km/óra
  2024.06.19., szerda  •  Gyárfás napja
Az ELTE szombathelyi képzésein dinamikusan emelkedik a hallgatói létszám

Az ELTE szombathelyi képzésein dinamikusan emelkedik a hallgatói létszám

Több mint 9 százalékkal emelkedett az Eötvös Loránd Tudományegyetemre jelentkező hallgatók száma. Az ősszel induló képzésekről és a ponthatárokról tartottak sajtótájékoztatót a Savaria Egyetemi Központban.

 

A Covid-helyzet nem könnyítette meg a kampányidőszakot, saját gyártású kisfilmekkel és online nyílt napokkal népszerűsítette magát az egyetem a végzős középiskolások körében. A felvételi ponthatárok átlagosan 18 ponttal emelkedtek idén, a felvételizők jellemzően 383 ponttal felvételiztek. Ennek ellenére növekedett a szombathelyi campusra felvételt nyert hallgatók összlétszáma: 701-en kezdenek szeptemberben.


Lenkai Nóra, az ELTE-SEK rektori biztosa elmondta, hogy a legnagyobb sikerszak a pszichológia BA szak, 595 fő jelölte meg a felvételi során. A pedagógia-pszichológia kar, pszichológia BA szakjára 421-es ponthatárral sikerült 66 főt beiskolázniuk. Gazdaságtudományi szakjaik is nagyon népszerűek, 400 pont fölötti ponthatárokkal jönnek a jelöltek és oda is sikerült 158 főt felvenniük.


Újdonságnak számít a már meglévő szakok mellett a pszichológia mesterképzés, valamint a Savaria Egyetemi Központ és Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szövetségében létrejött szabadon választható 2 féléves Üzleti ismeretek képzés. Ezt a kurzust bárki, bármely szakról felveheti. Továbbra is népszerűek a pedagógia, a művészeti, gazdaságtudományi és társadalomtudományi szakok is.


A héten elindul a pótfelvételikre való jelentkezés azok számára, akik az első körben nem nyertek felvételt. Ezt augusztus 8-án éjfélig tehetik meg, árulta el Németh Péter, a Tanulmányi, Szolgáltató és Informatikai Központ igazgatója. Hozzátette, a mostani hét közepétől indul a pótfelvételi eljárás, a jövő hét végéig lehet jelentkezni a Felvi.hu oldalon online formában, a szokásos módon. A jelentkezőket kérik, hogy alaposan tájékozódjanak az egyetemi központ honlapján és a Felvi.hu oldalon. Nagyon fontos változás a korábbi évekhez képest, hogy több képzési helyen lehet állami ösztöndíjas helyekre is jelentkezni.


A sajtótájékoztatón elhangzott az is: minden igénylőnek tudnak kollégiumi szálláshelyet biztosítani Szombathelyen. 
 

Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
Isten hozta az újszülötteket!
Legfrissebb anyakönyvi híreink.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.