km/óra
  2024.07.12., péntek  •  Izabella, Dalma napja
Áthaladni a veszteségeken - interjú Pachner Orsolya pszichológussal

Áthaladni a veszteségeken - interjú Pachner Orsolya pszichológussal

Közeleg a Halottak napja, az az ünnep, mikor gondolataink, érzelmeink középpontjába azok kerülnek, akiket elvesztettünk. A halálról, a rítusok és a gyász szerepéről Pachner Orsolya pszichológussal, az ELTE PPK Pedagógiai és Pszichológiai Intézetének oktató-kutatójával beszélgettünk.

- Civilizációnkat a halál tabusítása jellemzi: míg a hagyományos népi kultúrában felravatalozták otthonában a holtat, mi jó ideje a kórház falai közé zárjuk a halált. Míg a középkori sírkertek egyben játszó-, és sétálóterekként is szolgáltak, ma sokan évente egyszer látogatnak ki a temetőbe.

A pszichológia ma is foglalkozik ezzel a kérdéssel, továbbra is fontos téma. Azok a rítusok, szokások, melyek a halál köré épültek és megteremtették a gyász természetes kereteit, fokozatosan eltűntek az életünkből, és hiányt hagytak maguk után. Viszont egy ideje a tabusítás oldódni látszik: ha körülnézünk, akár direkt erre a témára rákeresve, vagy ha egy konkrét esemény, például egy családtag halála kapcsán merülnek fel bennünk kérdések, rengeteg tartalmat és segítséget találunk.Nagyon sok könyv, köztük több pszichológiai szakkönyv íródott ebben a témában: ez segítség lehet szülőknek a gyermekkel való kommunikációban, illetve maga a gyászoló is találhat irodalmat, mely segít megérteni, feldolgozni valakinek az elvesztését. De elég csak a filmekre gondolni, milyen sok választja témájául a halált, egy szerettünk elvesztését, az erre épülő rítusok hiányának a hatását az egyénre, a családra. Megindult egy folyamat a tabusítás lazítása érdekében, ebben a pszichológus szakma is nagy részt vállalt.Természetesen a hagyományok, az eredeti rítusok nem térhetnek maradéktalanul vissza, de jobban mernek beszélni az emberek a halálról, valamint kialakulnak kisebb közösségekre jellemző vagy egyéni szokások, melyek alkalmasak az elmúlás egészséges megélésére, feldolgozására, a gyászra.

- Egyre elterjedtebbé vált a gyászterápia gyakorlata, mikor szakember segítségével dolgozzuk fel valakinek az elvesztését. Miért és mikor van szükségünk gyászterapeutára ? 

- A gyász érdekes pszichológiai jelenség természetes állapotában is, viszonylag hosszan tart, és különböző érzelmi mintázatú szakaszai vannak. Akkor is nehezen tudjuk egészségesnek elfogadni, ha az, mert hosszú ideig nyomaszt. Teljesen normális a körülbelül egy évig tartó gyászfolyamat, nem véletlenül emleget gyászévet a köznyelv is. A patológiás gyász hosszabb, és azt jelzi, elakadtunk, nem tudunk továbbhaladni benne, illetve a másik szélsőség, mikor rövidre zárjuk, és nem tudjuk megélni egyes fázisait. Akkor érdemes szakemberhez fordulni, ha ilyen elakadást érzékelünk, illetve, ha nincsen a veszteség idején környezetünkben elég kapaszkodó, támasz. A közösség erejére támaszkodva segítséget nyújthatnak az ún. gyászcsoportok is. A lelki egészségünkre, a személyiségünkre rossz hatással vannak az el nem gyászolt veszteségélmények, de, mint a legtöbb pszichés elakadás, ezek utólag feltárhatók és orvosolhatók, hogy ne görgessük őket tovább.

- Gyermekek és felnőttek esetében van különbség a gyászmunkában? A gyerekeknek ez is természetesebben megy?

- Máshogy gondolkodnak, más tudással bírnak a gyerekek a halálról: van, mikor még varázsburokba van zárva, van, amikor ijesztőnek látják, és amikor már a végesség tudata miatt a felnőttéhez egészen hasonló. Beszélnünk kell a halálról, az adott életkori szakasznak megfelelően, feldolgozhatóan, hiszen a gyerekek is sokszor találkoznak az elmúlással a pici hangya elpusztulásától egy családtag haláláig. Részt kell hogy vegyenek a halál körüli rítusokban, például egy temetésen, hiszen ezeknek a fájdalom, a hiány közösségi megélése a céljuk. Éppen így óvjuk őket, hiszen a hagyományok eszközöket kínálnak nekik a gyászhoz. Az elhallgatással magukra hagyjuk őket, ami ijesztő.

- Közeleg a Halottak napja. Megterhelőbb-e lelkileg ez az időszak az embereknek? A világjárvány, a háború és az energiaválság keltette szorongás változtatott a halálhoz való viszonyunkon?

- Ezekben a napokban a temetőbe való készülődéstől, a koszorúk, mécsesek megvásárlásától kezdődően többet gondolunk azokra, akiket elvesztettünk. Újra felszínre kerülhetnek azok a krízisszerű érzések, amiket a gyász kapcsán megéltünk.Kilátogatunk a temetőbe, mécsest gyújtunk, emlékezünk: e megmaradt ünnepünk során újra középpontba kerülnek elvesztett szeretteink, ez lelkileg nehéz, megterhelő lehet számunkra, de szükséges is. A halottakra emlékezünk, de ez az ünnep igazából nem a halottakat szolgálja, hanem azokat, akik emlékeznek.  
A Covid, a háború és a gazdasági válság keltette szorongás, a halmozódó veszteségek, és itt nem csak az emberéletekre gondolok, felerősítik azt, hogy ragaszkodjunk ahhoz, amink megmaradt. Még nagyobb igény van azokra a szokásokra, rítusokra, amik segítik a veszteségeken való áthaladást.

 

Az interjút készítette Tar Patrícia

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Jövő hétvégén ismét Szombathely utcáira viszik a művészetet
Tovább dübörög az Érezd Szombathelyt! programsorozat: július 13-án jön az Utcaművészeti nap, melynek keretében zenészek, képzőművészek, táncosok, kézművesek lepik el Szombathely belvárosát. De ezen kívül is sok izgalmas program vár ránk még júliusban, ennek részleteiről tartottak sajtótájékoztatót pénteken délelőtt a szervezők.
legfrissebbek
Az albán tengerpart lehet a magyarok új Balatonja (képgalériával)
A sokáig lesajnált balkáni országban szárnyal a turizmus, egyre több magyar szót hallani az Adriai- és a Jón-tenger strandjain, miközben a gazdaság is pörög: mindenütt építkeznek, az éves infláció 2023-ban mindössze 4% volt, a helyi fizetőeszköz, a LEK pedig egy év alatt 14 százalékot erősödött az euróhoz képest. Mi tudnak az albánok, amit mi nem?
A Körösladányi MEDOSZ Sportkörben lett többségi tulajdonos az Illés Akadémia
Aki eddig tudta követni, hogy mi történt a Haladással, annak egy újabb fejtörő: a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján - ahogyan leváltották a település fideszes vezetését - az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe.
Kulturális megszállás alatt a belváros: szombaton tartják az Utcaművészeti Fesztivált Szombathelyen
A négy éve útjára indított Utcaművészeti Fesztivál idén július 13-án, szombaton várja egész napon át az érdeklődőket az interaktív művészeti élményt nyújtó programokra.  
Zártkapus Konferencia Liga mérkőzés volt a Király Sportlétesítményben
Július 11-én az UEFA Európa Konferencia Liga első selejtező körében a belorusz FC Torpedo Belaz Király Gábor komplexumában fogadta a moldáv FC Milsami Orheit. 
Készüljön: nagy dugók várhatók ezen a szombathelyi bevezető úton
A GYSEV Zrt. a lakosság türelmét kéri, mert július 15-től a hónap végéig ismét karbantartási munkát végez a Zanati úti aluljáró feletti vasúti hídon, ezért két héten át a Zanati úti aluljáró közúti forgalmát két belső sávra fogják szűkíteni.