km/óra
  2022.12.08., csütörtök  •  Mária napja
Árokba fújt pótkocsi: szélviharral érkezett meg a hidegfront a Dunántúlra

Árokba fújt pótkocsi: szélviharral érkezett meg a hidegfront a Dunántúlra

Megérkezett a hidegfront, vele együtt a szélvihar is. Északnyugaton a legerősebb széllökések meghaladják a 80 km/órát, de Sopronban több mint 110 km/órás szelet mértek kedden délelőtt. Vas megyéből eddig nem érkezett híradás károkról, de a szomszédos megyékben bőven akadt dolguk a tűzoltóknak.

A Kőszegi Időjárás Előrejelzés Facebook-oldal szerint az alábbi szélsebességeket mértek  a portál videót is közölt a város felett átvonuló frontról.

Sopron 111 km/h, Kendig-csúcs 102 km/h Kőszeg 66 km/h. Ezek az elmúlt óra mérései. A legerősebb eddigi széllökést az országban a Kab-hegyen mérték, ott 120 km/h mért a műszer. Viharos nap lesz a szerda is, a légmozgás csak szerda késő este, csütörtök hajnalra mérséklődik jelentősen.


 

 

Győr-Sopron megye: árokba billent pótkocsi, kidőlt fák


Árokba billentette egy nyerges vontató pótkocsiját a szél a 83-as főút 51-es kilométerénél, Tét térségében. Elsőként a győrszemerei önkéntes tűzoltók érkeztek ki az esethez, akik rögzítették a pótkocsit, írta weboldalán a megyei katasztrófavédelem.


Egy autóra zuhant egy letört faág Sopronban, a Deák téren. A gépkocsiban nem tartózkodott senki. A város hivatásos tűzoltói a jármű tetejéről kézi erővel eltávolították az ágat. Az 1-es főút győri szakaszán egy fa dőlt az úttestre, a megyeszékhely hivatásos tűzoltói motoros láncfűrésszel megszüntették a forgalmi akadályt. Győrben, a Csaba utcában egy faág lehasadt, és ráesett három autóra. A tűzoltók feldarabolták az ágat. Győrújbaráton, a Paperdő utcában fa dőlt az úttestre, a helyi önkéntes tűzoltók láncfűrésszel avatkoztak be. Egyed és Rábapordány között egy körülbelül tizenöt centiméter átmérőjű, kidőlt fa akadályozta a forgalmat, a csornai hivatásos egység eltávolította a fát. Rajkán, a Móricz Zsigmond utcában egy tizenöt méteres fő dőlt rá a villanyvezetékekre, a mosonmagyaróvári hivatásos tűzoltók érkeztek ki az esethez. Az egységek, amint felszámolták a károkat, vonulnak a következő helyszínre.


 

 


Veszprém megye: fenyő zuhant villanyvezetékre és autóra


Komárom-Esztergom megyében, Tatabányán egy kidőlt fához riasztották a megyeszékhely tűzoltóit a Vadász utcában. Az egység motoros fűrésszel avatkozott be. Dad településen, a Fő utcában egy fa elektromos vezetékre dőlt. Az oroszlányi hivatásos és a kocsi önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik feldarabolják a fát. Veszprém megyében, Nemesszalókon, a Kossuth utcában egy huszonöt méteres fenyő elektromos vezetékre dőlt, ágai egy személyautóra is rászakadtak. A pápai hivatásos tűzoltók láncfűrész segítségével eltávolították a fát. Olaszfalunál a 82-es főútra dőlt egy fa, a zirci önkormányzati tűzoltók kézi erővel megszüntették a forgalmi akadályt. Balatonrendesen egy fa a 71-es útra dőlt, teljesen elzárta az úttestet, a badacsonytomaji hivatásos tűzoltók avatkoztak be.


Szlovákia: kamionokat borított fel a szél

 

 

Pozsonyban vörös riasztás van érvényben a viharos szél miatt, amelynek erőssége meghaladja a 100 km/órát is, írja a parameter.sk hírportál. A szélvihar a délelőtti órákban felborított egy kamiont a Kikötői hídon. A történtek miatt jelentős torlódások alakultak ki. A szenicei járásban is oldalára dőlt egy teherautó az orkánban. A viharos szél miatt problémák adódtak a vasúti közlekedésben is. Erdőháton (Záhorie) leállították a vonatközlekedést – közölte a Szlovák Vasúttársaság a Twitter oldalán. A Malackyból Pozsonyba érkező vonatjáratot törölték, több vonat pedig több mint félórás késéssel közlekedik.

 

Borítókép: A Porzsonyban felborult kamion Fotó. Szlovák Rendőrség 

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
legfrissebbek
Decemberi közgyűlés: változó menetrend, pluszkiadások a nehéz gazdasági helyzetben
Elkezdődhet a szentkirályi bölcsőde tervezése, változik a Blaguss menetrendje Herényben, tovább működik az elekromos rollerkölcsönző-hálózat. Többek között ezek a témák szerepelnek a decemberi közgyűlés napirendjén. Novemberben nem tartott rendes ülést a szombathelyi képviselő-testület, ma két hónap aktuális ügyeit vitatják meg. 19 napirendi pontot nyilvánosan, hármat zárt ülésen tárgyal a közgyűlés. A közgyűlést ezúttal is élőben követhetik a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán, valamint honlapunkon is.
A Thököly utcai aluljárót és környékét takarították
A Thököly Imre utcai gyalogos aluljárót és annak környékét takarította ma a Szova NZrt., számolt be Horváth Soma alpolgármester Facebook-posztjában.
Zelenszkij lett az év embere a Time-nál
15 évvel azután, hogy a Time magazin Vlagyimir Putyint választotta meg az Év emberének, 2022-ben Volodmir Zelenszkijt és Ukrajna lelkét nevezte meg az év emberének - írja a Nyugat.
Rosszul lett és fának ütközött a sofőr Gencsapátiban
A Gyöngyösfalu felé tartó gépkocsi vezetője haladás közben rosszul lett és hozzátartozója elmondása alapján az eszméletét is elvesztette. A kocsiban két gyerek is ült, szabályosan bekötve, ők sérülés nélkül megúszták a balesetet.
Ketten megsérültek, amikor furgon elé hajtott egy személyautó Sárvárnál
Egy személyautó vezetője az Állj, elsőbbségadás kötelező! tábla ellenére hajtott rá Sárvár felől a 88-as főútra, egy menetirány szerint balról érkező furgon elé. Személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt csütörtökön hajnalban a 88-as főút és a Szombathelyi utca kereszteződésében.