km/óra
  2024.03.01., péntek  •  Albin napja
Az ELTE szombathelyi képzésein dinamikusan emelkedik a hallgatói létszám

Az ELTE szombathelyi képzésein dinamikusan emelkedik a hallgatói létszám

Több mint 9 százalékkal emelkedett az Eötvös Loránd Tudományegyetemre jelentkező hallgatók száma. Az ősszel induló képzésekről és a ponthatárokról tartottak sajtótájékoztatót a Savaria Egyetemi Központban.

 

A Covid-helyzet nem könnyítette meg a kampányidőszakot, saját gyártású kisfilmekkel és online nyílt napokkal népszerűsítette magát az egyetem a végzős középiskolások körében. A felvételi ponthatárok átlagosan 18 ponttal emelkedtek idén, a felvételizők jellemzően 383 ponttal felvételiztek. Ennek ellenére növekedett a szombathelyi campusra felvételt nyert hallgatók összlétszáma: 701-en kezdenek szeptemberben.


Lenkai Nóra, az ELTE-SEK rektori biztosa elmondta, hogy a legnagyobb sikerszak a pszichológia BA szak, 595 fő jelölte meg a felvételi során. A pedagógia-pszichológia kar, pszichológia BA szakjára 421-es ponthatárral sikerült 66 főt beiskolázniuk. Gazdaságtudományi szakjaik is nagyon népszerűek, 400 pont fölötti ponthatárokkal jönnek a jelöltek és oda is sikerült 158 főt felvenniük.


Újdonságnak számít a már meglévő szakok mellett a pszichológia mesterképzés, valamint a Savaria Egyetemi Központ és Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szövetségében létrejött szabadon választható 2 féléves Üzleti ismeretek képzés. Ezt a kurzust bárki, bármely szakról felveheti. Továbbra is népszerűek a pedagógia, a művészeti, gazdaságtudományi és társadalomtudományi szakok is.


A héten elindul a pótfelvételikre való jelentkezés azok számára, akik az első körben nem nyertek felvételt. Ezt augusztus 8-án éjfélig tehetik meg, árulta el Németh Péter, a Tanulmányi, Szolgáltató és Informatikai Központ igazgatója. Hozzátette, a mostani hét közepétől indul a pótfelvételi eljárás, a jövő hét végéig lehet jelentkezni a Felvi.hu oldalon online formában, a szokásos módon. A jelentkezőket kérik, hogy alaposan tájékozódjanak az egyetemi központ honlapján és a Felvi.hu oldalon. Nagyon fontos változás a korábbi évekhez képest, hogy több képzési helyen lehet állami ösztöndíjas helyekre is jelentkezni.


A sajtótájékoztatón elhangzott az is: minden igénylőnek tudnak kollégiumi szálláshelyet biztosítani Szombathelyen. 
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak
legfrissebbek
Megszavazták, idén is igényelhető a piaci utalvány
Rászorulók kaphatják 2024-ben is, április 1-től lehet rá jelentkezni, az összege 30.000 forint lesz.
Díjazta a minisztérium a város klímastratégiáját
Zöldinfrastruktúra kategóriában Klímabarát-díjat vehetett át a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériumtól a szombathelyi önkormányzat.
Közel 30 millió forintot sikkasztott egy vasi cég volt ügyvezetője
A Szombathelyi Járásbíróság 1 rendbeli jelentős értékre, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmény miatt halmazati büntetésül 1 év 4 hónap - végrehajtandó - börtönre, 300.000 forint pénzbüntetésre ítélt egy férfit. Eltiltotta továbbá 3 évre a gazdasági társaságok vezető tisztségviselői tevékenységének ellátásától. Kötelezte a vádlottat a sértett javára 28.824.786 forint kártérítés, valamint az állam javára 577.899 forint bűnügyi költség megfizetésére.
Csak a vármegye- és országbérlet marad a MÁV-nál és a Volánnál, bővülő kedvezmények, új napijegyek március 1-től
Ingyenes utazás a 14 év alatti gyermekeknek, 50%-os, állandó kedvezmény a közalkalmazottaknak, új, 24 órás vármegye- és országbérletek. Egyebek mellett ezek jellemzik a MÁV-VOLÁN-csoport március elsejétől érvényes új tarifarendszerét. A jelenlegi 15 bérletkonstrukció helyett tavasztól mindössze kettő marad, a vármegye- és országbérlet, míg az eddigi kedvezményrendszer jelentősen egyszerűsödik, a mostani 65 helyett mintegy 20 kedvezménytípus marad. Összegyűjtöttük milyen változások lesznek a helyi és helyközi közlekedésben.
Nem szabadulhat a bicskei pedofil igazgató
V. János, a bicskei gyermekotthon egykori igazgatója, akit 2019-ben nyolc év börtönre ítélték jogerősen folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt, szeretett volna feltételesen szabadlábra kerülni, de az ítéletben eljáró büntetés-végrehajtási bíró a férfi meghallgatása után csütörtökön úgy határozott, hogy elutasítja a kérést, értesült a 24.hu.