km/óra
  2023.03.28., kedd  •  Gedeon, Johanna napja
Koronavírus-járvány Ausztriában: itt vannak a harmadik zárlat részletei - Mi lesz a síszezonnal?

Koronavírus-járvány Ausztriában: itt vannak a harmadik zárlat részletei - Mi lesz a síszezonnal?

Péntek este hozta nyilvánosságra az osztrák kormány a december 26-án életbe lépő, harmadik zárás részleteit. Az intézkedések célja, hogy az ország vissza tudjon térni a normális működéshez. Az élet január közepe után indulhat újra, a kulcsszó a tesztelés lesz.

Pénteken előre kiszivárogtak a részletek, ezekhez képest nem sok változás volt a péntek esti bejelentésben.


A karácsonyra korábban meghozott intézkedések érvényben maradnak, utána viszont szigorú intézkedések jönnek - mondta a sajtótájékoztatón Sebastian Kurz kancellár.
 

Az a terv, hogy a hétnapos fertőzöttségi mutatókat (100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma) 100 alá vigyék és a tömeges teszteléssel alacsonyan tartsák. (A mutató december 18-én 179 volt.)


Zárás január 18-ig


- Az iskolákban január 7-én kezdődik meg a munka - távoktatással. A január 11-re tervezett félévkezdést elvetették. A normál oktatáshoz január 18-án térnek vissza az intézmények. 


- Január 18-ig  ismét  bezárják az  kereskedelmi egységek nagy részét (amely nem alapellátást szolgálják), a vendéglátás továbbra is csak elvitelre dolgozhat és a szolgáltatások nagy része is szünetel majd. A szabadidős intézményeket is január 18-án nyitják meg újra, szigorú intézkedések mellett.


- Bevezetik az egész napos  a kijárási tilalmat (ismert kivételekkel: munkába járás, bevásárlás, szabadtéri sport, segítségnyújtás), december 26-tól január 24-ig. 
 

- Január 18-án ér véget a harmadik zárlat, azok számára, akik részt vesznek a tömeges szűrésen. Aki a január 15. és 17. közötti tesztelteti magát (ez ingyenes lesz), nagyobb szabadságot élvez majd. Ilyen lesz például, hogy napközben más háztartásban élőkkel is találkozhat. Aki nem engedi megvizsgálni magát, annak a munkában vagy bevásárláskor FFP2-es maszkot kell viselnie, a sima arcmaszk nem lesz elegendő. A nemtesztelőkre a január 18-án lezáró intézkedések még egy hétig érvényesek lesznek. Azt, hogy valakinek van érvényes tesztje, azt a rendőrség szúrópróbaszerűen ellenőrzi - lásd lentebb a rendezvényekről szóló intézkedések. 


- Január 18-tól bizonyos foglalkozási csoportba tartozókat átfogóan és rendszeresen tesztelnek. A krone.at szerint a tanárok, fodrászok és olyan szolgáltatások, amelyek esetében nem lehet biztonsági távolságot tartani, kereskedelem (a közvetlen ügyfélkapcsolatban lőv dolgozók), közlekedés, egészségügy, építőipar. 


Síszezon FFP2-es maszkkal?


- Mivel a szabadban végzett sportolás megengedett, megnyitják a sílifteket, azonban a felvonókon történő utazás esetén szigorú szabályok lesznek, mint például az FFP2-maszk viselére. A sífutásra alkalmas terepeket és a jégpályákat is lehet használni. 

 

Az intézkedés kiverte a biztosítékot a felvonókat üzemeltetőknél: Salzburg tartományban a cégek nem jelentették be, hogy december 24-én megnyitják a lifteket - és ezzel együtt a pályákat. Az ok a december 26-től kötelező az FFP2-es maszk a felvonókon. Az üzemeltetők arra hivatkoznak, ezt semmilyen tömegközlekedési eszközön nem kell hordani, nem értik, miért az amúgy a jól szellőző gondolákban és nyitott felvonókon írják elő. Ráadásul rövid az idő beszerezni a maszokat, továbbá azt is nehezményezik, hogy a dolgozóknak kell ellenőrizniük a használatot.  Karintiából és Steiermarkból is olyan hírek érkeztek, hogy még egyeztetnek a tartományok és egységes szabályozást szeretnének.

Más helyeken viszont megtörtént a bejelentés a nyitásről:
Tirolban a helyiek december 24-től használhatják a pályákat
Felső-Ausztria szigorú szabályok mellett nyit
Ötscher és Hochkar régió is nyit


Lesznek előadások, korlátozásokkal


- A kulturális élet január 18-tól indulhat újra, korlázott formában. Aki részt szeretne venni az elaődásokon, annak negatív tesztet kell felmutatnia. Beltéren 500, kültéren maximum 750 nézővel lehet rendezvényeket tartani - és egyelőre csak napközben. 

 

Sebastian Kurz azt is mondta, tisztában van azzal, hogy egyes intézkedések komoly kritikát váltanak ki, de ezek nélkül nem lehet leküzdeni a járványt. Ausztriában naponta több mint 100 ember hal meg a koronavírus következtében, ezért szükség a lépésekre. 

Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
Megyei II. osztály, déli csoport: a Csákánydoroszló nyerte a tavaszi nyitány rangadóját, hatig jutott a Gyöngyöshermán-Szentkirály
A Felsőcsatár hazai győzelemmel kezdett, az Egyházasrádóc és az Őriszentpéter viszont idegenből távozott pontokkal. A Tanakajd a Körmenddel, a Szentpéterfa a Telekessel játszott döntetlent.
legfrissebbek
Tizenhat helyszínen kérték a tűzoltók segítségét a viharos szél miatt
A viharos erejű szél adott munkát a Vas vármegyei tűzoltóknak is a hétfői napon. Összesen tizenhat kárhelyszínen kérték a segítségüket: volt, ahol kidőlt fák, leszakadt faágak akadályozták a forgalmat, de meglazult cserepek, hulló vakolat is jelentett veszélyt a járókelőkre, foglalta össze a viharkárokat a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.
Elkezdődött a nagy tavaszi utcatakarítás Szombathelyen
A KRESZ-park és környéke komplex megtisztításával kezdődött a 2023-as tavaszi utcatakarítási program Szombathelyen, olvasható a Szompark Facebook-oldalán.
Ráhúzta egy biciklisre a kormányt Szombathelyen a sofőr, felfüggesztett börtönt kapott
A Szombathelyi Járásbíróság közúti veszélyeztetés bűntette miatt 1 év, végrehajtásban 3 évre felfüggesztett szabadságvesztésre, valamint 180 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a vádlottat. Emellett a bíróság elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét, a pártfogó felügyelet céljának elősegítése érdekében pedig külön magatartási szabályként előírta, hogy a vádlott köteles alávetnie magát rendkívüli PAV vizsgálatnak, olvasható a Vas Vármegyei Főügyészség közleményében.
Megdőlt az országos és fővárosi szélrekord hétfőn
Megdőlt az országos és a fővárosi szélrekord is hétfőn - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján kedden.
Gyönyörű muzsikával köszöntötték a tavaszt
A múlt csütörtökön a Jászai Utcai Közösségi Tér fellépői köszöntötték a tavaszt, írja az intézmény Facebook-oldala.