km/óra
  2022.08.13., szombat  •  Ipoly napja
Az év élőlényei voltak a vendégek a múzeumban

Az év élőlényei voltak a vendégek a múzeumban

Törpeegér, éneklő kabóca, zöld küllő - az év élőlényeihez kapcsolódó előadóülést szervezett a Savaria Múzeum szombaton. A tudományos ismeretterjesztéshez szórakoztató kézműves programok kapcsolódtak, ami sok kisgyermekes családot vonzott.

 

A bejáratnál az év fája, a nagylevelű hárs virágának főzetét lehetett kóstolni, a kisebbeket pedig kirakós játék várta. 


7-8 éve hagyomány már, hogy a múzeum előadóülést szervez az év élőlényeiről. A rovaroktól a gombákon át az év ásványáig mindegyikről érdekes információk hangzanak el. Az ehhez kapcsolódó kézműves foglalkozások, játékok hozzájárulnak, hogy minél több emberhez érjen el a nap fő üzenete.


Vig Károly, a Savaria Múzeum tudományos igazgatóhelyettese az SZTV érdeklődésére úgy fogalmazott: "Figyeljünk a körülöttünk lévő élőlényekre, ők ugyanúgy részesei a mi világunknak, mi nem vagyunk különbek nálunk, az ő létük egyben a mi fennmaradásunkat is szolgálja."


Az előadóteremben egymás után léptek porondra az év élőlényei, tíz előadáson vehettek részt az érdeklődők. Az év madara, a zöld küllő is nagy sikert aratott, egyet haza is lehetett vinni.  Sok gyerek vett részt a programon: éneklő kabócát színezhettek, és törpeegeret készíthettek.

 

Fotó: Savaria Múzeum Facebook-oldala

Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Megerősítik Toronyban a lignitbányászatot tiltó helyi rendeletet
Nincs folyamatban bányászati koncessziós pályázat, ami érintené Torony község körzetét - ezt a választ adta a Technológiai és Ipari Minisztérium Balassa Péter országgyűlési képviselő kérdésére, kell-e attól tartani, hogy lignitbánya nyílik Vas megyében. A toronyiak szerint azonban ez semmire sem biztosíték. A következő testületi ülésen megerősítik a bányászatot tiltó helyi rendeletet.
Olaszországban a nyári szezon csúcsnapjait élik a mostani hétvégén
Alig maradt üres szoba a szállodákban és bérelhető napernyő a strandokon Olaszországban az augusztus 15-i Nagyboldogasszony ünnepe előtti hétvégén, amely a pandémia előtti idegenforgalmi adatokat idézi a CNA kereskedelmi szövetség adatai szerint.
Kiadták a figyelmeztetést: zápor, zivatar, jégeső is lehet
Szombaton Magyarország egész területén elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben, írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Szünetel hétfőn a melegvíz-szolgáltatás a Váci Mihály utcában és környékén
Bécsben spórolnak a díszkivilágítással karácsonykor
Az energiatakarékosság érdekében Bécsben a Ring az idei karácsonyi szezonban sötétben marad. A város és a kereskedelmi kamara is egyetértett ebben. Emellett a Rathausplatzon is korlátozásokat terveznek az ünnepi vásárkor. A spórolás, önkéntes alapon a kirakatok kivilágítását is érintheti, olvasható az orf.at-n.