km/óra
  2020.10.24., szombat  •  Salamon napja
Ausztriai magyar ingázók: órákkal a határzárás előtt még nagy a bizonytalanság

Ausztriai magyar ingázók: órákkal a határzárás előtt még nagy a bizonytalanság

Csak találgatni tudnak az Ausztriába ingázó magyar munkavállalók, hogy a szeptember 1-én életbe lépő, a határzárról szóló kormányrendelet intézkedései nyomán mi vár rájuk. 

A jelenleg érvényes szöveg alapján ez a szabály vonatkozik az igázókra:  A külpolitikáért felelős miniszter által az (1) bekezdés alapján meghatározott országgal szomszédos, Magyarország területének az államhatárvonaltól számított 30 kilométeres sávján belül élő magyar állampolgárok a szomszédos ország területéről visszatérve korlátozás nélkül beléphetnek, ha külföldi tartózkodásuk időtartama nem haladta meg a 24 órát, és a szomszédos országban az államhatártól számított legfeljebb 30 kilométeres sávot nem hagyták el.
 

Mindezzel az a baj, hogy ezen intézkedés alapján az járhat ki naponta Ausztriába dolgozni korlátozás és két hét karantén nélkül, aki 30 kilométerre él a magyar határtól, illetve a szomszédos államban is ezen a sávon belül dolgozik.


A rendelkezdésre enyhe kifejezés, hogy nem életszerű, ugyanis nagyon sokan ennél jóval messzebbről és távolabb járnak ausztriai munkahelyükre naponta. Nagyon sokan vannak azok, akik hetente járnak haza, vagy saját maguk vagy a munkáltató által bérelt szálláson laknak hétközben. Őket a távolság mellett a 24 órát meghaladó időtartam is sújtja. 


Beszéltünk olyan napi ingázóval, aki társaival együtt csaknem 100 kilométert utazik osztrák munkahelyére. Nem a kijutás, hanem a hazatérés foglalkoztatja őket, bár van munkáltatói igazolásuk, a távolság miatt gondban lehetnek. Kérdés, hogy a magyar hatóságok miként ellenőrzik, vagy mennyire veszik komolyan a rendelkezést  - ez csak a keddi beutazásnál derül majd ki. A munkáltató korábban bérelt számukra szállást - ez egyébként olyannyira bevált gyakorlat volt tavasszal. hogy volt olyan osztrák kórház, amely felajánlotta a magyar dolgozóinak, hogy a családjuknak is biztosít ausztriai lakóhelyet. 
 

Az ORFK-nak elküldtük az alábbi kérdéseinket:

Szombathelyről és a térségből nagyon sokan ingáznak, és a magyar állampolgárok sokszor 30 km-nél távolabbra is járnak dolgozni. Rájuk mi vonatkozik?

Az ingázóktól milyen adatokat, igazolásokat kérnek, milyen egészségügyi vizsgálaton esnek át, ezt ki végzi?

Technikailag hogy zajlik a keddtől a határellenőrzés?

 

Az ORFK Kommunikációs Szolgálatától az alábbi választ kaptuk:


A válasz megküldéséig szíves türelmét kérjük. Köszönjük.


Márciusban a két ország szakminisztériumai egyeztetése után kilométer-korlátozás járhattak át Ausztriába az ingázó magyar munkavállalók - ennek most még nincsen nyoma. A legfrissebb hírek szerint mind az osztrák szakszervezetek, mind a gazdasági kamara sürgették, hogy 30 kilométerről szabályozásra mindenképpen szülessen megoldás, mivel az osztrák gazdaság mellett a magyar dolgozókat is komolyan veszélyezteti, írta az ORF. Emellett a 24 órás korlátozással sem értenek egyet az osztrákok, a betakarítás és szüret idején ezres nagyságrendben foglalkoztatnak magyarokat, akik általában hetente térnek haza. Az ORF-nek nyilatkozó osztrák szakértők szerint a magyar munkavállalók közül a 24 órás gondozókat, egészségügyi dolgozókat is hátrányosan érinti a jelenlegi szabályozás. Tegyük hozzá, amúgy szinte minden olyan magyar munkavállalót is, aki még nem telepedett le Ausztriában. 


Dr. Eva Neudörfler bécsi ügyvéd Facebook-posztban foglalta össze kifogásait a jelenlegi rendelettel kapcsolatban:


 

 

Az ORF szerint az alábbi határkelők lesznek nyitva szeptember 1-től:

Rábafüzes - Heiligenkreuz 00.00 – 24.00
Bucsu- Schachendorf 00.00 – 24.00
Kőszeg - Rattersdorf 00.00 – 24.00
Kóháza - Deutschkreutz 00.00 – 24.00
Sopron - Klingenbach 00.00 – 24.00
Fertőrákos - St. Margarethen 05.00 – 19.00
Fertőd - Pamhagen 00.00 – 24.00
Jánossomorja - Andau 05.00 – 21.00
Hegyeshalom - Nickelsdorf (autópálya) 
Hegyeshalom - Nickeldorf (főút) 05.00 – 21.00

 

Közben a 112Press arról adott hírt, hogy megkezdték a kisebb átkelők lezárását:


 

 

 


Borítókép: Steindy, CC BY-SA 3.0,

kapcsolódó cikkek
Határzárás: hétfőn lesz hivatalos bejelentés arról, milyen szabályok vonatkoznak az Ausztriába ingázó magyar munkavállalókra (Frissítés: megjelent a rendelet)
Határzárás: hétfőn lesz hivatalos bejelentés arról, milyen szabályok vonatkoznak az Ausztriába ingázó magyar munkavállalókra (Frissítés: megjelent a rendelet)
A szeptember 1-re tervezett magyar határzárról közölt cikket a kurier.at. Az Ausztriában dolgozó magyar ingázók ügyében már történt egyeztetés, hivatalos bejelentés hétfőn várható.
kapcsolódó cikkek
Határzárás: hétfőn lesz hivatalos bejelentés arról, milyen szabályok vonatkoznak az Ausztriába ingázó magyar munkavállalókra (Frissítés: megjelent a rendelet)
Határzárás: hétfőn lesz hivatalos bejelentés arról, milyen szabályok vonatkoznak az Ausztriába ingázó magyar munkavállalókra (Frissítés: megjelent a rendelet)
A szeptember 1-re tervezett magyar határzárról közölt cikket a kurier.at. Az Ausztriában dolgozó magyar ingázók ügyében már történt egyeztetés, hivatalos bejelentés hétfőn várható.
Savaria Fórum 29. évfolyam különszám - 2020.10.23.
Savaria Fórum 29. évfolyam különszám - 2020.10.23.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gazdátlan betegek, ellátási zavarok várhatók
Elfogadhatatlan az orvosok és egészségügyi dolgozók számára a jogviszonyról szóló törvény. A kivezénylés, a választási kötelezettség állami- és magánellátás között lehetetlen helyzetbe hozza az orvosokat, a szakdolgozók jelentős részét, és ez által a betegeket is. Megkérdeztük egy orvos véleményét a témáról, aki negyven éve praktizál egy nyugat-magyarországi kórházban.
Egy halott a gyöngyösfalui kalandparkban, kidőlt fa rántotta el a drótkötélpályát
A 112press információi szerint egy ember meghalt, egy pedig megsérült, amikor kidőlt egy fa a Vas megyei Gyöngyösfalu kalandparkjában.
Operatív törzs: korlátozás nélkül lehet menni vásárolni Ausztriába, hazatérés után azonban karantén jár
Az egy hónapja életbe lépett járványügyi készültségi időszak során 1542 rendőri intézkedésre volt szükség a védelmi intézkedések megszegése miatt - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese szerdán online sajtótájékoztatón.
Az orvosok többlépcsős béremeléséről döntött a parlament
Az orvosok jelentős mértékű, jövőre induló, többlépcsős béremeléséről döntött kedden az Országgyűlés.
Megduplázzák az orvosok bérét, kivezetik a hálapénzt
Elfogadta a kormány a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által előterjesztett, soha korábban nem látott méretű béremelést tartalmazó javaslatot, és a hálapénz kivezetéséről is megállapodás született.
legfrissebbek
1956: városi megemlékezés és ünnepi közgyűlés
A Jáki úti temetőben Welther Károly sírjánál, a Március 15. téren az országzászló ünnepélyes felvonásával, az 56-osok terén a nemzetőrök emléktáblájának megkoszorúzásával, majd ünnepi közgyűléssel emlékezett Szombathely az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 64., a Magyar Köztársaság kikiáltásának 31. és az önkormányzatiság 30. évfordulójára.
Portugál Nagydíj: Bottas volt az első szabadedzés legjobbja
Valtteri Bottas, a Mercedes finn pilótája volt a leggyorsabb a Forma-1-es Portugál Nagydíj pénteki első szabadedzésén.
Romániában otthoni távfelügyelet alatt maradnak a tünetmentes fertőzöttek
Romániában pénteken túllépte a 200 ezret a koronavírus-fertőzöttek száma, a napi esetszám meghaladta az ötezret, az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás csökkentése érdekében ezért ezentúl nem kell kórházi vizsgálatra jelentkezniük a tünetmentes fertőzötteknek.
Magyarország 150 lélegeztetőgépet küld Csehországnak
Magyarország 150 lélegeztetőgépet küld Csehországnak - jelentette be Andrej Babis cseh miniszterelnök pénteken a Twitteren. A lélegeztetőgépeket a cseh tűzoltók fogják átvenni, és egyelőre az állami tartalékalap raktáraiban helyezik el.
Esküvőre tartó Opel borult fel Kőszeg közelében, négyen kerültek kórházba
Szombathely irányába tartott a 87-es főúton egy Opel személyautó, ami a menetirány szerinti jobb oldalon padkára futott.