km/óra
  2022.01.24., hétfő  •  Timót napja
Az enyhe idő miatt korábban támadnak a pollenek

Az enyhe idő miatt korábban támadnak a pollenek

Virágzik a mogyoró Szombathely környékén. Az enyhe időjárás miatt akár hetekkel korábban elkezdődhet egyes növények pollenszórása - az allergiásoknál már komoly tüneteket okozhat a virágpor.

Javában virágzik a mogyoróbokor a Parkerdő felé vezető úton - az enyhe tél miatt jóval korábban szórja pollenjeit. Az első bokrok már decemberben érezték a tavaszt: hetekkel ezelőtt érezhették az arra érzékenyek a barkás növény hatását.


Skribanek Anna főiskolai tanár elmondta, hogy a korábbi virágzást a magasabb hőmérséklet okozza, 4 és 9 fok között már képes a mogyoró virágozni. Az utóbbi hetekben az időszakhoz képest meleg volt, úgyhogy mindenhol fővirágzásban van a mogyoró.


A téli időszakban leállt a pollenek monitorozása, az ÁNTSZ csak múlt hét óta figyeli a virágpor mennyiségét a levegőben. Wächter Walter megyei tiszti főorvos kiemelte, hogy az enyhe idő hatására már országszerte megjelent a mogyoró, az éger, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenje, a koncentrációjuk már az allergiás tüneteket okozó szintet is elérte. Csak a csapadékos idő hatására mérséklődhet a pollenterhelés, azonban a mogyoró és az éger koncentrációja továbbra is elérheti a magas szintet.


Most korábban szórja pollenjeit a többi növény is: a következő erős allergén a többi közt a kőris, a nyír és a nyár. A virágzást csak egy erős hideg akadályozhatja meg - ebben az esetben azonban elfagynak a növények már beporzott, termőnek indult virágai is.
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 2. szám - 2022.01.22.
Savaria Fórum 31. évfolyam 2. szám - 2022.01.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Koronavírus: duplájára hízott a leggazdagabbak vagyona
A világ tíz leggazdagabb embere köszöni szépen, a pandémia alatt megduplázta vagyonát – írja a Guardian.
ENSZ: évek alatt gyógyulhat meg a munkaerőpiac
A koronavírus-válság továbbra is világszerte súlyos hatással van a munkahelyekre – közölte az ENSZ, arra figyelmeztetve, hogy évekig tarthat, amíg a munkaerőpiac újra eléri a járvány előtti szintet.
Alma és szalma – a szerbek karácsonya 
Milos Konakov már több éve a szombathelyi kosárlabda meghatározó alakja, az idei szezontól pedig immáron vezetőedzőként irányítja a Falcót. A szerbiai születésű szakember is felelevenítette, hogy miként szokták tölteni az ünnepeket és milyen hagyományok kapcsolódnak a karácsonyhoz déli szomszédainknál.
Mentőhelikopter érkezett a 84-es főúton történt balesethez
Lövöldözés a magyar-osztrák határon (frissítve)
Súlyos incidens történt a magyar határon: hétfőn egy furgon áttört egy ellenőrzőponton a burgenlandi Eberau (Monyorókerék) határátkelőnél. A járművet a katonák meg tudták állítani, az emberkereskedő viszont elmenekült, s menekülés közben azonnal tüzet nyitott a katonákra, olvasható a krone.at-n.
legfrissebbek
Kitüntetéseket adományozott a város a magyar kultúra napja alkalmából
A magyar kultúra napja alkalmából díjátadó gálán kitüntetések adományozására került sor a városháza nagytermében. Az eseményen köszöntőbeszédet mondott dr. Nemény András, Szombathely polgármestere, majd kitüntetéseket adott át Horváth Soma alpolgármesterrel, valamint Putz Attilával, a Kulturális, Oktatási és Civil Bizottság elnökével, olvasható a város honlapján.
Patakmeder mellé csapódott egy Toyota Vépen
A Szombathely felől Vép belvárosa felé tartó autó a Szent Imre utcában egy balra ívelő kanyarban megcsúszott. A jármű 65 éves vezetője már nem tudta elkerülni, hogy az autó egy híd mellett patakmederbe hajtson.
Futsal: vereséget szenvedett a Berettyóújfalutól a Haladás
A szombathelyiek hiába küzdöttek, a vendégek a hajrában eldöntötték a három pont sorsát.
Vizsgálóbizottságról döntött az izraeli kormány a korrupt tengeralattjáró-beszerzések felderítésére
A létrehozandó bizottság azt vizsgálja meg, miként támogatták 2009 és 2016 között a ThyssenKrupp három tengeralattjárójának a megvételét, miközben a hadvezetés az akkori helyzetben nem akart újabb tengeralattjárókat. 
Ferenc pápa imanapot hirdetett meg a békéért Ukrajnában 
Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy aggodalommal követi a növekvő feszültséget, amely "újabb csapást mérhet a békére Ukrajnában, és megkérdőjelezheti a biztonságot az európai kontinensen, még szélesebb következményekkel".