km/óra
  2020.09.24., csütörtök  •  Gellért, Mercédesz napja
Ambrus Lajos szerint magányos tevékenység az írás

Ambrus Lajos szerint magányos tevékenység az írás

Szerzői estet szervezett a magyar széppróza napján a Magyar Írószövetség Nyugat-dunántúli Írócsoportja és a Berzsenyi Dániel Könyvtár. Ambrus Lajos íróval Bokányi Péter irodalomtörténész beszélgetett.

2018 óta ünnepeljük Jókai Mór születésnapján a magyar széppróza napját. Ez alkalomból Bokányi Péter irodalomtörténész beszélgetett Ambrus Lajossal. A közismert író Gyulán született, Szombathelyen kezdte pályáját középiskolai tanárként, majd az Életünk című folyóirat főszerkesztő-helyettese lett. Most Vas megye szélén, Egyházashetyén, vidéki környezetben él és alkot.


Ambrus Lajos elmondta, hogy jelenleg a nagy almás könyvem-et rendezgeti, és ehhez keres szponzort. Hozzátette, nagy kihívás jó minőségű, méltó formátumú, méltó nyomdai munkát kiadni, ehhez több millió forint szükséges. Ez egy speciális könyv, rengeteg képpel. Azt is elárulta, milyen magányos tevékenység az írás, visszavonulást, elmélyülést igényel. Csak így lehet jó szöveget írni. 


„A rendszerváltás előtt pénz volt, szabadság nem, most fordított a helyzet, ami nehezíti az írók munkáját” fogalmazott a Berzsenyi- és József Attila-díjas író. A kötetlen, önfeledt beszélgetésre sok barát és egykori osztálytárs is eljött.


Bokányi Péter irodalomtörténész szerint Ambrus Lajos munkásságának legizgalmasabb pontja az esszé. Hozzátette, az Eldorádó című regénye nagyon erős kezdet volt, amiért az elsőkötetes szerzők díját is megkapta. Egy kiváló regénnyel kezdett, utána nagyon érdekesen alakult a pályája. Elindult az esszé irányába, és nincs kizárva, hogy beszélhetnek még Ambrus-esszéről. Hangsúlyozta, hogy ennek a műfajnak egy olyan változatát sikerült létrehoznia, ami eleve határműfaj, ezt sikerült még inkább a szépirodalom felé tolnia.


Ambrus Lajos a Könyvtár és a Magyar Írószövetség Nyugat-dunántúli Író csoportja javaslatára lett az est főszereplője. Sütő Csaba András költő, kritikus, szerkesztő, a Magyar Írószövetség Nyugat-dunántúli Írócsoportja tagja kiemelte, hogy az is céljuk, hogy a tagtársak könyveiről hírt adjanak, kulturális programokat szervezzenek. Ugyanakkor a Magyar Írószövetséget, az ott folyó munkát is szeretnék megismertetni a fiatal nemzedékekkel, ösztönözve őket arra, hogy a későbbiekben a pályájuk során adott esetben akár ezt a szervezetet válasszák tagság céljából.


A szerzői esttel együtt az első emeleti olvasóteremben kiállítás nyílt, amely a csaknem feledésbe merült írók alkotásait mutatja be. Baráthné Molnár Mónika, a Berzsenyi Dániel Könyvtár igazgatója elmondta, hogy évfordulós szerzőkhöz kötötték a válogatást: 150 éve született Thury Zoltán erdélyi író, novellista, Thury Zsuzsa édesapja, 120 éve született Fekete István és Márai Sándor, 75 éve halt meg Pap Károly, Gelléri Andor Endre és Szabó Dezső. Fekete Istvánt sokan az állatregényeiről és A koppányi aga testamentumáról ismerik, de itt a kiállításon szerepelnek egyéb művei is. Olyan érdekességeket is próbálnak felvillantani, ami az írók személyiségével kapcsolatos. Például Gelléri Andor Endréről kevesen tudják, hogy sportszerető ember volt, kiváló diszkoszvető, Pap Károlyról pedig, hogy a novelláiban a zsidóság identitáskeresésével foglalkozik. 


A kiállítás március 19-éig megtekinthető.

Savaria Fórum 29. évfolyam 34. szám - 2020.09.18.
Savaria Fórum 29. évfolyam 34. szám - 2020.09.18.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hétfőtől három területen vezetnek be újabb korlátozásokat Ausztriában
A koronavírus-járvány elleni küzdelemben a szövetségi kormány csütörtökön további szigorítást jelentett be. Hétfőtől csak tíz ember tartózkodhat zárt térben magánünnepségeken és rendezvényeken, kibővül a védőmaszkok követelménye, az éttermekben pedig csak ülve lehet fogyasztani, olvasható az orf.at-n.
Szigorú maszkviselési szabályok, 23 órakor bezáró szórakozóhelyek – megjelent a kormányrendelet
Megjelentek a Magyar Közlönyben azok az új járványvédelmi szabályok, amelyeket a szerdai kormánydöntések után Orbán Viktor miniszterelnök ismertetett.
Hétfőtől mintavételi hely nyílik a MÁV-rendelő udvarán
Pontos lista az októberi és a novemberi lomtalanítási időpontokról
A Szomhull a közérthetőség kedvéért készített egy pontosabb összefoglalót a lomtalanítás menetéről, melyben egyébként nem történt semmi változás.
Újabb iskolában jelent meg a koronavírus
legfrissebbek
Megyei I. osztály: Szoros mérkőzésen győzte le a Csepreg a Szarvaskendet a 6. fordulóból elhalasztott mérkőzésen
A kupaküzdelmek miatt szerdára halasztott mérkőzésen kétgólos hátrányból ugyan még fel tudott állni a Szarvaskend, a mérkőzés végi adok-kapokból azonban a Csepreg jött ki jobban és a 77. percben szerzett találattal eldöntötte a találkozót.
Tiltott határátlépés Vas megyében traktorral és gyalog
A járványügyi készültségi időszakban csak a kijelölt határátkelőhelyek vehetők igénybe, hívja fel a figyelmet a rendőrség.
Szeptemberi közgyűlés: bölcsődét alapítanak, igazgatókat neveznek ki (frissítve)
15 napirendet nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak a képviselők a szeptemberi közgyűlésen. Költségvetés-módosítás, bölcsődealapítás, ciklusprogram, féléves céges beszámolók és vezetőválasztások is szerepeltek a témák között. A közgyűlést mi is követjük, folyamatosan frissítjük cikkünket.
Genovában az utcán ismét kötelezővé tették a maszk viselését
A liguriai Genova belvárosában ismét bevezették a maszk szabadtéren is kötelező használatát csütörtöktől, az olasz-francia határnál polgármesterek tiltakoztak a koronavírus behurcolása ellen, miközben Giuseppe Conte olasz miniszterelnök bejelentette, hogy nem tervezik az ország ismételt lezárását.
Busszal ütközött, és árokba csapódott egy Skoda Sorokpolány közelében
A személyautó érintőlegesen ütközött a busz oldalával, kiszakadt a kereke, és a menetirány szerinti bal oldali árokba csapódott.