km/óra
  2022.09.30., péntek  •  Jeromos napja
Alpolgármesteri mérleg: pezseg a nyári kultúra-tabletta Szombathelyen

Alpolgármesteri mérleg: pezseg a nyári kultúra-tabletta Szombathelyen

A kultúra az emberi civilizáció, a társadalom egyik alapja, ami támogatásra szorul korokon átívelően. Amiként mindenkinek kell, hogy legyen saját kulturális önazonossága, úgy ez egy város esetében is igaz. Segíteni kell szellemi identitásának megteremtésében, megőrzésében, erősítésében. Ez küldetés, vallja Horváth Soma, kultúráért is felelős alpolgármester. 

 „A 2014-2019-es ciklusban városi képviselőként már nyilvánvalóan figyelemmel kísértem a város kulturális eseményeit, jóllehet akkor nem volt külön kulturális bizottság, a jogi bizottsággal vonták össze. Szombathelynek szerintem addig is jó kulturális élete volt, ám hiányzott belőle a pezsgés. Klasszikus példa, s ezt mindig úgymond meg is kapta Szombathely, hogy nyáron ez csendes, alvó város, nincsenek programok. Ugyanakkor közművelődési, szervezői oldalról meg az hangzott el, miért rendezzünk műsorokat uborkaszezonban, ha mindenki úgyis elmegy nyaralni. Ezzel mélyen nem értettem egyet.

 

Megfogadtam, ha bármikor módom lesz ezen változtatni, megteszem. Ugyanis meggyőződésem, ha van kulturális, művészeti, turisztikai, szórakoztató kínálat, akkor erre igenis vevők lesznek úgy a szombathelyiek, mint a Vas megyeiek. Egyfajta reformot hajtottunk végre a kulturális, a fesztiválkínálatban. Május huszadikától szeptember végéig huszonnégy helyszínen nyolcvankét esemény várja a kultúrakedvelő közönséget – a korábbi Tavaszi Fesztiválok mintájára elindított – Érezd Szombathelyt!-sorozat részeként.  Mintegy tíz, többnyire az önkormányzat fenntartásában működő szervezet hangolja össze a programokat, szinte minden hétvégére tartalmas, minőségi rendezvényeket kínálunk. Az Emlékműnél a kertmozi-hétvégék első vetítésére több százan jöttek el. Még kétszer várjuk oda a filmkedvelőket.

 

A Csónakázó-tónál – ahol már tavaly is több koncertet rendeztünk – családi délután lesz augusztus elején. A Ferences-kertről azt gondolom, hogy több van benne karneváli helyszínnél, ezért is került át, közgyűlési döntés nyomán, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft.-hez, ami most többféle programot szervez oda. Májusban virágvásárral indított, most pénteken gasztronómiai koncerttel egybekötött est lesz piknikkosarakkal, pokrócokkal. Augusztus 5-én a Hot Jazz Band ott tartja nagykoncertjét. Szintén újdonság, s népszerű kezdeményezés a Nyitott Városháza program. Polgármester úr felvetését továbbgondoltuk: miért is ne lehetne a Városháza – kulturális tekintetben is – mindenkié?  Ennek nyomán indult el három éve a teraszkoncert-sorozat, ami ingyenes, csak regisztrálniuk kell a nézőknek. Egy-egy esemény meghirdetését követően, három-négy nap után elfogynak a helyek.

 

„Városvezetéseken átívelve jött létre a múzeumi, kulturális negyed a Rákóczi Ferenc utcában. Nekünk az a megbízatásunk, hogy értékes tartalommal töltsük meg. A kultúrában lehet politika, de abban ne legyen pártpolitika! "  

 

Szintén a Nyitott Városháza részeként hoztuk létre, a Bookline-nal kötött megállapodásnak köszönhetően, a polgármesteri hivatal előtt lévő könyvcserepontot, ami hamar közkedveltté vált. Az Utcaművészeti Hétvége pedig tipikus példa arra, hogy ha a nyaralási főszezonban is van program, akkor arra igenis eljönnek a nyitott, fogékony emberek. Az Érezd Szombathelyt! részeként két év kihagyás után tért vissza és most is nagy sikert aratott a – civil kezdeményezésű – klasszikusnak számító Lamantin Jazz Fesztivál, amit a város a jövőben is támogatni kíván. Örvendetes, hogy a Weöres Sándor Színház május végén saját összművészeti fesztivált hozott létre. Ebből akár hagyományt lehetne teremteni. Az egyébként is remekül működő Savaria Megyei Hatókörű Múzeum pedig a mostani Múzeumok Éjszakáján a hazai négyszáz, hasonló profilú intézmény közül a tizenötödik leglátogatottabb volt.   


S hogy melyek lehetnek a további kitörési pontok? Mindig a Szent Márton-kultuszt említik, ami rendjén való. De ugyancsak fontosnak tartom a Fő téren lévő, egy házból kinyúló, sétapálcás, kalapos úr, James Joyce szobrának jelképes üzenetét, amelynek köszönhetően Szombathely – ha csak egy-két mondat erejéig is, de – fölkerült a világirodalmi térképre. Hiszen az Ulysses (1922) főszereplőjének az édesapja szombathelyi volt, még hogyha ez fikció is. Ámbár a Fő téren valamikor tényleg lakott egy Bloom/Virág család… S minderre olyan mítosz épült az elmúlt évtizedekben, amit tavaly és idén még magasabb szintre emeltünk. Immár kétnapos összművészeti fesztivál jött létre, sokak örömére. A Bloomsday kuriózum, ami nemzetközi szinten is kitörési pont. 

 

Városi feladat az is, hogy a Képtárban – a nagyszerű ipar- és a textilművészet mellett – a festészeti, szobrászati profilt is még több ilyen műfajú kiállítással domborítsuk ki. S abban is van tennivalónk, mert anno a Képtár kicsit azért is jött létre, hogy Derkovits Gyula (1894-1934) hagyatékénak nyomatékosabban állítsunk emléket. 2024-ben rendezünk is egy Derkovits-tárlatot. Az irodám falán azért látható a művész önarcképének másolata, s a Képtár egyik állandó kiállításáról is azért van ott plakát, hogy figyelmeztessenek: a városnak mindkettővel van feladata. Amiként az elmúlt ciklus döntése nyomán megnyílt a Schrammel Imre-gyűjtemény, úgy abban is van teendőnk, hogy Geszler Mária életművéből is jelenjenek meg alkotások Szombathely valamelyik kulturális terében.”

Szenkovits Péter

 

kapcsolódó cikkek
Horváth Soma a Fogadóórában: új buszok, rendben tartott zöldterületek
Horváth Soma a Fogadóórában: új buszok, rendben tartott zöldterületek
A jövő év nagy változásokat fog hozni a szombathelyi városüzemeltetés terén. A részletekről, és persze a Derkovits-lakótelepről Horváth Soma alpolgármester beszélt a Szombathelyi Televíziónak.
kapcsolódó cikkek
Horváth Soma a Fogadóórában: új buszok, rendben tartott zöldterületek
Horváth Soma a Fogadóórában: új buszok, rendben tartott zöldterületek
A jövő év nagy változásokat fog hozni a szombathelyi városüzemeltetés terén. A részletekről, és persze a Derkovits-lakótelepről Horváth Soma alpolgármester beszélt a Szombathelyi Televíziónak.
Savaria Fórum 31. évfolyam 34.szám - 2022.09.23.
Savaria Fórum 31. évfolyam 34.szám - 2022.09.23.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Futsal: gálázva vette el a HVSE a rangadón az Aramis veretlenségét
A szombathelyiek 9-2-es győzelmet arattak a budaörsiek felett a bajnokság 6. fordulójában.
Vasi néptáncpanoráma és verbunk napja a Berzsenyi téren
Idén a "Vasi néptánc-népzenei együttesek műsora" programjai mellett kerül megrendezésre - a Hagyományok Háza kezdeményezése alapján - "Verbunk napja" című programsorozat, amelyen hagyományos táncaink és a kiváló táncosok 5 helyszínen várják az érdeklődőket: Budapest, Nyíregyháza, Székelyudvarhely és Zselíz mellett Szombathelyen a Berzsenyi tér ad helyet a programnak október 1-én, 14 órától - adja hírül a Vaskarika.
Az Európai Diáksport Napja: programok a Zrínyiben is
A magyar hagyományokból a #BEACTIVE Európai Sporthét legnagyobb létszámú eseményévé fejlődő diáksport napon ma ismét megmozdulnak a kontinens iskolái. Hazánkban közel 1.400, Európa-szerte pedig közel 10 ezer iskolában szerveztek élménysport programokat a gyerekeknek. Az idei fókusztéma: a zöld környezetünk védelme mentén pedig számos környezetvédelemmel kapcsolatos aktivitásban is részt vehetnek a gyerekek.Szombathelyen a Zrínyi iskolában tartották a rendezvényt.
Szerződést kötöttek a duális gépészmérnöki képzés hallgatói a partnervállalatokkal
A korábbi évekhez hasonlóan idén is ünnepélyes keretek között kötöttek szerződést a duális gépészmérnöki alapképzésen tanuló elsőéves hallgatók a partnervállalatokkal. A Savaria Egyetemi Központban (SEK) szeptember 30-án megtartott rendezvényen megyei, városi, illetve egyetemi vezetők is részt vettek - olvasható az ELTE SEK oldalán.
A közgyűlést értékelték a frakciók
Elfogadta a közgyűlés a 74 pontos takarékossági csomagot, a fideszes képviselők tartózkodtak a szavazásnál. Erről esett a legtöbb szó az ülést követő sajtótájékoztatókon pénteken.