km/óra
  2024.07.13., szombat  •  Jenő napja
Az ő valóságuk nem érintkezik a mi valóságunkkal: nem volt valódi konzultáció ma a Belügyminisztérium és a pedagógusok között

Az ő valóságuk nem érintkezik a mi valóságunkkal: nem volt valódi konzultáció ma a Belügyminisztérium és a pedagógusok között

Konzultációra hívta a Belügyminisztérium a pedagógusok képviselőit: a mai, a Közszolgálati Egyetemen tartott eseményről egy Vas megyei pedagógus számolt be lapunknak.

"Fél óráig nem tudtam megszólalni a döbbenettől, mikor kijöttem a teremből" - mondta el egy Vas megyei pedagógus a mai, Belügyminisztérium által kezdeményezett konzultáció után. A négy és fél órás eseményt a nesze semmi fogd meg jól jelzővel jellemezte: Dr. Rétvári Bence nemzetközi mutatókra és statisztikákra hivatkozva azzal nyitotta a beszédét, hogy minden rendben van a magyar oktatásban. A konzultáció megnevezésből adódó remények ellenére nem minden résztvevő szólalhatott fel: külön szekcióban helyet foglaló, előre kiválasztott 21 pedagógus szólalt fel 3-3- percben, szépen megrendezve követett mindig egy kritikus véleményt egy, azt cáfoló felszólalás. Vas megyéből senki nem kapott felszólalási lehetőséget.

 

Ezután Horváth Péternek, a Nemzeti Pedagógus Kar elnökének tőle már megszokott, nem túl sokatmondó beszéde következett, őt Hajnal Gabriella követte, hasonlóképp. Maruzsa Zoltán szerint is minden rendben van az oktatásban. Aztán következett Pintér Sándor belügyminiszter prezentációja, aki sorra megcáfolva az előtte szólókat, az oktatás rossz helyzetéről beszélt - csakhogy, szerinte, mindenért a pedagógusok a felelősek. A tanárok tehetnek a pedagógushiányról, hiszen azt közvetítik a diákoknak, hogy ne menjenek tanárnak. Sőt, a tanárok tehetnek arról is, hogy róla, Pintér Sándorról gúnyverseket írnak a diákjaik, valamint arról, hogy elit iskolák diákjai külföldön tanulnak tovább - mert tanáraik nem hazaszeretetre nevelik őket. 

 

Újra elhangzottak a pintéri rend, fegyelem kulcsszavak: rendet kell tartani. A kirúgott tanárok, ha akarnak, menjenek a bíróságra. Elmondta, hogy szó sincs 20 százalék körüli béremelésről: pénz még nem érkezett. Beszélt az életpályamodell eltörléséről, arról, hogy szintén megszűnik a 114 sávos bértábla, Pintér szerint az túl sok, helyette teljesítmény alapú bérezést kívánnak bevezetni, s majd az igazgatók jogköre lesz eldönteni, melyik munkavállalót milyen bérezés illeti meg. A terheket, s itt az óraszámok kerültek szóba, nem kívánják csökkenteni, "ők is dolgoznak szombaton", hangzott el egy nyomós indok, fölényes, lekezelő és arrogáns stílusban.
 

"Van az ő világuk, s van a tanároké, és a kettőben semmiféle közös nevező nincsen" - fogalmazott az elkeseredett Vas megyei tanár a konzultáció után, s úgy érzi, már valóban nem maradt más választása, mint azonnal elhagyni ezt a pályát, ahol nincs jövő.

TP

 

Fotó: archív/Nagy Jácint

kapcsolódó cikkek
Az elbocsátások ellen demonstráltak a tanárok Szombathelyen
Az elbocsátások ellen demonstráltak a tanárok Szombathelyen
Ismét demonstráltak a tanárok Szombathelyen: ezúttal a Paragvári Iskola előtt azért emelték fel a szavukat, mert az iskola egyik oktatója, Szecsődi Tímea fenyegető hangvételű levelet kapott a tankerülettől amiatt, hogy részt vett a polgári engedetlenségi akcióban.
címkék
kapcsolódó cikkek
Az elbocsátások ellen demonstráltak a tanárok Szombathelyen
Az elbocsátások ellen demonstráltak a tanárok Szombathelyen
Ismét demonstráltak a tanárok Szombathelyen: ezúttal a Paragvári Iskola előtt azért emelték fel a szavukat, mert az iskola egyik oktatója, Szecsődi Tímea fenyegető hangvételű levelet kapott a tankerülettől amiatt, hogy részt vett a polgári engedetlenségi akcióban.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Felborult egy személyautó Celldömölk és Mesteri között - mentőhelikopter érkezett
Celldömölk és Mesteri között történt a baleset. Az érintett útszakaszon forgalomkorlátozásra kell számítani.
legfrissebbek
Az albán tengerpart lehet a magyarok új Balatonja (képgalériával)
A sokáig lesajnált balkáni országban szárnyal a turizmus, egyre több magyar szót hallani az Adriai- és a Jón-tenger strandjain, miközben a gazdaság is pörög: mindenütt építkeznek, az éves infláció 2023-ban mindössze 4% volt, a helyi fizetőeszköz, a LEK pedig egy év alatt 14 százalékot erősödött az euróhoz képest. Mi tudnak az albánok, amit mi nem?
A Körösladányi MEDOSZ Sportkörben lett többségi tulajdonos az Illés Akadémia
Aki eddig tudta követni, hogy mi történt a Haladással, annak egy újabb fejtörő: a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján - ahogyan leváltották a település fideszes vezetését - az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe.
Kulturális megszállás alatt a belváros: szombaton tartják az Utcaművészeti Fesztivált Szombathelyen
A négy éve útjára indított Utcaművészeti Fesztivál idén július 13-án, szombaton várja egész napon át az érdeklődőket az interaktív művészeti élményt nyújtó programokra.  
Zártkapus Konferencia Liga mérkőzés volt a Király Sportlétesítményben
Július 11-én az UEFA Európa Konferencia Liga első selejtező körében a belorusz FC Torpedo Belaz Király Gábor komplexumában fogadta a moldáv FC Milsami Orheit. 
Készüljön: nagy dugók várhatók ezen a szombathelyi bevezető úton
A GYSEV Zrt. a lakosság türelmét kéri, mert július 15-től a hónap végéig ismét karbantartási munkát végez a Zanati úti aluljáró feletti vasúti hídon, ezért két héten át a Zanati úti aluljáró közúti forgalmát két belső sávra fogják szűkíteni.