km/óra
  2023.12.09., szombat  •  Natália napja
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Az öltöztető: Holdbeli Csónakos díjat érdemelt Krizmanits Gyuláné

Az öltöztető: Holdbeli Csónakos díjat érdemelt Krizmanits Gyuláné

Azt a színészt becsüli, aki el tudja vele hitetni, hogy ő az, akit játszik, ám aki az öltözőben már nem színjátékos, hanem ember, vélekedik Krizmanits Gyuláné, aki talán mindenkinél jobban ismeri a teátristákat, hiszen bő évtizede a Weöres Sándor Színház öltöztetője. Néhány hete pedig – a társulat voksainak köszönhetően – Holdbeli Csónakos díjas. 

„Örülök, hogy szeretnek és megbecsülik a munkámat. Amikor átvettem a díjat, láttam egy-két színésznőnek az arcát, akik majd kiugrottak a bőrükből” – meséli Gyöngyi. 


Szombathely szentkirályi részén cseperedett, az ottani iskola hetedikeseként – szeretett varrni, kézimunkázni – már eldöntötte, nőiruha-készítő lesz. A 405-ös szakmunkásképzőben a gyakorlatát vezető Döbröntei Gáborné, Ili néni avatta be a fortélyokba. Szakmai versenyekre nevezte: rendre helytállt. Kitűnő szakmunkásvizsga után a Háziiparnál kezdett, szalagon. „Ahhoz nem kell szakmai tudás, elég, ha kézügyessége van az embernek. Utáltam. A légkör is rossz volt.” Fél év múlva továbbállt. Újságkihordó lett. Közben varrogatott. Megtalálta élete párját, 1986-ban keltek egybe. Két lányuk született. A nulláról kezdtek építkezni. 


Bedolgozós időszaka következett osztrákoknak: vadászruhák, lódenkabátok, szabadidőruhák, pólók varrása. Vállalkozás néhány alkalmazottal, műhely a pincében. „Jöttek a kínaiak, megfojtották a hazai ruhaipart. Föl kellett adnom a vállalkozást. Eladó lettem a Kalocsai Kft.-nél. Újra lett főnököm. Leérettségiztem a Kanizsaiban. Következett a Király utcai függönyszalon. Felette, egy ablak nélküli lyukban, nem ritkán görnyedve varrtunk, ipari vasalóval vasaltunk.”


2008 ősze. Gyöngyi férje portásként helyezkedett el az akkor még embrionális állapotban lévő színháznál. Ez idő tájt jött a sors-sugallat: de hiszen oda öltöztető is kell! Fel is vették. Egyelőre takarítónak, míg beindult a gépezet: 9700 jeligével!


„Furcsa, teljesen más világ volt. Mindenki mindenkit tegezett, teljesen mindegy volt, ki hány éves. 2009 januárjában kezdődött az öltöztetői munka. Akkor még csak ketten voltunk. A józan paraszti eszünkkel kellett kitalálnunk, mit, hogyan csináljunk. Jót tett a személyiségemnek. Jordán Tamást csak akkor kezdtem el tegezni, amikor tényleg öltöztető lettem. Ő mondta: Most már te is kolléga vagy, ettől fogva tegeződjünk! Jobbára a lányokat, a színésznőket öltöztetem, de ha úgy adódik, akkor az ember ahhoz megy, akinek segíteni kell. Már négyen vagyunk, meg a tárvezető.


S hogy milyen a jó öltöztető? Diszkrét. Gyors. Vág az agya. Ránéz a színészre, s tudnia kell, mikor szólhat, mikor nem. Legyen humora is! Nem szolga, mint régen az inas. Amikor előadás van, akkor topon kell lennie. Lehet, furán hangzik, de vannak néhányan, akikre úgy tekintek, mintha a lányaim lennének.”


A jelmeztervezők többnyire a saját varrónőikkel készíttetik a ruhákat, a színházban a legtöbbször már csak átalakítások történnek. De például az Ivanovban Hartai Petra menyasszonyi ruháját én varrtam. Nagy Cili pedig sok lehetőséget adott az Acélmagnóliákban. Amit varratni kellett, azt mind rám bízta. Köszönöm neki! Az igazság az, hogy a mostani díj nem az első. Amikor a Chicago-t mutattuk be 2011-ben – nagyon melós darab volt –, megkaptam a 2-es öltöző különdíját Vlahovics Edittől, Csonka Szilvitől, Alberti Zsófitól (akkor ők öltöztek ott). Leírták, mennyire köszönik, hogy segítettem a munkájukat, s nélkülem nem ment volna. Ilyenért érdemes!” 


Szenkovits Péter
Fotó: Nagy Jácint 
     
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.