km/óra
  2022.01.24., hétfő  •  Timót napja
Ausztria: országos zárás maximum 20 napig, jövőre kötelező lesz az oltás

Ausztria: országos zárás maximum 20 napig, jövőre kötelező lesz az oltás

Újabb, mindenkire kötelező zárlatot vezet be hétfőn 0 órától Ausztria maximum 20 napos időszakra, jövőre pedig kötelező lesz oltás - az Unióban elsőként. A részleteket sajtótájékoztatón ismertették pénteken délelőtt, a kijárási tilalom szabályai hasonlóak lesznek, mint korábban voltak.

 

A sajtótájékoztatón Alexander Schallenberg bejelentette, nem sikerült az átoltottságot növelni az elmúlt hónapokban, ami a kórházak telítettségéhez és emberi szenvedéshez vezetett, ezért  - ahogy korábban írtuk - ma döntöttek az újabb lépésekről.


A fentiek miatt február 1-től bevezetik az oltási kötelezettséget, csak ezzel lehet kiszabadulni a járvány ördögi köréből, fogalmazott Schallenberg. A kancellár elmondta, országos, egész Ausztriára és mindenkire vonatkozó 20 napos (maximum)  zárlatot vezetnek be. Utána december 13-től csak az oltatlanokra lesz érvényes a zárás, emellett újabb gazdasági segélycsomagot jelentett be.

 

Alexander Schallenberg kancellár és Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter kijelentették, hogy hétfőtől ismét bezárnak az éttermek, szórakozóhelyek, a kulturális eseményeket és rendezvényeket tartó helyszínek, valamint azok a boltok, amelyek nem árulnak élelmiszert vagy a mindennapi megélhetéshez szükséges árukat. Az óvodák és iskolák nyitva maradnak, de az ajánlás szerint, ha lehet, a gyerekek maradjanak otthon, a tanuláshoz tananyag-csomagokat kapnak. Jövő év elejétől pedig bevezetik a kötelező oltást.

 

Az új fertőzöttek száma rekordot döntött, ezért a zárlat szükséges volt, mondta Wolfgang Mückstein és elnézést kért a szigorú intézkedésekért, a kijárási tilalomért, de hangsúlyozta, hogy csak így lehet megállítani a közelgő vészhelyzetet.

 

Röviden az új szabályok: 

 

 • Országos kijárási korlátozás mindenkinek, a korábban ismert kivételekkel (munkába járás, élelmiszer-vásárlás, orvos stb.)
   
 • Hétfőtől kötelező az FFP2 maszk viselése a zárt helyiségekben
   
 • Az iskolák és óvodák továbbra is nyitva maradnak, de az ajánlás szerint, ha lehet, a gyerekek maradjanak otthon, tananyag-csomagokat kapnak a tanuláshoz
   
 • bezárnak az éttermek, a kulturális és rendezvényhelyszínek, valamint azok az üzletek, ahol nem a hétköznapokban szükséges dolgokat árulnak
   
 • Már négy hónap után lehetségessé teszik a harmadik oltás beadását
   
 • Februártól bevezetik az általános kötelező védőoltást (Az ehhez szükséges törvényalkotási eljárást elindítják. A kötelezettség alól lesznek kivételek, elsősorban azok, akiknek egészsügyi okból nem ajánlják az oltást.)
   
 • A kormány az otthoni munkavégzést javasolja,a mennyiben ez lehetséges. Szigorítják a rendőrség ellenőrzését és a szabálysértésekért kiszabott büntetéseket. 
   
 • A kijárási korlátozás 0.00–24.00-ig előreláthatólag 10 napig, szükség esetén 20 napig, ez esetben december 12-ig lesz érvényes.

 

Az Osztrák Szakszervezeti Szövetség magyar nyelvű tájékoztatója szerint a  teljes lezárással a következők járnak:

-  Kijárási korlátozás (a lakóhely elhagyása csak az ismert kivételek miatt lehetséges)


- Iskolákban, óvodákban készenléti, gondozási szolgálat (nem zárnak be teljesen, de kérik a szülőket, hogy ha lehetséges, ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket)


- 3. oltás már 4 hónappal a 2. után ajánlott (AstraZeneca és Janssen) illetve lehetséges (Pfizer, Moderna)


- Grüner Pass februártól már csak 7 hónapig lesz érvényes. A további érvényességhez szükséges lesz a 3. oltás


- Magasabb büntetési tételek: pl. kijárási korlátozás vagy 2G-szabály megsértése 1.450 euró


- Home office ajánlott, ahol lehetséges


- FFP2-maszk viselés zárt terekben, munkahelyen is


- Gazdasági segítségek varhatók (pl. Kurzarbeit, gyermekgondozási szabadság, stb.)


További részletek a rendelet megjelenésével várhatók.


 

 


Cikkünk folyamatosan firrsül

címkék
Savaria Fórum 31. évfolyam 2. szám - 2022.01.22.
Savaria Fórum 31. évfolyam 2. szám - 2022.01.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Koronavírus: duplájára hízott a leggazdagabbak vagyona
A világ tíz leggazdagabb embere köszöni szépen, a pandémia alatt megduplázta vagyonát – írja a Guardian.
ENSZ: évek alatt gyógyulhat meg a munkaerőpiac
A koronavírus-válság továbbra is világszerte súlyos hatással van a munkahelyekre – közölte az ENSZ, arra figyelmeztetve, hogy évekig tarthat, amíg a munkaerőpiac újra eléri a járvány előtti szintet.
Alma és szalma – a szerbek karácsonya 
Milos Konakov már több éve a szombathelyi kosárlabda meghatározó alakja, az idei szezontól pedig immáron vezetőedzőként irányítja a Falcót. A szerbiai születésű szakember is felelevenítette, hogy miként szokták tölteni az ünnepeket és milyen hagyományok kapcsolódnak a karácsonyhoz déli szomszédainknál.
Mentőhelikopter érkezett a 84-es főúton történt balesethez
Lövöldözés a magyar-osztrák határon (frissítve)
Súlyos incidens történt a magyar határon: hétfőn egy furgon áttört egy ellenőrzőponton a burgenlandi Eberau (Monyorókerék) határátkelőnél. A járművet a katonák meg tudták állítani, az emberkereskedő viszont elmenekült, s menekülés közben azonnal tüzet nyitott a katonákra, olvasható a krone.at-n.
legfrissebbek
Kitüntetéseket adományozott a város a magyar kultúra napja alkalmából
A magyar kultúra napja alkalmából díjátadó gálán kitüntetések adományozására került sor a városháza nagytermében. Az eseményen köszöntőbeszédet mondott dr. Nemény András, Szombathely polgármestere, majd kitüntetéseket adott át Horváth Soma alpolgármesterrel, valamint Putz Attilával, a Kulturális, Oktatási és Civil Bizottság elnökével, olvasható a város honlapján.
Patakmeder mellé csapódott egy Toyota Vépen
A Szombathely felől Vép belvárosa felé tartó autó a Szent Imre utcában egy balra ívelő kanyarban megcsúszott. A jármű 65 éves vezetője már nem tudta elkerülni, hogy az autó egy híd mellett patakmederbe hajtson.
Futsal: vereséget szenvedett a Berettyóújfalutól a Haladás
A szombathelyiek hiába küzdöttek, a vendégek a hajrában eldöntötték a három pont sorsát.
Vizsgálóbizottságról döntött az izraeli kormány a korrupt tengeralattjáró-beszerzések felderítésére
A létrehozandó bizottság azt vizsgálja meg, miként támogatták 2009 és 2016 között a ThyssenKrupp három tengeralattjárójának a megvételét, miközben a hadvezetés az akkori helyzetben nem akart újabb tengeralattjárókat. 
Ferenc pápa imanapot hirdetett meg a békéért Ukrajnában 
Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy aggodalommal követi a növekvő feszültséget, amely "újabb csapást mérhet a békére Ukrajnában, és megkérdőjelezheti a biztonságot az európai kontinensen, még szélesebb következményekkel".