km/óra
  2023.12.01., péntek  •  Elza napja
Újévi Operettgála
Vackor karácsonya
Az amerikaiak harmada átesett a járványon

Az amerikaiak harmada átesett a járványon

A kutatók szerint 103 millió ember kapta el tavaly a vírust.

 

Az amerikaiak csaknem egyharmada megfertőződhetett tavaly az új típusú koronavírussal tavaly a Columbia Egyetem kutatása szerint. A Nature tudományos folyóirat friss számában publikált tanulmány szerzőinek becslése szerint 103 millió ember, vagyis a lakosság 31 százaléka lett fertőzött 2020-ban.

 

A fertőzöttek túlnyomó többsége nem került a megerősített esetek közé – mondta Jeffrey Shaman, a Columbia Egyetem környezeti egészségtani professzora. A hivatalos számok csak az összes becsült fertőzéses esetek 10 százalékát tették ki márciusban, a pandémia kitörésekor, amikor a tesztelés még nem volt széles körben hozzáférhető, de a kutatók szerint az arány decemberre már 25 százalékra emelkedett.

 

Az enyhe tüneteket mutató vagy tünetmentes fertőzöttek, akik ettől még terjeszthették a vírust, kisebb valószínűséggel vizsgáltatták meg magukat – magyarázták.    

 

A tesztelés és a kezelések idővel javultak. A fertőzöttek közül a Covid-19-del összefüggésben elhunytak aránya a tavaszi hullám 0,8 százalékáról 0,3 százalékra csökkent az év végére, amikor a valódi fertőzések 25 százaléka tükröződött a hivatalos számokban. 

 

Az Egyesült Államokban a teljes halálozási arány augusztus 25-én 1,6 százalék volt az Oxfordi Egyetem Our World in Data (Világunk az adatokban) szervezetének hivatalos adatai szerint. Az amerikai tudományos akadémia a múlt hónapban tette közzé a Washingtoni Egyetem becslését, amely szerint idén márciusra az amerikaiak körülbelül egyötöde kapta el a vírust.

 

Forrás: MTI

Savaria Fórum 32. évfolyam 42. szám - 2023.11.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 42. szám - 2023.11.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Anyagi vészhelyzet a Szombathelyi Haladásnál
Az alkalmazottak (játékosok, edzők, stábtagok) több hónapja nem kaptak fizetést a Szombathelyi Haladás NB II-es labdarúgócsapatát működtető gazdasági társaságtól, ha a többségi tulajdonos, Homlok Zsolt nem rendezi az adósságot, decemberben akár meg is szűnhet a zöld-fehér együttes, értesült az ugytudjuk.hu.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.
Csokimikulásért törtek be fiatalok a szombathelyi vásár Mézeskalács Házikójába
A 2023-as Szombathelyi Adventi Vásár nyitónapját megelőző éjszakán a kameraképen vették észre a közterület-felügyelet munkatársai, hogy két fiatal próbál bejutni a lezárt Fő téri Mézeskalács Házikóba - adja hírül a város hivatalos Facebook-oldala.
legfrissebbek
Dr. Bödör Géza: Amerikából jött, de ezúttal nem ő volt a pilóta
Dr. Bödör Géza orvosprofesszor, laborvezető (University of Colorado, Denver) miként került a szombathelyi vérellátóból egy amerikai egyetemi katedrára? Nos, ez is kiderült mindazok számára, akik ellátogattak csütörtökön este a könyvtárba. Spiegler Tibor, a helytörténeti gyűjtő, mint volt osztálytárs invitálta meg a professzort, aki kalandos életéről az előadás előtt mesélt. A mostani hazatérése apropóját az adta, hogy a minap volt a 45. orvosi egyetemi évfolyam-találkozója.
„A zene felszabadít, erőt ad, segít leküzdeni félelmeinket”
Adventi jótékonysági hangversenyt rendezett a szombathelyi Zonta Club, a Művészeti és a Premontrei Gimnázium a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja alkalmából.
Futsal Bajnokok Ligája: remekül kezdett, de alulmaradt a tavalyi Final Four-résztvevő Anderlechttel szemben a Haladás
A magyar bajnok egy öngóllal és Henrique Diniz egészen elképesztő találatával 2-0-ra vezetett, ezt követően azonban már csak a belgák találtak be, akik végül 5-2-es győzelmet arattak.
Átadták a balatoni bringakör Balatonudvari és Vonyarcvashegy közti szakaszát
Átadták a balatoni bringakörút Balatonudvari és Vonyarcvashegy közötti, 10,5 kilométeres, megújult szakaszát csütörtökön.
Több hullámban érkezik változatos halmazállapotú csapadék Szombathelyen a hétvégén
Több hullámban érkezik változatos halmazállapotú csapadék december első hétvégéjén: pénteken kiadós mennyiség esőre, szombaton pedig esőre, havas esőre, havazásra kell készülni erős, néhol viharos széllel, majd vasárnap kisüt a nap. Nagy lesz a hőmérséklet-különbség az északkeleti és a déli országrészek között: szombaton napközben mínusz 1 és plusz 15 fok között lesz a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből.