km/óra
  2023.03.28., kedd  •  Gedeon, Johanna napja
Ausztria lazít a szabályokon: újranyitnak a boltok, az óvodák, az általános iskolák - zárva maradnak az éttermek és a szállodák

Ausztria lazít a szabályokon: újranyitnak a boltok, az óvodák, az általános iskolák - zárva maradnak az éttermek és a szállodák

December 7-től, hétfőtől Ausztria lazít valamennyit a koronavírus-járvány miatt hozott, eddigi intézkedésein. Az ORF összeszedte a legfontosabb tudnivalókat.

 

Kijárási korlátozás

Este 8 és reggel 6 óra között csak meghatározott céllal hagyható el a lakhely (munkavégzés, élelmiszervásárlás, szabadban végzett sport, rekreáció). Napközben naponta egy másik háztartásban élőkkel lehet találkozni. A megengedett maximális létszám: hat felnőtt és hat gyerek. 

Karácsonyi és szilveszteri ünnepséget maximum 10 ember részvételével lehet tartani. A kijárási korlátozásokat a karácsonyi ünnepek idejére feloldják.


Kereskedelem

A boltok és szolgáltatásokkal foglalkozó egységek kinyithatnak. 10 négyzetméterenként egy vevő/ügyfél a megengedett. Továbbra is kötelező lesz a maszkviselés a boltokban.


Iskolák és óvodák

Az óvodák és általános iskolák kinyitnak, normál módon működnek. 10 éves kor felett kötelező a maszk használata.


Középiskolák, felsőoktatás

A középfokú és felsőoktatási intézményekben marad a távoktatás. Kivételt képeznek az érettségiző osztályok, amelyekben normál tanítás lesz.


Vendéglátás

A vendéglátóhelyek január 6-ig zárva mardnak, ételt elvitelre 6 és 19 óra között adhatnak ki, a kiszállításra nincsen korlátozás. Alkoholos italokat pedig elvitelre sem adhatnak ki a gasztronómiában.


Hotelek

Szállodák, hotelek január 6-ig zárva maradnak - pontosabban kivételes esetekben fogadhatnak vendégeket, mint péládul üzleti úton lévőket.
 

A síliftek december 24-től üzemelhetnek 

Síelni, korcsolyázni december 24-től lehet. A sielőknek maszkot kell viselniük a lifteknél és a felvonókban is csak bizonyos szabályok betartása mellett utazhatnak. A felvonókra vonatkozó korlátozásokat később ismerteti a kormány. December 24-től minden egyedül végzett szabadtéri sporttevékenység engedélyezett lesz, de a zárttermi sportokat továbbra is tiltják.

 

Kulturális intézmények

Hétfőtől ismét megnyithatnak a múzeumok, a könyvtárak és a könyvesboltok. A koncerttermek és a színházak január 7-ig még biztosan zárva maradnak.


Nem lesznek karácsonyi vásárok

 

 

 

Eilmeldung: Die Coronavirus-Maßnahmen in Österreich werden ab Montag, 7. Dezember gelockert. Hier die wichtigsten Infos aus der Pressekonferenz der Bundesregierung:

Közzétette: Zeit im Bild – 2020. december 2., szerda

 

Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
Megyei II. osztály, déli csoport: a Csákánydoroszló nyerte a tavaszi nyitány rangadóját, hatig jutott a Gyöngyöshermán-Szentkirály
A Felsőcsatár hazai győzelemmel kezdett, az Egyházasrádóc és az Őriszentpéter viszont idegenből távozott pontokkal. A Tanakajd a Körmenddel, a Szentpéterfa a Telekessel játszott döntetlent.
legfrissebbek
Ráhúzta egy biciklisre a kormányt Szombathelyen a sofőr, felfüggesztett börtönt kapott
A Szombathelyi Járásbíróság közúti veszélyeztetés bűntette miatt 1 év, végrehajtásban 3 évre felfüggesztett szabadságvesztésre, valamint 180 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a vádlottat. Emellett a bíróság elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét, a pártfogó felügyelet céljának elősegítése érdekében pedig külön magatartási szabályként előírta, hogy a vádlott köteles alávetnie magát rendkívüli PAV vizsgálatnak, olvasható a Vas Vármegyei Főügyészség közleményében.
Megdőlt az országos és fővárosi szélrekord hétfőn
Megdőlt az országos és a fővárosi szélrekord is hétfőn - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján kedden.
Gyönyörű muzsikával köszöntötték a tavaszt
A múlt csütörtökön a Jászai Utcai Közösségi Tér fellépői köszöntötték a tavaszt, írja az intézmény Facebook-oldala.
Megyei II. osztály, déli csoport: borsot tört a Telekes a Csákánydoroszló orra alá, nyolcig jutott a Körmend és Nádasd
Az Egyházasrádóc és a Bajánsenye hazai környezetben gyűjtötte be a három pontot, a Tanakajd és a Felsőcsatár viszont idegenben tudott nyerni.
Szombaton nyit a megújult KRESZ park és a Víztorony
A park 150 millió forintból szépült meg. Új játékok, burkolat, KRESZ táblák és padok várják a látogatókat.