km/óra
  2023.12.08., péntek  •  Mária napja
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Az egészségipar szerepe a város jövőjében – szakmai konferencia a komplex rehabilitáció jegyében

Az egészségipar szerepe a város jövőjében – szakmai konferencia a komplex rehabilitáció jegyében

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara és az at.home oktatási kutatóközpont február 7-én szakmai konferenciát tartott: Bokányi Adrienn tanácsnok városi, Király Gábor sportolói, a PTE munkatársai egyetemi szempontból beszéltek az egészségipar és a rehabilitáció szerepéről. A szakemberek által megfogalmazott közös cél, hogy Szombathely a jövőben egészségipari fellegvár legyen.

A PTE Egészségtudományi Kar és az at.home oktatási kutatóközpont szakmai napja plenáris üléssel vette kezdetét, melynek témája "Az egészségipar és a rehabilitáció Szombathely jövőjében" volt.

Bokányi Adrienn, Szombathely MJV tanácsnoka az egészségipar Szombathelyen való meghonosításának projektjeiről beszélt, melyeknek kedvez a régió gyártási kultúrája, egy technológiai park lehetősége (a város birtokában levő, több mint 300 hektáros beépitetlen iparterület vonatkozásában folyamatban van egy "Technológiai Park" cím pályázat) és a széles körű partneri együttműködés. A tanácsnok elmondta, a cél a jelenlegi, az autóipari vállalatok dominanciájával jellemezhető iparszerkezet kiterjesztése az egészségipar irányába: ezt a gyógy- és termálfürdős, a sport- és mozgásszervi rehabilitációs hagyományaink és Ausztria közelsége teszik indokolttá.

A  jelenlegi partnerekkel való  együttműködés sem mai: 2020-ban, a "100 intelligens város" pályázaton már együtt dolgozott a Pannon Gazdasági Hálózat Egyesülettel és a PTE Egészségtudományi Karával. Az ipari szerkezetváltás tervezése megindult, a fejlesztési irányokat a Szombathely2030 programban jelölték ki egy bővülő, később együttműködési szerződést kötő partneri körrel: a PTE-vel, az ELTE-vel, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, a Közlekedéstudományi Intézettel és a Gépipari Tudományos Egyesülettel.

A cél tehát egy több lábon álló, stabilabb iparszerkezet kialakítása az egészségipar bevonásával – a térségi erőforrásokra alapozva, különös hangsúllyal az itt hagyományokkal bíró komplex rehabilitációra –, melyben nagy szerepet szánnak az ipari digitalizációnak. A komplex rehabilitáció terénigazán  egyedit akarnak létrehozni egy olyan demontsrációs és tesztkörnyezet létrehozásával, melynek első lépése az at.home intelligens idősotthonszobája – beszélt a konkrétumokról a tanácsnok.

Király Gábor, a Király Sportegyesület elnöke a komplex rehabilitáció szerepéről beszélt a sportolók életében: külföldi tapasztalatai nyomán valósította meg az FMR Király Rehabot. Az FMR terápia azt a célt szolgálja, hogy egy sportoló minél előbb visszatérjen egy esetleges sérülés után a sportéletbe, valamint, hogy megelőzze a további sérüléseket – emellett a Király Rehabon civilek terápiájával is foglalkoznak.

Az egyesületi elnök ezután bemutatta a sportolók rehabilitációs kezelésének lehetőségeit az intézményben, a manuális és a gépekkel végzett, a fizikai állapotot megcélzó terápiák típusait, valamint a mentális egészséget szem előtt tartó foglalkozásokat. Gyümölcsözőnek tekinti az egyetemmel való együttműködést: a PTE Egészségtudományi Karának hallgatói gyakorlati képzésük egy részét a sportlétesítményben abszolválják, másrészt az itt végzett laboratóriumi mérések eredményeinek, adatainak tudományos feldolgozását, elemzését végzik.

Az első közös projekt a 3D testszkenner mérési eredményeinek feldolgozása volt, az akkor született adatok ma már segítik a sportoló gyermekek napi munkáját, edzését. Király Gábor hozzátette, örül, hogy a tudományt képviselő partnerek nemcsak a szürke nadrágos kapust látják benne, hanem sportszakmai tapasztalatát is értékelve tudnak együttműködni.

Prof. Dr. Ács Pongrác, a PTE ETK dékánja a kar Komplex Rehabilitáció MSc képzését mutatta be.
A komplex rehabilitációhoz szakemberek kellenek, akik képesek a rehabilitáció minden területén (egészségügyi, szociális, pedagógiai) az egyén vagy csoportok társadalomba való be- vagy visszaillesztését szolgáló tevékenységet végezni: Szombathelyen mesterképzés formájában működik a képzésük. A dékán elmondta, a rehabilitációs képzést minél inkább a helyi igényeknek megfelelővé szeretnék formálni, ezért lett a szak választható specializációja a sportrehabilitáció, melynek városunkban hiteles arca Király Gábor.

A dékán hangsúlyozta, hogy a tudomány előreviszi a sportolókat: minta értékű, ahogy a Király SC munkatársai az egyetem munkatársaival együttműködve dolgoznak. Legutóbb például 115 sportoló gyermeket mértek fel, mely felmérés fejlesztési irányt tud jelenteni. Dr. Ács Pongrác részletezte a felvételi követelményeket és a képzés menetét, benne a Király SC-ben és a Markusovszky Kórházban megvalósuló gyakorlati képzést is.

A szakmai nap további részében tudományos előadásokon vizsgálták, hogyan segíthet a rehabilitáció az ortopédiai betegállátásban vagy a csontritkulás kezelésében. 

TP

Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.