km/óra
  2022.08.10., szerda  •  Lőrinc napja
Az enyhe idő miatt korábban támadnak a pollenek

Az enyhe idő miatt korábban támadnak a pollenek

Virágzik a mogyoró Szombathely környékén. Az enyhe időjárás miatt akár hetekkel korábban elkezdődhet egyes növények pollenszórása - az allergiásoknál már komoly tüneteket okozhat a virágpor.

Javában virágzik a mogyoróbokor a Parkerdő felé vezető úton - az enyhe tél miatt jóval korábban szórja pollenjeit. Az első bokrok már decemberben érezték a tavaszt: hetekkel ezelőtt érezhették az arra érzékenyek a barkás növény hatását.


Skribanek Anna főiskolai tanár elmondta, hogy a korábbi virágzást a magasabb hőmérséklet okozza, 4 és 9 fok között már képes a mogyoró virágozni. Az utóbbi hetekben az időszakhoz képest meleg volt, úgyhogy mindenhol fővirágzásban van a mogyoró.


A téli időszakban leállt a pollenek monitorozása, az ÁNTSZ csak múlt hét óta figyeli a virágpor mennyiségét a levegőben. Wächter Walter megyei tiszti főorvos kiemelte, hogy az enyhe idő hatására már országszerte megjelent a mogyoró, az éger, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenje, a koncentrációjuk már az allergiás tüneteket okozó szintet is elérte. Csak a csapadékos idő hatására mérséklődhet a pollenterhelés, azonban a mogyoró és az éger koncentrációja továbbra is elérheti a magas szintet.


Most korábban szórja pollenjeit a többi növény is: a következő erős allergén a többi közt a kőris, a nyír és a nyár. A virágzást csak egy erős hideg akadályozhatja meg - ebben az esetben azonban elfagynak a növények már beporzott, termőnek indult virágai is.
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 27.szám - 2022.07.15.
Savaria Fórum 31. évfolyam 27.szám - 2022.07.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
A Molnak köszönhetően újraindulhat a Barátság vezeték
A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
Forgalomkorlátozás Szombathelyen 2022. augusztus 20-án
Állami ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából tartandó rendezvény zavartalan lebonyolítása érdekében az alábbi időpontban és helyen forgalomkorlátozás lesz.
A lakók már felkészültek, elindult a „zsákos hulladékgyűjtés”
Folytatódik a szombathelyi hulladékgazdálkodás zöldítése és környezetbarátabbá tétele, jelent meg a hír a SZOVA hivatalos Facebook-oldalán.
ORFK: mintegy tizenkétezren érkeztek Ukrajnából kedden
Az ukrán-magyar határszakaszon 6174 ember lépett be kedden Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5833-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán az MTI-t.
Suzuki oldalába tekert egy idős kerékpáros a temetőnél
Kedden délelőtt a Jáki úti temető felől kerékpározó asszony jobbra nézett, de az autó balról érkezett. A biciklisnek nagy szerencséje volt, hogy a személyautót vezető asszony balra húzta a kormányt, de így is ütköztek, írja a 112press.hu.