km/óra
  2022.09.30., péntek  •  Jeromos napja
Anno: ezrek vonultak fel a Karneválon

Anno: ezrek vonultak fel a Karneválon

A karneváli forgatagot, amit nagy színjátéknak és eleven történelemkönyvnek egyaránt neveztek, 1961 szeptemberének végén láthatták először a város lakosai. A Savaria Karnevált –1963 kivételével – 1969-ig minden év augusztus utolsó vasárnapján rendezték meg. A felvonulást 1965-ben, 1966-ban a televízió is sugározta.

 

A Kádár-korszakban nem önálló eseményként, hanem a Savaria-napok rendezvénysorozat részeként szervezték meg a nyári felvonulást. A hatvanas évek közepére a Karnevál a város legnagyobb turisztikai eseménye lett, ahogy azt a Vas megyei tanács Idegenforgalmi Hivatalának vezetője, Butty Edit is elmondta: „A Vas megyei nyári kulturális program legnagyobb tömeget mozgató és legtöbb nézőt vonzó része a Savaria karnevál”, amelynek állandó sztárfellépői 1965-től 1969-ig Sinkovits Imre és felesége, Gombos Katalin voltak, ők narrálták a felvonulást. A házaspárt a karnevál egyik főszervezője, Gál Ferusz József szervezte be, méghozzá az őrségi Ispánkon lakó Sinkovits nagynénjén keresztül.


A felvonulók a karnevál napján a városközpont széles utcáin meneteltek végig. Az út hossza körülbelül két kilométer lehetett, időtartama két óra volt. A résztvevők a Batthyány térről indultak el, és a Bejczy utcán át a Fő térre mentek. Onnét a Király és a Petőfi utcákon vonultak a megye és a város központjaként számon tartott Berzsenyi térre, ahol a műsort tömött tribünök előtt mutatták be. A produkció megtekintésért fizetni kellett, körülbelül egy mozijegy árának megfelelő összeget.


A hatvanas évek elején két- és kétezer-ötszáz szereplőről, az évtized közepén több, háromezer és négyezer közötti felvonulószámról írtak az újságok. Az önkéntesek nagy részét az üzemek alkalmazottai, az iskolák tanulói tettét ki, de szerepeltek például a Szombathelyen állomásozó szovjet katonák is. A Karnevál főszervezői döntöttek arról, hogy kinek melyik kort, mennyi emberrel, milyen eszközökkel, milyen jelmezben kell képviselnie. A résztvevők toborzása az üzemek feladata volt. Körülbelül harminc intézmény vett részt a felvonuláson, köztük az iskolák hallgatói.


A jelmezek és díszletek elkészítésében, beszerzésében a Vas megyei üzemekre hárult jelentős feladat. A varrással foglalkozó KTSZ-ek készítettek római ruházatot a Szombathelyi Pamutipari Vállalattól felvásárolt anyagokból. A Szombathelyi Határőrség leselejtezett bakancsait viselték a Horthy-kor seregei és Dózsa parasztjai. A Szombathelyi Cipőgyár a római kor saruit, a Szentgotthárdi Kaszagyár Dózsa parasztjainak kaszáit, a Járműjavító Vállalat az 1848-as ágyukat, a Mezőgép gyár a fegyvereket, a kardokat, a pajzsokat adta.


A műsor vagy Savaria alapításával vagy Septimius Severus császári trónra emelésével kezdődött, majd Attila hunjainak hódítását, a szlávok betelepülését, a honfoglalást, tatárjárást, török korszakot, Rákóczi-szabadságharcot, Napóleon seregeinek megszállását, az 1848-as forradalmat, a Horthy-korszakot, a második világháborút elevenítették fel, a jelenkor végül egy jelenetben olvadt össze. 


A rendezők minden korszaknál igyekeztek városi, megyei történeteket színre vinni. Szombathely, Vas megye és Magyarország történetét osztályharcok szerint mesélték el. Különböző városi legendák szólnak a rendezvény után a városban felbukkanó SS-egyenruhába öltözött fiatalokról – a főszervező, Gál Ferusz József szerint, egyik ilyen eset okozta a rendezvény vesztét. Erről az 1997-ben készült Savaria Karneválok története (Szekeres Kriszta-Kovács Tibor-Váradi Gábor) című filmben beszélt:  „A cipőgyárnak a KISZ fiataljai öltöztek be ebbe a német egyenruhába. Rettenetesen meleg volt. A melegben nem mentek egyszerre haza, hanem a fasiszta egyenruhában beültek a Marika presszóba. Beültek ezek az elegáns német ruhába öltözött fasiszta elemek, s bement az akkori rendőrparancsnok. És akkor a legközelebbi kiértékelésen, ahol a rendőrség mindig ott volt, mert biztosítani kellett a karnevált, mondta, hogy megengedhetetlen dolog, hogy karnevál után fasiszta egyenruhába öltözött fiatalok dáridózzanak a presszóban, aztán többet nem kellett dáridózniuk.”

 

Gál Ferusz József (1926–2008) a vele készült interjúkban felidézte, egy személyben testesítette meg a Savaria Intéző Bizottságot, és 1964-ig ő rendezte a karnevált. Őt Turián György (1930–1992) színházi főrendező váltotta, aki 1965-től 1969-ig rendezte a felvonulást.
Mellettük sokan működtek aktívan közre a szervezésben: Kiss Vilmos (1916–?), a Művelődési Felügyelőség osztályvezetője, Szentléleky Tihamér (1919–2007), a szombathelyi Savaria Múzeum igazgatója, Horváth Ferenc (1921–1993), a Szombathelyi Városi Levéltár és a Vas Megyei Levéltár igazgatója, Gerecs László okleveles népművelő. A karnevál zenei munkatársai közt volt: Békefi Antal (1926–1982) zeneszerző, Petró János (1937–2022) zeneszerző, karmester, Weszelits Jenő (1923–2005), a Savaria Filmstúdió vezetője, Troszt Margit, a Magyar Rádió zenei szerkesztője. Közreműködött még Makkos Vilmos (1923–2012) díjlovas, lovasedző, Rezsnák Miklós előadóművész, valamint Pétervári Vilmos és Mentes Vilmos. 


Fotó: Fortepan/adományozó: Kelemen Zoltán
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 34.szám - 2022.09.23.
Savaria Fórum 31. évfolyam 34.szám - 2022.09.23.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Futsal: gálázva vette el a HVSE a rangadón az Aramis veretlenségét
A szombathelyiek 9-2-es győzelmet arattak a budaörsiek felett a bajnokság 6. fordulójában.
Vasi néptáncpanoráma és verbunk napja a Berzsenyi téren
Idén a "Vasi néptánc-népzenei együttesek műsora" programjai mellett kerül megrendezésre - a Hagyományok Háza kezdeményezése alapján - "Verbunk napja" című programsorozat, amelyen hagyományos táncaink és a kiváló táncosok 5 helyszínen várják az érdeklődőket: Budapest, Nyíregyháza, Székelyudvarhely és Zselíz mellett Szombathelyen a Berzsenyi tér ad helyet a programnak október 1-én, 14 órától - adja hírül a Vaskarika.
Az Európai Diáksport Napja: programok a Zrínyiben is
A magyar hagyományokból a #BEACTIVE Európai Sporthét legnagyobb létszámú eseményévé fejlődő diáksport napon ma ismét megmozdulnak a kontinens iskolái. Hazánkban közel 1.400, Európa-szerte pedig közel 10 ezer iskolában szerveztek élménysport programokat a gyerekeknek. Az idei fókusztéma: a zöld környezetünk védelme mentén pedig számos környezetvédelemmel kapcsolatos aktivitásban is részt vehetnek a gyerekek.Szombathelyen a Zrínyi iskolában tartották a rendezvényt.
Szerződést kötöttek a duális gépészmérnöki képzés hallgatói a partnervállalatokkal
A korábbi évekhez hasonlóan idén is ünnepélyes keretek között kötöttek szerződést a duális gépészmérnöki alapképzésen tanuló elsőéves hallgatók a partnervállalatokkal. A Savaria Egyetemi Központban (SEK) szeptember 30-án megtartott rendezvényen megyei, városi, illetve egyetemi vezetők is részt vettek - olvasható az ELTE SEK oldalán.
A közgyűlést értékelték a frakciók
Elfogadta a közgyűlés a 74 pontos takarékossági csomagot, a fideszes képviselők tartózkodtak a szavazásnál. Erről esett a legtöbb szó az ülést követő sajtótájékoztatókon pénteken.