km/óra
  2021.09.17., péntek  •  Zsófia napja
Ausztria: változás előtt a beutazási szabályok, a kínai és az orosz oltást egyelőre nem fogadják el

Ausztria: változás előtt a beutazási szabályok, a kínai és az orosz oltást egyelőre nem fogadják el

Az Osztrák Szakszervezeti Szövetség Facebook-oldalán posztolt arról, hogy milyen változások várhatóak a beutazási szabályokban Ausztriában. A rendelet még jelent meg, de várhatóan hasonló lesz az osztrák-német kishatárforgalomra vonatkozó, múlt heti szabályozáshoz. Ennek alapján elképzelhető, az Ausztriában elfogadott vakcinákkal (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson) oltottaknak nem kell majd tesztelés. 

Az ÖGB ezt írja a magyar nyelvű Facebook-oldalán:


 

Sajnos jelen pillanatig még nem jelent meg a beutazási rendelet módosítása, amely szerdától szabályozná a beutazást, a már bejelentett információknak megfelelően. Így sajnos még nem ismerjük a pontos szabályokat, bár az osztrák-német kishatárforgalomra vonatkozó múlt héten megjelent szabályozáshoz hasonló lehet.
Mi várható ez alapján?
Szeretnénk rögzíteni, hogy az alábbiak csupán feltételezések a már ismert szabályok alapján, de a rendelet ettől még eltérhet! Reméljük, hamarosan többet fogunk tudni.
1.
Kiváltható lenne a tesztelési kötelezettség oltási igazolással, a következő feltételekkel:
- az oltás az Ausztriában elfogadott oltóanyagok egyikével történt (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson)
- az első oltást követö 22. naptól használható az igazolás beutazásra (3 hónapig érvényes, melyet a második oltás hat hónappal meghosszabbít: összesen 9 hónapra az elsö oltástól számítva)
- azoknál, akiknek legalább 21 nappal az oltást megelőzően pozitív PCR-tesztröl van igazolásuk, vagy az oltást megelőzően pozitív antitest-tesztről van igazolásuk: már az oltás napjától érvényes az igazolás
- az oltási igazoláson szerepelnie kell német vagy angol nyelven az oltás dátumának, illetve az oltónyag nevének, továbbá pecsét, aláírás
Sajnos, ha a rendelkezés e formában jelenik meg, az azt jelentené, hogy azok, akiket Sputnyik vagy Sinopharm vakcinával oltottak, továbbra sem mentesülnek a tesztkötelezettség alól.
Igazolásként pedig várhatóan szükséges lenne a magyar védettségi igazolvány mellé egy német vagy angol nyelvű fordítás az oltás dátumával és annak fajtájával.
2.
Szintén kiváltható lenne a tesztkötelezettség azoknak, akik felgyógyultak a COVID-fertőzésböl:
- orvosi/hatósági igazolással (német vagy angol nyelven), a fertőzés tényéről: ez hat hónapig lenne érvényes
- orvosi igazolással (német vagy angol nyelven) pozitív antitest-tesztröl: 3 hónapig érvényes
3.
Teszt: e tekintetben nincsenek hírek változásról, így várhatóan marad mindenki más ingázónak a 72 órás teszt
4. 
Beutazási regisztráció (PTC), illetve munkáltatói igazolás továbbra is szükséges lesz jelen információk alapján.
Még egyszer szeretnénk hangúlyozni, hogy ezen információk az eddig előzetesen elhangzottakon alapulnak, és még változhatnak! Biztosan majd csak a jogszabály megjelenése után állíthatjuk, hogy mi lesz érvényes szerdától.
De úgy gondoltuk, hogy mivel 2 nappal a tervezett hatályba lépés előtt még nincsen rendelet, a rendelkezésünkre álló információkat megosztjuk Önökkel, hogy legalább nagy vonalakban tudják, mire lehet számítani.

 

Jelenleg négy vakcinát fogadnák el Ausztriában


Ausztriában a nyitás legfontosabb alappillére a "zöld útlevél" lesz, amely ugyan még nem egységes digitális formában jelenik meg, de a beoltottaknak, a gyógyultaknak és a negatív koronavírus-teszttel rendelkezőknek szabad belépést biztosít: mindenkinek a saját igazolása szolgál majd belépőül - a kereskedelmi egységek és a múzeumok kivételével - az újranyitó éttermekbe, hotelekbe, a kulturális és sportrendezvényekre is. Az Osztrák Szociális Minisztérium honlapján azt írják, a zöld útlevelet azok kaphatják, akiket az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinákkal oltották be. 


Javaslat az utazási könnyítésekre

 

Az Európai Bizottság a hónap elején egy olyan javaslatot terjesztett elő, hogy a tagállamok enyhítsék az Európai Unióba irányuló, nem alapvető utazásokra vonatkozó jelenlegi szigorú korlátozásokat, írja a portfolio.hu.


A javaslat lényege, hogy az alacsony koronavírus-fertőzöttséget mutató országokból érkező embereket, illetve azokat, akik megkapták már az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által elfogadott vakcina mindkét dózisát, korlátozások (karantén, PCR-teszt) nélkül beengednék az EU-ba. Emellett pedig a tagállamok kezébe adnák a döntést, hogy olyan vakcinákkal beoltottakat is beengednek-e, amelyeket „csak” az Egészségügyi Világszervezet (WHO) fogadott el vészhelyzeti jóváhagyással. Az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm vakcinát az EMA még nem fogadta el, de a WHO napokon belül várhatóan el fogja fogadni.


Fontos tudni, hogy a Bizottság május eleji javaslata elkülönül attól, mint amit néhány hete már javasolt: akkor az EU-n belüli utazások fellendítése érdekében egy digitális zöld igazolvány kiadására tett javaslatot, hogy a tagállamok egymás között tegyék lehetővé az utazást kötelező karantén és PCR-teszt nélkül, elősegítve a nyaralási szezon erősödését és a déli államok megviselt idegenforgalmi szektorának megsegítését.


Amint azt a Bloomberg cikke rögzíti: a javaslat alapján háromféle csoportba tartozó embereket engednének majd be az EU-ba azután, hogy átmegy az uniós döntéshozatalon az ügy (amit a Bizottság még májusra remél):

Az uniós digitális zöld igazolvánnyal rendelkező emberek beléphetnek az EU területére (ezeket a kártyákat praktikusan uniós állampolgároknak adják majd ki a június-júliusra készülő szabályozás alapján).

Az unión kívüli térségből olyan emberek is beléphetnek, akiket az EMA által elfogadott vakcina teljes dózisával beoltottak, vagy, ha a tagállam engedélyt ad rá, akkor elég a WHO által elfogadott vakcinatípus is. Az Európai Bizottság rövidesen közzéteszi majd azon országok listáját, amelyek által kiadott védettségi igazolványokat el lehet majd fogadni az unióba történő belépéshez.


Olyan EU-n kívüli országból érkező embereknek, ahol kontroll alatt van a járvány. Ez azt jelenti, hogy az utóbbi 14 nap igazolt fertőzöttjeinek a száma 100 ezer főre vetítve legfeljebb 100 fő (eddig 25 fő volt).

 

Az EMA hamarosan dönt újabb oltóanyagok engedélyezéséről

 

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hamarosan döntést hoz a jelenleg folyamatos felülvizsgálat (rolling review) alatt álló négy, koronavírus elleni oltóanyag, a német CureVac, az amerikai Novavax, a kínai Sinovac és az orosz fejlesztésű Szputnyik V vakcinák európai uniós ideiglenes használatára vonatkozó ajánlásáról - közölte az EMA oltásstratégiai vezetője múlt szerdán.


Marco Cavaleri, az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű uniós ügynökség illetékese sajtótájékoztató keretében elmondta, az ajánlás jóváhagyásához szükséges adatok és vizsgálati eredmények mind a négy, ellenőrzés alatt álló oltóanyag fejlesztőjétől rendben és folyamatosan érkeznek, lehetővé téve a vélemény mihamarabbi kialakítását.
    

Cavaleri kérdésre válaszolva azt is közölte, a hírvivő RNS (mRNS) technológián alapuló vakcinák ígéretesnek mutatkoznak a koronavírus indiai változatával szemben. Elmondta, az ügynökség nagyon szorosan nyomon követi, hogy a vírus indiai variánsa miként válaszol a rendelkezésre álló oltóanyagokra.
    

"Ígéretes bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy az mRNS-alapú vakcinák képesek semlegesíteni a vírusvariánst" - közölte.
    

Az irodavezető reményét fejezte ki, hogy az ilyen típusú oltóanyagok hatékonyak lesznek a vírusmutációval szemben, azonban még további bizonyítékok gyűjtésére és értékelésére van szükség - tette hozzá.
    

A vészhelyzeti használatra engedélyezett, illetve jóváhagyással rendelkező vakcinák közül kettő, a Moderna, valamint a Pfizer/BioNtech vállalatok vakcinájához hasonlóan a német CureVac jóváhagyásra váró oltóanyaga alapul hírvivő RNS (mRNS) molekulákon.
    

Fergus Sweeney, az EMA klinikai vizsgálatvezetője a tájékoztatón azt közölte, hogy a közelmúltban befejeződött az orosz fejlesztésű Szputnyik V vakcina klinikai vizsgálatai rendelkezésre álló adatainak kiértékelése. Az ügynökség illetékes bizottsága most a gyártási folyamattal kapcsolatos vizsgálatokat kezdni meg. A gyárlátogatás annak megerősítését szolgálja, hogy az előállítás feltételei megfelelnek-e az uniós előírásoknak az oltóanyag ideiglenes jóváhagyásához. Mindkét vizsgálat eredménye szükséges az oltóanyagok jóváhagyásával kapcsolatos döntés meghozatalához - tette hozzá.

 


 

címkék
Savaria Fórum 30. évfolyam 32. szám - 2021.09.10.
Savaria Fórum 30. évfolyam 32. szám - 2021.09.10.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lecsapnak az oladi autórongálókra
A rendőrség, a közterület-felügyelet és a polgárőrök már a kezükbe vették az oladi városrészen elterjedt autórongálások ügyének megoldását.
Új intézkedéseket vezetnek be szeptember közepétől Ausztriában
Szeptember 15-től a be nem oltottak számára lépcsőzetes terv léphet érvénybe. Az emelkedő fertőzési adatokra a válasz a védőoltás és nem a zárlat kell, hogy legyen – mondta ma Sebastian Kurz kancellár, amikor bemutatta a következő hónapokra vonatkozó CoV-intézkedéseket, olvasható az orf.at-n.
M86: más nyomvonalat javasoltak
Az M86-os gyorsforgalmi Szombathely és Körmend közötti szakaszának tervezésére 2019-ben írt ki közbeszerzési pályázatot a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. A nyertes konzorcium tanulmánytervében három változat szerepelt a nyomvonalra és Körmend felé a becsatlakozásra. A befutó terv nem minden településnek nyerte el a tetszését. Egy olyan változat mellett döntöttek, ami a meglévő M86-ost a Vép–Szombathely közötti szakaszon egy új, különszintű csomópont kialakításával viszi el déli irányba Szombathely és Táplánszentkereszt között.
Megyei I. osztály: háromgólos hátrányból állt fel a Sárvár a forduló rangadóján
A Celldömölk továbbra is tartja jó formáját, a Körmend pedig első győzelmét szerezte az idei kiírásban. A Bük a Szentgotthárd ellen tudott nyerni, míg a Répcelak Jánosházáról hozta el a három pontot. A Kőszeg és a Lukácsháza megosztozott a pontokon.
Akik a korukat is legyőzték: nyugdíjas sportnapot tartottak Szombathelyen
Darts, medicinlabda, golf, kapura rúgás – játékos sportvetélkedőt tartottak a szombathelyi Sportligetben a Vas megyei idősklubok tagjai. Vépről, Szentgotthárdról és Kőszegről is érkeztek résztvevők a nyolc pályán zajló vetélkedőre.
legfrissebbek
Jóváhagyták Magyarország uniós támogatási térképét
Az Európai Bizottság az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok alapján jóváhagyta Magyarország 2022 és 2027 közötti időszakra vonatkozó regionális támogatási térképét, amely meghatározza a regionális állami beruházási támogatásra jogosult, leghátrányosabb helyzetben lévő magyar régiókat, valamint a támogatható régiókra vonatkozó maximális támogatási intenzitásokat.
Fontos egészségpolitikai döntést hozott az Európai Parlament
Az Európai Parlament (EP) elfogadta az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) hatáskörének kiterjesztésére irányuló javaslatot, az uniós betegségmegelőzési és járványügyi rendszer megerősítésére – közölte az uniós parlament csütörtökön.
Csütörtök este lecsap a hidegfront
Csütörtök este hidegfront érkezik, hatására csapadékosabb és kissé hűvösebb lesz a hétvége: vasárnap néhol már csak 5 fokot mérhetnek hajnalban, és helyenként a 20 Celsius-fokot sem éri el majd a csúcshőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzéséből.
Talpra állt a magyar turizmus
A vendégéjszakák 74 százalékát belföldiek töltötték el.
EU: kinyitnák a kapukat a diplomás bevándorlók előtt
Az új szabályok könnyítik a bevándorlást és a családegyesítést is a magasan képzett unión kívüli dolgozók számára. A döntés életbe lépéséhez még az Európai Unió Tanácsának áldása is szükséges.