km/óra
  2020.10.28., szerda  •  Simon, Szimonetta napja
Átadták a dozmati víztározót: teljes Szombathely árvízvédelmi rendszere

Átadták a dozmati víztározót: teljes Szombathely árvízvédelmi rendszere

Nem fenyegeti többi árvíz Szombathelyt, jelentette ki Hende Csaba országgyűlési képviselő (Fidesz) kedden a dozmati víztározó avatásán. Az elkészült létesítménnyel és a lukácsházi tározóval a megyeszékhely nagy biztonsággal megóvható lesz az áradásoktól. 


Az 1965-ös nagy árvíz óta tervezték a szakemberek azt a védelmi rendszert, amivel megelőzhető, hogy a Gyöngyösön, a Perinten és az Arany-patakon végigsöprő árhullámok Szombathelyt veszélyeztessék. Kilenc évvel ezelőtt átadták ennek egyik elemét, az azóta Abért-tó néven ismert lukácsházi víztározót, ezzel az egyik veszélyforrás megszűnt. A Kőszegi-hegységből Arany-patak áradásait ezután a Dozmat határában megépített tározóval lehet „megfogni”, amelynek szintén lesz állandó felülete, mintegy 7 hektáron.  A szakemberek azt is elmondták, hogy a klímaváltozás összetett hatásokkal jár: egyrészt a hatalmas esőzések és villámárvizek mellett az aszályos időszakok is gyakoribbá válnak, így a tározóból az Arany-patak vízutánpótlása is megoldhatóvá válik. 


Dr. Schweickhardt Gyula, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára arról beszélt, hogy Szombathely nagyobb biztonságban lesz, csökkent az árvízveszély  a dozmati tároló megépítésével. Beszélt a minisztérium hasonló projektjeiről, majd kiemelte, hogy olyan vezetőkre van szükség helyben, akik a kormánnyal együttműködve és nem az ellen dolgoznak.


Láng István az Országos Vízügyi Igazgatóság főigazgatója arról beszélt, hogy a vízügyi ágazat régi vágya teljesült a tározó megépítésével. Arról is szólt, hogy az árvízvédelem állami feladat, de az önkormányzatoknak és a magánszemélyeknek is részt kell vállalni a dologból, és idézte a régi mondást, hogy „ne ereszd ki a vizet a portádról”. 


Hende Csaba országgyűlési képviselő felidézte Szombathely-Savaria 2000 éves múltját és személyes emlékeit az 1965-ös árvízről. Beszélt arról is, hogy a kormányülésen hogyan győzte meg a miniszterelnököt a projekt fontosságáról, majd pedig kijelentette, árvíz már nem fenyegeti Szombathely városát.  Azt is vázolta, hogy ily módon Szombathelyen beépíthetővé válik a Perint közvetlen környéke,   futó- és sétautak megépítését ajánlotta az új városvezetés figyelmébe. 


Puskás Tivadar Szombathely polgármestere arról szólt, hogy 2010-ben az első kötelezettségei közé tartozott a lukácsházi tározó avatása, leköszönő vezetőként pedig az árvízvédelmi rendszer utolsó elemét adhatja át másokkal együtt. 


Gál Róbert, a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója kiemelte, hogy a projekt jóváhagyása és átadása között nem telt el hosszú idő. A klímaváltozás többféle kedvezőtlen hatással jár – egyebek mellett nagy mennyiségű csapadék, aszályos időszakok – mindkettőre megoldással szolgál a víztározó.


Kovács Tamás, a kivitelező Szabadics Zrt. vezérigazgatója fontosnak tartotta megemlíteni, hogy az alkotás és építés mellett a szakma régi álmát valósították meg. Utalt arra, hogy a munkálatok során megtalálták a Savaria városába friss vizet szállító római vezetéket – reményét fejezte ki, hogy ők is hasonlóan marandó épített emléket hagynak az utókorra.  

Fotók: Nagy Jácint

Savaria Fórum 29. évfolyam 39. szám - 2020.10.23.
Savaria Fórum 29. évfolyam 39. szám - 2020.10.23.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Új korlátozások érvényesek Ausztriában
A koronavírus-járvány megfékezésére vonatkozó új rendelet számos szigorítást tartalmaz Ausztriában. Kibővül többek között a maszk viselésének kötelezettsége, jelentősen csökken az események maximális létszáma, és ismét kötelező lesz a távolságtartás szabálya, olvasható az orf.at-n.
Közel 2500 fertőzött egy nap alatt Ausztriában
Az Egészségügyi Minisztérium és a Belügyminisztérium ma 2435 újonnan regisztrált koronavírus-esetet jelentett be. Ez az eddigi legmagasabb érték, olvasható az orf.at-n.
Egy halott a gyöngyösfalui kalandparkban, kidőlt fa rántotta el a drótkötélpályát
A 112press információi szerint egy ember meghalt, egy pedig megsérült, amikor kidőlt egy fa a Vas megyei Gyöngyösfalu kalandparkjában.
Ausztria szigorít: legfeljebb hatan tartózkodhatnak egy légtérben a magánjellegű ünnepségeken
Szigorúbb intézkedéseket vezet be az osztrák kormány a koronavírus terjedése miatt – jelentette be Sebastian Kurz kancellár hétfőn. Péntektől legfeljebb hat ember tartózkodhat egy légtérben a magánjellegű ünnepségeken is, de ezt a hatóságok nem fogják ellenőrizni, hisz jogszabályt sértenének, olvasható az orf.at-n.
Operatív törzs: korlátozás nélkül lehet menni vásárolni Ausztriába, hazatérés után azonban karantén jár
Az egy hónapja életbe lépett járványügyi készültségi időszak során 1542 rendőri intézkedésre volt szükség a védelmi intézkedések megszegése miatt - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese szerdán online sajtótájékoztatón.
legfrissebbek
Újabb játék kap netflixes adaptációt
Az Assassin's Creed széria élőszereplős és animált feldolgozása is tervben van.
Férfi kézilabda-vb: szigorú óvintézkedések mellett rendezik a tornát
A koronavírus-járvány miatt szigorú óvintézkedések mellett rendezik meg januárban a férfi kézilabda-világbajnokságot Egyiptomban.
Többgenerációs otthonokat ösztönöz a CSOK
Tetőtér-beépítésekre is elérhető lesz jövőre az új lakásokra szóló támogatási és hitelösszeg.
Életbe lépett az éjszakai kijárási tilalom Csehországban
Életbe lépett az éjszakai kijárási tilalom Csehországban szerda 0 órakor.
Gallyazás miatt lesz Szombathelyen áramszünet