km/óra
  2023.09.26., kedd  •  Jusztina napja
Családi nap: 10 éves az Állatvédők Vasi Egyesülete

Családi nap: 10 éves az Állatvédők Vasi Egyesülete

179 kutya, 120 cica, 8 nyúl, 1 tengerimalac, 7 csincsilla, 2 sün, 7 teknős, 3 szakállas agáma, 1 hörcsög, 3 papagáj, 1 törpe malac, 4 kecske, 2 birka, 2 tyúk, 1 kakas, 8 malac, 4 hattyú, 4 kacsa, 7 kacagó gerle, 30 galamb, 42 vadmadár (veréb, fecske, légykapó, zöldküllő), 1 őzgida, 1 gólya, 1 ló. Összesen 439 állatot mentettek meg 2022-ben az Állatvédők Vasi Egyesületének tagjai, akik tegnap tartottak családi napot. A szervezet immár tíz éves.

 

Szombaton délelőtt 10 órakor nyitotta meg kapuit a Woodstock Club: ide várták az Állatvédők Vasi Egyesületének tíz éves születésnapjára érkező vendégeket. A hivatalos megnyitó után a gyerekek ismerkedhettek meg az állatvédelemmel, majd ebéd után jött a kutyás bemutató. Az ügyességi és trükk versenyt követte a kérdezz-felelek: orvosi, nevelési és szépségápolási tanácsokat kaphattak a gazdik. A szépségverseny nagy sikert aratott, mint ahogy a tombola is – a parádés hangulatú rendezvényre idén is szép számmal látogattak ki az állatbarátok.


- Mindenféle állattal foglalkozunk, amennyiben van helyünk, akkor nem mondunk nemet. Amennyiben van az adott állatfajtának hozzáértőbb gondozószervezete, akkor azokat minden esetben továbbadjuk. Például a védett madarakat, emlősöket minden esetben átadjuk a Nemzeti parkok mentőszervezeteinek, illetve vadállatmentő szervezeteknek. De szorosan együttműködünk a kutyás fajtamentő szervezetekkel is – mesélte Vértesi Andrea elnök, aki az alapításról is beszélt.  


- Az alapításkor csak ideiglenes befogadóink voltak, akik saját otthonaikba vitték haza a mentett állatokat. 2016-ban kértünk és kaptunk menhely számára területet Szombathely önkormányzatától. Onnan indult a komoly munka, hiszen egy bozótos területből kellett menhelyet létesíteni. Tagjaink nagy része már korábban is tevékenykedett állatvédőként. Mivel szervezetten sokkal jobb működni, ezért alapítottuk meg az egyesületet. A menhely építése, szépítése és bővítése folyamatos munka, ami jelenleg is tart. Adományokból és pályázatokból folyamatosan fejlesztjük a menhelyet, ahol jelenleg egyszerre mintegy 100 állatról gondoskodunk, ideiglenes befogadóinknál további 20-30 mentett él. Mindenki számára próbálunk új otthont keresni, de sajnos vannak olyanok, akik már hosszú évek óta menhelyünk gondozásában vannak. Ilyen például Betty, a 14 éves keverék kutya, aki 2016-ban érkezett menhelyünkre. Sajnos ő a viselkedési problémái miatt nem talált gazdára – tudtuk meg az egyesület elnökétől, aki később arról is szólt, hogy míg2013-ban 281, addig tavaly már 438 állatot mentettek meg.


- Szerencsére a támogatók száma minden évben emelkedik. Ezzel együtt próbálunk minél több állatot menteni, menhelyünk folyamatosan teltházzal üzemel. Sajnos az árak (rezsi, állateledel, orvosi költségek) folyamatosan emelkednek, ezért nem biztos, hogy idén is képesek leszünk több állatot menteni az előző évekhez viszonyítva. Jelenleg kutyák, macskák, nyulak, deguk, csincsillák, tengerimalacok, teknősök, kecskék, galambok, tyúkok élnek, illetve van egy vadmadár-mentő tagunk, aki fiókák felnevelésével foglalkozik, akiket minden esetben szabadon engedünk a felcseperedésük után. Mindig vannak különleges mentések, talán az utóbbi időben a Jákon talált szakállas agámák esete volt kirívó. Nekik gazdát találni sem volt egyszerű, hiszen helyük kialakítása, illetve a mindennapos tartási költségük nem olcsó – zárta szavait Vértesi Andrea.

 

Fotó: Nagy Jácint

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Szívfacsaró történetek: két előadást hoz Szombathelyre Pintér Béla és Társulata
Az ország legrangosabb, legnépszerűbb független színházi csapata, Pintér Béla és Társulata kétszer is vendégszerepel az ősszel az AGORA Művelődési és Sportházban. Megrendítőek s egyben felemelőek, erőt is adóak a produkcióik.
Halálos baleset történt Sorokpolánynál
Egy gépkocsivezető vesztette életét abban a balesetben, amely a 8704-es számú úton történt a Sorokpolány térségében - adta hírül a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság.
Értelemmel épül a világ: 50 éves a Pedagógus Kórus
Baráti énekkarokkal, a Bartók Termet betöltő közönséggel és persze sok-sok muzsikával ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját a Szombathelyi Pedagógus Kórus.
legfrissebbek
Hatból hat: újabb zöld-fehér futsalsiker, a Kecskemét is meghajolt a Haladás előtt
A szombathelyiek 5-0-s győzelemmel tartották itthon a három bajnoki pontot.
Világsztárok az MSH színpadán
A jubiláló Művelődési és Sportház dicsőséges éveket, évtizedeket élt meg a rockzenében is. Ha valaki a nyolcvanas éveket böngészi, szinte hihetetlen dolgokra lel. Az elzárt határvárosban meghatározó lett a minőségi rockzene, világsztárok adták egymásnak a kilincset. Hihetetlen, kiket hallhatott és láthatott élőben egy mezei rocker.
Temetői séta lesz október elején
Orvosok és gyógyszerészek síremlékeit tekinthetik meg az érdeklődők a Szent Márton utcai temetőben október 5-én délután. A Szombathelyi Szépítő Egyesület rendezvényén a sétát Orbán Róbert vezeti.
SZEDIK: Tanuljunk együtt, egymástól, egy-másért!
Intézményünk fogyatékkal élő lakói és a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola 4. osztályos tanulói egy közös participációs programban vesznek részt, melynek célja a társadalmi elfogadás és befogadás erősítésén alapszik, írja közösségi oldalán a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ.
Ötven vaddisznót lőttek ki a vadászok Szombathelyen
Augusztus 31-ig hat ütemben összesen 50 belterületen élő vaddisznót lőttek ki Szombathelyen, írja a szeptemberi közgyűlésre készült anyag.