km/óra
  2022.01.24., hétfő  •  Timót napja
Az év minden napján számíthatunk rájuk

Az év minden napján számíthatunk rájuk

46 egyesület tűzoltói vonultak fel ötven járművel a Fő téren megrendezett Vas Megyei Tűzoltó Találkozón. Műszaki mentési és oltási bemutatókkal, gyerekprogramokkal népszerűsítették a hivatást, továbbá szimbolikusan kifejezték az önkéntes és hivatásos tűzoltók összetartozását, együttműködését. Kiállítás nyílt a magyar tűzoltóság alapításának 150. évfordulója alkalmából.

 

400 tűzoltó sorakozott fel a Fő téren, szombaton. Hatodik alkalommal szervezték meg a megyei tűzoltó találkozót, hogy megmutassák, kik azok a hivatásos, önkormányzati, létesítményi és önkéntes tűzoltók, akikre az év minden napján számíthat a lakosság.


Bognár Balázs igazgató megköszönte a szolgálatot minden tűzoltónak, és elmondta, óriási erő rejlik az összefogásban: a hivatásosok és önkéntes szervezetek minden káreseményt képesek kezelni.


"Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, a megyében regnáló 3 hivatásos tűzoltó parancsnokság mellett 5 önkormányzati tűzoltóság és 83 önkéntes tűzoltó egyesület van. Ők aktív tagságban, egyre jobb technikai felszereltséggel vesznek részt a mentő-tűzvédelemben. Az elmúlt öt évben 6500 káresemény történt a megyében, ebből 2000 volt a tűzeset, negyedénél önállóan avatkoztak be az önkormányzati tűzoltóparancsnokságok, és 1400 alkalommal avatkoztak be a hivatásosokkal közösen az önkéntes tűzoltók" – tette hozzá. 


Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő kifejezte háláját a tűzoltóknak, akik odaállnak a vész és az emberek közé. Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke emlékeztetett: hosszú évek óta a tűzoltók bizalmi indexe a legmagasabb. 


Az ünnepségen Szent Flórián emlékplakettet vehetett át Metka Lajnšček, Szlovénia szentgotthárdi főkonzulja és Nyima Tamás bv. dandártábornok, a szombathelyi büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka. A tűzoltó szervezetek képviselői névre szóló B-C áttétkapcsokat illesztettek össze, hogy kifejezzék összetartozásukat, majd megkezdődtek a bemutatók.


A gyerekek felszállhattak a tűzoltóautókra, a magasból mentőre, és végigmehettek a drótkötélpályán. A műszaki mentési bemutatón az érdeklődők láthatták, hogyan, milyen eszközökkel dolgoznak a tűzoltók a balesetek helyszínén. Az is kiderült, miért nem szabad a konyhában égő olajat vízzel oltani. A Városháza földszinti aulájában kiállítás nyílt a 150 éve alapított magyar tűzoltóság történetéről, amit október 15-ig lehet megtekinteni.

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu

Savaria Fórum 31. évfolyam 2. szám - 2022.01.22.
Savaria Fórum 31. évfolyam 2. szám - 2022.01.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Koronavírus: duplájára hízott a leggazdagabbak vagyona
A világ tíz leggazdagabb embere köszöni szépen, a pandémia alatt megduplázta vagyonát – írja a Guardian.
ENSZ: évek alatt gyógyulhat meg a munkaerőpiac
A koronavírus-válság továbbra is világszerte súlyos hatással van a munkahelyekre – közölte az ENSZ, arra figyelmeztetve, hogy évekig tarthat, amíg a munkaerőpiac újra eléri a járvány előtti szintet.
Alma és szalma – a szerbek karácsonya 
Milos Konakov már több éve a szombathelyi kosárlabda meghatározó alakja, az idei szezontól pedig immáron vezetőedzőként irányítja a Falcót. A szerbiai születésű szakember is felelevenítette, hogy miként szokták tölteni az ünnepeket és milyen hagyományok kapcsolódnak a karácsonyhoz déli szomszédainknál.
Mentőhelikopter érkezett a 84-es főúton történt balesethez
Lövöldözés a magyar-osztrák határon (frissítve)
Súlyos incidens történt a magyar határon: hétfőn egy furgon áttört egy ellenőrzőponton a burgenlandi Eberau (Monyorókerék) határátkelőnél. A járművet a katonák meg tudták állítani, az emberkereskedő viszont elmenekült, s menekülés közben azonnal tüzet nyitott a katonákra, olvasható a krone.at-n.
legfrissebbek
Futsal: vereséget szenvedett a Berettyóújfalutól a Haladás
A szombathelyiek hiába küzdöttek, a vendégek a hajrában eldöntötték a három pont sorsát.
Vizsgálóbizottságról döntött az izraeli kormány a korrupt tengeralattjáró-beszerzések felderítésére
A létrehozandó bizottság azt vizsgálja meg, miként támogatták 2009 és 2016 között a ThyssenKrupp három tengeralattjárójának a megvételét, miközben a hadvezetés az akkori helyzetben nem akart újabb tengeralattjárókat. 
Ferenc pápa imanapot hirdetett meg a békéért Ukrajnában 
Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy aggodalommal követi a növekvő feszültséget, amely "újabb csapást mérhet a békére Ukrajnában, és megkérdőjelezheti a biztonságot az európai kontinensen, még szélesebb következményekkel". 
Kásler: újra kell szervezni a budapesti sürgősségi ellátást a Szent Imre kórházban történt tűzeset miatt
Egy fiatal nő súlyos égési sérülések miatt vesztette életét. Hozzátette: a helyszínre hét mentőegység érkezett, két férfit és egy nőt füstmérgezés gyanújával más kórház toxikológiai osztályára vittek.
Befagyhat a Balaton a jövő heti hidegben
A havas tájakon -15 foknál is csípősebb lehet a hideg.