km/óra
  2024.04.13., szombat  •  Ida napja
Almásy László Afrika-kutató különleges élete

Almásy László Afrika-kutató különleges élete

"Amit eddig nem tudtál Szombathelyről" címmel olvashatunk helytörténeti sorozatot a Savaria Turizmus Kft- Tourinform Iroda Szombathely hivatalos Facebook-oldalán. Ezúttal Almásy Lászlóról tudhatunk meg érdekességeket.

Mint írják: "Az angol beteg című filmet bizonyára senkinek sem kell bemutatni, mint ahogy azt is tudjuk mi Szombathelyiek, hogy Almásyt szoros szálak fűzték a városhoz. Ki is volt, ez a nagyszerű autóversenyző, vakmerő pilóta, segítőkész cserkész, szenvedélyes vadász, leleményes üzletember, megszállott expedíciószervező, fáradhatatlan kutató, sikeres földrajzi felfedező, kitűnő régész, furfangos felderítő, lebilincselő mesélő, jó tollú író, megkínzott fogoly, a népbíróság vádlottja?

Jöjjön  néhány érdekesség a rövid, ám rendkívül gazdag és kalandos életéből.

Tudtátok hogy Almásy nem volt gróf? Családja az Almásy család azon ágából származott, amely nem volt jogosult a grófi cím viselésére. Hivatalos okmányaiban és kiadott könyveiben sem szerepel a grófi cím neve előtt...

Tudtátok, hogy  a Kőszegi bencés gimnáziumban ébredt fel benne a madarak költési és vonulási szokásai iránti érdeklődés, és a repülési vágy?

Tudtátok, hogy 14 évesen egy újságban látott repülőgép után készített egy saját vitorlázó repülőt, melyet ki is próbált, egy kőbánya faláról elrugaszkodva 10 métert zuhant, de megúszta?

Tudtátok-e, hogy középiskolai tanulmányait Grazban végezte, ahonnan botrányos körülmények között kellett távoznia, mivel az iskola kapujában „drótszamarával” elütötte a gimnázium igazgatóját?

Tudtátok-e, hogy 15 éves korában Svájcba került egy évre, tüdőszanatóriumba, mert akkor már 5 éve erős dohányos volt? Nem kell nagy matektudás kiszámolni, hogy 10 évesen kezdte az ipart. (Akkor még sem dohányboltok, sem törvény nem korlátozta a dohányzást.)

Tudtátok-e, hogy Szombathelyen az első sikeres repülőnapot 1913. július 20-án rendezték meg?  A 21 éves Dobos István, valamint a 18. életévét még be sem töltött és a nyári szünidőt éppen itthon töltő Almásy László, az akkori idők legfiatalabb pilótája tartott bemutatót egy Svachulay-géppel (Albatrosz IV.). A kis csapat már kora nyártól kezdve járta az ország különböző városait, hogy légi bemutatóikkal a kísérleteik folytatásához szükséges pénzt előteremthessék. Szombathelyen  mintegy 4–5 ezer fős közönség előtt két alkalommal szálltak fel. Az első alkalommal kilenc, míg másodszor hét percig volt a gépük a levegőben. A bemutatót két nap múlva megismételték, akkor már három felszállást hajtottak végre.

Tudtátok, hogy Almásy pilótavizsgáját Angliában tette le, ahol 1911–1914 között a középiskolát végezte, és egy év múlva 19 évesen már saját géppel rendelkezett? Családjának vagyoni helyzete ugyanis lehetővé tette, hogy 1914-ben dr. Kutassy Ágostontól megvásároljanak egy Farman-3 típusú használt repülőgépet.

Tudtátok, hogy személyesen is  találkozott az utolsó Habsburg uralkodóval? Gróf zabolai Mikes János szombathelyi püspök magántitkáraként vele együtt fogadta 1921. március 27-én, majd másodszor 1921. október 22-én az országba belépett utolsó Habsburg-uralkodót, IV. Károlyt. Almásy  vezette a volt uralkodó rendelkezésére bocsátott személygépkocsit, aki Almásy nagy  örömére mindvégig  gróf úrnak szólította.

Tudjátok-e,  mi az a motorfutball, és hogyan köthető Szombathelyhez? Nos, a motorfutball, mint annyi más sportág, Angliából ered. Ugye nem meglepő, hogy e sport meghonosítása  Almásy László nevéhez fűződik. 1927 tavaszán, Magyarországon ő rúgta meg először a futballt motorról. Petrovics Ernőt – a Nyugati Automobil és Motor Club titkárát – sikerült rávennie arra, hogy menjenek ki a Szombathelyi Atlétikai Klub pályájára, ahol egy kölcsönkért labdával kezdték meg az első mérkőzést..... az eredmény? meleg kipufogócső, törött küllő, elszakadt gázbovden, törött lámpa, behorpadt benzintank.... 1927. június 16-án került sor a klub első rendezvényére, amelyet az Szombathelyi Sport Egyesület pályáján bonyolítottak le. Először egy ügyességi verseny következett, majd utána jött a motoros foci, a zöld és a sárga csapat között. A kétszer 15 perces játékidő után 3:0 arányban győztek a zöldek. A győztes csapat tagjai az Almásy László által felajánlott ezüst poharakat nyerték, valamint a Magyarországon játszott első motoros futballmeccs emlékére a klub bronzérmét kapták meg a játékosok.

Tudtátok, hogy Almásy utazott a Zeppelinnel? Almásyt  minden repüléssel kapcsolatos különleges esemény érdekelt. 1931 tavaszán a Királyi Magyar Automobil Club (KMAC)  titkársága jelentette a tagjainak, hogy a „Graf Zeppelin” március 28-án vagy 29-én Budapestre érkezik. Azok, akik Friedrichshafenből akartak Zeppelinen Magyarországra utazni, előre megválthatták a jegyüket az autóklub titkárságánál. A léghajón több közismert személy – Horthy István, Karinthy Frigyes – is utazott, akik közül természetesen Almásy László sem hiányozhatott. A léghajó 12 utasával a fedélzetén 1931. március 28-án este 11 órakor indult Friedrichshafenből és másnap reggel 8 órakor szállt le Csepelen a Weiss Manfréd Művek saját repülőterén, ahol a látványosságra közel 30 ezren voltak kíváncsiak.

Tudtátok e, hogy norvég menyasszonya volt? A legenda szerint a szép és gazdag norvég lánnyal, Gudrunnal egymásba szerettek, ám a lánykérésnél kiderült, hogy Almásy se nem gazdag, se nem gróf. A lány szülei attól tartottak, hogy lányuk hozományából akarja finanszírozni nagyravágyó terveit. Sokak szerint ez a csalódás végzetes lelki törést okozott az amúgy sem túl kiegyensúlyozott fiatal férfiban.

Ezt követően más nővel nem is volt dolga. Sokáig úgy tartották, azért nem voltak hölgyek az oldalán, mert egyetlen szerelme a sivatag volt, ám a kölni Heinrich Barth Afrika Tanulmányok Intézet kutatói által fellelt magánlevelezése alapján bizton állíthatjuk, hogy  a kalandos életű Almásynak voltak intim partnerei, köztük egy Hans Entholt nevű fiatal német katona és egy egyiptomi herceg. Vagyis - ellentétben a filmben történtekkel -, biztosan nem szeretett bele barátjának feleségébe. Almásy nagy szerelme egy Hans Entholt nevű katona, a Luftwaffe  fiatal tisztje volt. Entholt 1941-ben még a szovjet hadszíntéren teljesített szolgálatot, hogy Almásy megmentse ifjú szerelmét a keleti front borzalmaitól,  kapcsolatai segítségével áthelyeztette a fiút Észak-Afrikába. Hans azonban életét vesztette Rommel seregeinek visszavonulása idején, amikor felrobbant alatta egy taposóakna.

Tudtátok-e, hogy Zarzura megtalálásában fecskék voltak a segítségére?  Az ő repülési szögük vezette el a majd száz kilométeres egykori folyóvölgybe, fák és dús növények közé - Egyiptom területére.

Tudtátok-e, hogy Almásy a háború után náci kollaboránsként Budapesten börtönbe került: tizenegy hónap alatt megkínozták. 1946. november 16-án nyilvános tárgyaláson tárgyalta először a népbíróság a háborús és népellenes bűncselekményekkel vádolt Almásy László ügyét. Előtte azonban megszenvedte a szombathelyi AVO, majd a katonapolitikai osztály kínvallatását.

Tudtátok-e, hogy 1949-ben egy vitorlázó repülőgépnek Párizsból Kairóba való vontatásával harmadmagával távolsági világrekordot állított fel.

"Idővel megértettem azoknak a férfiaknak a beszédét, akiknek szeméből a végtelen homoktenger fennkölt nyugalma sugárzik. Este a tábortüzek mellett felfigyeltem azokra a mesékre, amelyek a sivatag titkairól szólnak. És minden mese ismét kiszólított abba a végtelen szűz területbe, ahol a gép acélos dala egybeolvad a szél zúgásával."

(Fotó: Almásy László fiatalkori portréja, MNL VaML gyűjteménye)

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.