km/óra
  2023.09.21., csütörtök  •  Máté, Mirella napja
A járvány idejére az iskola a nappaliba költözött

A járvány idejére az iskola a nappaliba költözött

A járványhelyzet miatt a magyar oktatási rendszernek nagyon rövid idő alatt kellett egy teljesen új rendszerhez alkalmazkodnia. Utánajártunk, a szombathelyi általános és középiskolákat hogyan érintette a távoktatás bevezetése?

 

Már a harmadik hét telt el, mióta Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy a koronavírus-helyzet miatt az egyetemek után a többi oktatási intézményt is bezárják. Illetve mégsem teljesen: az oktatás új, digitális formában folytatódik tovább. Ennek köszönhetően a tanárok és a diákok is az otthonuk biztonságából vehetnek részt a tanórákon.


Hogyan működik ez a gyakorlatban? A rendszer új módszertant igényel, sokkal több kutatómunkával, beadandóval és kiselőadással – és nem utolsósorban számítógéppel, illetve internet-hozzáféréssel. Az Oktatási Hivatal a KRÉTA (Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer) használatát ajánlotta fel a feladatok és tananyagok le- és feltöltéséhez, de mellette – nagyon innovatív módon – használnak a nemzetközi vállalatok mindennapjaiban ismert kommunikációs alkalmazásokat is.


Home office általános iskolák


Az általános iskolás korosztály esetében talán még nagyobb kihívást jelentett alkalmazkodni a távoktatáshoz. Gergácz Gábor László, a Paragvári Utcai Általános Iskola igazgatója elmesélte a tapasztalatait: „Stabil alapokra helyeztük iskolánk rendszerét. A legfontosabb célunk az volt, hogy mindenki elérje és használni tudja tananyagainkat már az első pillanattól kezdve. A kollégáim közül mindenki a maga területén, a lehető legjobb tudását biztosította hozzá, hogy a lehető leggyorsabban és szakszerűen tudjunk felkészülni.”  


„Törekszünk a diákok tanulás iránti motiváltságát fenntartani” – folytatta. „A tananyagainkkal egy kiszámítható és betartható napirendet kialakítani bennük, mely fontos az ilyen rendkívüli időkben is. Óriási feladat hárul most a szülőkre. Visszajelzéseikből azt látjuk, hogy gyermekeik mindennapi munkáját segítve támogatják őket, és biztosítják számukra a tanulás lehetőségét.”


A Paragvári hétről-hétre jelentkező videókkal – benne interaktív feladatokkal vagy pozitív üzenetekkel – teszi színesebbé az iskola és a családok mindennapi kapcsolatát ebben az időszakban. A sorozattal kapcsolatban megtudtuk: „fontos szempont, hogy a veszélyhelyzet idején is érezzék tanulóink, hogy van egy iskola, melyhez jó tartozni, melyben mindig történik valami, melyhez annyi emlék fűzi őket, melyben minden hétre jutott valami várva várt esemény.” A videókra országosan is felfigyeltek. „Nagy öröm, hogy többezres megtekintéssel büszkélkedhettünk az elmúlt két hét időszakában” – tette hozzá az iskolaigazgató. 


Még nem dőlt el az érettségi sorsa


A középiskolákban legnagyobb fejtörést a tanév végi írásbeli és szóbeli érettségik megvalósításának lehetősége okozza. A járvány miatt nagy veszélyt jelenthet a megszokottak szerint, egész évfolyamoknak egy helyen, egy időben érettségizni, azonban a vizsgák nem maradhatnak el. Ha csúszás, esetleg halasztás mellett döntenek, a szeptemberben kezdődő felsőoktatási képzések sem tudnának terv szerinti elindulni.


Mit gondol a helyzetről egy érintett végzős gimnazista? Vörös Annát, a Kanizsai Dorottya Gimnázium végzős diákját kérdeztük meg. „Az ideális megoldás szerintem az lenne, ha meg tudnánk teremteni a feltételeket az online érettségihez” – válaszolta. „Egy májusi időpont lenne a legjobb alternatíva, amennyiben ez lehetséges lesz.” 


A vizsgák lebonyolításával kapcsolatban hozzátette: „a szabályoknak megfelelően, alacsony létszámú csoportokban, megfelelő terembeosztással kellene megtartani őket. Senki sem örülne a halasztásnak, hiszen az befolyásolná a felvételiket, az egyetem kezdetét, így megnehezítené a tanárok és a végzős diákok következő hónapjait is.” 
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 32. szám - 2023.09.15.
Savaria Fórum 32. évfolyam 32. szám - 2023.09.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Ma indul a városi nagytakarítás!
Még 2020 júniusában fogadta el egyhangúlag Szombathely MJV képviselő-testülete a "Vigyázzunk együtt Szombathelyre!" szemléletformáló programot, mely 2023-ban is folytatódik. Szombathely MJV Önkormányzatának szervezésében a tavalyi év sikeres lebonyolításának folytatásaként idén ismét városi nagytakarítást tartanak a Vigyázzunk együtt Szombathelyre! program keretein belül.
legfrissebbek
Harmadszor mérhették össze tudásukat a gyerekek a Városi Diák- és Szabadidősport Napon
Harmadszor rendezték meg a Városi Diák- és Szabadidősport Napot a Fő téren. Futóversenyen mérhették össze gyorsaságukat, ügyességüket az óvodások, általános- és középiskolások, valamint a Szombathelyi Sportiskola jóvoltából különböző sportágakkal is megismerkedhettek testközelből.
56. alkalommal rendezik meg hétvégén a Savaria Nemzetközi Táncversenyt
A Savaria Nemzetközi Táncverseny kezdete 1966-ra nyúlik vissza, mely a világjárvány éveitől eltekintve folyamatosan, immár 56. alkalommal kerül megrendezésre az AGORA Művelődési és Sportházban. A verseny nemcsak az európai, hanem a világ minden táján ismert és elismert táncesemény, amely méltó rangot vívott ki magának a Nemzetközi TáncSport Szövetség és a táncsport szakemberei és táncosai körében is.
Az élelmiszer-mentési akció több száz családnak nyújt segítséget Szombathelyen
A Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek és partnereinek köszönhetően évről évre egyre többen jutnak hozzá a kereskedelmi szektorban feleslegessé vált ételekhez. Városunkban több segélyszervezet is együttműködik az élelmiszerbankkal. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász munkatársai a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatnál, a Hársfa Háznál és a Szikla Szociális Központban több száz családnak nyújtanak segítséget - heti rendszerességgel.
Közel 300 millió forintból korszerűsödött a Markusovszky kórházban a járóbeteg-ellátás
291,37 millió forint összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatásnak köszönhetően korszerű, orvostechnikai műszerek beszerzése történt meg a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban, melyek eredményeként tovább emelkedik a járóbeteg-ellátás színvonala, olvasható a lapunkhoz is eljuttatott sajtóközleményben.
Bemutatták dr. Czetter Ibolya könyvét