km/óra
  2024.07.25., csütörtök  •  Kristóf, Jakab napja
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál

Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál

Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.

A Savaria Történelmi Karnevált a város kisebb-nagyobb közösségei hozzák létre évről évre, nyitotta a sajtótájékoztatót dr. Nemény András polgármester, igazi közös élmény, mely állandóságában mindig kicsit megújul, minden alkalommal új szereplők is bemutatkoznak a programokon. Az idei karnevál nyolc kiemelt  és 22 kísérőhelyszínen 388 programot kínál, s megjelenik benne mindaz, ami egy várost várossá tesz: annak múltja, jelene és jövője is. 

Horváth Soma alpolgármester is hangsúlyozta, hogy igazi összefogás valósul meg a karneválban, melyen olyan városi helyszíneket fedezhetünk fel -- például az OTP bankfiók alatti római utcarészlet vagy a székesegyház tornyai --, melyeket a hétköznapokban nem gyakran látogatunk. Idén egy új helyszín is debütál, az Utcazenei színpad, mely fellépést biztosít a jelentkező zenekaroknak, emelte ki az alpolgármester, megemlítve a nappal a gyermekek, este a felnőttek szórakoztatását megcélzó Kalandvárt/Thalia kertjét, illetve a Bloomsday keretében működő Murális Műhely falfestményeit bemutató sétát.

Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus NKft. ügyvezetője elsőként a nagyszínpadi programokról beszélt: a karnevált idén is a Savaria Szimfonikus Zenekar nyitja, a nagyszínpadon a Punnany Massif, az Európa Kiadó, az Irie Maffia és a Tabanka is fellép majd. A tánc fővárosa névhez hűen negy szerep jut az idei karneválon is a táncnak, különösen a Miráculum jótékonysági helyzínen, illetve a Folkudvaron.

A karnevál ütőere autentikus programokkal, hagyomány szerint, a Történelmi Témapark lesz, amit legionáriusok vesznek birtokba a rendezvény ideje alatt, és itt ünnepli 30. születésnapját a Collegium Gladiatorium, minden eddiginél izgalmasabb küzdelem bemutatásával. A római kor legionáriusainak és gladiátorainak harcait és mindennapjait éppúgy megismerhetik a Témaparkba látogatók, mint a honfoglaláskori magyar életmódot, a lovasíjászat legfinomabb fogásait, a középkori vitézi virtust vagy a török háborúk korát.

A tavalyi óriási siker után ismét elfogadta a meghívást Olaszország legnagyobb és legismertebb római legionárius egyesülete, a Legio I. Italica.  A Kr. utáni 1. és 3-4. századi mintegy száz római legionárius és a Norde Gard germánjai mellett találkozhatunk többek között szarmatákkal, István király korának keleti és nyugati harcosaival, Kassai Lajos személyében a modernkori lovasíjászat világhírű apostolával.

A Kalandvár az a helyszín, ahol a legkisebbek is belenőnek a karneválozásba, hangsúlyozta az ügyvezető, ez az a tér, ahová civil szervezetek, cégek is hoznak programokat, és ahol mindig megtalálhatók a tűzoltók, idén nemcsak tüzet, de jeget is hozva a nyári napokra -- a gyerekek talán még hógolyózhatnak is augusztusban.

A Sörtér is csütörtök estétől várja közönségét, kicsit fiatalos, kicsit latinos, kicsit blues-os, kicsit rockos, kicsit íres hangulattal -- ez dukál a jó nedű mellé. Az biztos, hogy aki ezt a helyszínt választja, változatos tematikájú koncertek között válogathat, erről a Wolfolks, a King Bees, a Pandora Project, a M.É.Z., a Koprive, Ripoff Raskolnyikov, Meggie és barátai gondoskodnak. 

A Borok utcája kisszínpadán a baráti beszélgetések, koccintgatások minőségi kísérői lesznek a legnépszerűbb nemzetközi slágerek, vagy éppen a magyar cigányzene remekei.
A karneváli időszámítás alatt a Kossuth Lajos utca ismét átlényegül Művészetek utcájává, kinyitnak a szabadtéri műtermek, ahol a festészet, portrérajzolás, rézkarckészítés, kerámiakészítés és egyéb művészeti technikák fortélyaiba pillanthatunk be. 

Itt, a Kossuth Lajos utcában nyílik meg a Keleti udvar is esténként, ahol a keleti kultúra rejtelmeibe, zenéjébe, táncaiba avatnak be a táncosok.  A 11. számú épület földszinti terei egy különleges kiállításnak adnak helyet: Magyarország legnevesebb festőművészeti tejeskannákra álmodták meg elképzeléseiket – ezekből a festészeti remekekből álló tárlat négy napon át lesz látható – először Szombathelyen.

A Zsidó udvar a Szombathelyi Zsidó Hitközösség jóvoltából telik meg programokkal, csütörtökön Brad Pitt-nek szóló levél kerül egy színdarab középpontjába, itt lesz Malek Andrea és Ladies of Soul-koncerten is részt vehetünk. A tizenéves korosztály számára a Belső Uránia Udvar, valamint a Bohém kínál zenei és táncelőadásokat a karnevál ideje alatt.

Egyedi tematikával rukkol elő minden évben a Folkudvar.  Itt minden a néptáncról, a népzenéről és a népi hagyományokról szól.  A hazai folk mellett a magyar és cigány népzenei fúzió és a határainkon belüli német nemzetiségek zenéjébe és tánchagyományaiba is bepillanthatunk. 

M. Kapornaki Rita, a Weöres Sándor Színház művészeti ttikára a Vinnai András rendezte karneválszínházi előadásról beszélt (Szombathelyi Szórakoztató Szupergála – helyi érdekű zenés sóműsor egy felvonásban), hangsúlyozva, hogy a jegyeket az előadásokra online, illetve az augusztus esején nyíló Király utcai jegypénztárban lehet megvásárolni.

Sosztarits Ottó régész, a Savaria Múzeum munkatársa a múzeumi programokról ejtett szót, melyeknek lényegi részét idén is az Iseum rekonstruált római szertartásai adják, ám most megújulva, a Dunai Vízitündérek táncprodukciójával kiegészülve mutatják be azokat a közönségnek. Idén is nagy érdeklődésre számítanak a Fő téri OTP Bankfiók alatti római utcarészletet bemutató séta kapcsán, szokványos tárlatvezetéseik pedig idegen, angol nyelvű vezetéssel is kiegészülnek idén, gondolva a külföldi vendégekre. A tavalyi nagy sikerű Isteni gyümölcsök című kulináris séta is szerepel az idei programban.

A XXIII. Savaria Történelmi Karnevál legtöbb programja ingyenes, de van, amelyik regisztrációt igényel, és van, amely belépőjeggyel látogatható (felvonulás megetkintése lelátóról, Tüzes Játék): a jegyek árusítása már elkezdődött a karnevál hivatalos felületén.

 

 

Ismét számtalan szervezet csatlakozik a karneváli forgataghoz:  

 • A Civil szervezetek a Kőszegi utcában, a Kilences udvarán települnek ki bemutatókkal, koncertekkel, kézműves foglalkozásokkal. 
 • Jótékonysági helyszínként működik a Savaria Mozi árkádjai alatt a Miraculum, ahol a keleti és a nyugati kultúra találkozik egymással.
 • Az Egyházmegye is számos – elsősorban csendesülős- elmélyülős eseményt szervez a karneváli hétvégére.
 • A Ferences Rendház Színháztermében gyönyörű lepkéket, félelmetes és mókás pókokat, rovargigászokat láthat a betérő vendég.
 • A Bajnokok terén minden sportrajongó találkozhat akár személyesen is kedvencével, fotózkodhat, beszélgethet a szombathelyi bajnokcsapatok képviselőivel. 
 • Régi-új helyszín a Mediterrán udvar, melynek hangulatához egyértelműen a délies életérzés, latinos temperamentum kapcsolódik.
 • Új kísérlet a karneváli forgatagban az Utcazenei színpad, ahová jelentkezés alapján lehetett bekerülni.
 • Tárt kapukkal várja a hadtörténet iránt érdeklődőket a Katonatörténeti kiállítás is az Aréna utcában. 
 • A Vas Megyei Levéltár előadó- és kiállítótermében az időutazás mozgóképeken – 50 évvel ezelőtti filmhíradók című vetítés lesz látható minden nap.
 • Szombathelyi Vásárcsarnok- Idén a piac is csatlakozik a karneválhoz. Ha vásár, hát legyen vásár! Helyi termelők, kofák idézik meg az egykori vásárok hangulatát zenével, kóstolóval, gyerekprogramokkal.
 • A - H+ Media Stúdiójában bárki betekinthet a médiagyártás kulisszatitkaiba, valamint személyesen is kipróbálhatóak lesznek a stúdió eszközei. 

 

A XXIII. Savaria Történelmi Karnevál napokra lebontott programjai lejjebb olvashatók. Az egyes programokról részletesen a Savaria Fórum augusztusban megjelenő mellékletében, valamint a karnevál hivatalos oldalán olvashat. 

 


KARNEVÁLSZÍNHÁZ (Megyeháza udvara)
Vinnai András: Szombathelyi Szórakoztató Szupergála – helyi érdekű zenés sóműsor egy felvonásban
Előadás-időpontok: 
2024. augusztus 15., (csütörtök) 18.00 – esőnap: 2024. 08. 16., (péntek) 15.00 
2024. augusztus 16., (péntek) 18.00 – esőnap: 2024. 08. 17., (szombat) 15.00 
2024. augusztus 17., (szombat) 18.00 – esőnap: 2024. 08. 18., (vasárnap) 15.00 
2024. augusztus 18., (vasárnap) 18.00 – esőnap: 2024. 08. 21., (szerda) 15.00 
2024. augusztus 21., (szerda) 18.00 – esőnap: 2024. 08. 22., (csütörtök) 15.00 
2024. augusztus 22., (csütörtök) 18.00 – esőnap: 2024. 08. 23., (péntek) 14.00 
2024. augusztus 23., (péntek) 17.00 – esőnap: 2024. 08. 24., (szombat) 14.00 
2024. augusztus 24., (szombat) 17.00 – esőnap: 2024. 08. 25., (vasárnap) 11.00


Augusztus 22. CSÜTÖRTÖK


FORUM SZÍNPAD 
(Fő tér)
20.00 Karneválnyitó keretjáték
20.15 Savaria Szimfonikus Zenekar koncertje


TÖRTÉNELMI TÉMAPARK
(Aréna utca 1.)
21.30 Tüzes játék


SÖRTÉR
(Isis tömbbelső)
21.00 – Gyöngyhalász latin zenekar koncertje 

MEDITERRÁN UDVAR
(Belső Uránia udvar)
19.00-22.00 Pablo x Smash utcabuli 


TRÓPUSI LEPKE-, PÓK- ÉS ROVARGIGÁSZOK KIÁLLÍTÁSA
(Ferences templom színházterme, Szent Márton utca 2. – bejárat a Gyöngyös-híd előtt)
10.00–22.00 Trópusi lepke-, pók- és rovargigászok kiállítása


CIVIL ÉS ÉLETMÓD-UDVAR / ÁTRIUM
Kilences Kávézó és Vas Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ (9700 Szombathely, Kőszegi u. 9.)
Helyben vagyunk, ezért helyet adunk a helyinek. Bemutatjuk, hogyan élünk itt, Savariában 2024-ben. 
Kapuban:
16.00 L.É.T. Szombathelyért Egyesület – utcazene a kapuban
18.00 Capito Gitár Klub
Átrium:
18.00 Bemutatkozik a Dóka Éva Pincészet, Zalaszentgrót
20.00 Gőzgép-koncert – ahol a blues és a vers egy ütemre jár


VASI TIT-SZÉKHÁZ- H+ MEDIA STÚDIÓ
(9700 Szombathely, Kőszegi u. 2. II. emelet)
14.00–18.00 H+ Média nyitott stúdió a Savaria Karneválon  
A H+ Média és Kulturális Egyesület megnyitja stúdióját, ahova minden érdeklődőt szeretettel vár. 


SZOMBATHELY VÁROSI VÁSÁRCSARNOK
(Hunyadi János út. 5–7  – Szent Márton utca felőli előtetők alatt)
13.00–16.00 Karneváli Termelői Piac
A Savaria Karnevál ideje alatt a Vásárcsarnok Termelői Piaca is magára ölti a „karneváli jelmezt” és árusaink korhű ruhákban várják a vásárlókat élő hegedűszóval, kóstolókkal. 13.00–13.45 Tekintsen be a kulisszák mögé!
Termelői piactúrát tartunk, mely során bemutatjuk az őstermelőket, hosszabban időzve a kóstolópontokon. A piactúrán való részvételhez regisztráció ajánlott.
14.00–16.00 Arcfestés, kreatív gyereksarok, piaci kvízjáték, szelfipont, lufi


KELETI UDVAR
(Kossuth L. u. 11)
15.00–21.00 Tejeskanna R(E)VOLUTION, ahogy még nem láttad
A kiállításon több mint 100 festett tejeskanna látható, különböző festési stílusokban. A bemutatott kannák közel harminc különböző alkotótól származnak. 


ZSIDÓ UDVAR
(Zrínyi I. u. 17.)
17.30 Hivatalos megnyitó a Város és Hitközség vezetőivel
19.00 Levél Brad Pittnek – monodráma 
21.00 AnimaSongS: Shalom-koncert | Prieger Szabolcs alapítótag vezetésével a korai AnimaSoundSystem-dalokat játszó projekt a jövőre 30 éves Shalom című lemezt helyezi a karneváli koncert fókuszába.

 

 

Augusztus 23. PÉNTEK


FORUM SZÍNPAD 
(Fő tér)
15.00 Langaléta garabonciások: Mestercirkusz – gólyalábas előadás
16.30 Karneváli borverseny díjátadója
17.00 Mordái együttes koncertje
21.00 Európa Kiadó-koncert 
 

TÖRTÉNELMI TÉMAPARK
(Aréna utca 1.)
10.00–18.00 Tábori élet
10.30 Római légiók seregszemléje
Legio XV. Apollinaris COH II; Legio XXI. Rapax, Legio I. Italica, Colonia Rostallo, Legio I. Adiutrix; Legio Leonum Valentiniani; Lanciarii Sabarienses; Legio III. Italica Concors
10.50 Római és korai germán hadviselés az 1-2. században, háborúk és polgárháborúk  Bedriacumi ütközet Kr.u. 69, a négy császár éve, melyben Otho már a második uralkodó. Ám a Rajna-vidékről induló Vitellius csapataival szintén császári babérokra törne... Tacitus írásai nyomán a csatát felelevenítik: Legio XV. Apollinaris COH II. (Savaria Legio), Legio I. Italica, Colonia Rostallo, Collegium Gladiatorium, Jaurinum Győri Történeti Társaság, NordeGard
11.10 Élő történelemóra Szent Márton korának római hadviseléséről 
Lanciarii Sabarienses – Legio Leonum Valentiniani 
11.30 Germán áldozati szertartás Norde Gard, Jaurinum
11.50 Tábori élet
13.20 Gepida betörés Savariába Nordegard, Jaurinum, Legio I. Adiutrix, Legio Leonum Valentiniani, Lanciarii Sabarienses
13.40 Principátus korabeli hiteles viselet és fegyverzet rekonstrukció Colonia Rostallo 
14.00 Milyen volt a római „tüzérség”? A Legio I. Adiutrix; Legio XV. Apollinaris COH II., Legio I. Italica bemutatója. 
14.15 Collegium Gladiatorium Élő történelemóra Pannónia legnagyobb gladiátoriskolájának tagjaival: a gladiátorok élete az antik Rómában. 
15.00 Kassai Lajos és tanítványai 
15.15 Artistica Anam Cara – artistabemutató 
15.45 A Nyugati Gyepűk Pajzsa Haditorna Egyesület – gyalogos haditorna István király idejében
16.00 Pavane zászlóforgatók műsora
16.15 Római esküvő – Rapax Pannonica
16.30 Tábori élet
18.00 A Témapark bezárja kapuit
19.00 Felvonulás

SÖRTÉR
(Isis tömbbelső)
16.00 Vásári csetepaté a Savaria Legióval
18.00 Big Mouse Band koncertje 
20.00 Wolfolks együttes koncertje
22.00 King Bees együttes koncertje
 

BOROK UTCÁJA KISSZÍNPAD
(Rákóczi Ferenc utca)
17.30 MI Zenekar
21.30 Domi&Peti Acoustic

MŰVÉSZETEK UTCÁJA
(Kossuth Lajos utca)
11.00 Nagy Gergely fidulán 
15.00 Fandyr zenekar koncertje                                                    
16.30 D78-koncert 
20.30 Sons Left Behind – könnyűzenei koncert. 
22.00 Pannonia Sarmatica: Nart eposz mondái – mesék felnőtteknek
 

 KELETI UDVAR
(Kossuth L. u. 11)
11.00–21.00 Tejeskanna R(E)VOLUTION, ahogy még nem láttad 
20.30 Hastánc-előadások:
Paizer Aliz, Freya, 2008 óta hastáncol.
Ambrus Viktória Kamilla
Ipkovics Ágnes, Inanna, törzsi fúziós hastáncos. 
A Jáde hastánccsoport Vépről érkezik. 
Kürti Reginának évek óta az élete része a fúziós hastánc. 
Shamila és táncosai: 
Csuka Adrienn, Shamila 2004 óta szerelmese az orientális tánc műfajnak. 
A Shererah Hastánc és Tribal Fusion tánciskola 2011-ben alakult, tavaly törzsi fúziós ággal is bővült. 
Seres Zoltán Shivendra
Seres Zoltán és táncosai az egyiptomi misztériumvilágból merítve ihletet helyezik mai formába a megjelenített istenségeket. 

KALANDVÁR
(Gayer park)
10.00 Gulyás László vándormuzsikus: A kenyér meséje… 
11.00 Tűzmadarak – Zsonglőrjátszóház 
13.30 Nyugati dobosok: „Dalok, regék sámándobbal” –
15.00 Szamóca Színház: Csuporka bohócképzője 
17.00 Zabszalma Együttes: Izgő-mozgó gyerekkoncert  
 

10.00–18.00 Kísérőprogramok: 
Csupa-csoda játékpark – Különleges, interaktív játékpark 200 négyzetméteren. Saját készítésű, egyedi játékok, amelyekkel máshol nem találkozhat a közönség. Minden helyszínen 30 db játék: golyófutampályák, illatfelismerő, tapintó doboz, óriás kaleidoszkóp madárfelismerő, pillangófelismerő, flipper focik, rakományáthelyező játékok, óriás kirakók, optikai és mágneses játékok.
Tintaló Társulás – JövőbeLövő 
Tudor játékcsalád
Bibliotheca Savariensia – A Berzsenyi Dániel Könyvtár könyvtárosai, Minerva papnői várják a karneváli közönséget Savaria szabadtéri lombkönyvtárában a római kort megidéző kvízekkel, olvasmányokkal, könyvajánlókkal, papírszínházzal, játékokkal, kézműves foglalkozásokkal.
Klapka György Huszár Egyesület, Kishuszár Tagozat (Felvezetésükkel zajlik a vasárnap 15.30-kor kezdődő karneváli gyermekfelvonulás).
Magor Íjász Hagyományt Őrző Egyesület 
Fehérlófia Hagyományőrző Gyerekfoglalkoztató: baba-mama jurta, kézműves foglalkozás, lovagoltatás, íjászat. 
Dr. Bohóc Mosolyszolgálat Alapítvány
Simon István játékai gondos munkával, fából készültek az egész család számára.
Skorpió Box Club – Mini Savaria Legio Race
Karneváli kenuzás a Gyöngyös-patakon   
A Szombathelyi hivatásos és önkéntes tűzoltók, valamint a Jégcsarnok bemutatja: Tűz és jég! Hogy fér össze ez a két elem? Majd meglátjátok! Lehet, hogy hógolyózni fogtok a 30 fokos hőségben? 
350. számú Szent Márton Cserkészcsapat
UMIZ – az alsóőri Magyar Média és Információs Központ színes standja hely- és régiótörténeti kiadványokkal, többnyelvű könyvekkel, hangoskönyvekkel, kézműves foglalkozással, hajfonással várja az érdeklődőket. 
Fazekasinas-fogadás: tál készítése fazekaskorong segítségével. A gyerekek lehetőséget kapnak az önálló munkára: korongozhatnak, festhetnek, mintázhatnak, így tapasztalva meg az agyagozás élményét. 
Réthy Orsolya fazekas workshopja délutánonként 14.00–18.00 között
Továbbá: pónilovaglás, kisvonat, csúszdás légvár, óriási darts-foci és ládavasút is várja a látogatókat. A tulipánfák alatt újra üzemel a legkisebbek számára az ejtőzésre, játszásra alkalmas babasziget.
Magyar Hagyományőrző Faművesek (szombaton és vasárnap)
Faműves alkotótevékenység: családi/gyermek kézműves foglalkozás és barkácsolás. Az elkészült faajándékok ingyen elvihetők.
Mesterségek parkja: a 90m2-es szerszámparkban a látogatók kipróbálhatnak a faműves mesterségekhez tartozó szerszámokat, az őskori eszközöktől egészen a 20. század közepéig.
Szerszámkiállítás: régi, kevesek által ismert muzeális faműves szerszámok kiállítása, melyeknek használatát és történetét elmesélik az érdeklődőknek.
Paprika Jancsi csúzlizdája (szombaton és vasárnap)
Szombaton a Meskete Gyermek Alapítvány és a meskete.hu sátrában megtekintheted a meskete.hu mesekönyv illusztrációiból készült mesefalat, mely egy izgalmas nyomozás helyszíne lesz egyúttal. 

THALIA KERTJE
(Gayer park)
21.30 Marie Jones – Kövek 

UTCAZENEI SZÍNPAD 
(Thököly Imre utca)
14.30 Xlcuse zenekar
16.00 Berendy Viktória – lant
17.00 Grabarics tesók
21.00 Sunday Brunch
22.00 Crazy Daisy Jug Band

BAJNOKOK TERE
(Városháza előtti tribün)
10.00–15.30 Találkozás a Falco kosárlabdacsapat játékosaival: beszélgetés, autogramosztás, játékos sportvetélkedő, Falco-shop 
14.30 Tűzmaradak: Steam on – Utcashow gőzerővel 
Időutazó vándorcirkusz, ahol három fura figura egy gőzhajtású velocipéd triciklivel járja az idő és a tér végtelen labirintusát. 
23.00 Mare Temporis: Rézváros Legendája – Tüzes műsor 
Nézőinket borzongató utazásra invitáljuk a steampunk világába. Kalandor főhősünk elmeséli csapdákkal és mágikus lényekkel teli küzdelmes útját az elátkozott kincses városba.


ZSIDÓ UDVAR
(Zrínyi I. u. 17.)
17.30 Marsall Cili – Boogie Woogie & Blues Piano koncert – Marsall Cili fiatal kora ellenére elismert tagja az európai Boogie Woogie és Stride Piano köröknek. 
18.00 Nyitott szombatfogadó istentisztelet a hitközség imaházában (Batthyány tér 9.)
19.00 Ladies Of  Soul – koncert
Danics Dóra énekesnő, Nagy-Bakonyi Boglárka színművésznő, Ujvári Tímea énekesnő, Gazdag János, a szombathelyi Savaria Szimfonikus Zenekar ütőse és Holdosi Attila szombathelyi session gitáros, zeneszerző, zenei producer kimondottan a karnevál idejére készült egyedi koncerttel.
20.30 GLÓRIA – egyszemélyes kanavász-darab
Játssza: Farkas Franciska
„Az egész egy slam-szöveggel kezdődött. „Most játszani fogok”. Megírtam egy éjszaka alatt, és megmutattam Soós Attila rendezőnek. Ő erre azt mondta, csináljunk ebből egy előadást. A Glória a mai embernek szól, a mai emberről, rólunk, rólad, rólam.

FOLKUDVAR

(Berzsenyi Dániel tér)
17.30 Ungaresca Senior Együttes műsora
Az Ungaresca mellett 1990-ben, az országban elsőként megalakult a Senior csoport. A csapat volt ungarescás tagokból jött létre, kiknek szíve mindig is a néptánc miatt és a néptáncért dobog. A műsoron a Boglya Népzenei Együttes működik közre.
21.00 Sopron Táncegyüttes műsora

22.30 Táncház a Fajkusz Bandával

MIRACULUM–SZULTÁNIA
(Mártírok tere 1.)
14.00–18.00 Kísérő programok: háremfotózás, jósda, hajfonás, arcfestés, csillámfestés, hennafestés, fotókiállítás, fotó- és rajzkiállítás
Fotókiállítás: Pópa Kornél András
Rajzkiállítás: Bíró Balázs 
14.00 óra MIRA Orient Art orientális táncshow 
14.45 óra Horváth Petra könnyűzenei műsora
15.00 óra Üvegmíves mozaikút – kiállítás az aulában
Köcséné Szabó Ildikó egy különleges utat választott, az üvegmívességet. Ebbe a törékeny üvegvilágba tekinthetünk be a mozaik és microfusing technikákon át hastáncosok ékszerbemutatójával egybekötve.
15.00 Kapornaki Júlia és Szvoboda Adél musical-duett
15.30 MOA orientális táncshow & New West Company
16.00 Kapornaki Júlia és Szvoboda Adél musical-duett
16.30 Anette Balett
17.00 Keleti gyermekfoglalkoztató: zoknicsata, meseolvasás, ügyességi és kreatív játékok a kisasszonyoknak és fiataluraknak, valamint családoknak.
17.00 Savaria TSE – táncbemutató 
17.30 MOA orientális tánc show vendég: Hárem Orientális Tánccsoport
18.00 Szilágyi-Varga Diána és tanítványai könnyűzenei műsora és MOA orientális táncshow Szilágyi-Varga Diána 2005 óta lép fel könnyűzenei dalokkal különböző rendezvényeken. 
20.40 Retro est – Meggie és Tomsa 
22.00 MIRA Orient Art hastáncbemutató

SZOMBATHELYI KÉPTÁR
(Rákóczi Ferenc utca 12.)
16.30–17.30 Tárlatvezetés a VIII. Nemzetközi Textilművészeti Triennáléban. 
A program múzeumi belépőjeggyel látogatható.


SCHRAMMEL-GYŰJTEMÉNY
(Thököly Imre utca 20.)
15.00–16.00 Nyomhagyás 
A tárlatvezetés az állandó kiállítást, Schrammel Imre alkotópályájának sokszínűségét tárgycsoportjain keresztül mutatja be. 
A program múzeumi belépőjeggyel látogatható.


MEDITERRÁN UDVAR
(Belső Uránia udvar)
17.30 FeelGood zenekar koncertje
19.00 Kim Serrano spanyol gitáros-énekes koncertje
22.30 Retro party 


TRÓPUSI LEPKE-, PÓK- ÉS ROVARGIGÁSZOK KIÁLLÍTÁSA
(Ferences templom színházterme, Szent Márton utca 2.)
10.00–22.00 Trópusi lepke-, pók- és rovargigászok kiállítása 


CIVIL ÉS ÉLETMÓD-UDVAR / ÁTRIUM
Kilences Kávézó és Vas Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ (9700 Szombathely, Kőszegi u. 9.)
10.00–11.30 Mesére – alkotás akvarellel gyerekeknek Zemlényi Orsival
Játékos, mozgásos kreatív foglalkozás 8–12 éves korig. Ingyenes, regisztrációhoz kötött program. 
Kapuban: 
13.00 L.É.T. Szombathelyért Egyesület – utcazene a kapuban
14.00 „Napsugár” Egyesület: zenés-énekes repertoárjából nyújt ízelítőt
16.30 Capito Gitár Klub 
13.00–19.00 Civil udvar 
15.00 Civil kérdések – Kerekasztal-beszélgetés a forrásteremtésről 
Kitelepülők: 
Esőemberke Alapítvány a Vas Megyei Autistákért: a foglalkoztatóban készült termékek bemutatása
Höveji Csipke Egyesület: bemutató
KALÁSZ: vajaskeksz- és mézeskalács-készítés
Márk-rózsa Barátok Egyesület: hajban viselhető rózsakoszorú készítése
Monspart Sarolta Egészséges Életmódért Alapítvány: toborzás gyalogtúrákra
Mozgássérültek Összetartás SE: boccia labdajáték bemutatója, közös játék (SZOVA-parkoló)
Szent Márton Cserekör: karneváli ékszer-, bizsu-cserebere és ékszerkészítő foglalkozás. Hozd el megunt ékszereidet, és válassz helyettük egy vagy több másikat! Vagy készíts magadnak egyet természetes anyagokból! Csatlakozz csereközösségünkhöz!
Vasvári Népfőiskoláért Alapítvány: foglalkozások kicsiknek és nagyoknak
Vas Vármegyei Mentésügyi Alapítvány: légúti idegentest – elsősegély, újraélesztés-bemutató.

Átrium-koncertek: 
18.00 Zsófi és Géza – utcazene ukulelére és harmonikára – Korponay Zsófi és Peltzer Géza előadásában.
20.00 Paris Gitano – Francia kocsmazene – Elsősorban Django Reinhardt szerzeményei, de mindenképp Django-stílusban. Domby Bertalan gitár, Horváth Dudu Dániel hegedű, Scheer József bőgő, Peltzer Géza harmonika. 
Az est folyamán bemutatkozik az Őrségi Pálinka és az Őrségi Piroshka koktél a Hegyháthodászi Pálinkafőzde jóvoltából.


VASI TIT-SZÉKHÁZ – H+ MEDIA STÚDIÓ
(9700 Szombathely, Kőszegi u. 2. II. emelet)
10.00–14.00 H+ Média nyitott stúdió a Savaria Karneválon  

PÜSPÖKI PALOTA
(Berzsenyi Dániel tér 3.)
9.00–19.00 óra között óránként vezetéssel megtekinthetők a Püspöki Palota első emeleti barokk termei. Az utolsó vezetés 18.00 órakor indul. 

SARLÓS BOLDOGASSZONY SZÉKESEGYHÁZ
(Mindszenty József tér)
9.00–19.00 óra között félóránként vezetés indul a Székesegyház tornyaiba. Az utolsó vezetés 18.00-kor indul el. A kedves látogatóknak összesen 386 lépcsőfokot kell „leküzdeniük”. A belépőjegy ára egységesen: 1000 Ft/fő.

CASTRUM DEI – KERESZTÉNY UDVAR
(Püspöki Palota Berzsenyi tér 3.)
14.00–18.00 Kísérőprogramok
Csendes-ülő – Püspöki palota pincéjében (bejárat az udvar felől) 
„Szent Mártont követve” – imaösvény
Az imaösvény legfontosabb mondanivalója, hogy imádkozzunk. Idén Szent Mártont követhetjük az ösvényen haladva.
Seregek Ura Bibliai Múltidéző Kör Időutazás a Biblia világába: fegyver és harci bemutató, kerámiák és ékszerek. 
Keresztény zenekarok dicsőítő koncertjei 
„Hangos Biblia” „Isten szavai ezek és nem emberé!” (ApCsel 12,22)
Meghallgatlak: Sokszor csak arra vágyunk, hogy valakinek elmondhassunk valamit, ami nekünk fontos. Ha ilyen beszélgetésnek örülnél, szívesen látunk a Meghallgatlak sátorban, a Püspöki Palota udvarán.
Keresztény Kézművesek Vására
Misszió-Expo (keresztény szervezetek bemutatkozó standjai)

17.00–18.00 Öröm és Remény – ökumenikus istentisztelet 
A szombathelyi keresztény felekezetek közös imája, istendicsérete ökumenikus zenei szolgálattal. 
21.00–22.30 Nightfever – Ferences templom 
Zenés dicsőítés az éjszakában.

SZOMBATHELY VÁROSI VÁSÁRCSARNOK
(Hunyadi János út 5–7.)
9.00 Karneváli hangulatalapozó élő zenével
Karnevál idején is az egész csarnok gazdag termékkínálatával és szelfiponttal várunk.
10.00 Cirkusz Party 
Amíg a szülők, nagyszülők a piaci árusok színes termékkavalkádja között sétálnak, addig a gyermekek jó hangulatáról az InciFinci gyermekfoglalkoztató gondoskodik egy óriási „Cirkusz Partyval”. A program ingyenes, de regisztráció szükséges.

MNL VAS VÁRMEGYEI LEVÉLTÁRA
(Hefele M. u. 1.)
14.00–18.00 Levéltári mozidélután – Időutazás mozgóképeken 
A levéltárban őrzött korabeli helyi filmhíradók digitalizált kópiáinak köszönhetően Szombathely és Vas vármegye 50 évvel ezelőtti hétköznapjai, az 1974. év eseményei, valamint az 1967. évi karneváli felvonulás elevenedik meg a filmvásznon.
A rendezvény ingyenesen látogatható.

 

Augusztus 24. SZOMBAT


FORUM SZÍNPAD 
(Fő tér)
11.00 Trapp Topp Flotta – Bambusz cirkusz
12.30 Kötélugró show – A Szombathelyi Kötélugró Klub bemutatója
15.00 Pavane zászlóforgatók műsora
16.30 Gulyás László – Egérparádé
17.30 SHOWTIME – ISIS Big Band-koncert 
21.00 A SCHAEFFLER bemutatja: Punnany Massif-koncert 

TÖRTÉNELMI TÉMAPARK
(Aréna utca 1.)
10.00–18.00 Tábori élet
10.30 Római légiók seregszemléje – Legio XV. Apollinaris COH II; Legio XXI. Rapax, Legio I. Italica, Colonia Rostallo, Legio I. Adiutrix; Legio Leonum Valentiniani; Lanciarii Sabarienses; Legio III. Italica Concors
10.50 Élő történelemóra Szent Márton korának római hadviseléséről – Lanciarii Sabarienses, Legio Leonum Valentiniani
11.10 Collegium Gladiatorium – Antonius Primus, a pannóniai légiók parancsnoka kérésére különleges jósló gladiátorjátékokra kerül sor, mielőtt a hadvezér Batáviába indulna, hogy leverje a polgárháborúban Vespasianus ellen forduló batáviai lázadókat. A gladiátorokat a 30 éves Collegium Gladiatorium csapatából választják ki, kinek lanistája Glaber.
11.30 Római és germán hadviselés az 1-2. században, háborúk és polgárháborúk – Batáviai lázadás – Kr.u. 70-ben járunk, az előző év zűrzavarát kihasználva a Batáv auxiliáris cohorsok germán törzsekkel karöltve lázadást robbantott ki, melyhez két áruló légio is csatlakozott. Az ütközetet feleleveníti a Legio XV. Apollinaris Cohors II. (Savaria Legio), Legio I. Italica, Colonia Rostallo, NordeGard, Jaurinum Győri Történeti Társaság
11.50 Kassai Lajos és tanítványai – Lovasíjász-bemutató
12.10 Nyugati Gyepűk Pajzsa Haditorna Egyesület – gyalogos haditorna István király idejében
12.30 Tábori élet
14.00 Milyen volt a római „tüzérség”? – A Legio I. Adiutrix; Legio XV. Apollinaris COH II., Legio I. Italica bemutatója.
14.15 Collegium Gladiatorium – Gladiátorjátékok Antonius Primus, a győztes hadvezér tiszteletére.
15.00 Kassai Lajos és tanítványai – Lovasíjász-bemutató
15.20 Artistica Anam Cara 
15.50 Nyugati Gyepűk Pajzsa Haditorna Egyesület – Lovas haditorna-bemutató
16.10 Római esküvő – a Rapax Pannonica bemutatója
16.25 Gepida betörés Savariába – Legio Leonum, Lanciiarii Sabariensis, Legio Brigetio, Jaurinum, Norde Gard
16.45 Fresco Ballo zászlóforgatók műsora
17.00 Tábori élet
18.00 A Témapark bezárja kapuit
19.00 Felvonulás


SÖRTÉR
(Isis tömbbelső)
14.30 Vásári csetepaté a Legio Leonum, Lanciarii Sabarienses, Norde Gard csapataival
16.00 Evilution-koncert 
18.00 Tom Kondor's Moonshine-koncert 
20.00 Pandóra Projekt-koncert 
22.00 M.É.Z.-koncert 
 

BOROK UTCÁJA KISSZÍNPAD 
(Rákóczi Ferenc utca)
18.00 Domi&Peti Acoustic
20.30 Crazy Daisy Jug Band

MŰVÉSZETEK UTCÁJA  
(Kossuth Lajos utca)
10.00 Nagy Gergely fidulán 
11.00 Gonzo Vibe – akusztikus könnyűzenei koncert
14.00 Slam Poetry  
15.30 Bujtás Ervin: „Hangulataim dalokban...„ – akusztikus koncert
17.00 Adam Lost Eve – rockzenei koncert
20.30 Culture cuveé – könnyűzenei koncert
22.00 Radiogram – könnyűzenei koncert
 

KELETI UDVAR
(Kossuth Lajos utca 11.)
11.00–21.00 Tejeskanna R(E)VOLUTION, ahogy még nem láttad
20.30 Hastánc-előadások
Paizer Aliz – táncosnevén Freya
Amira – Hazánk egyik első profi hastáncosa 
Crystalia – Orient&Fusion professzionális hastánccsoport. Színes repertoárjukból egy kis humorral fűszerezett ízelítőt hoztak ezúttal.
Ipkovics Ágnes 'Inanna' törzsi fúziós hastáncos. 
Jáde hastánccsoport Vépről 
Kocsis Viki és Csuka Adrienn, Shamila 
Amennyire a tradicionális irány szerelmesei, legalább annyira közel áll hozzájuk a fúzió, a megszokottól eltérő műfajok megjelenítése. 
Kürti Reginának évek óta az élete része a fúziós hastánc. 
Shererah és táncosai showhastánccal és törzsi fúziós hastánccal kápráztatják a közönséget. 
Seres Zoltán és táncosai az egyiptomi misztériumvilágból merítve ihletet helyezik mai formába a megjelenített istenségeket. 
Bailamos Flamenco – Bablena Attiláné Mariia
A Bailamos Flamenco tánccsoport vezetője Bablena Attiláné Mariia, a Sopronban élő egyetlen autentikus flamencotanár és -táncos mutatja be ennek a művészetnek szívbéli mélységeit. 
Kelet Varázsa Hastáncformáció – A soproni Kelet Varázsa Hastáncformáció repertoárjában az orientális tánc számos stílusa mellett flamenco, polinéz fúziós táncok és hungaroriental stílus is szerepel. 

KALANDVÁR
(Gayer park)
10.00 Langaléta Garabonciások: Horagus mester cirkusza 
11.00 Tűzmadarak: Mátyás-mesék / Mátyás király meséi kicsit másként 
13.00 Kőszegi-Arbeiter Anita: Sünikalandok – meseszoknya Ismerd meg Málnát és Bercit, a két kis sünit, akik nemrég találtak új otthonra Hangabokor erdejében. 
13.30 Őrvidéki Fénymadár Hagyományőrző Egyesület: „Dalok, regék sámándobbal”
15.00 Boka Gábor: János vitéz 
17.00 Csurgó Zenekar: Látod, itt vagyok! 

10.00–18.00 Kísérőprogramok: lásd a pénteki napnál

 

THALIA KERTJE
(Gayer park)
21.30 Cserna-Szabó András: A pacal ideje – zenés gasztrovígjáték


UTCAZENE SZÍNPAD – Thököly Imre utca
16.00 Berendi Viktória – lant
17.00 Grabarics tesók
22.00 MI Zenekar

BAJNOKOK TERE
(Városháza előtti tribün)
10.00–15.30 Találkozás a Falco Kosárlabdacsapat játékosaival: beszélgetés, autogramosztás, játékos sportvetélkedő, Falco-shop 
16.00 Pavane zászlóforgatók műsora
16.30 Szombathelyi Kötélugró Klub és az Artistica Anam Cara műsora
23.00 All In Circus Company: Tűzhang – tüzes akrobatashow 
 

ZSIDÓ UDVAR
(Zrínyi I. u. 17.)
19.00 Kellene Kis Kert-koncert 

22.30 Heavy B4G and Methodbreakz – Drum and Bass dj sets

FOLKUDVAR
(Berzsenyi Dániel tér)
14.00 Kuttyomfitty Társulat: „Paprika Jancsi, vagy nem!” – gyermekszínház

15.30 A Hajnalcsillag Néptáncegyüttes műsora
17.15 Az Ungaresca Táncegyüttes és a Boglya Népzenei Együttes műsora

21.30 RitMusa Zenekar koncertje
22.30 Utcabál a RitMusa Zenekarral – táncház

MIRACULUM – SZULTÁNIA
(Mártírok tere 1.)
10.00–12.00 háremfotózás, jósda, hajfonás, arcfestés, csillámfestés, hennafestés, fotókiállítás, fotó- és rajzkiállítás
10.00 MI zenekar koncertje
11.00 MIRA Orient Art orientális táncshow
vendég: Hárem Orientális Tánccsoport, Kelet Lányai Hastánc Csoport
11.30 Szilágyi-Varga Diána és tanítványai könnyűzenei műsora 
13.00 Szilágyi-Varga Diána és tanítványai könnyűzenei műsora
13.30 Horváth Petra énekes műsora
14.00 MIRA Orient Art orientális tánc show
14.30 New West Company táncbemutatója
14.00–18.00 Kísérőprogramok: lásd a pénteki nap alatt
15.00 Savaria Legio – Háremrablás savariai módra Ringó csípők, háremhangulat, a mesés kelet hastáncosnői és háremrablás savariai módra. 
15.00 Üvegmíves mozaikút – Köcséné Szabó Ildikó vezetésével
15.15 Mira Orient Art orientális táncshow
16.30 Mira Orient Art orientális táncshow
17.00 Takács Csaba, Balatonyi Kata argentin tangó és latin tánc – bemutató
17.30 Üvegmíves mozaikút – Köcséné Szabó Ildikó vezetésével 
18.00 Anette Balett 
18.00 Keleti gyermekfoglalkoztató, zoknicsata, meseolvasás – Ügyességi és kreatív játékok a kisasszonyoknak és fiataluraknak, valamint családoknak.
18.30 Szilágyi-Varga Diána és tanítványai könnyűzenei műsora
20.40 Varnyú Country-koncert 
21.45 Rolika Vándorcipő díj átadása
21.50 MIRA Orient Art orientális táncshow
22.00 Táncoló Lángok – Szombat esti tűztánc, mikor a lányok lángokra lelnek, és megtáncoltatják azokat.

SMIDT MÚZEUM
(Hollán Ernő utca 2.)
11.00 A Smidt Múzeum kincsei – tárlatvezetés az állandó kiállításban
 A program múzeumi belépőjeggyel látogatható.
14.00 Örökségünk, a Madarászok – tárlatvezetés az időszaki kiállításban
A kiállítás az egyik legnagyobb magyar historikus festő, Madarász Viktor és lánya, Adeline hagyatékából közel 40 műtárgyat vonultat fel, amelyek különleges betekintést engednek a festőművész nem mindennapi életútjába. A program múzeumi belépőjeggyel látogatható.


SZOMBATHELYI KÉPTÁR
(Rákóczi Ferenc utca 12.)
16.30 Tárlatvezetés a VIII. Nemzetközi Textilművészeti Triennáléban


SCHRAMMEL-GYŰJTEMÉNY
(Thököly Imre utca 20.)
15.00 Nyomhagyás – Tárlatvezetés a Schrammel Imre életművét bemutató állandó kiállításban

ISEUM SAVARIENSE RÉGÉSZETI MŰHELY ÉS TÁRHÁZ 
(Rákóczi Ferenc utca 6–8.)
10.00–18.00 Kísérőprogramok: Isteni játékok Isis savariai otthonában, tárgyalkotás, új- és ókori játékok korhatár nélkül
10.15 Templomnyitó szertartás – Apuleius antik író és Isis pap alapján rekonstruált szöveggel az Iseum Savariense és a Panniculus Régészeti Egylet közreműködésével
10.30 Isis itt, ott, mindenütt – tárlatvezetés az Iseum állandó és időszaki kiállításában
11.00 Séta az ókori Savariában – Az OTP Bank alatti római városrészlet megtekintése szakmai vezetéssel, csak előzetes bejelentkezés alapján! Egységes ár: 1 500,- Ft/fő, bejelentkezés helye és jegyvásárlás az Iseum Savariense jegypénztáránál – az Iseumba szóló belépő nem tartalmazza az OTP Bank alatti városrészletben zajló tárlatvezetést. Egy-egy tárlatvezetésen legfeljebb 25 fő vehet részt.
14.30 Home of Isis in Savaria – English guide in the permanent exhibition of the Iseum Savariense
15.00 Séta az ókori Savariában (lásd fent)
16.00 Navigium Isidis/Ploiafesia ünnepe – Isis istennő hajójának jelképes vízre bocsátása Isis papjaival és papnőivel – rekonstruált szertartás az Iseum Savariense, a Panniculus Régészeti Egylet közreműködésével
17.00 Isteni gyümölcsök – Az ehető tárlat. Séta az Iseum kertjében és állandó kiállításában az ókori istenek kedves gyümölcsei között. A tárlatvezetés után gyümölcsökből készült ételek kóstolója. Előzetes bejelentkezés alapján, max. 30 fő részvételével. Részvételi díj a belépődíj felett 1 000,- Ft/fő. 
17.45 Templomzáró szertartás
A program múzeumi belépőjeggyel látogatható


MEDITERRÁN UDVAR
(Belső Uránia udvar)
17.30–18.30 – GonzoVibe-koncert
19.30–22.00 Salsabemutató és salsabuli
22.00–24.00 Latin utcabál


TRÓPUSI LEPKE-, PÓK- ÉS ROVARGIGÁSZOK KIÁLLÍTÁSA
(Ferences templom színházterme, Szent Márton utca 2.)
10.00–22.00 Trópusi lepke-, pók- és rovargigászok kiállítása 


CIVIL ÉS ÉLETMÓD-UDVAR / ATRIUM
Kilences Kávézó és Vas Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ (9700 Szombathely, Kőszegi u. 9.)
10.00 „Helyben vagyunk” védjegyátadó ünnepség
9.00–12.00 Helyi termelők és turisztikai szolgáltatásaik bemutatkozása
13.00–19.00 Civil udvar:
Alpokalja Nagycsaládos Egyesület Szombathely: bemutatkozás, játék, saját készítésű lekvárok, savanyúságok átadása a rászoruló gyerekeket, családokat ellátó egyesületeknek
Arrabo Szabadidősport Egyesület: vízitúrázás népszerűsítése
eSport Szombathely: videójáték konzolokkal, VR-szemüvegekkel stb... 
Kerekerdő Alapítvány: aláírásgyűjtés és adománygyűjtés a felsőcsatári tábor megmentésére; biodiverzitás-barát kertmakett berendezése. 
Papírsárkány Alapítvány a Különleges Gyermekekért: természetes alapanyagú játékok bölcsiseknek és óvodásoknak
Szociális Szolgáltatók Közhasznú Egyesülete: manuális foglalkozás 5–12 éves gyermekek számára
Vashosszúfalui Nők Egyesülete: kézműves termékek bemutatása
Vasi Élménypedagógiai Műhely: Nyugat-magyarországi Élménypedagógiai Konferencia és Szakmai Műhely, a közösség népszerűsítése.
Rumi Csigabiga Alapítvány: Mesefelolvasás, érzékenyítő foglalkozás, kézműveskedés
10.00–19.00 Életmód-udvar – alternatív egészségmegőrző és helyreállító módszerek bemutatkozása az udvarban és a szomszédos parkolóban; aromaterápia, access bars, indiai fejmasszázs, „Élet a testben” program, bazár és még sok minden más…
10.00–11.30 Mesére – alkotás akvarellel felnőtteknek Zemlényi Orsival – Megmerítkezés önmagunk belső világában a mesék világán keresztül. Regisztrációhoz kötött program.
10.00–18.00 Bári Valter hangszerbemutatója – rezgődobolás, valamint zúgattyú-, esőbot- és kazoo-készítés
Kapuban: 
14.00 L.É.T. Szombathelyért Egyesület – utcazene 
15.00 Capito Gitár Klub 
16.00 Vas megyei Képes Levelezőlapgyűjtők Retró Dalköre
Kávézó: 
15.00 Ulysses – vezetett falfestmény-körtúra a belvárosban. Ingyenes program. Regisztrációhoz kötött.
Átrium-koncertek: 
17.00 Háklár banda – akusztikus jellegű, szövegcentrikus zene, repertoáron főként saját szerzemények és néhány feldolgozás magyar, alternatív zenekaroktól.
18.00 Afrikai dobolás Skultéty Ritával
20.00 That’s Right Baby! – Rockabilly, Rock&Roll Trió 
Elsősorban az 50-es évek klasszikus rockabilly és rock&roll zenéjét játssza a műfaj legdögösebb felállásában.


PÜSPÖKI PALOTA
(Berzsenyi Dániel tér 3.)
9.00–19.00 óra között óránként vezetéssel megtekinthetők a Püspöki Palota első emeleti barokk termei. Az utolsó vezetés 18.00 órakor indul. 

SARLÓS BOLDOGASSZONY SZÉKESEGYHÁZ
(Hollán Ernő utca 12.)
9.00–19.00 óra között félóránként vezetés indul a Székesegyház tornyaiba. Az utolsó vezetés 18.00-kor indul el. A kedves látogatóknak összesen 386 lépcsőfokot kell „leküzdeniük” fel- és lefelé. A belépőjegy ára egységesen: 1000 Ft/fő.

CASTRUM DEI – KERESZTÉNY UDVAR
(Püspöki Palota Berzsenyi tér 3.)
10.00–19.00 Kísérőprogramok: lásd a pénteki nap alatt
10.00–17.00 Lépj Szent Márton útjára! Interaktív játszóház Szent Márton életével kapcsolatban – nem csak gyerekeknek
13.30–14.45 Eberlein Éva előadása, majd Kérdezz-felelek: Kapcsolódás, identitás, nemiség 
15.00–15.45 Tóth Dániel zenés tanúságtétele – Tóth Dániel énekes, zenész 2011-ben Szombathely hangja volt, 2015-ben elnyerte a Trilla-díjat. A műsorban saját dalok és már régóta ismert dicsőítő énekek hangzanak el. 
16.30–18.00 Bibliai ételkóstoló – Mit ettek a Jézus korabeli emberek? Milyen étkezési szokásaik voltak? Bibliai ételek kóstolására várjuk az érdeklődőket.
21.00–22.30 Nightfever – Ferences templom 
Zenés dicsőítés az éjszakában. Az érdeklődők mécsesekkel vonulhatnak be a hangulatosan kivilágított templomba, és akár egész estére vagy csak egy gyertyagyújtás idejéig megtapasztalhatják a helyszín különleges atmoszféráját és Isten szerető közelségét.

SZOMBATHELY VÁROSI VÁSÁRCSARNOK
(Hunyadi János út 5–7.)
10.00–11.00 Betekintés a gombák világába + piactúra (Piacfelügyelő pult)
A programot fröccsterasz, élő zene, lufi, szelfipont egészíti ki.

MNL VAS VÁRMEGYEI LEVÉLTÁRA
(Hefele M. u. 1.)
14.00–18.00 Levéltári mozidélután – Időutazás mozgóképeken 

Augusztus 25. Vasárnap


FORUM SZÍNPAD 
(Fő tér)
10.00 Pavane zászlóforgatók műsora
16.00 Kollár-Klemecz Kamarazenekar koncertje

18.30 Tabanka-koncert 

20.00 Karneválzáró keretjáték
21.00 Irie Maffia-koncert

TÖRTÉNELMI TÉMAPARK
(Aréna utca 1.)
10.00–17.30 Tábori élet
10.30 Római légiók seregszemléje
10.50 Római, szarmata és korai germán hadviselés az 1-2. században
11.10 Kassai Lajos és tanítványai
11.30 Tábori élet
13.30 A principátus kori római hadi felszerelés és életmód bemutatója – Colonia Rostallo
13.45 Milyen volt a római „tüzérség”? – Legio XV. Apollinaris Legio, Legio I. Adiutrix
14.00 Kvád szarmata betörés Pannóniába – Legio Leonum, Lanciiarii Sabariensis, Legio Brigetio, Jaurinum, Norde Gard
14.15 Collegium Gladiatorium – Gladiátorpárharcok „sine missione”, azaz az elbocsátás lehetősége nélkül, tehát életre-halálra. Az életben maradt gladiátorok küzdelme.
14.45 Kassai Lajos és tanítványai – lovasíjász-bemutató
15.00 Magor Íjász Hagyományt Őrző Egyesület – a honfoglaló magyarok életmódját és harcászatát mutatja be.
15.30 A kaufbeureni Artistica Anam Cara bemutatója
16.00 Ünnepi díszszemlével egybekötött záró szertartás, áldozatbemutatás a legiók géniuszának, és hódolat a sasjelvények előtt – a díszszemlén valamennyi Témaparkban állomásozó római katonai alakulat részt vesz.
16.20 Tábori élet
17.00 Részleges táborbontás
17.30 A Témapark bezárja kapuit


SÖRTÉR
(Isis tömbbelső)
16.30 Cserga SAW (Semi-Acoustic Workshop)-koncert
Blues- és progresszív rock-életérzés félakusztikusan, fantasztikusan.
18.00 Ripoff Raskolnikov és Nagy Szabolcs koncertje
19.30 Koprive-koncert
21.30 Meggie és barátai


BOROK UTCÁJA KISSZÍNPAD
(Rákóczi Ferenc utca)
17.30 Gipsy Szuno zenekar
19.00 Sunday Brunch-koncert

MŰVÉSZETEK UTCÁJA
(Kossuth Lajos utca)
12.00 Nagy Gergely fidulán
14.30 S. Hollósy Kornél – A 19 éves szombathelyi zongorista-zeneszerző kisgyermekkora óta szinte autodidakta módon tanul zongorázni.
16.30 Zsófi & Zoli Acoustic – Korponay Zsófi és Bánó Zoltán könnyűzenei koncertje
17.30 Peltzer Géza és Horváth „Dudu” Dániel: Népek zenéi koncert
19.00 Jambalaya: New Orleans Music Show 
21.00 Párniczky Quartett – jazzkoncert

KELETI UDVAR
(Kossuth L. u. 11.)
11.00–14.00 Tejeskanna R(E)VOLUTION, ahogy még nem láttad
19.00 Hastánc előadások
Paizer Aliz, táncos nevén Freya
Ipkovics Ágnes 'Inanna', törzsi fúziós hastánc
Jáde hastánccsoport Vépről 
Kürti Regina, fúziós hastánc 
Lunah-Shamila Hastáncduó és Kocsis Viki: 
Mindhárman külön egyéniségek, így táncuk izgalmas elegye személyiségük fúziójának is.
Szilasi-Novák Luca Sára


KALANDVÁR
(Gayer park)
10.00 Mesebolt Bábszínház: A fabatkák kertje – A Mesebolt Bábszínház és a Kőszegi Várszínház közös előadása.  
11.00 TrappTop Flotta: Bambusz cirkusz 
15.30 Gyermekek karneváli felvonulása – Irány a tér! 
A díszes, korhű római vagy magyaros ruhákba öltözött apróságok pónifogatos, kishuszárokkal kísért karneváli vonulását mindenki mosolyogva, integetve üdvözli! Regisztráció, gyülekező a színpadnál!
17.00 Korpás Éva: Piripotty koncert 
10.00–18.00 Kísérőprogramok: lást a pénteki nap alatt


THALIA KERTJE
(Gayer park)
20.00 Verebes Ernő: Koponyánk, körülbelül – drámai látlelet, egy felvonásban
A Divine Comedy Company és a Karinthy Színház közös produkciója
 

UTCAZENE SZÍNPAD 
(Thököly Imre utca)
14.30 MI zenekar
16.00 Berendi Viktória – lant
18.00 Domi&Peti Acoustic
20.30 Crazy Daisy Jug Band

BAJNOKOK TERE
(Városháza előtti tribün)
10.00 Pavane zászlóforgatók műsora
10.30 Ataru Taiko ütőegyüttes – Japándob-előadás  
11.30–15.00 Találkozás a Falco Kosárlabdacsapat játékosaival: beszélgetés, autogramosztás, játékos sportvetélkedő, Falco-shop 
22.30 Artistica Anam Cara – tüzes artistabemutató

FOLKUDVAR
(Berzsenyi Dániel tér)
14.00 Az öreg halász és a nagyravágyó felesége – az Üstökös Kompánia gyermekelőadása
15.00 Boglya Népzenei Együttes koncertje16.00 Dr. Pesovár Ernő AMI csoportjainak műsora – néptáncelőadás
17.00 A Testvériség Német Nemzetiségi Néptáncegyüttes műsora
19.00 Német táncház a soproni Testvériség Német Nemzetiségi Néptáncegyüttessel
19.30 Táncház a Boglya Népzenei Együttessel

MIRACULUM–SZULTÁNIA
(Mártírok tere 1.)
10.00–12.00 háremfotózás, jósda, hajfonás, arcfestés, csillámfestés, hennafestés, fotókiállítás, fotó- és rajzkiállítás
10.30 Szilágyi-Varga Diána és tanítványai könnyűzenei műsora
11.30 Mira Orient Art hastáncbemutató – Vendég: Hárem Orientális Tánccsoport
11.40 Savaria Legio – Háremrablás savariai módra
13.30 Horváth Petra énekes műsora
13.55 Szilágyi-Varga Diána Népművészet Ifjú Mestere és népi énekes tanítványai műsora
Szilágyi-Varga Diána állami kitüntetett népdalénekes, a Népművészet Ifjú Mestere. Celldömölki növendékeivel autentikus népdalokat énekelnek a Kárpát-medence különböző tájegységeiről.
14.00–18.00 óra háremfotózás, jósda, hajfonás, arcfestés, csillámfestés, hennafestés, fotókiállítás, fotó- és rajzkiállítás
14.00 Ungaresca – Az Ungaresca Táncegyüttes idén is csatlakozik a Miraculum-Broadway fellépőihez, hogy közönségünk a kor magyar táncaiba is bepillantást nyerhessen. 
15.00 Galaxy Akrobatikus Rock and Roll Klub táncbemutatója
A klub tagjai számára az akrobatikus rock and roll sport és tánc egyben. 
15.20 Szilágyi-Varga Diána és tanítványai könnyűzenei műsora
16.00 Mira Orient Art orientális táncshow
16.30 New West Company táncbemutatója
17.00 Kórusdalok – Vox Gólyafèszek, a Vas Megyei GYVK Gólyafészek Gyermekotthonának kórusa
17.00 Keleti gyermekfoglalkoztató: zoknicsata, meseolvasás, ügyességi és kreatív játékok a kisasszonyoknak és fiataluraknak, valamint családoknak.
17.30 Energy Dance Team – táncbemutató
18.00 Mira Orient Art orientális táncshow


SMIDT MÚZEUM
(Hollán Ernő utca 2.)
14.00–15.00 A Smidt Múzeum kincsei – tárlatvezetés az állandó kiállításban


ISEUM SAVARIENSE RÉGÉSZETI MŰHELY ÉS TÁRHÁZ 
(Rákóczi Ferenc utca 6–8.)
10.00–18.00 Kísérőprogramok: Isteni játékok Isis savariai otthonában, tárgyalkotás, új- és ókori játékok korhatár nélkül
10.15 Templomnyitó szertartás: Apuleius antik író és Isis pap alapján rekonstruált szöveggel az Iseum Savariense és a Panniculus Régészeti Egylet közreműködésével
10.30 Isis itt, ott, mindenütt – tárlatvezetés az Iseum állandó és időszaki kiállításában
11.00 Séta az ókori Savariában – Az OTP Bank alatti római városrészlet megtekintése szakmai vezetéssel, csak előzetes bejelentkezés alapján. 
14.30 Home of Isis in Savaria – English guide in the permanent exhibition of the Iseum Savariense
15.00 Séta az ókori Savariában – lásd fent
16.00 Navigium Isidis/Ploiafesia ünnepe – Isis istennő hajójának jelképes vízre bocsátása Isis papjaival és papnőivel – rekonstruált szertartás az Iseum Savariense, a Panniculus Régészeti Egylet közreműködésével
17.00 Isteni gyümölcsök – Az ehető tárlat. Séta az Iseum kertjében és állandó kiállításában az ókori istenek kedves gyümölcsei között. A tárlatvezetés után gyümölcsökből készült ételek kóstolója. Előzetes bejelentkezés alapján, max. 30 fő részvételével. Részvételi díj a belépődíj felett 1 000,- Ft/fő. 
17.45 Templomzáró szertartás
A program múzeumi belépőjeggyel látogatható.

TRÓPUSI LEPKE-, PÓK- ÉS ROVARGIGÁSZOK KIÁLLÍTÁSA
(Ferences templom színházterme, Szent Márton utca 2.)
10.00–22.00 Trópusi lepke-, pók- és rovargigászok kiállítása 


CASTRUM DEI – KERESZTÉNY UDVAR
(Püspöki Palota Berzsenyi tér 3.)
10.00–18.00 Kísérőprogramok: lásd a pénteki nap alatt
10.00–11.00 Ókeresztény istentisztelet 
Szent Quirinus halála után néhány évtizeddel halálának helyszíne már imádkozóhellyé vált. Savaria keresztény közösségeinek lehetséges életét egy ókeresztény istentisztelettel idézzük vissza, melyre mindenkit szeretettel várunk.
10.00–16.00 Lépj Szent Márton útjára! Interaktív játszóház Szent Márton életével kapcsolatban – nem csak gyerekeknek
17.00–18.30 Karneválzáró püspöki szentmise 

SZOMBATHELY VÁROSI VÁSÁRCSARNOK
(Hunyadi János út 5–7.)
7.30–11.30 Lemezbörze, DJ
 

MNL VAS VÁRMEGYEI LEVÉLTÁRA
(Hefele M. u. 1.)
14.00–18.00 Levéltári mozidélután – Időutazás mozgóképeken 
A rendezvény ingyenesen látogatható.

 

 

Jegyvásárlási információk


A Karnevál legtöbb programja ingyenes, néhány rendezvény viszont külön belépőjeggyel látogatható – ezek a legfontosabb tudnivalók. 

TÜZES JÁTÉK
Időpont: augusztus 22. csütörtök 21.30 (kapunyitás 21.00) Esőnap: augusztus 23. péntek 22.30. Jegyár: 3900 Ft

TÖRTÉNELMI TÉMAPARK 
08.23. péntek: napi felnőtt: 3200 Ft. Kedvezményes diák, nyugdíjas, pedagógusigazolvánnyal, jelmezben, karneváli véradók: 1800 Ft. Szent Márton kártyával: 1800 Ft. (Szent Márton kártya csak a pénteki napra, illetve a három napra szóló belépőjegyek vásárlása során vehető igénybe)
08.24-25. szombat és vasárnap: napi felnőtt: 3400 Ft, kedvezményes diák, nyugdíjas, pedagógusigazolvánnyal, jelmezben, karneváli véradók: 2200 Ft.
08.23-24-25. Három napra érvényes jegyek: felnőttjegy: 7500 Ft, kedvezményes (diák, nyugdíjas, pedagógusigazolvánnyal, jelmezben): 5500 Ft, Szent Márton kártyával: 5500 Ft.
Jegyek a Felvonulásra és a Tüzes Játékra elővételben személyesen a Tourinform Irodában vagy online a www.karnevalsavaria.hu felületen kaphatók.

LELÁTÓ A FELVONULÁSRA
Az augusztus 23-án pénteken és 24-én szombaton 19.00 órakor kezdődő felvonulás megtekinthető a város több pontján felállított lelátókról is. Jegyár: 4000 Ft

Péntekre, szombatra és vasárnapra a Történelmi Témaparkba szóló belépők elővételben szintén megvásárolhatók a www.karnevalsavaria.hu felületen, ezek azonban a helyszínen belépőkarszalagokra váltandók! A kedvezményre jogosító igazolványokat a karszalag átvétele során ellenőrizzük, ezért kérjük, azokat tartsa magánál! A jelmezben érkezőket szintén a belépéskor ellenőrizzük. A kedvezményre jogosító igazolvány/jelmez hiányában a belépést csak teljes árú jegy birtokában engedélyezzük.


 

Tp

Fotók: Nagy Jácint
 

 

 

 

 

 

 

Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Embert gázolt a celldömölki vonat
Gázolás miatt szünetel a vonatforgalom Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, a Celldömölk-Ukk-Zalaegerszeg vonalon késésekre kell számítani – közölte a Mávinform kedd reggel Facebook-oldalán.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
legfrissebbek
Közadakozást vár a mérnöki kamara Hollán Ernő első szombathelyi köztéri szobrára
Kétszáz éve Szombathelyen született a nagyszerű mérnök, Hollán Ernő. A jeles évforduló alkalmából a Vas Vármegyei Mérnöki Kamara alapítójának tiszteletére a testület kezdeményezi, hogy a reformkor kiemelkedő mérnök egyéniségének legyen köztéri szobra szülővárosában.
Újabb szombathelyi akadémista szerződött Szegedre
Takács-Földes Olivér után az Illés Akadémia tavalyi megyei I-es bajnokcsapatának házi gólkirálya, Pruska Dániel is az NB II-es Szeged-Csanád Grosics Akadéminál folytatja.
Gyalogjárda épülhet a Jászai Mari utca 1/D kaputól a Krúdy utcai járdáig
Ez a Mira Garden lakóit érintő gyalogos közlekedés problémáit oldhatja meg, derül ki Németh Ákos önkormányzati képviselő (KISZ/SZázhold városrész) posztjából.
Szuverenitásvédelem: hatalmas kínai devizahitelt vett fel a magyar állam, nem verte nagy dobra
Egymilliárd eurónyi (392 milliárd forintnyi) hitelt vett fel kínai bankoktól a kormány idén tavasszal, és ezt egy összegben le is hívta április 19-én, írja a Portfolio az Államadósság-kezelő Központ ÁKK statisztikái alapján. A kötvénytartozásokat nem számolva ez az összeg a legmagasabb a magyar állam fennálló hiteltartozásai közül.
Párizs 2024: legfeljebb kétperces tartalmakat tölthetnek fel a sportolók az oldalaikra
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elkészítette a közösségi médiában megjeleníthető posztokra vonatkozó előírásait az idei párizsi játékokon szereplő sportolók számára.