km/óra
  2023.02.03., péntek  •  Balázs napja
Átadták az új utascentrumot a szombathelyi vasútállomáson

Átadták az új utascentrumot a szombathelyi vasútállomáson

Új utascentrum nyílt a szombathelyi vasútállomáson. Bár ma már szinte minden elintézhető az online térben, a vasúttársaság mégis a személyes ügyintézés lehetőségét és kényelmét helyezte a fejlesztéssel ezúttal előtérbe. A korábbi VIP-váróterem helyén pályázati forrásból, közel 78 millió forintból alakították ki az utascentrumot.

 

Korabeli menetjegyek, bélyegzők, lyukasztó, sok más vasúttörténeti emlék mellett egy régi vonatindító tárcsa is helyet kapott a vitrinekben. Ez a minimúzeumot is megnézhetik azok, akik vonatra várnak, vagy éppen utazással kapcsolatos ügyeit személyesen szeretné intézni. A GYSEV Zrt. 10 éve vette át a szombathelyi vasútállomás és több vasúti vonal üzemeltetését, azóta a társaság számos fejlesztést hajtott végre, ezúttal utascentrumot hoztak létre.


Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója elmondta, azt is szeretnék továbbra is biztosítani az utasoknak, hogy személyesen tudjanak kapcsolatot tartani a vállalattal, személyesen is el tudják intézni az ügyeiket. Ebben az esetben nemcsak a jegyvásárlásra gondolt a vezérigazgató, hanem esetleges panaszaikkal, észrevételeikkel is fordulhatnak a kollégákhoz vagy, ha tájékozódni szeretnének, hogy lehet csoportos kirándulásokat szervezni, akkor erről tudnak is információhoz jutni.


A vasútállomás építésekor a város vasúti csomópont és a kereskedelmi központ volt, a közlekedés ma is rendkívül fontos. A már megvalósult és a folyamatban lévő fejlesztésekről beszélt dr. Hende Csaba Szombathely országgyűlési képviselője. Hangsúlyozta, ma egy utascentrumot adnak itt át, de a következő 7 éves fejlesztési ciklusban részben európai, részben hazai forrásokból közel 330 milliárd forintot fog az ország Szombathely fejlesztésére költeni. Ebből 25 milliárd a városon belüli zöldközlekedésre, mintegy 241 milliárd pedig gyorsforgalmi útfejlesztésre.


Horváth Attila, Szombathely gazdaságfejlesztésért is felelős alpolgármestere a vasútállomáshoz kötődő személyes élményeit idézte az avatáson. Kiemelte, minden szombathelyinek, minden szombathelyi családnak megvan a maga története, ami a vasútállomáson indul és a vasútállomáson ér véget. Hozzáfűzte, nagyon örül annak, hogy a jövő történetei egy sokkal szebb környezetben játszódhatnak.


Az új utascentrum kora reggeltől estig áll az utazók rendelkezésére. Az egyablakos rendszer gyors, és kényelmes személyes ügyintézést tesz lehetővé. A családok számára gyereksarkot alakítottak ki, a korábbi funkciók közül pedig megmaradt a csomagmegőrző. A közel 78 millió forintos szolgáltatásfejlesztési beruházást uniós és állami támogatásból hajtotta végre a vasúttársaság.

 

Fotó: GYSEV Zrt. 


 

Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Évnyitó nyugdíjas összejövetelt tartottak a déli városrészen
A déli várorész nyugdíjas klubja összeállította a következő hónapok eseménynaptárát is, írják közösségi oldalukon.
Életveszélyesen megsérült egy gyalogos Táplánszentkeresztnél - KIA ütötte el a 87-esen
A munkából hazatérő asszonyt a 87-es főút szélén tette ki a dolgozókat szállító taxi. A nő át akart kelni a túloldalra, de egy Szombathely felé tartó KIA elütötte. Életveszélyes sérüléseket szenvedett, írja a 112press.hu.
Az elbocsátások ellen demonstráltak a tanárok Szombathelyen
Ismét demonstráltak a tanárok Szombathelyen: ezúttal a Paragvári Iskola előtt azért emelték fel a szavukat, mert az iskola egyik oktatója, Szecsődi Tímea fenyegető hangvételű levelet kapott a tankerülettől amiatt, hogy részt vett a polgári engedetlenségi akcióban.
Talányos értekezletre hívott szombathelyi pedagógusokat is a Belügyminisztérium
Az oktatás ügyét érintő kérdések megtárgyalására konzultációt hív össze a Belügyminisztérium - áll azokban a Fodor István tankerületi igazgató által aláírt levelekben, melyeket több szombathelyi, az oktatás ügyéért nyilvánosan is kiálló szombathelyi pedagógus is megkapott.
legfrissebbek
Melletted a mindennapokban: személyi asszisztenseket toboroznak a mozgáskorlátozottak mellé
Pályázati támogatásnak köszönhetően Melletted a mindennapokban címmel új szolgáltatást indít a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. Mozgáskorlátozott ellátottjaik mellé toboroznak személyi asszisztenseket, akik meghosszabbított kézként, lábként működve támogatják őket a napi tevékenységükben, higiéniai szükségleteikben, ügyintézésben. Jelentkezőket várnak, akik szívesen bekapcsolódnának segítőként a programba.
„Gyere velünk, csináld velünk: a Derkovits iskola csapata megnyerte a területi elődöntőt
Szombathelyen rendezték a Játékos Sportvetélkedő területi elődöntőjét. Ma délelőtt az ELTE Savaria Egyetemi Központ sportcsarnokában csaptak össze Vas, Zala és Somogy vármegye legjobb alsó tagozatosai. A Magyar Diáksport Szövetség rendezvényén az országos bajnoki döntőbe jutás volt a tét. A hazai színeket a Derkovits Gyula és a Gothard Jenő Általános Iskola csapata képviselte.
Dr. Györke Eszter: „Szeretettel, odafigyeléssel fordulok a betegeim felé”
Vérképzési és daganatos betegségben szenvedő gyerekeket gyógyít mindennap, ami az orvoslás egy különösen nehéz, lelkileg is megterhelő szakterülete, miközben maga is kétgyermekes édesanya. Ha épp nem a kórházi ambulancián vagy az osztályon dolgozik, családjának és a hobbijának él: szenvedélyes néptáncos. Dr. Györke Eszterrel, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház gyermek-onkohaematológusával beszélgettünk, aki toronymagasan megnyerte az Év Vasi Embere 2022 közönségszavazását.
Betonoszlophoz kötötte a kutyáját egy nő Répcelak közelében, hetekig nem engedte szabadon
A Sárvári Járási Ügyészség állatkínzás bűntette miatt emelt vádat egy nővel szemben. A vád szerint 2022 őszén egy Répcelak közeli községben egy közel háromméteres lánccal kikötötte kutyáját az udvaron található betonoszlophoz, és hetekig nem engedte szabadon az állatot, közölte a Vas Vármegyei Főügyészség.
Pénteken még csapadék, szombattól jelentős lehűlés várható
Pénteken még csapadékos időjárás várható, nyugaton inkább esővel és havas esővel, keleten hóval, de este erős, olykor viharos széllel jelentős lehűlés érkezik és csökken a csapadék valószínűsége. Vasárnap hajnalban már erős fagy lehet, és napközben is csak 0 Celsius-fok körüli hőmérséklet valószínű - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.