km/óra
  2022.10.05., szerda  •  Aurél napja
Atlétika VB: Halász Bence remek egyéni csúccsal átlépte a 80 méteres álomhatárt és ötödikként zárt

Atlétika VB: Halász Bence remek egyéni csúccsal átlépte a 80 méteres álomhatárt és ötödikként zárt

A világbajnokságot közel 82 méteres dobással a lengyel Pawel Fajdek nyerte, aki zsinórban ötödik alkalommal tudott diadalmaskodni.

 

Magyar idő szerint vasárnap este 21 órakor rendezték az oregoni atlétikai világbajnokságon a férfi kalapácsvetők döntőjét, ahova a szombathelyi Dobó SE klasszisa, Halász Bence negyedikként kvalifikálta magát, miután a selejtezőben rögtön első, 79.13-as kísérletével teljesítette a szükséges szintet.

 

24 esztendős EB és VB-bronzérmes atléta ott kezdte a finálét, ahol a selejtezőt abbahagyta, 79.12 métert ért el első dobásával - ezzel a második helyen várta a folytatást - , amit aztán a második körben sikerült még tovább javítania, méghozzá 79.46-ra. Következhetett a harmadik kör, amelyet a norvég Eivind Henriksen kezdhetett az élről, és amely Halász Bence szempontjából minden bizonnyal örökre emlékezetes marad: tokiói olimpikonunk életében először 80 méter fölé került, 80.15-öt ért el, amivel stabilan az ötödik helyen állt, ugyanis mindeközben Quentin Bigot, Wojciech Nowicki, Eivind Henriksen, valamint Pawel Fajdek is 80 méter fölé dobta a kalapácsot, ráadásul utóbbi a világ idei legjobb eredményét jegyezhette (81.98). A harmadik sorozat után egy kisebb szünet következett, a versenyt a megszokottól eltérően ezúttal kilencen folytathatták, ugyanis a görög Kristos Frantzeskakis egy mérési hiba miatt szintén dobhatott még hármat. A döntő második felében aztán már az amerikai Winkler kivételével senki sem tudott javítani, így aztán az élmezőny sorrendjében nem történt változás.

 

A versenyt tehát a lengyel Pawel Fajdek nyerte honfitársa, Wojciech Nowicki, valamint a norvég Eivind Henriksen előtt, ezzel pedig zsinórban ötödször lett világbajnok.

 

Malomsoki Cintia

Savaria Fórum 31. évfolyam 35.szám - 2022.09.30.
Savaria Fórum 31. évfolyam 35.szám - 2022.09.30.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Öt évet kapott az embercsempész
A Szombathelyi Járásbíróság ítélete jogerős, áll a Vas Megyei Főügyészség közleményében.
Vigyázzunk a Lapozóra!
A Városháza előtti könyvcserepont, a LAPOZÓ a Libri-Bookline Zrt. és a szombathelyi önkormányzat együttműködésében jött létre kora tavasszal. A könyvek újrahasznosítását elősegítő könyvpavilon hónapokon át remekül működött, egy ideje azonban megfogyatkozott kölcsönözhető, cserélhető könyveinek száma.
Balesetek megyeszerte
Négy, anyagi kárral végződött balesetnél helyszíneltek a Vas megyei rendőrök, írja a police.hu.
Körözöttek kerültek rács mögé
Beszédes volt a Rendőrség honlapjának körözési alportálján közzétett fotó, írja a police.hu.
A magyar pedagógusok fekete napja
1994 óta minden év október ötödikén ünnepli az UNESCO a pedagógusok világnapját.A dátum a hatalmas előrelépést jelentő 1966-os ILO/UNESCO ajánlás aláírásának állít emléket, amely a tanárok jogait és felelősségét határozta meg. Ma Magyarországon a pedagógusjogok napját sztrájk, polgári engedetlenség és fekete ruhás tiltakozások kísérik – Szombathelyen is több iskolánál demonstráltak.