km/óra
  2024.04.19., péntek  •  Emma napja
Április közgyűlés: volt városi strand, bérrendezés, útfelújítás (Frissítve)

Április közgyűlés: volt városi strand, bérrendezés, útfelújítás (Frissítve)

Új szerződést köthetnek a volt városi strand beépítéséről, rendezik az önkormányzati cégek vezetőinek bérét, és 15 milliárd forintot kér a városvezetés a kormánytól útfelújításra - erről is tárgyalnak a képviselők a mai közgyűlésen. Tíz napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ülésen vitatnak meg. Az ülést élőben követhetik a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán, valamint cikkünket folyamatosan frissítjük is.

 

Dr. . Nemény András elsőként gratulált a Haladás-Viktória női focicsapatának a Magyar Kupában elért ezüstérméhez. Ezt követően a választási eredményekről hallottak tájékoztatást a városatyák. 


Illés Károly (Fidesz) frakcióvezető kért szót. Köszönetet mondott a polgároknak a magas részvételért, illetve a szavazás lebonyolításban résztvevőknek. Elsöprő győzelmet aratott a Fidesz, hangsúlyozta a politikus, kiemelve, 5000 szavazattal nyert dr. Hende Csaba. Ez a kampány mindennek az alja volt, emelte ki a frakcióvezető, nem volt méltó az itt élő emberekhez. Szomorúnak titulálta, hogy a polgármester beleállt ebbe a „mocskos kampányba”. Méltatlan volt a tisztségéhez, polgármester úr, tette hozzá Illés Károly. Többségben van a jobboldal a városban, őket képviselik majd a közgyűlésben. A politikus kiemelte, egy szavazókörben minősíthetetlenül viselkedett egy városi cégvezető. Újra aláhúzta a képviselő: bízik benne, hogy más lesz a következő kampány stílusa.


Tóth Kálmán (Éljen Szombathely) frakcióvezető is köszönetet mondott mindenkinek, aki segített a választásban. Kiemelte: Dr. Hende Csaba az egyik legrosszabbul szereplő fideszes képviselő volt, ennek ellenére gratulált neki. Az Éljen Szombathely Egyesület nem indult a választáson, így nem is tudott veszíteni. Hogy mostantól konstruktívan működik az ellenzék, annak örül, bár szerinte így kellett volna tennie az elmúlt két és fél évben. Az országgyűlési képviselőnek lesznek feladatai, egészen konkrétak, eljött az idő, hogy a kampányban tett ígérteit betartsa. Arra is emlékeztetett Tóth Kálmán, hogy 2018-ban hasonló országgyűlési választási eredmény után 2019-ben nyerni tudott az ellenzék. A politikus leegyszerűsítve ezt mondta: Nem változott semmi, hiszen maradt a parlamentben a fideszes kétharmad, itt pedig az Éljen Szombathely irányítja tovább a várost.


Dr. Takátsné dr. Tenki Mária (Fidesz) szerint a polgármester eljátszotta a kormány bizalmát. Szerinte dr. Nemény Andrást elkábította egy miniszteri rang. A polgármester bizalmat veszített újra, sőt, a képviselőasszony azt is megemlítette, hogy lehet, hogy lemondásra is felszólítja majd a későbbiekben dr. Nemény Andrást. 


Horváth Gábor (Fidesz) azt emelte ki, hogy választókörzetében több, mint 80 százalékos volt a részvételi arány. A politikus azt sérelmezte, hogy a kampány nagyon szánalmas volt. Lenne min változtatni, fogalmazott a városatya, majd külön kitért Koczka Tibor kampányban tett tevékenységére, és arra kérte képviselőtársát, hogy akadjon le a Hende-lemezről. Mindkét oldalon lehet találni hibákat, de ne legyenek nemtelen támadások, húzta alá Horváth Gábor. 


Illés Károly visszatért Hende Csaba szereplésére, ilyen negatív kampány ellenére szerinte szép eredményt ért el a honatya. Gyalázatosnak titulálta a frakcióvezető a városi közmédia működését, lemondásra szólította fel az igazgatót és a főszerkesztőt, majd hozzátette: bojkottálják a későbbiekben a Savaria Fórumban és a televízióban való megjelenést, és felszólították a lakosságot, hogy ők is hasonlóképpen járjanak el a médiacentrummal kapcsolatban. 


Tóth Kálmán szerint nem helyes, sőt, súlyos szereptévesztés, ha egy képviselő felszólítja bármire is a lakosságot. 


Kopcsándi József (Éljen Szombathely) gratulált dr. Hende Csabának. A kampányban arra hívták fel a figyelmet, hogy míg Zalaegerszeg részesült állami támogatásokban, addig Szombathely nem. A képviselő ismertette, hogy Zalaegerszeg már most tud kalkulálni több, mint 10 milliárdos nagyságrendű állami támogatással. 


Dr. Kecskés László (Fidesz) az ellenzéki előválasztást színjátéknak nevezte, majd arra emlékeztette a polgármestert, hogy akit támogatott, Karácsony Gergelyt, ő elbukott. Így járt Dobrev Klárával, majd dr. Czeglédy Csabával is. Mindez véletlen lenne? - tette fel a kérdést a fideszes városatya. Aztán ismertette: a zalaegerszegi polgármester folyamatosan lobbizik a városáért, így róla kellene példát vennie dr. Nemény Andrásnak. Önvizsgálatra lenne szüksége a polgármesternek, zárta szavait dr. Kecskés László. 


Putz Attila (Éljen Szombathely) is gratulált dr. Hende Csabának, aztán rátért konkrétumokra is: a zanatiaknak sok mindent ígért a politikus, így például 35 millió forintot az utcafelújítások önrészére. Hogy mikor érkezik meg az összeg? Erre egyelőre konkrét választ nem kapott a városrész képviselője. 


Dr. Nemény András is megköszönte a választóknak a részvételt, egyértelmű eredmény született. A választási bizottság tagjainak is köszönetet mondott a polgármester, az Illés Károly által említett problémáról nem hallott eddig. Gratulált dr. Hende Csabának, és mindenképpen az együttműködésben bízik vele. A 2019-es gyalázatos önkormányzati kampány után a polgármester húzott egy vonalat, túl tudott lépni a „hazaárulóztatáson”, lejáratáson, és igyekezett együttműködni a honatyával. A későbbiekben is együtt tud dolgozni dr. Hende Csabával, de ettől függetlenül ő teszi a dolgát, tárgyalt például a Belügyminisztériumban is. Azzal vádolni, hogy nem próbál meg kapcsolatot tartani a kormánnyal, az egyszerűen nem igaz, hangsúlyozta a polgármester. Gratulált dr. Czeglédy Csabának (független) is gratulált dr. Nemény András, a 106 jelölt közül a 10. legjobb eredményt produkálta a konzervatív környezetben. Amikor új többségről beszél a Fidesz, önmagát csapja be, hiszen 48 százalékot értek el a városban. A polgármester felelős minden szombathelyiért, azokért is, akik az ellenzékre, és akik a kormánypártra is. Kiemelte a polgármester: Szombathelyen nem nőtt a Fidesz támogatottsága a megyei jogú városok közül – ezen is el lehet gondolkodni. Az egyéni és a listát szavazatok viszonylatában a harmadik legrosszabban teljesített dr. Hende Csaba, tette hozzá. A zalaegerszegi polgármesterrel kimondottan jó viszonyt ápol dr. Nemény András, tanul is tőle a szombathelyi városvezető, de ez fordítva is működik. Ezek nem sajtónyilvános események. Eszem ágában sincs lemondani, reagált a korábbi felvetésre a polgármester, egységes a frakció, mindent megtesznek a városért. Ha partnerek lesznek az ellenzéki képviselők az együttműködésben, annak csak örül a városvezetés. 

 

Hangos a zene az új műjégpályán, a Gyöngyösparti sétányon ismét sok a hajléktalan

 

A két közgyűlés közötti történésekről tárgyaltak később a városatyák. Dr. Czeglédy Csaba szerint az új műjégpályán a zene nagyon hangos, a környékbelieket zavarja, ezt többen jelezték a képviselőnek. Később a Derkovits lakótelepen a feltúrt járdaszakaszok mielőbbi rendbetételét sürgette a városatya. A Gyöngyösparti sétányon ismét sok a hajléktalan, ezt a problémát kezelni kell. Erélyesen kell fellépni, mert valóban ijesztően viselkednek többen. Dr. Nemény András szerint a hajléktalan-ügy a város azon részét évtizedek óta hatványozottan érinti. Nehéz kérdés, félő, hogy még agresszívebbek lesznek, ha komoly szankciókat alkalmaznak velük szemben. Más városban is probléma ez, tette hozzá a polgármester.

 

Legyen vagy ne legyen Wagner András tér a Gyöngyösparti-sétány neve?

 

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária, az említett körzet képviselője arról beszélt: 38-an írták alá azt a kezdeményezést, miszerint nem szeretnék, ha megváltozna a Gyöngyösparti-sétány neve. Nem Wagner Andrással van problémájuk az ott élőknek, emelte ki a dr. Takátsné dr. Tenki Mária. A buszközlekedéssel kapcsolatban azt jelezték neki a körzetében élők, hogy a Thököly 35. szám alatt hajnalban és este 22.00 óra után járó motorral állnak a buszok hosszú percekig. Ez környezetvédelmi szempontból is ártalmas, ráadásul az ott élőket zavarja. A Pável Ágoston sétánynál gyalogátkelőhely építését ugyancsak szorgalmazta a politikus. A választókörzetében a közvilágítással kapcsolatban annyit jelzett a képviselő, hogy a belvárosban 15, a Kőszegi utcában pedig 3 lámpa nem égett. Dr. Nemény András megköszönte az észrevételt, intézkednek is. A busszal kapcsolatban úgy fogalmazott a polgármester: tudni kell, hogy a Blagusshoz, vagy a Volánhoz tartoznak az említett járművek. A sétány elnevezésével kapcsolatban arra emlékeztette a polgármester dr. Takátsné dr. Tenki Máriát, hogy ő is megszavazta a névváltoztatást. Ekkor arról született döntés, hogy ha a lakók többsége kell a névváltoztatáshoz. Dr. Czeglédy Csaba elkezdte ezt a munkát, azaz a lakók felkeresését, és az ott élők kétharmada támogatja az új elnevezést. A nemmel szavazók döntő részük is úgy fogalmazott, hogy elfogadják majd a többség döntését. Dr. Nemény András szerint valamennyi lakónak a véleményét kellene tolmácsolni, nem csak azokét, akik ellenzik. A többség véleményét tiszteletben tartják majd. 


Illés Károlyt is megkeresték a névváltoztatás miatt. Méltatlannak tartaná, ha vita alakulna ki ebben az ügyben. Lehet, hogy el kellene gondolkodni azon, hogy egy másik helyen lehetne közteret elnevezni Wagner Andrásról. A polgármester szerint a korábbi döntéshez tartják magukat, azaz a többség véleményét tartják tiszteletben. Dr. Czeglédy Csaba szerint nem lesz vita, hacsak nem generálnak ebből. Az adminisztrációs nehézségek riasztják csak a nemmel válaszolókat. 


Állati problémák


Lendvai Ferenc (Fidesz) állatos témákkal készült a közgyűlésre. Elsőként arról szólt: a város területén őzek, vaddisznók jelentek meg, a Brenner körút mellett, a Szent István parkban. Ezzel a jelenséggel kellene valamit kezdeni. Vadásztársaságokkal lehetne egyeztetni a kérdésben. A háziállatokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: a Szent Márton utcai temetőben macskaellátó üzemel. Szakrális hely, állatbarát, de ez nem a megfelelő hely a cicák tartására. 


Dr. Nemény András válaszolt a felvetésekre: a vadállatok megjelenése sajnos máshol is probléma, kell tenni ez ellen. Felvették a kapcsolatot 4 vadásztársasággal és tájegységi vadásszal is, valamint a rendőrséget is bevonják a probléma orvoslásába. A macskás kérdésre úgy reagált a polgármester: az ott élő lakosság egy része eteti a cicákat a temetőben. Egyeztetni kell, hogy közegészségügyi probléma ne legyen. Valóban szakrális hely a Szent Márton temető, méltóan meg kell becsülnünk. A macska-ügyben közös nevezőre kell jutni. 


Dr. László Győző (Momentum) alpolgármester szerint a vadállatok kihajtása nem lesz egyszerű helyzet. Az állatvédők biztosan tiltakoznak majd, jelezte, illetve arról is szólt, hogy a temetőkben is gyakori vendégek az őzek. A problémát kezelni kell, mert ha most nem lépnek fel, akkor a helyzet csak eldurvul. A temető kerítésének egy részét lehetne mobilkerítéssel ellátni, így kvázi kihajtani a vadakat a területről. 
Illés Károly is hozzászólt a vadakkal kapcsolatos témához. Sok az elhanyagolt terület a Rigóvölgyi utcában, az ott élőket fel kellene szólítani, hogy rendezzék portáikat, és akkor nem élnének ott a vaddisznók. 


Mobilkamerákkal a szemét ellen

 

Később Zanat került középpontba: Putz Attila azt kérdezte, hogy miként jut el a kampányban, dr. Hende Csaba által beígért pénz a helybeliekhez. Aztán szóba került a kerékpárút korábbi szerződése   is. Dr. Kecskés László kért szót később. Elmondta: mobilkamera került ki az oladi buszfordulóhoz, eleinte sikerült is több embert tetten érni. Most viszont megint sok a szemét, mint kiderült, a mobil kamera elkerült onnan. Nem kapott erről tájékoztatást. Hasonló problémákat jeleztek neki az Árkádiától is. A Kálvária utcában azt kérik az ott élők, hogy oda is helyezzenek ki hulladékgyűjtő szigeteket. Dr. Kecskés László arról is szólt, hogy a körzetében sokan hiányolják az 5-ös számú buszt, ezt pótolni kellene. A járdafelújításoknak örül a képviselő, de a Kárpáti Kelemen utcában járda sincs, ismételten kérte a probléma megoldását. Dr. Nemény András így reagált: a Csónakázó-tónál, azaz a képviselő körzetében is zajlik járdafelújítás. Igyekeznek természetesen majd a Kárpáti Kelemen utcában is megoldani a gondot. 


A mobilkamera áthelyezését az illetékes bizottság megszavazta, tehát erről kellett tudnia képviselőtársának, válaszolt a felvetésre Németh Ákos (Éljen Szombathely) tanácsnok. Az új lomtalanítással kapcsolatban pozitív előrelépésről számolt be a képviselő. A körzetében egyben közterület-takarítást is végeztek a lomtalanítás után – így fordulhatott elő, hogy a Károly Róbert utca tisztább volt a lomtalanítás másnapján, mint előtte. Dr. Kecskés László azt kérte, hogy valamilyen módon javítsák a Rigóvölgyi út állapotát.


Kitakarították a belvárost

 

Horváth Gábor köszönetet mondott mindenkinek, akik hozzájárultak ahhoz, hogy két év kihagyás után ismét sikeresen rendezték meg a Herényi Virágutat. Fontosnak tartotta megemlíteni a Benczúr utcában történt forgalmi rend változást – szerinte jól döntöttek, és a szülők is kezdik megszokni az új helyzetet. A Minerva lakóparkban lévő buszöböl környéke nem teljesen biztonságos, ezen is változtatni kellene. A polgármester szerint sok-sok probléma vár megoldásra, éppen ezért is kérnek 15 milliárd forintot a kormánytól – ezt a kezdeményezést reményei szerint valamennyi városatya támogatja majd. 


Horváth Soma (Éljen Szombathely) alpolgármester elmondta: a Derkovits lakótelepen hamarosan helyreáll a rend – ezt még dr. Czeglédy Csaba korábbi felszólalására reagálta az alpolgármester. A Thoköly utcában parkoló buszokkal kapcsolatban Horváth Soma elmondta: a Blaguss-járatai csak maximum néhány percet várakoznak az említett helyen, az említett parkolóban más társaságok autóbuszai várakoznak. A közvilágítással járó gondokat jelzik az illetékes cég felé. Pozitívumként említette az alpolgármester, hogy kitakarították a belvárost, sőt, a Szova további köztisztasági gépek beszerzését tervezi. Az alpolgármester elmondta: minden képviselő jelezze, hogy mely járatokra lenne a körzetükben igény, és ezt orvosolja majd a Blaguss. A mobilkamerákból még vásárol majd a város, amennyiben a költségvetés engedi. A lomtalanítással kapcsolatban az alpolgármesternek is jók a tapasztalatai, a Váci Mihály utcában május 17-én kerül majd sor – bízik benne, hogy ott is sikeres lesz majd az akció. Örül a Váci Mihály utcai járdafelújításnak, mint ahogy annak is, hogy az uszodával szemben lévő szakasz rendbetétele is hamarosan megkezdődik. A fűnyírásra alkalmas gépek május közepén érkeznek meg a városba, de lesznek olyan berendezések is, amelyeket júniusban tudnak bevetni.  

 

Parkolókra van szükség a Stromfelden, cicák költöztek a temetőbe


Szuhai Viktor (DK) arról szólt, hogy a Szomparknak beindult a közösségi oldala, mert ott részletes tájékoztató olvasható – egyebek mellett – arról is, hogy mikor, hol lesz fűnyírás. A képviselő elmondta: a pandémia után végre személyes találkozókra is sor kerülhet a testvérvárosok képviselőivel, ugyanakkor marad a virtuális kapcsolattartás is. Több témában is egyeztetnek majd. 16 testvérvárossal rendelkezik Szombathely, erről is beszélt a városatya, ezeket nem szüntetik meg, ápolni kívánják velük továbbra is a kapcsolatot. Grúzia nagykövete járt itt április közepén, gazdasági együttműködések kerültek szóba – ez is például a testvérvárosi kapcsolatoknak köszönhető. 


Bokányi Adrienn (Éljen Szombathely) a Stromfeld lakótelepen parkolóhelyek kialakítását javasolta, ezt lakossági fórumon vitatták meg az ott élők. A beruházás mintegy 30 millió forintba kerülne, ezt be kellene építeni a költségvetésbe. A térség forgalmi rendjének felülvizsgálata is szóba került az áprilisi lakossági fórumon, erről is egyeztetnek majd a jövőben. A tanácsnokasszony a héten fogadta a spanyol Cartagena egy vállalkozó csoportját. Ismertette velük a a Szombathely 2020-2030 sarokpontjait. Meghívást kapott a képviselőasszony a hispán városba, a kiutazás költségeit pályázati pénzből finanszírozza majd. 


Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely) szerint köztudott, hogy a Szent Márton utcai temetőben él egy macskapopuláció. Erre panasz nem érkezett, sőt, inkább azt jelezték neki, hogy védjék jobban a cicákat. Egyeztetést kezdett a témában, amelybe bevonták a vasi temetkezési vállalat vezetőjét – konstruktív volt a megbeszélés. A lakókat, a temető látogatóit nem zavarja a macskapopuláció, és várja Lendvai Ferenc javaslatát a témára. A vadállatok megjelenése viszont valós probléma, erre keresik a megoldást. Az illegális szemétlerakással kapcsolatban fellép a hatóság, büntetéseket is szabtak ki. A közterület felügyelet kiemelten kezeli a témát. A mobilkamerák hasznosságát emelte ki a bűnmegelőzési bizottság elnöke. Mint fogalmazott: további állandó kamerák beszerzése lenne indokolt, erre forrást lehetne szerezni a kormánytól. 


A Gyöngyösparti sétány ismét szóba került, dr. Takátsné dr. Tenki Mária szerint ki kellene függeszteni minden házban, hogy mi a pontos határozat a névváltoztatás ügyében. Meglátása szerint  sok más probléma is van az említett sétányon. Dr. Czeglédy Csaba újra megerősítette: felkeres minden tulajdonost, azt eddigi visszajelzések alapján a többség támogatja a sétány új elnevezését. 


Tóth Kálmán a Szent István Király utcai híd tervezése jó ütemben halad. A Szent Királyi lakóparkban megnövekedett a forgalom, ezt kell orvosolni. A mentesítő utat mielőbb meg kell építeni. A szöllősi vasútállomásnál zebrát létesítenek, ez szintén remek hír. A Falco utánpótláscsapata országos bronzérmet szerzett a közelmúltban, ehhez gratulált a frakcióvezető. 


Horváth Gábor azt sérelmezte, hogy hosszú hónapok óta nem kap tájékoztatást a polgármestertől több, körzetét érintő problémáról. Dr. Nemény András szerint nem tesz különbséget a képviselők között, annak alapján, hogy ki, milyen pártállású.  


A két közgyűlés közötti napirendet megszavazták a képviselők. 

Régi városi strand területén lévő ingatlan

A közgyűlés délután a harmadik napirendi ponttal folytatódott. A harmadik napirendi pont neve: Javaslat a régi városi strand területén lévő 2689/4. hrsz.-ú ingatlant érintő döntés meghozatalára /az előterjesztés később kerül kiküldésre/.

Illés Károly szólalt fel legelőször. Illés elmondta, hogy a városvezetés az időt húzza, véleménye szerint nem szolgálja a város érdekét a városvezetés. Nemény András reagált Illés felszólalására. Úgy gondolja, hogy a város érdekét fogják szolgálni. Elmondta, hogy a közgyűlésen dönthetnek a terület megvételéről. Megkérdezte, hogy mikor tudjuk meg, hogy igazat mondott-e Hende Csaba arról, hogy megkapja-e a város a parkolóra ígért pénzt. Elmondta, hogy a döntés meghozatala Hende Csaba és a kormány kezében van. Nemény elmagyarázta, hogy azt szeretné, hogy garancia legyen arra, hogyha visszaveszik a telket, akkor azt nem kapja meg másik vállalkozó, hanem valóban parkoló fog épülni. Nemény elmondta, hogy semmilyen egyéb intézkedést nem áll módjában teljesíteni addig amíg nem kap írásbeli vállalást a kormánytól. Nemény szerint pontosan azt csinálta a városvezetés, amit a kormány kért. Tóth Kálmán kért szót. Elmondta, hogy a képviselőknek át kell gondolniuk, hogy kinek az oldalán állnak. Megkérdezte, hogy miért nem jó az előterjesztés?

Illés Károly válaszolt. Elmondta, hogy színjátokot játszik a városvezetés. Illés Károly szerint van már garancia arra, hogy a parkoló megépül, ugyanis ez az ígéret szóban elhangzott. Annyi tett hozzá, hogy nem tudja, hogy mikor lesz kormánydöntés, de nem kell ezt megvárni. Nemény András Gulyás Gergely válaszát várja. Úgy gondolja, hogy óriási hibát követne el, hogyha egy szóbeli ígértre alapozna.  Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária elmondta, hogy sajnálja Nemény Andrást. Véleménye szerint a polgármester vállalja a felőséget, hogy hibás döntést hoztak. Úgy gondolja, hogy titokban hozták meg a döntést. Nemény elmondta, hogy három közgyűlésen tárgyaltak, nem zajlott semmi sem titokban.

Putz Attila felolvasta, hogy milyen intézkedések történtek a zanati utcák ügyében. Elmondta, hogy Hende Csaba mit ígért a kampány időszakban. Nem érti, hogy miért keverik össze a zanati utak ügyét és a parkoló ügyét. Czeglédy Csaba elmondta, hogy nincs pénzügyi ellenjegyzésre lehetőség, hanem költségvetést kéne módosítani. Elmondta, hogy ezért nem fogja megszavazni a javaslatot. Kopcsándi József is szót kért. Elmondta, hogy a Fidesz frakciónak az a gondja, hogy parkolók fognak épülni. Nemény András felolvasta Hende Csaba levelét, melyben Hende Csaba azt írta neki, hogy ő nem ígért semmit sem. Nemény András elmondta, hogy ez nem igaz, hiszen Hende Csaba megígérte, hogy meg lesz építve a parkoló.

 

Czeglédy Csaba elmondta, hogy véleménye szerint hogyha az összes szombathelyi szavazott volna a területről, akkor szerinte lehet, hogy park és nem parkoló épülne a régi strand területén.Horváth Gábor Gulyás Gergely miniszter úr leveléről beszélt. Elmondta, hogy véleménye szerint Nemény is megkereshetné Gulyást. Illés Károly szerint parkosított parkolót szeretne, úgy gondolja, hogy ez lenne a megfelelő. Szeretné, hogyha a város megvásárolná a telket, a vállalkozó úgy adná el a telket, hogy kiköti, hogy a területen csak parkoló épülhet. Nemény András több mint két óra után lezárta a vitát és meghirdette a szavazást. Kérte, hogy a Fidesz frakció szavazza meg a javaslatot.

Javaslat Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata tulajdonában lévő gazdasági társaságokkal kapcsolatos döntések meghozatalára

 

A negyedik napirendi pont tárgyalásán részt vesz: Németh Gábor Tamás, Taoufik Roland, Bálint András. Melega Miklós is felszólalt. Elmondta, hogy évek óta pénznyelő társaságokat üzemeltet a város. Melega Miklós elmondta, hogy nincs konkrét kérdése, hanem felszólítja a várost, hogy gondolkozzon el azon, hogy nem jól működteti a város a gazdasági társaságokat. Melega Miklós azt javasolta, hogy ne fogadják el a javaslatot.

 

Lendvai Ferenc elmondta, hogy az ingyenes hulladéklerakó hellyel problémák vannak. Véleménye szerint nagyon lassú a bejutás, szerinte meg kellene gyorsítani a bejutást. Németh Ákos elmondta, hogy megváltoztak a jogszabályok, és most már az adott pillanatban is meg kell tudni mondaniuk, hogy milyen hulladékból mennyi van. Kifejtette hogy azt tervezik, hogy regisztráció lenne szombati napokon. 

Horváth Gábor megkérdezte, hogy valóban az-e a probléma, hogy visszaélés miatt rúgták ki a mérleget kezelő kollégákat. Németh Gábor elmondta, hogy valóban történt személycsere a mérlegelőnél. Nemény András elmondta, hogy Németh Gábor válaszát mindenki úgy értelmezi ahogy szeretné.

A testület a SZOVA üzleti tervét 12 igen, hat nem, egy tartózkodássla elfogdta a javaslatot.

Javaslat önkormányzati intézmények igazgatóinak és önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok ügyvezetőinek díjazása felülvizsgálatával kapcsolatos döntés meghozatalára

Melega Miklós elmondta, hogy nem támogatja a cégvezetők béremelését: aránytalannak tartja és nem egyenlőnek. Azt támogatja, hogy legyen béremelés általánosan. Illés Károly szerint a városvezetésnek el kell döntenie, hogy most akkor van-e a városvezetésnek pénze vagy sem. Nemény András szerint ez azért szükséges mert eddig a cégvezetők maradtak ki az emelésből. 

Melega Miklós módosító javaslatát nem fogadták el. A határozati javaslatokat elfogadták.

Javaslat egészségügyi alapellátással kapcsolatos döntések meghozatalára

A testület elfogadta a javaslatokat.

Javaslat Szombathely Megyei Jogú Város belterületi út - és híd felújításának, valamint parkolóhelyek létesítésének finanszírozására

Illés Károly elmondta, hogy nem érti a javaslatot. Illés Károly nem érti, hogy Nemény miért kér közgyűlési felhatalmazást, és szerinte a 15 milliárd forint elég az infrastruktúra fejlesztésére. Nemény András elmondta, hogy szerinte egy közgyűlési támogatottság erősebb mint ha csak ő kezdeményezne. A Fidesz frakció úgy gondolja, hogy felesleges ez a napirendi pont, felesleges az önkormányzat előtt ezt megvitatni. Úgy gondolják, hogy Nemény András előbb forrást kéne keresni. Nemény András szerint azonban sokkal jobb lenne, hogyha a teljes közgyűlés támogatná a javaslatot.  Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária kifejtette, hogy nincs bizalom a Fidesz frakcióban arra, hogy Nemény András jól költené-e el a városnak adott pénzt.

A határozati javaslatról a következőképpen szavaztak: 13 igen, 0 nem, hat tartózkodással fogadták el a javaslatot.

Javaslat közterület elnevezésére

Melega Miklós elmondta, hogy szerinte Göncz Árpád köztársasági elnök hozzáállása erősen vitatható, és szerinte nem testesítette meg a nemzet egységét, úgy gondolja, hogy a szombathelyiek véleménye megosztott. Melega szerint konszenzusra kellene törekedni. Nemény szerint Göncz a legnépszerűbb politikus. Nemény úgy gondolja, hogy az a jó döntés, hogy el kell nevezni Gönczről közterületet.

13 igen, nulla nem, öt tartózkodással elfogaták a javaslatot.

A kilencedik, tizedik napirendi pontnál nem volt vita, a határozati javaslatokat elfogadták. A közgyűlés nyilvános része 18.10-kor véget ért. A képviselők rövid szünet után zárt üléssel folytatták.

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Spártaiaktól pezsgett Szombathely – Íme a Spartan Race eredményei!
Szombaton Szombathelyre érkezett a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata, a Spartan Race. Reggel 8 és este 6 óra között több ezer magyar és nemzetközi versenyző száll harcba öt kategóriában, és már rögtön az elsőnél van miért büszkének lennünk: a szombathelyi Kívés Bendegúz dobogóra állhatott.
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.
legfrissebbek
Kosárlabda: a harmadik Honvéd elleni mérkőzést is nagyon simán húzta be, így söpréssel jutott elődöntőbe a Falco! (képgalériával)
A szombathelyi sárga-feketék 94-60-ra diadalmaskodtak és lezárták a budapestiek elleni negyeddöntős párharcukat.
Minden eddiginél több alkotást neveztek a Savaria Filmszemlére
Tizenegyedik alkalommal rendezik meg április 24. és 26. között a Savaria Filmszemlét, amelyre minden eddiginél több, csaknem kétszáz művet neveztek a Kárpát-medencében és távolabbi országok magyar közösségeiben élő filmes alkotók - közölte az MTI-vel a Savaria Filmakadémia Egyesület elnöke.
Fidesz kampánynyitó: Brüsszel az új Moszkva
A Fidesz Választási Manifesztummal rúgta be a választási kampányát. A Millenárison tartott pénteki kampánynyitón csak hárman szólaltak fel: Szijjártó Péter külügyminiszter, Deutsch Tamás EP-listavezető és Orbán Viktor miniszterelnök.
Huszonöt éves a közgazdász képzés Szombathelyen
Huszonöt éve indult el az akkori Berzsenyi Dániel Főiskolán a közgazdász képzés, ma pedig már az ELTE Savaria Egyetemi Központ Társadalomtudományi Karához tartozó Közgazdaságtudományi Intézetben négy alap- és egy mesterszakon 230 diák tanul, amit egy igazi sikertörténetnek tartanak az intézményben. A jubileumra emlékeztek ma, volt és jelenlegi hallgatókkal, oktatókkal, vezetőkkel.
Programajánló – Szombathely: táncbajnokság, művészet és kiállítás, virágköltemények
Az április 20-21-ei hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők. A jövő hét is tartogat érdekességeket.