km/óra
  2020.10.21., szerda  •  Orsolya napja
Árokba fújt pótkocsi: szélviharral érkezett meg a hidegfront a Dunántúlra

Árokba fújt pótkocsi: szélviharral érkezett meg a hidegfront a Dunántúlra

Megérkezett a hidegfront, vele együtt a szélvihar is. Északnyugaton a legerősebb széllökések meghaladják a 80 km/órát, de Sopronban több mint 110 km/órás szelet mértek kedden délelőtt. Vas megyéből eddig nem érkezett híradás károkról, de a szomszédos megyékben bőven akadt dolguk a tűzoltóknak.

A Kőszegi Időjárás Előrejelzés Facebook-oldal szerint az alábbi szélsebességeket mértek  a portál videót is közölt a város felett átvonuló frontról.

Sopron 111 km/h, Kendig-csúcs 102 km/h Kőszeg 66 km/h. Ezek az elmúlt óra mérései. A legerősebb eddigi széllökést az országban a Kab-hegyen mérték, ott 120 km/h mért a műszer. Viharos nap lesz a szerda is, a légmozgás csak szerda késő este, csütörtök hajnalra mérséklődik jelentősen.


 

 

Győr-Sopron megye: árokba billent pótkocsi, kidőlt fák


Árokba billentette egy nyerges vontató pótkocsiját a szél a 83-as főút 51-es kilométerénél, Tét térségében. Elsőként a győrszemerei önkéntes tűzoltók érkeztek ki az esethez, akik rögzítették a pótkocsit, írta weboldalán a megyei katasztrófavédelem.


Egy autóra zuhant egy letört faág Sopronban, a Deák téren. A gépkocsiban nem tartózkodott senki. A város hivatásos tűzoltói a jármű tetejéről kézi erővel eltávolították az ágat. Az 1-es főút győri szakaszán egy fa dőlt az úttestre, a megyeszékhely hivatásos tűzoltói motoros láncfűrésszel megszüntették a forgalmi akadályt. Győrben, a Csaba utcában egy faág lehasadt, és ráesett három autóra. A tűzoltók feldarabolták az ágat. Győrújbaráton, a Paperdő utcában fa dőlt az úttestre, a helyi önkéntes tűzoltók láncfűrésszel avatkoztak be. Egyed és Rábapordány között egy körülbelül tizenöt centiméter átmérőjű, kidőlt fa akadályozta a forgalmat, a csornai hivatásos egység eltávolította a fát. Rajkán, a Móricz Zsigmond utcában egy tizenöt méteres fő dőlt rá a villanyvezetékekre, a mosonmagyaróvári hivatásos tűzoltók érkeztek ki az esethez. Az egységek, amint felszámolták a károkat, vonulnak a következő helyszínre.


 

 


Veszprém megye: fenyő zuhant villanyvezetékre és autóra


Komárom-Esztergom megyében, Tatabányán egy kidőlt fához riasztották a megyeszékhely tűzoltóit a Vadász utcában. Az egység motoros fűrésszel avatkozott be. Dad településen, a Fő utcában egy fa elektromos vezetékre dőlt. Az oroszlányi hivatásos és a kocsi önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik feldarabolják a fát. Veszprém megyében, Nemesszalókon, a Kossuth utcában egy huszonöt méteres fenyő elektromos vezetékre dőlt, ágai egy személyautóra is rászakadtak. A pápai hivatásos tűzoltók láncfűrész segítségével eltávolították a fát. Olaszfalunál a 82-es főútra dőlt egy fa, a zirci önkormányzati tűzoltók kézi erővel megszüntették a forgalmi akadályt. Balatonrendesen egy fa a 71-es útra dőlt, teljesen elzárta az úttestet, a badacsonytomaji hivatásos tűzoltók avatkoztak be.


Szlovákia: kamionokat borított fel a szél

 

 

Pozsonyban vörös riasztás van érvényben a viharos szél miatt, amelynek erőssége meghaladja a 100 km/órát is, írja a parameter.sk hírportál. A szélvihar a délelőtti órákban felborított egy kamiont a Kikötői hídon. A történtek miatt jelentős torlódások alakultak ki. A szenicei járásban is oldalára dőlt egy teherautó az orkánban. A viharos szél miatt problémák adódtak a vasúti közlekedésben is. Erdőháton (Záhorie) leállították a vonatközlekedést – közölte a Szlovák Vasúttársaság a Twitter oldalán. A Malackyból Pozsonyba érkező vonatjáratot törölték, több vonat pedig több mint félórás késéssel közlekedik.

 

Borítókép: A Porzsonyban felborult kamion Fotó. Szlovák Rendőrség 

Savaria Fórum 29. évfolyam 38. szám - 2020.10.16.
Savaria Fórum 29. évfolyam 38. szám - 2020.10.16.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gazdátlan betegek, ellátási zavarok várhatók
Elfogadhatatlan az orvosok és egészségügyi dolgozók számára a jogviszonyról szóló törvény. A kivezénylés, a választási kötelezettség állami- és magánellátás között lehetetlen helyzetbe hozza az orvosokat, a szakdolgozók jelentős részét, és ez által a betegeket is. Megkérdeztük egy orvos véleményét a témáról, aki negyven éve praktizál egy nyugat-magyarországi kórházban.
Az orvosok többlépcsős béremeléséről döntött a parlament
Az orvosok jelentős mértékű, jövőre induló, többlépcsős béremeléséről döntött kedden az Országgyűlés.
Megduplázzák az orvosok bérét, kivezetik a hálapénzt
Elfogadta a kormány a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által előterjesztett, soha korábban nem látott méretű béremelést tartalmazó javaslatot, és a hálapénz kivezetéséről is megállapodás született.
Az ápolók is igazságos béremelést kérnek
További jelentős béremelést kérnek a kormánytól a szakápolók is – írta közleményében a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK).
Operatív törzs: Magyarországról korlátozás nélkül lehet Ausztriába utazni
Megváltoztak a személyforgalmat érintő beutazási szabályok Ausztriába szombattól, Magyarországról ugyanakkor korlátozás nélkül lehet beutazni Ausztriába, mert Magyarország pozitív jellegű biztonsági kockázati besorolást kapott - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese hétfőn online sajtótájékoztatón.
legfrissebbek
Beperelte a szaúdi trónörököst a meggyilkolt újságíró menyasszonya
Beperelte Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörököst egy amerikai bíróságon kedden a meggyilkolt Dzsamál Hasogdzsi kormánykritikus szaúdi újságíró felesége, aki szerint a trónörökös rendelte el férje meggyilkolását.
A francia kormány 2021 áprilisig tervez korlátozásokat
A francia kormány 2021. április 1-ig tervezi korlátozásokat a koronavírus-járvány megfékezésére.
Továbbra is az Apple a világ legértékesebb márkája
Immár a nyolcadik egymást követő évben lett az Apple a világ legértékesebb márkája az Interbrand nevű amerikai tanácsadó vállalat globális rangsorában.
Világító kerékpárút épült Esztergomban
“Az utóbbi évek legragyogóbb kísérleti útépítési projektje valósulhatott meg az Eurovelo 6 kerékpárút Duna-menti szakaszán Esztergom térségében” -írja a Magyar Közút Nonprofit Kft. Facebook-oldalán egy új, kísérleti jelleggel megépített esztergomi kerékpárútról.
Maruzsa négy fal közé zárná a gyerekeket az őszi szünetre
A koronavírus-fertőzési láncok megszakítására is alkalmas lehet a pénteken kezdődő őszi szünet az iskolákban – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára szerdán a köztévében.