km/óra
  2020.09.24., csütörtök  •  Gellért, Mercédesz napja
Átadták a dozmati víztározót: teljes Szombathely árvízvédelmi rendszere

Átadták a dozmati víztározót: teljes Szombathely árvízvédelmi rendszere

Nem fenyegeti többi árvíz Szombathelyt, jelentette ki Hende Csaba országgyűlési képviselő (Fidesz) kedden a dozmati víztározó avatásán. Az elkészült létesítménnyel és a lukácsházi tározóval a megyeszékhely nagy biztonsággal megóvható lesz az áradásoktól. 


Az 1965-ös nagy árvíz óta tervezték a szakemberek azt a védelmi rendszert, amivel megelőzhető, hogy a Gyöngyösön, a Perinten és az Arany-patakon végigsöprő árhullámok Szombathelyt veszélyeztessék. Kilenc évvel ezelőtt átadták ennek egyik elemét, az azóta Abért-tó néven ismert lukácsházi víztározót, ezzel az egyik veszélyforrás megszűnt. A Kőszegi-hegységből Arany-patak áradásait ezután a Dozmat határában megépített tározóval lehet „megfogni”, amelynek szintén lesz állandó felülete, mintegy 7 hektáron.  A szakemberek azt is elmondták, hogy a klímaváltozás összetett hatásokkal jár: egyrészt a hatalmas esőzések és villámárvizek mellett az aszályos időszakok is gyakoribbá válnak, így a tározóból az Arany-patak vízutánpótlása is megoldhatóvá válik. 


Dr. Schweickhardt Gyula, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára arról beszélt, hogy Szombathely nagyobb biztonságban lesz, csökkent az árvízveszély  a dozmati tároló megépítésével. Beszélt a minisztérium hasonló projektjeiről, majd kiemelte, hogy olyan vezetőkre van szükség helyben, akik a kormánnyal együttműködve és nem az ellen dolgoznak.


Láng István az Országos Vízügyi Igazgatóság főigazgatója arról beszélt, hogy a vízügyi ágazat régi vágya teljesült a tározó megépítésével. Arról is szólt, hogy az árvízvédelem állami feladat, de az önkormányzatoknak és a magánszemélyeknek is részt kell vállalni a dologból, és idézte a régi mondást, hogy „ne ereszd ki a vizet a portádról”. 


Hende Csaba országgyűlési képviselő felidézte Szombathely-Savaria 2000 éves múltját és személyes emlékeit az 1965-ös árvízről. Beszélt arról is, hogy a kormányülésen hogyan győzte meg a miniszterelnököt a projekt fontosságáról, majd pedig kijelentette, árvíz már nem fenyegeti Szombathely városát.  Azt is vázolta, hogy ily módon Szombathelyen beépíthetővé válik a Perint közvetlen környéke,   futó- és sétautak megépítését ajánlotta az új városvezetés figyelmébe. 


Puskás Tivadar Szombathely polgármestere arról szólt, hogy 2010-ben az első kötelezettségei közé tartozott a lukácsházi tározó avatása, leköszönő vezetőként pedig az árvízvédelmi rendszer utolsó elemét adhatja át másokkal együtt. 


Gál Róbert, a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója kiemelte, hogy a projekt jóváhagyása és átadása között nem telt el hosszú idő. A klímaváltozás többféle kedvezőtlen hatással jár – egyebek mellett nagy mennyiségű csapadék, aszályos időszakok – mindkettőre megoldással szolgál a víztározó.


Kovács Tamás, a kivitelező Szabadics Zrt. vezérigazgatója fontosnak tartotta megemlíteni, hogy az alkotás és építés mellett a szakma régi álmát valósították meg. Utalt arra, hogy a munkálatok során megtalálták a Savaria városába friss vizet szállító római vezetéket – reményét fejezte ki, hogy ők is hasonlóan marandó épített emléket hagynak az utókorra.  

Fotók: Nagy Jácint

Savaria Fórum 29. évfolyam 34. szám - 2020.09.18.
Savaria Fórum 29. évfolyam 34. szám - 2020.09.18.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hétfőtől három területen vezetnek be újabb korlátozásokat Ausztriában
A koronavírus-járvány elleni küzdelemben a szövetségi kormány csütörtökön további szigorítást jelentett be. Hétfőtől csak tíz ember tartózkodhat zárt térben magánünnepségeken és rendezvényeken, kibővül a védőmaszkok követelménye, az éttermekben pedig csak ülve lehet fogyasztani, olvasható az orf.at-n.
Szigorú maszkviselési szabályok, 23 órakor bezáró szórakozóhelyek – megjelent a kormányrendelet
Megjelentek a Magyar Közlönyben azok az új járványvédelmi szabályok, amelyeket a szerdai kormánydöntések után Orbán Viktor miniszterelnök ismertetett.
Hétfőtől mintavételi hely nyílik a MÁV-rendelő udvarán
Pontos lista az októberi és a novemberi lomtalanítási időpontokról
A Szomhull a közérthetőség kedvéért készített egy pontosabb összefoglalót a lomtalanítás menetéről, melyben egyébként nem történt semmi változás.
Újabb iskolában jelent meg a koronavírus
legfrissebbek
Operatív törzs: a legszigorúbb egészségügyi rendszabályok mellett rendezik meg a Szuperkupa-mérkőzést
A legszigorúbb egészségügyi rendszabályok mellett rendezik meg a Szuperkupa döntőjét, a Bayern München - Sevilla mérkőzést csütörtök este a Puskás Arénában - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
Megyei I. osztály: Szoros mérkőzésen győzte le a Csepreg a Szarvaskendet a 6. fordulóból elhalasztott mérkőzésen
A kupaküzdelmek miatt szerdára halasztott mérkőzésen kétgólos hátrányból ugyan még fel tudott állni a Szarvaskend, a mérkőzés végi adok-kapokból azonban a Csepreg jött ki jobban és a 77. percben szerzett találattal eldöntötte a találkozót.
Tiltott határátlépés Vas megyében traktorral és gyalog
A járványügyi készültségi időszakban csak a kijelölt határátkelőhelyek vehetők igénybe, hívja fel a figyelmet a rendőrség.
Szeptemberi közgyűlés: bölcsődét alapítanak, igazgatókat neveznek ki (frissítve)
15 napirendet nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak a képviselők a szeptemberi közgyűlésen. Költségvetés-módosítás, bölcsődealapítás, ciklusprogram, féléves céges beszámolók és vezetőválasztások is szerepeltek a témák között. A közgyűlést mi is követjük, folyamatosan frissítjük cikkünket.
Genovában az utcán ismét kötelezővé tették a maszk viselését
A liguriai Genova belvárosában ismét bevezették a maszk szabadtéren is kötelező használatát csütörtöktől, az olasz-francia határnál polgármesterek tiltakoztak a koronavírus behurcolása ellen, miközben Giuseppe Conte olasz miniszterelnök bejelentette, hogy nem tervezik az ország ismételt lezárását.