km/óra
  2022.06.25., szombat  •  Vilmos napja
Ambrus Lajos szerint magányos tevékenység az írás

Ambrus Lajos szerint magányos tevékenység az írás

Szerzői estet szervezett a magyar széppróza napján a Magyar Írószövetség Nyugat-dunántúli Írócsoportja és a Berzsenyi Dániel Könyvtár. Ambrus Lajos íróval Bokányi Péter irodalomtörténész beszélgetett.

2018 óta ünnepeljük Jókai Mór születésnapján a magyar széppróza napját. Ez alkalomból Bokányi Péter irodalomtörténész beszélgetett Ambrus Lajossal. A közismert író Gyulán született, Szombathelyen kezdte pályáját középiskolai tanárként, majd az Életünk című folyóirat főszerkesztő-helyettese lett. Most Vas megye szélén, Egyházashetyén, vidéki környezetben él és alkot.


Ambrus Lajos elmondta, hogy jelenleg a nagy almás könyvem-et rendezgeti, és ehhez keres szponzort. Hozzátette, nagy kihívás jó minőségű, méltó formátumú, méltó nyomdai munkát kiadni, ehhez több millió forint szükséges. Ez egy speciális könyv, rengeteg képpel. Azt is elárulta, milyen magányos tevékenység az írás, visszavonulást, elmélyülést igényel. Csak így lehet jó szöveget írni. 


„A rendszerváltás előtt pénz volt, szabadság nem, most fordított a helyzet, ami nehezíti az írók munkáját” fogalmazott a Berzsenyi- és József Attila-díjas író. A kötetlen, önfeledt beszélgetésre sok barát és egykori osztálytárs is eljött.


Bokányi Péter irodalomtörténész szerint Ambrus Lajos munkásságának legizgalmasabb pontja az esszé. Hozzátette, az Eldorádó című regénye nagyon erős kezdet volt, amiért az elsőkötetes szerzők díját is megkapta. Egy kiváló regénnyel kezdett, utána nagyon érdekesen alakult a pályája. Elindult az esszé irányába, és nincs kizárva, hogy beszélhetnek még Ambrus-esszéről. Hangsúlyozta, hogy ennek a műfajnak egy olyan változatát sikerült létrehoznia, ami eleve határműfaj, ezt sikerült még inkább a szépirodalom felé tolnia.


Ambrus Lajos a Könyvtár és a Magyar Írószövetség Nyugat-dunántúli Író csoportja javaslatára lett az est főszereplője. Sütő Csaba András költő, kritikus, szerkesztő, a Magyar Írószövetség Nyugat-dunántúli Írócsoportja tagja kiemelte, hogy az is céljuk, hogy a tagtársak könyveiről hírt adjanak, kulturális programokat szervezzenek. Ugyanakkor a Magyar Írószövetséget, az ott folyó munkát is szeretnék megismertetni a fiatal nemzedékekkel, ösztönözve őket arra, hogy a későbbiekben a pályájuk során adott esetben akár ezt a szervezetet válasszák tagság céljából.


A szerzői esttel együtt az első emeleti olvasóteremben kiállítás nyílt, amely a csaknem feledésbe merült írók alkotásait mutatja be. Baráthné Molnár Mónika, a Berzsenyi Dániel Könyvtár igazgatója elmondta, hogy évfordulós szerzőkhöz kötötték a válogatást: 150 éve született Thury Zoltán erdélyi író, novellista, Thury Zsuzsa édesapja, 120 éve született Fekete István és Márai Sándor, 75 éve halt meg Pap Károly, Gelléri Andor Endre és Szabó Dezső. Fekete Istvánt sokan az állatregényeiről és A koppányi aga testamentumáról ismerik, de itt a kiállításon szerepelnek egyéb művei is. Olyan érdekességeket is próbálnak felvillantani, ami az írók személyiségével kapcsolatos. Például Gelléri Andor Endréről kevesen tudják, hogy sportszerető ember volt, kiváló diszkoszvető, Pap Károlyról pedig, hogy a novelláiban a zsidóság identitáskeresésével foglalkozik. 


A kiállítás március 19-éig megtekinthető.

Savaria Fórum 31. évfolyam 23.szám - 2022.06.17.
Savaria Fórum 31. évfolyam 23.szám - 2022.06.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Fergeteges koncertet adott a Kugler zenekar (képgaléria)
100 éve jelent meg James Joyce Ulysses című regénye, Szombathely kétnapos Bloomsday-jel ünnepelte az évfordulót június 16-án és 17-én. A kortárs képzőművészeti kavalkád bővelkedett koncertekben, kiállításokban, alkotói performanszokban és gasztro-élményekben.
Szikora Róbert és az R-Go adott koncertet Szombathelyen (képgaléria)
A rajongók megtöltötték a Fő teret.
TFA-FCC Hungary-Szombathely tűzoltóverseny és koncertek a Fő téren
Szombathely Fő terén rendezik meg a TFA-FCC Hungary-Szombathely, az ország legerősebb tűzoltója nemzetközi tűzoltóversenyt a mai napon.
Felfüggesztették a Gothard iskola egyik tanárát
Ne öntse ki, inkább dobja a kontérbe!
Városszerte kilenc helyszínre helyeztek ki használt sütőolaj begyűjtésére szolgáló konténert. Szombathely 2021 márciusában csatlakozott a Cseppetsem! Programhoz. Akkor a város 18 óvodájába került gyűjtőedény, tavaly októberben pedig a Vásárcsarnok oldalához tették ki a vakítósárga konténert.
legfrissebbek
Montenegrói győzelem a magyar csoportban a férfi vízilabdatornán
A csoportgyőztesek a szerdai negyeddöntőbe jutottak, a második és harmadik helyezettek a nyolc közé kerülésért játszanak hétfőn, míg a negyedikek - Kanada visszalépése nyomán hárman - az alsóházban (13-15. hely) folytatják.
Hosszú: nagyon kedves volt nekem ez a világbajnokság
Szombati egyéni számban címvédőként negyedik lett 400 méter vegyesen. 
Meteorológiai szolgálat figyelmeztetéseket adott ki vasárnapra
A jövő héten már 38 fokos maximumokat is mérhetnek.
Rapport a hetedik meccsén kikapott 
Rapport Richárd hat döntetlen után hetedik mérkőzésén kikapott a sakkvilágbajnok-jelöltek nyolcfős madridi tornáján.
Franciaországban alkotmányba foglalnák a terhességmegszakítás jogát
A kormányszövetség és a NUPES együtt 296 képviselővel rendelkezik. A javaslat elfogadásához 289 szavazat szükséges, ami az abszolút többség.