km/óra
  2021.01.21., csütörtök  •  Ágnes napja
Ausztria: egy 50 éves magyar nő is meghalt a Medve-szurdokban történt sziklaomlásban

Ausztria: egy 50 éves magyar nő is meghalt a Medve-szurdokban történt sziklaomlásban

Két ember halálát, köztük egy 50 éves magyar asszonyét okozta egy sziklaomlás a steiermarki Medve-szurdokban (Bärenschützklamm). Kilenc további ember sérült meg - egyikük súlyosan, írják osztrák hírportálok. 

 

A szerda délelőtt történt sziklaomlás Ausztria legnagyobb szurdokában történt. 164 fahídon, több mint 2500 lépcsőfokon, a mixnitzi szűk szakadékon egészen a „Guter Hirte” vendéglőig vezet a 350 m-es magasságban húzódó 1300 m hosszú út. A lezúduló sziklák egy kisebb hidat is elragadtak, és több kirándulót elsodortak. Egy 21 éves osztrák fiatalt az egyik lezúduló kődarab halálra sebzett. Az 50 éves magyar asszonyt a görgeteg a híddal együtt sodorta a mélybe, a nő nem élte túl a zuhanást. Még egy kiránduló szenvedett súlyos sérülést, a többiek csak könnyebben sérültek meg.

A krone.at szerint a tragédia az egyik vízesésnél történt, egy mesterségesen kialakított úton, ahol a látogatók gyakran fotóznak. Más forrás úgy értesült, a csoport egy kisebb hídon állt, amikor a szikla (vagy több darab) rájuk zuhant. Az ORF arról számolt be, hogy közel 100 fő indult a bajba jutottak segítségére - hegyi rendőrség, hegyi mentők, mentőegységek, tűzoltók. A hivatalos adatok szerint egy nagyobb szikladarab tört le a szurdok faláról, és a rázuhant az útra, illetve a falépcsőkre - és egy csoport több tagjára.

A mentőegységek a felszerelésükkel a szurdokban folyó patak áradása miatt nehezen jutottak a helyszínre - a legközelebbi településről egy órába telt, mire odaértek. Ezért a szurdok oldaláról is engedtek le segítőket, illetve eszközöket kötélpályák segítségével. A hegyi mentők szerint a magasból lezuhant sziklák valósággal szétrobbantak, a darabjaik pedig megsebezték a túrázókat. Egy speciális mentőcsapatot is bevetettek, hogy a szurdokban folyó patakot átvizsgálják: attól tartottak, hogy áldozatok lehetnek a vízben, akiket elsodort az omlás. Az ilyen jellegű mentésre szakosodott csoportot az osztrák hadsereg helikoptere szállította a helyszínre. Az osztrák és a magyar nő holttestét ők találták meg.

A szurdokot lezárták a látogatók elől, most szakértők vizsgálják az eset körülményeit, illetve azt, hogy vannak-e további veszélyt jelentő helyek. Tavaly felvetődött, hogy túl sok turista keresi fel a népszerű kirándulóhelynek számító szurdokot. Idén  a szokásos menetrendnek megfelelően májusban tisztították meg a szorost, biztonsági szempontból ellenőrizték, és csak ezután nyitották meg.  (ORF, krone.at)  

 

Borítókép: steiermark.com
 

címkék
Savaria Fórum 30. évfolyam 1. szám - 2021.01.15.
Savaria Fórum 30. évfolyam 1. szám - 2021.01.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ausztria: hírügynökségi információk szerint február 7-ig marad a lezárás, a vendéglátás és a turizmus február végén indul újra
Az APA hírügynökség szombat késő este közzétett információi szerint február 7-ig meghosszabbítják az koronavírus-járvány miatt december végén elrendelt lezárás szabályait. A kormány vasárnap hivatalosan vasárnap jelenti be a döntéseket. 
Koronavírus-járvány Ausztria: vasárnap jelenti be a kormány az új intézkedéseket
Ausztriában a tartományi vezetők után a szakértők is egyetértettek abban, hogy a decemberi zárás intézkedéseit meg kell hosszabbítani, így elképzelhető, nem lesz lazítás január 24-től. Döntés és hivatalos bejelentés vasárnap várható
Február 8-tól kezdhet lazítani Ausztria, a vendéglátás és turizmus újranyitásáról február közepén döntenek
Sajtótájékoztatón jelentette be az osztrák kormány, hogy a december végén elrendelt zárást február 7-ig meghosszabbítja. Emellett az új vírusvariáns gyors terjedése miatt január 25-től elrendelte az FFP2-es maszkok viselését a kereskedelemben és a tömegközlekedésben, a védőtávolságot pedig 1-ről 2 méterre emelték.
150 új munkahely az 500 mellé: 45 millió euróból készül el az EO bevásárlóközpont új része Felsőőrött
A Rutter Immobilien Gmbh 45 millió eurós befektetéssel új bevásárlóközpontot épít Felsőőrött (Oberwart) az EO mellé, írja a meinbezirk.at.
Nem jár előnyökkel a tömeges teszten való részvétel: Ausztriában január 24-ig marad egységesen a lezárás
Ausztriában a lezárás január 24-ig mindenkire vonatkozik. Az ingyenes teszt lehetősége nem rövidíti ezt le, miután az ellenzéktől nem kapta meg a támogatást a tervezet. Ez azt jelenti, hogy a kereskedelem, a vendéglátás és az idegenforgalom csak január 25-én nyílhat meg, írja az orf.at. Az iskolák esetében még nem tiszta, hogy január 18-án vagy 25-én térnek-e vissza a normál oktatásra.
legfrissebbek
Hollandia kijárási tilalmat léptethet életbe a hétvégén
A koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében Hollandia éjszakai kijárási tilalmat kíván életbe léptetni már a hétvégétől, a kormány emellett az javasolja, hogy az ország ne fogadja a Nagy-Britanniából, Dél-Afrikából és a dél-amerikai kontinensről érkező repülőjáratokat - jelentette be Mark Rutte holland miniszterelnök szerdán.
Trump megköszönte az elmúlt négy évet, és sok sikert kívánt a következő kormánynak
Donald Trump leköszönő amerikai elnök az Andrews támaszponton szerdán elmondott búcsúbeszédében megköszönte az elmúlt négy "rendkívüli évet", és sok sikert kívánt a következő kormánynak.
Belgrádba kerül a budapesti ATP tenisztorna
Budapest helyett Belgrádban rendeznek áprilisban tornát a férfi teniszezők számára az ATP honlapjának szerdai közlése szerint.
Megkezdődött a gázpisztolyos trafikrabló pere
Ausztriában botrány robbant ki az oltási sorrend be nem tartása miatt
Botrány robbant ki Ausztiában a koronavírus elleni oltások beadása körül, Sebastian Kurz kancellár a Kronen Zeitung című osztrák lapnak nyilatkozva szerdán megengedhetetlennek nevezte, hogy polgármesterek és feleségeik, illetve helyi prominens személyiségek soron kívül jutottak hozzá a vakcinához.