km/óra
  2023.12.04., hétfő  •  Borbála, Barbara napja
Újévi Operettgála
Vackor karácsonya
Áthaladni a veszteségeken - interjú Pachner Orsolya pszichológussal

Áthaladni a veszteségeken - interjú Pachner Orsolya pszichológussal

Közeleg a Halottak napja, az az ünnep, mikor gondolataink, érzelmeink középpontjába azok kerülnek, akiket elvesztettünk. A halálról, a rítusok és a gyász szerepéről Pachner Orsolya pszichológussal, az ELTE PPK Pedagógiai és Pszichológiai Intézetének oktató-kutatójával beszélgettünk.

- Civilizációnkat a halál tabusítása jellemzi: míg a hagyományos népi kultúrában felravatalozták otthonában a holtat, mi jó ideje a kórház falai közé zárjuk a halált. Míg a középkori sírkertek egyben játszó-, és sétálóterekként is szolgáltak, ma sokan évente egyszer látogatnak ki a temetőbe.

A pszichológia ma is foglalkozik ezzel a kérdéssel, továbbra is fontos téma. Azok a rítusok, szokások, melyek a halál köré épültek és megteremtették a gyász természetes kereteit, fokozatosan eltűntek az életünkből, és hiányt hagytak maguk után. Viszont egy ideje a tabusítás oldódni látszik: ha körülnézünk, akár direkt erre a témára rákeresve, vagy ha egy konkrét esemény, például egy családtag halála kapcsán merülnek fel bennünk kérdések, rengeteg tartalmat és segítséget találunk.Nagyon sok könyv, köztük több pszichológiai szakkönyv íródott ebben a témában: ez segítség lehet szülőknek a gyermekkel való kommunikációban, illetve maga a gyászoló is találhat irodalmat, mely segít megérteni, feldolgozni valakinek az elvesztését. De elég csak a filmekre gondolni, milyen sok választja témájául a halált, egy szerettünk elvesztését, az erre épülő rítusok hiányának a hatását az egyénre, a családra. Megindult egy folyamat a tabusítás lazítása érdekében, ebben a pszichológus szakma is nagy részt vállalt.Természetesen a hagyományok, az eredeti rítusok nem térhetnek maradéktalanul vissza, de jobban mernek beszélni az emberek a halálról, valamint kialakulnak kisebb közösségekre jellemző vagy egyéni szokások, melyek alkalmasak az elmúlás egészséges megélésére, feldolgozására, a gyászra.

- Egyre elterjedtebbé vált a gyászterápia gyakorlata, mikor szakember segítségével dolgozzuk fel valakinek az elvesztését. Miért és mikor van szükségünk gyászterapeutára ? 

- A gyász érdekes pszichológiai jelenség természetes állapotában is, viszonylag hosszan tart, és különböző érzelmi mintázatú szakaszai vannak. Akkor is nehezen tudjuk egészségesnek elfogadni, ha az, mert hosszú ideig nyomaszt. Teljesen normális a körülbelül egy évig tartó gyászfolyamat, nem véletlenül emleget gyászévet a köznyelv is. A patológiás gyász hosszabb, és azt jelzi, elakadtunk, nem tudunk továbbhaladni benne, illetve a másik szélsőség, mikor rövidre zárjuk, és nem tudjuk megélni egyes fázisait. Akkor érdemes szakemberhez fordulni, ha ilyen elakadást érzékelünk, illetve, ha nincsen a veszteség idején környezetünkben elég kapaszkodó, támasz. A közösség erejére támaszkodva segítséget nyújthatnak az ún. gyászcsoportok is. A lelki egészségünkre, a személyiségünkre rossz hatással vannak az el nem gyászolt veszteségélmények, de, mint a legtöbb pszichés elakadás, ezek utólag feltárhatók és orvosolhatók, hogy ne görgessük őket tovább.

- Gyermekek és felnőttek esetében van különbség a gyászmunkában? A gyerekeknek ez is természetesebben megy?

- Máshogy gondolkodnak, más tudással bírnak a gyerekek a halálról: van, mikor még varázsburokba van zárva, van, amikor ijesztőnek látják, és amikor már a végesség tudata miatt a felnőttéhez egészen hasonló. Beszélnünk kell a halálról, az adott életkori szakasznak megfelelően, feldolgozhatóan, hiszen a gyerekek is sokszor találkoznak az elmúlással a pici hangya elpusztulásától egy családtag haláláig. Részt kell hogy vegyenek a halál körüli rítusokban, például egy temetésen, hiszen ezeknek a fájdalom, a hiány közösségi megélése a céljuk. Éppen így óvjuk őket, hiszen a hagyományok eszközöket kínálnak nekik a gyászhoz. Az elhallgatással magukra hagyjuk őket, ami ijesztő.

- Közeleg a Halottak napja. Megterhelőbb-e lelkileg ez az időszak az embereknek? A világjárvány, a háború és az energiaválság keltette szorongás változtatott a halálhoz való viszonyunkon?

- Ezekben a napokban a temetőbe való készülődéstől, a koszorúk, mécsesek megvásárlásától kezdődően többet gondolunk azokra, akiket elvesztettünk. Újra felszínre kerülhetnek azok a krízisszerű érzések, amiket a gyász kapcsán megéltünk.Kilátogatunk a temetőbe, mécsest gyújtunk, emlékezünk: e megmaradt ünnepünk során újra középpontba kerülnek elvesztett szeretteink, ez lelkileg nehéz, megterhelő lehet számunkra, de szükséges is. A halottakra emlékezünk, de ez az ünnep igazából nem a halottakat szolgálja, hanem azokat, akik emlékeznek.  
A Covid, a háború és a gazdasági válság keltette szorongás, a halmozódó veszteségek, és itt nem csak az emberéletekre gondolok, felerősítik azt, hogy ragaszkodjunk ahhoz, amink megmaradt. Még nagyobb igény van azokra a szokásokra, rítusokra, amik segítik a veszteségeken való áthaladást.

 

Az interjút készítette Tar Patrícia

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.
legfrissebbek
2024 tavaszán elkezdődik a Csaba utca felújítása
Jövőre felújítják Szombathely egyik legrosszabb állapotú utcáját, a Csaba utcát. Erről Putz Attila (Éljen Szombathely!), a keleti várorész önkormányzati képviselője adott hírt, amikor azt írta, hogy ma megtörtént az első tervegyeztetés az ügyben.
Szombathely közlekedéssel kapcsolatos kihívásaira kerestek megoldást a városházán
December 4-én, hétfőn délután rendezték meg az EIT Urban Mobility TICER projekt gálarendezvényét a szombathelyi városháza nagytermében.
Maxi-Dubajt álmodott Orbán Viktor Rákosrendezőre
A Burzs Kalifa arab beruházójával építtetne új milleneumi városközpontot Rákosrendező pályaudvar 130 hektáros, állami tulajdonú, jelenleg rozsdaövezeti besorolású területén a kormány. Ezt Lázár János építési és közlekedési minszter jelentette be.
Még nem véglegesek az új választókerületi határok Szombathelyen
A népesség csökkenése miatt Szombathelyen módosítani kellett a választókerületeket, a jegyző elkészítette az új felosztást. A kihirdetés után 15 napig volt lehetőség a jogorvoslatra, városunkban a a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a Társaság a Szabadságjogokért és a Választási Földrajz segítségével megtámadta a jegyzői határozatot. A törvényszék megsemmisítette a beosztást, mert az nem tartalmazott érdemi indoklást, írja a telex.hu.
Heroint szállított a HA-SKA jelzésű gépen, őrizetbe vették a legendás magyar pilótát
8.1 millió eurót érő heroinnal bukott le Dublinban két magyar férfi múlt pénteken, a helyi nyomozók szerint az idősebb pilóta Európa-szerte hozta-vitte a heroin-, kokain- és kannabisz-szállítmányokat.