km/óra
  2024.07.12., péntek  •  Izabella, Dalma napja
Karácsony: az együtt töltött idő boldogsága

Karácsony: az együtt töltött idő boldogsága

Gyermekkori karácsonyaikat csillogó szemmel, boldogan idézi fel Bálint Éva és Szabó Tibor. A Weöres Sándor Színház színművész-házaspárja két gyermekükkel, Dorkával (9) és Bálinttal (11 éves) együtt várja a szeretetünnepet. Számukra legfőképpen az együttlétről, a meghittségről, a békéről, a meglepetésről, az illatokról szól a karácsony.

 

„Szép emlékeim vannak a karácsonyokról. Nálunk, Gyergyótekerőpatakon (Hargita megye, Románia) a család volt a fontos. Ezt otthonról ’hozom’, akárcsak azt, hogy itt sem díszítek előre, csak a karácsonyt megelőző napokon. Merthogy ott sem díszítettünk, s egyébként sem volt jellemző a dekorálás. Előtte héten megvolt a nagytakarítás, s onnantól kezdve csendben készültünk az ünnepre”, meséli Bálint Éva. „A templomba jártunk rorátéra (hajnali mise adventben; szp), és ezt egyáltalán nem éreztük tehernek. Ráhangolódás volt. Természetesnek, magától értetődőnek tűnt; így volt egy folyamata az egésznek. Szenteste pedig – gyerekként – énekelni mentünk a szomszédokhoz, a rokonokhoz. Mennyből az angyal, Csendes éj… Kis csomagot, meg diót kaptunk. Otthon főtt a töltött káposzta, az volt a vacsora. Az ezer-ezeregyszáz fős falunk temploma ilyenkor mindig tele volt. Nálunk pásztorjátéknak hívják a betlehemezést, ezekben legtöbbször én is szerepeltem. A hittantanárnőnk tanította be. 


Meghitt volt az ünnep. Mifelénk a karácsony és a húsvét a szó legszebb értelmében szent dolog. S a hagyományok a mai napig élnek. December 25-én este kilenc óra tájban a fiatal fiúk elmennek a lányokhoz, éjszaka gyakorlatilag végigmennek az egész falun, hajnaltájban érnek a végére. Visznek magukkal kis karácsonyfát, és a lány, akihez énekelni mennek, szaloncukrot, gömböt akaszt rá. De még mielőtt beengedné őket, le-föl kapcsolja a lámpát, így jelezve, hogy fogadja őket a dal(ok) elhangzása után. Zenész is szokott velük menni. Süteménnyel, italokkal kínálják őket. Több fiúcsapat versenyez, kinek lesz jobban-szebben földíszítve a karácsonyfája. December 26-án reggel beviszik a templomba, s a nagymisén ott vannak a kis oltárokon. Az összes fiú a templomban van ilyenkor. De valójában az egész fiatalság, merthogy a lányok szintúgy. Szent János meg Szent István napján ugyancsak kis csapatok alakulnak, de ekkor már nem gyerekekből meg fiatalokból, hanem felnőttekből. A névnaposokat éneklik meg. Nálunk a családban a nagyapám János volt, ilyenkor mindig mentünk hozzájuk, mert tudtuk, jönnek az éneklők: szomszédok, barátok, rokonok. Klarinét, harmonika, trombita szólt, hiszen fúvószenekara van a falunak. Istvánoknak, Jánosoknak szóló énekek csendültek fel. Zenélés után bejöttek a vendégek, beszélgettek, borozgattak. Együtt ünnepelt mindenki.” 


„Amikor egészen kicsi voltam, a testvéreim még meg sem születtek, tanyán laktunk Nagykároly mellett (Szatmár megye, Románia), ahol apámnak volt a munkahelye”, eleveníti fel Szabó Tibor, a WSSZ igazgatója. „Hosszú sorház egyik lakása volt a miénk. A lakás nagyszobából meg kamrából állt, s volt egy közös konyha a másik lakással együtt. Nagy kemencével, melegedővel. Előtte méretes tűzhellyel. Az egyik felét mi használtuk, a másikat a szomszédasszony. Karácsonyváráskor anyám elvégezte a nagytakarítást, gyökérkefével fölsúrolta a padlót. Töltött káposzta és kalács illata keveredett, máig érzem ezt. Utóbb ehhez még a fenyő illata jött. Akkoriban még a fenyők is illatosabbak voltak… Szenteste, mikor elérkezett a Jézuska jövésének az ideje, akkor a szomszéd néni átjött, valamilyen ürüggyel elvitt magával. Az volt az egyezség, hogy ha megszólal a csengő, azt jelzi, hogy megjött a Jézuska, és akkor visszamehetek. Futottam én a csengőszóra, de mennyire, hogy futottam; már ott is volt a feldíszített fa. Nem az ajándék volt a lényeg – igaz, szegények voltunk, nem is tellett volna rá –, hanem maga az ünnepvárás, s magának a karácsonynak a ténye. Az illatok, a feldíszített fa, az együtt töltött boldog percek. Akkoriban karácsonykor mindig volt hó!”  


„Számomra, számunkra a karácsony a meghittségről szólt és szól”, mereng Éva. „Örülünk, hogy együtt a család. Békében és – egészségben. Nálunk nem divat, hogy túlméretezett ajándékokat veszünk a gyerekeknek. Próbálunk abba az ’irányba menni’, hogy ne is erről szóljon. Még nem is írtak listát, mert jobban szeretik a meglepetést.”


„Mi, felnőttek visszafogottan ajándékozunk egymás között. A gyerekek a fontosak”, fűzi hozzá Tibke. „S azok a legszebb pillanatok, percek, órák, amikor a család egésze együtt van. A családnak rendelünk alá mindent.” 

 

Mozgalmas adventje van a Szabó családnak. Évának és Tibkének is bemutatója volt, illetve van. Az első két gyertyát sikerült négyesben meggyújtaniuk, a harmadikat csak hármasban tudták, késő estig tartó főpróba miatt. Bár advent negyedik vasárnapján fellépése van a családfőnek, azon lesznek, hogy együtt élhessék meg a várakozás csodáját. 

 

Szenkovits Péter 
Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Jövő hétvégén ismét Szombathely utcáira viszik a művészetet
Tovább dübörög az Érezd Szombathelyt! programsorozat: július 13-án jön az Utcaművészeti nap, melynek keretében zenészek, képzőművészek, táncosok, kézművesek lepik el Szombathely belvárosát. De ezen kívül is sok izgalmas program vár ránk még júliusban, ennek részleteiről tartottak sajtótájékoztatót pénteken délelőtt a szervezők.