km/óra
  2024.02.26., hétfő  •  Géza, Vanda napja
Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított az Orbán-kormány szuverenitásvédelmi törvénye miatt

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított az Orbán-kormány szuverenitásvédelmi törvénye miatt

A jogszabály rengeteg uniós alapelvet sért a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jogtól az egyesülési szabadságán át a tisztességes eljáráshoz való jogig - közölte a brüsszeli testület szerdán.

Az uniós bizottság a kötelezettségszegési eljárásokat tartalmazó közleményében azt írta, azt követően döntött az eljárás megindítása mellett, hogy alaposan értékelte a magyar Országgyűlés által 2023. december 12-én elfogadott és 2023. december 22. óta hatályos, a nemzeti szuverenitás védelméről szóló új törvényt.

Az Európai Bizottság úgy véli, hogy a magyar jogszabály sérti az uniós jog számos rendelkezését, többek között az uniós demokratikus értékeket, a demokrácia elvét és az uniós polgárok választójogát. Számos, az Európai Unió Alapjogi Chartájában rögzített alapvető jogot sért, köztük a magán- és a családi élet tiszteletben tartásához való jogot, a személyes adatok védelméhez való jogot, a véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadságát, az egyesülés szabadságát, a hatékony jogorvoslathoz és a tisztességes eljáráshoz való jogot, az önvádra kötelezés tilalmát és az ügyvédi titoktartási kötelezettséget. Sérti továbbá a személyes adatok védelmére vonatkozó uniós jogi követelményeket, valamint több, a belső piacra alkalmazni szükséges szabályt - írták.

Magyarországnak két hónap áll a rendelkezésére, hogy válaszoljon a felszólító levélre. Amennyiben nem orvosolja az Európai Bizottság által felvetett kifogásokat, a brüsszeli testület úgy határozhat, hogy a kötelezettségszegési eljárás következő lépéseként indokolással ellátott véleményt küld Magyarországnak.

A kötelezettségszegésekkel kapcsolatos határozatait tartalmazó, havonta közzétett csomagja keretében az Európai Bizottság jogi lépéseket tesz azon tagállamokkal szemben, amelyek szerinte nem teljesítették az uniós jog alapján rájuk háruló kötelezettségeiket. Ezeknek a különböző ágazatokat és uniós szakpolitikai területeket érintő határozatoknak az a céljuk, hogy a polgárok és a vállalkozások érdekeit szem előtt tartva biztosítsák az uniós jog megfelelő alkalmazását. Az Európai Bizottság elsősorban párbeszéd útján próbálja meg rendezni a problémákat az érintett tagállamokkal. Amennyiben a helyzetet a párbeszéd során nem sikerül rendezni, a testület az Európai Unió Bíróságához fordulhat - emlékeztetett az uniós bizottság.

 

Fotó: archív/Nagy Jácint

 

(MTI)
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak