km/óra
  2023.09.22., péntek  •  Móric napja
Atlétika VB: Halász Bence remek egyéni csúccsal átlépte a 80 méteres álomhatárt és ötödikként zárt

Atlétika VB: Halász Bence remek egyéni csúccsal átlépte a 80 méteres álomhatárt és ötödikként zárt

A világbajnokságot közel 82 méteres dobással a lengyel Pawel Fajdek nyerte, aki zsinórban ötödik alkalommal tudott diadalmaskodni.

 

Magyar idő szerint vasárnap este 21 órakor rendezték az oregoni atlétikai világbajnokságon a férfi kalapácsvetők döntőjét, ahova a szombathelyi Dobó SE klasszisa, Halász Bence negyedikként kvalifikálta magát, miután a selejtezőben rögtön első, 79.13-as kísérletével teljesítette a szükséges szintet.

 

24 esztendős EB és VB-bronzérmes atléta ott kezdte a finálét, ahol a selejtezőt abbahagyta, 79.12 métert ért el első dobásával - ezzel a második helyen várta a folytatást - , amit aztán a második körben sikerült még tovább javítania, méghozzá 79.46-ra. Következhetett a harmadik kör, amelyet a norvég Eivind Henriksen kezdhetett az élről, és amely Halász Bence szempontjából minden bizonnyal örökre emlékezetes marad: tokiói olimpikonunk életében először 80 méter fölé került, 80.15-öt ért el, amivel stabilan az ötödik helyen állt, ugyanis mindeközben Quentin Bigot, Wojciech Nowicki, Eivind Henriksen, valamint Pawel Fajdek is 80 méter fölé dobta a kalapácsot, ráadásul utóbbi a világ idei legjobb eredményét jegyezhette (81.98). A harmadik sorozat után egy kisebb szünet következett, a versenyt a megszokottól eltérően ezúttal kilencen folytathatták, ugyanis a görög Kristos Frantzeskakis egy mérési hiba miatt szintén dobhatott még hármat. A döntő második felében aztán már az amerikai Winkler kivételével senki sem tudott javítani, így aztán az élmezőny sorrendjében nem történt változás.

 

A versenyt tehát a lengyel Pawel Fajdek nyerte honfitársa, Wojciech Nowicki, valamint a norvég Eivind Henriksen előtt, ezzel pedig zsinórban ötödször lett világbajnok.

 

Malomsoki Cintia

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Sírós-nevetős születésnap: 15 éves a Fekete István Állatvédő Egyesület
Egész napos kutyabulival ünnepelte a Fekete István Állatvédő Egyesület 15. születésnapját: a Történelmi Témaparkban tartott szombati esemény minden programja az egyesület támogatását szolgálta – hiszen az állatmenhely hétköznapjai nem mindig vidámak.
legfrissebbek
XIV. Horváth Zoltán Emléktorna: magabiztos, húszpontos győzelemmel jutott döntőbe a Falco
A házigazda szombathelyiek 101-81-re verték a horvát Zabok gárdáját, a fináléban pedig az Eisenstadtot legyőző Sencur együttesével találkoznak.
Koncert lesz a református templomban
A Reformáció ünnepe alkalmából már huszadik éve rendeznek jótékonysági koncertet október végén. Idén a Szekeres Tamás - 25 év az Omegában című, klasszikus elemekkel ötvözött, nagyrészt Omega-dalokból álló koncertnek ad otthont a Szombathelyi Református Templom – hangzott el az október 28-ai eseményt beharangozó sajtótájékoztatón csütörtökön.
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Speciális Nézőpont - Fogyatékkal élő alkotók filmjeit vetítették a könyvtárban
Hetedik alkalommal rendezte meg a Speciális Nézőpont című esélyegyenlőségi filmes találkozót a Speciális Mozgókép Egyesület és a Berzsenyi Dániel Könyvtár.
Folytatná sorozatát az SZKKA
A PC Trade Szeged NKE érkezik szombaton a Rohonci úti sportcsarnokba. A találkozó esélyese a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia (SZKKA) alakulata, amely eddig mindhárom bajnokiját megnyerte.