km/óra
  2024.04.14., vasárnap  •  Tibor napja
Anno: ezrek vonultak fel a Karneválon

Anno: ezrek vonultak fel a Karneválon

A karneváli forgatagot, amit nagy színjátéknak és eleven történelemkönyvnek egyaránt neveztek, 1961 szeptemberének végén láthatták először a város lakosai. A Savaria Karnevált –1963 kivételével – 1969-ig minden év augusztus utolsó vasárnapján rendezték meg. A felvonulást 1965-ben, 1966-ban a televízió is sugározta.

 

A Kádár-korszakban nem önálló eseményként, hanem a Savaria-napok rendezvénysorozat részeként szervezték meg a nyári felvonulást. A hatvanas évek közepére a Karnevál a város legnagyobb turisztikai eseménye lett, ahogy azt a Vas megyei tanács Idegenforgalmi Hivatalának vezetője, Butty Edit is elmondta: „A Vas megyei nyári kulturális program legnagyobb tömeget mozgató és legtöbb nézőt vonzó része a Savaria karnevál”, amelynek állandó sztárfellépői 1965-től 1969-ig Sinkovits Imre és felesége, Gombos Katalin voltak, ők narrálták a felvonulást. A házaspárt a karnevál egyik főszervezője, Gál Ferusz József szervezte be, méghozzá az őrségi Ispánkon lakó Sinkovits nagynénjén keresztül.


A felvonulók a karnevál napján a városközpont széles utcáin meneteltek végig. Az út hossza körülbelül két kilométer lehetett, időtartama két óra volt. A résztvevők a Batthyány térről indultak el, és a Bejczy utcán át a Fő térre mentek. Onnét a Király és a Petőfi utcákon vonultak a megye és a város központjaként számon tartott Berzsenyi térre, ahol a műsort tömött tribünök előtt mutatták be. A produkció megtekintésért fizetni kellett, körülbelül egy mozijegy árának megfelelő összeget.


A hatvanas évek elején két- és kétezer-ötszáz szereplőről, az évtized közepén több, háromezer és négyezer közötti felvonulószámról írtak az újságok. Az önkéntesek nagy részét az üzemek alkalmazottai, az iskolák tanulói tettét ki, de szerepeltek például a Szombathelyen állomásozó szovjet katonák is. A Karnevál főszervezői döntöttek arról, hogy kinek melyik kort, mennyi emberrel, milyen eszközökkel, milyen jelmezben kell képviselnie. A résztvevők toborzása az üzemek feladata volt. Körülbelül harminc intézmény vett részt a felvonuláson, köztük az iskolák hallgatói.


A jelmezek és díszletek elkészítésében, beszerzésében a Vas megyei üzemekre hárult jelentős feladat. A varrással foglalkozó KTSZ-ek készítettek római ruházatot a Szombathelyi Pamutipari Vállalattól felvásárolt anyagokból. A Szombathelyi Határőrség leselejtezett bakancsait viselték a Horthy-kor seregei és Dózsa parasztjai. A Szombathelyi Cipőgyár a római kor saruit, a Szentgotthárdi Kaszagyár Dózsa parasztjainak kaszáit, a Járműjavító Vállalat az 1848-as ágyukat, a Mezőgép gyár a fegyvereket, a kardokat, a pajzsokat adta.


A műsor vagy Savaria alapításával vagy Septimius Severus császári trónra emelésével kezdődött, majd Attila hunjainak hódítását, a szlávok betelepülését, a honfoglalást, tatárjárást, török korszakot, Rákóczi-szabadságharcot, Napóleon seregeinek megszállását, az 1848-as forradalmat, a Horthy-korszakot, a második világháborút elevenítették fel, a jelenkor végül egy jelenetben olvadt össze. 


A rendezők minden korszaknál igyekeztek városi, megyei történeteket színre vinni. Szombathely, Vas megye és Magyarország történetét osztályharcok szerint mesélték el. Különböző városi legendák szólnak a rendezvény után a városban felbukkanó SS-egyenruhába öltözött fiatalokról – a főszervező, Gál Ferusz József szerint, egyik ilyen eset okozta a rendezvény vesztét. Erről az 1997-ben készült Savaria Karneválok története (Szekeres Kriszta-Kovács Tibor-Váradi Gábor) című filmben beszélt:  „A cipőgyárnak a KISZ fiataljai öltöztek be ebbe a német egyenruhába. Rettenetesen meleg volt. A melegben nem mentek egyszerre haza, hanem a fasiszta egyenruhában beültek a Marika presszóba. Beültek ezek az elegáns német ruhába öltözött fasiszta elemek, s bement az akkori rendőrparancsnok. És akkor a legközelebbi kiértékelésen, ahol a rendőrség mindig ott volt, mert biztosítani kellett a karnevált, mondta, hogy megengedhetetlen dolog, hogy karnevál után fasiszta egyenruhába öltözött fiatalok dáridózzanak a presszóban, aztán többet nem kellett dáridózniuk.”

 

Gál Ferusz József (1926–2008) a vele készült interjúkban felidézte, egy személyben testesítette meg a Savaria Intéző Bizottságot, és 1964-ig ő rendezte a karnevált. Őt Turián György (1930–1992) színházi főrendező váltotta, aki 1965-től 1969-ig rendezte a felvonulást.
Mellettük sokan működtek aktívan közre a szervezésben: Kiss Vilmos (1916–?), a Művelődési Felügyelőség osztályvezetője, Szentléleky Tihamér (1919–2007), a szombathelyi Savaria Múzeum igazgatója, Horváth Ferenc (1921–1993), a Szombathelyi Városi Levéltár és a Vas Megyei Levéltár igazgatója, Gerecs László okleveles népművelő. A karnevál zenei munkatársai közt volt: Békefi Antal (1926–1982) zeneszerző, Petró János (1937–2022) zeneszerző, karmester, Weszelits Jenő (1923–2005), a Savaria Filmstúdió vezetője, Troszt Margit, a Magyar Rádió zenei szerkesztője. Közreműködött még Makkos Vilmos (1923–2012) díjlovas, lovasedző, Rezsnák Miklós előadóművész, valamint Pétervári Vilmos és Mentes Vilmos. 


Fotó: Fortepan/adományozó: Kelemen Zoltán
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.