km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
Az amerikaiak harmada átesett a járványon

Az amerikaiak harmada átesett a járványon

A kutatók szerint 103 millió ember kapta el tavaly a vírust.

 

Az amerikaiak csaknem egyharmada megfertőződhetett tavaly az új típusú koronavírussal tavaly a Columbia Egyetem kutatása szerint. A Nature tudományos folyóirat friss számában publikált tanulmány szerzőinek becslése szerint 103 millió ember, vagyis a lakosság 31 százaléka lett fertőzött 2020-ban.

 

A fertőzöttek túlnyomó többsége nem került a megerősített esetek közé – mondta Jeffrey Shaman, a Columbia Egyetem környezeti egészségtani professzora. A hivatalos számok csak az összes becsült fertőzéses esetek 10 százalékát tették ki márciusban, a pandémia kitörésekor, amikor a tesztelés még nem volt széles körben hozzáférhető, de a kutatók szerint az arány decemberre már 25 százalékra emelkedett.

 

Az enyhe tüneteket mutató vagy tünetmentes fertőzöttek, akik ettől még terjeszthették a vírust, kisebb valószínűséggel vizsgáltatták meg magukat – magyarázták.    

 

A tesztelés és a kezelések idővel javultak. A fertőzöttek közül a Covid-19-del összefüggésben elhunytak aránya a tavaszi hullám 0,8 százalékáról 0,3 százalékra csökkent az év végére, amikor a valódi fertőzések 25 százaléka tükröződött a hivatalos számokban. 

 

Az Egyesült Államokban a teljes halálozási arány augusztus 25-én 1,6 százalék volt az Oxfordi Egyetem Our World in Data (Világunk az adatokban) szervezetének hivatalos adatai szerint. Az amerikai tudományos akadémia a múlt hónapban tette közzé a Washingtoni Egyetem becslését, amely szerint idén márciusra az amerikaiak körülbelül egyötöde kapta el a vírust.

 

Forrás: MTI

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
legfrissebbek
Háztűz egy állatkegyeleti parknál, Szombathelyen
Jelenleg utómunkálatokat végeznek.
Futsal: hátrányból fordítva nyert rangadót Kecskeméten a Haladás
Vas Ádám a Rubeola elleni találata után ezúttal duplázni tudott, de Luiggi Longo is góllal vette ki a részét a zöld-fehérek 3-1-es sikeréből.
Elindult a Magyar Katolikus Egyház Instagram- és TikTok-oldala
A közösségi oldalakon az egyház híreit, eseményeit, közleményeit találják meg az odalátogatók.
Kétszer is a levegőbe lőttek Keszthelyen
Több bűncselekmény miatt is felelnie kell a szlovák állampolgárságú férfinak, akit a rendőrök őrizetbe vettek.
Átnevezte a majomhimlőt a WHO, mert az eredeti elnevezés rasszista
Az Egészségügyi Világszervezet mpoxot csinált a monkeypoxból, mert azt minden nyelven könnyen meg lehet jegyezni.