km/óra
  2023.04.01., szombat  •  Hugó napja
Az egészségipar szerepe a város jövőjében – szakmai konferencia a komplex rehabilitáció jegyében

Az egészségipar szerepe a város jövőjében – szakmai konferencia a komplex rehabilitáció jegyében

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara és az at.home oktatási kutatóközpont február 7-én szakmai konferenciát tartott: Bokányi Adrienn tanácsnok városi, Király Gábor sportolói, a PTE munkatársai egyetemi szempontból beszéltek az egészségipar és a rehabilitáció szerepéről. A szakemberek által megfogalmazott közös cél, hogy Szombathely a jövőben egészségipari fellegvár legyen.

A PTE Egészségtudományi Kar és az at.home oktatási kutatóközpont szakmai napja plenáris üléssel vette kezdetét, melynek témája "Az egészségipar és a rehabilitáció Szombathely jövőjében" volt.

Bokányi Adrienn, Szombathely MJV tanácsnoka az egészségipar Szombathelyen való meghonosításának projektjeiről beszélt, melyeknek kedvez a régió gyártási kultúrája, egy technológiai park lehetősége (a város birtokában levő, több mint 300 hektáros beépitetlen iparterület vonatkozásában folyamatban van egy "Technológiai Park" cím pályázat) és a széles körű partneri együttműködés. A tanácsnok elmondta, a cél a jelenlegi, az autóipari vállalatok dominanciájával jellemezhető iparszerkezet kiterjesztése az egészségipar irányába: ezt a gyógy- és termálfürdős, a sport- és mozgásszervi rehabilitációs hagyományaink és Ausztria közelsége teszik indokolttá.

A  jelenlegi partnerekkel való  együttműködés sem mai: 2020-ban, a "100 intelligens város" pályázaton már együtt dolgozott a Pannon Gazdasági Hálózat Egyesülettel és a PTE Egészségtudományi Karával. Az ipari szerkezetváltás tervezése megindult, a fejlesztési irányokat a Szombathely2030 programban jelölték ki egy bővülő, később együttműködési szerződést kötő partneri körrel: a PTE-vel, az ELTE-vel, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, a Közlekedéstudományi Intézettel és a Gépipari Tudományos Egyesülettel.

A cél tehát egy több lábon álló, stabilabb iparszerkezet kialakítása az egészségipar bevonásával – a térségi erőforrásokra alapozva, különös hangsúllyal az itt hagyományokkal bíró komplex rehabilitációra –, melyben nagy szerepet szánnak az ipari digitalizációnak. A komplex rehabilitáció terénigazán  egyedit akarnak létrehozni egy olyan demontsrációs és tesztkörnyezet létrehozásával, melynek első lépése az at.home intelligens idősotthonszobája – beszélt a konkrétumokról a tanácsnok.

Király Gábor, a Király Sportegyesület elnöke a komplex rehabilitáció szerepéről beszélt a sportolók életében: külföldi tapasztalatai nyomán valósította meg az FMR Király Rehabot. Az FMR terápia azt a célt szolgálja, hogy egy sportoló minél előbb visszatérjen egy esetleges sérülés után a sportéletbe, valamint, hogy megelőzze a további sérüléseket – emellett a Király Rehabon civilek terápiájával is foglalkoznak.

Az egyesületi elnök ezután bemutatta a sportolók rehabilitációs kezelésének lehetőségeit az intézményben, a manuális és a gépekkel végzett, a fizikai állapotot megcélzó terápiák típusait, valamint a mentális egészséget szem előtt tartó foglalkozásokat. Gyümölcsözőnek tekinti az egyetemmel való együttműködést: a PTE Egészségtudományi Karának hallgatói gyakorlati képzésük egy részét a sportlétesítményben abszolválják, másrészt az itt végzett laboratóriumi mérések eredményeinek, adatainak tudományos feldolgozását, elemzését végzik.

Az első közös projekt a 3D testszkenner mérési eredményeinek feldolgozása volt, az akkor született adatok ma már segítik a sportoló gyermekek napi munkáját, edzését. Király Gábor hozzátette, örül, hogy a tudományt képviselő partnerek nemcsak a szürke nadrágos kapust látják benne, hanem sportszakmai tapasztalatát is értékelve tudnak együttműködni.

Prof. Dr. Ács Pongrác, a PTE ETK dékánja a kar Komplex Rehabilitáció MSc képzését mutatta be.
A komplex rehabilitációhoz szakemberek kellenek, akik képesek a rehabilitáció minden területén (egészségügyi, szociális, pedagógiai) az egyén vagy csoportok társadalomba való be- vagy visszaillesztését szolgáló tevékenységet végezni: Szombathelyen mesterképzés formájában működik a képzésük. A dékán elmondta, a rehabilitációs képzést minél inkább a helyi igényeknek megfelelővé szeretnék formálni, ezért lett a szak választható specializációja a sportrehabilitáció, melynek városunkban hiteles arca Király Gábor.

A dékán hangsúlyozta, hogy a tudomány előreviszi a sportolókat: minta értékű, ahogy a Király SC munkatársai az egyetem munkatársaival együttműködve dolgoznak. Legutóbb például 115 sportoló gyermeket mértek fel, mely felmérés fejlesztési irányt tud jelenteni. Dr. Ács Pongrác részletezte a felvételi követelményeket és a képzés menetét, benne a Király SC-ben és a Markusovszky Kórházban megvalósuló gyakorlati képzést is.

A szakmai nap további részében tudományos előadásokon vizsgálták, hogyan segíthet a rehabilitáció az ortopédiai betegállátásban vagy a csontritkulás kezelésében. 

TP

Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Ez egy családias történet – látogatás a Johanneumban Szabó Miklós intézményvezetőnél
Lendületes, energikus léptekkel jön elénk a Johanneum folyosóján Szabó Miklós, a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ intézményvezetője. Az általa vezetett szociális intézmény a társadalom perifériáján lévő csoportokat látja el: az idősek, fogyatékkal élők, pszichiátriai betegek és hajléktalanok ügye ma is takarásban van, és ezen a terepen eleve nehéz klasszikus sikertörténeteket generálni. Szabó Miklós viszont motivált vezető, eredményekkel a háta mögött, s tervekkel a jövőre nézve.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Megyei I. osztály: két idegenbeli, valamint egy hazai győzelmet hozott a vasárnapi nap
A Vép a Söpte ellen tartotta otthon a pontokat, a Körmend Táplánból, a Csepreg pedig Szarvaskendről távozott győzelemmel.
Halmosi Zoltán Vas Megyei Kupa: A Haladás VSE, a Király SE és a Rábapaty már biztosan elődöntős
A legjobb négy mezőnyében még egy hely kiadó.
legfrissebbek
Szójaliszt izzott a siló belső falán
Apró vadnyulaknak segített életben maradni a Noé Állatambulancia
Két pici vadnyúl érkezett a Noé Állatambulanciára, akiket egy kedves család mentett meg egy lakótelepről. A betonon hevertek testvérükkel, aki a megtaláláskor sajnos már nem élt, osztotta meg a hírt az állatambulancia közösségi oldalán.
Terítékre kerültek a halvédelmi, a rendészeti és a vízügyi kérdések
Halőri Szakmai Napot szervezett a megyei horgász szövetség Vaskeresztesen, melyre hivatásos és társadalmi halőröket, a társhatóságok képviselőit, egyesületi vezetőket vártak. A találkozón kilenc előadás hangzott el, célja az ismeretbővítés mellett a szakmai kapcsolatok erősítése volt.
Délvirág díszíti a Szily János utcát
Nyitány: itthon kezd a Crushers
A HFL-ben, a magyar amerikaifutball-bajnokság első osztályában kezdi meg idei szereplését a Szombathely Crushers: a csapat most szombaton délután három órától az Újpest Bulldogs csapatát fogadja a Városligeti (SZSE) pályán.