km/óra
  2023.04.01., szombat  •  Hugó napja
Az áldozatokra és a túlélőkre emlékeztek a bombázás 75. évfordulóján

Az áldozatokra és a túlélőkre emlékeztek a bombázás 75. évfordulóján

Emlékkonferencián idézték fel a 75 évvel ezelőtti szombathelyi bombázás körülményeit a korszakkal foglalkozó kutatók a Megyeházán. 1945. március 4-én az amerikai légierő repülőiről több száz bomba hullott a városra, 438-an haltak meg az óvóhelyeken és a romok alatt.

1945. március 4-én 12 óra 47 perckor megállt a Székesegyház órája  a templom ekkor kapott bombatalálatot. A légitámadás emlékére szólalt meg a Mária-harang, percre pontosan a tragédia 75. évfordulóján. A jubileum alkalmából emlékkonferenciát rendeztek, amelyen a résztvevőket Harangozó Bertalan kormánymegbízott és a szombathelyi egyházmegye képviseletében Császár István plébános után László Győző alpolgármester köszöntötte.

 
Elmondta, hogy emlékezzünk az áldozatokra, a sérültekre, a fedél nélkül maradottakra, és emlékezzünk a túlélőkre, de a csodákra is. Emlékezzünk arra a hihetetlen, példa értékű nagy összefogásra, amely abban a reménytelen helyzetben is megmutatkozott. 


Nagy Lajos 8 éves gyermekként élte át a légitámadásokat, amelyek már 1944-től rendszeressé váltak Szombathelyen. Így emlékezett: „A megyeháza belső udvarán volt egy bunker, onnét jöttek, szedték ki az embereket. Ez volt március 4-én délután. A Smidt Múzeumnál, ahol van a villamos, ott volt egy zöld barakk, nemcsak a bombázások tettek tönkre mindent, hanem a légnyomás is. Láttuk a Városházát, teljesen le volt rombolva, a nagytemplom felé nem engedtek el bennünket.”


A kerületi honvéd parancsnok jelentése szerint 7-800 romboló- és aknabomba hullott a városra. Az óvóhelyeken és a romok alatt 438-an lelték halálukat.


Nagylaki András, a Brenner János Nevelési Központ tanára hozzátette, hogy Szombathelyre a legáltalánosabb felhasználású 500 fontos, tehát 227 kilogrammos RTX töltetű, nagyon erős robbanóerővel rendelkező töltetű bombát hoztak. Semmi extra különlegessége nem volt, nem volt gyújtóbomba hatása, hanem egyszerűen rombolásra használták. 


Hazai források mellett amerikai levéltárak dokumentumait is felhasználva írta meg a szombathelyi bombázások történetét néhány éve Czirók Zoltán. A repüléstörténész kutatásai alapján cáfolja, hogy a légitámadásokban a nyilas kormányszervek Szombathelyre telepítése játszott volna szerepet, és azt mondja, terrorbombázásnak sem tekinthető az amerikai légierő 1944-45-ös akciója. A 15. légi hadsereg célpontja a repülőtér és a teherpályaudvar volt. 


Kiemelte, hogy az amerikai jelentéseknél egyértelműen látszik, hogy milyen navigációs, illetve egyéb problémák adódtak, aminek következtében az utolsó pillanatban módosított, illetve sietve végrehajtott bombázások következménye lett az, hogy a belvárosba és más lakott területekre hullottak bombák. 


Az emlékkonferencia helyszínén Kern István magángyűjteményéből és a Levéltár korabeli dokumentumaiból láthattak válogatást a résztvevők.

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán / szombathely.hu
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Ez egy családias történet – látogatás a Johanneumban Szabó Miklós intézményvezetőnél
Lendületes, energikus léptekkel jön elénk a Johanneum folyosóján Szabó Miklós, a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ intézményvezetője. Az általa vezetett szociális intézmény a társadalom perifériáján lévő csoportokat látja el: az idősek, fogyatékkal élők, pszichiátriai betegek és hajléktalanok ügye ma is takarásban van, és ezen a terepen eleve nehéz klasszikus sikertörténeteket generálni. Szabó Miklós viszont motivált vezető, eredményekkel a háta mögött, s tervekkel a jövőre nézve.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Megyei I. osztály: két idegenbeli, valamint egy hazai győzelmet hozott a vasárnapi nap
A Vép a Söpte ellen tartotta otthon a pontokat, a Körmend Táplánból, a Csepreg pedig Szarvaskendről távozott győzelemmel.
Halmosi Zoltán Vas Megyei Kupa: A Haladás VSE, a Király SE és a Rábapaty már biztosan elődöntős
A legjobb négy mezőnyében még egy hely kiadó.
legfrissebbek
Délvirág díszíti a Szily János utcát
Nyitány: itthon kezd a Crushers
A HFL-ben, a magyar amerikaifutball-bajnokság első osztályában kezdi meg idei szereplését a Szombathely Crushers: a csapat most szombaton délután három órától az Újpest Bulldogs csapatát fogadja a Városligeti (SZSE) pályán.
Szombattól várhatók a legforgalmasabb napok az üzletekben
Óvatosabbak a vevők, nem hozták annyira előre a húsvéti bevásárlásokat, mint korábban, így szombattól különösen forgalmas napok várhatók az üzletekben - mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az MTI-nek.
Villámok, viharos szél és jégeső is jöhet
Programajánló: kék séta, húsvétra hangolódás és ügyességi versenyek a Víztorony lábánál
Ezen a hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők: kinyit a Víztorony és a KRESZ-park, megrendezik a kék sétát az autizmussal élőkért, húsvétra hangolódhatunk, a zenerajongókat koncertek várják, a gyerekeket pedig bábszínházba invitálják. A jövő hét is tartogat érdekességeket, sokféle program várja az érdeklődőket.