akkor ők öltöztek ott). Leírták, mennyire köszönik, hogy segítettem a munkájukat, s nélkülem nem ment volna. Ilyenért érdemes!” 


Szenkovits Péter
Fotó: Nagy Jácint 
     
 

Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Embert gázolt a celldömölki vonat
Gázolás miatt szünetel a vonatforgalom Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, a Celldömölk-Ukk-Zalaegerszeg vonalon késésekre kell számítani – közölte a Mávinform kedd reggel Facebook-oldalán.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
legfrissebbek
A szomszéd megyében kapták el az egyik legkeresettebb magyar bűnözőt, akit tizenhárom hatóság körözött
A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság munkatársai elfogtak egy férfit, akit több hatóság keresett, európai elfogatóparancs is érvényben volt ellene – közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság szerdán a police.hu-n.
A legmagasabb szintű bírósági kitüntetést kapta dr. Szabó Sándor, a Szombathelyi Törvényszék elnöke
A bírák és az igazságügyi alkalmazottak ünnepnapján, a Bíróságok napján az az Országos Bírósági Hivatalban elismeréseket adtak át a Vas vármegyében dolgozóknak. Az Országos Bírósági Tanács Juhász Andor-díj arany fokozatú kitüntetést adományozott dr. Szabó Sándornak, a Szombathelyi Törvényszék elnökének, míg tanácsosi címben részesítette Szilágyi Csilla elnöki irodavezetőt.
Üdv köztünk Hanga, Kiara, Nala, Teodor, Olivér és Huba!
Íme Szombathely legfrissebb anyakönyvi hírei!
Tudta, hogy idén májusban 652 ezer forint volt a bruttó átlagkereset?
2024 májusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 448 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,8, a nettó átlagkereset 14,6, a reálkereset pedig 10,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Nem sikerült magához térnie a forintnak
Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.