km/óra
  2024.02.28., szerda  •  Ákos, Bátor napja
Alapellátás emelt szinten

Alapellátás emelt szinten

Február 1-jén megnyílik az Egészségügyi Alapellátó Központ a Markusovszky utcában. A kórházzal szemben lévő vadonatúj épületbe négy háziorvos, hat felnőtt- és négy gyermekfogorvos költözik át a Március 15. téri rendelőegységből, valamint február 6-tól itt kap helyet a fogászati ügyelet, ami eddig a Wesselényi utcában működött. Európai színvonalú környezetben, 21. századi felszereltség mellett folyhat a gyógyító munka.

 

– Kiemelten kezeljük Szombathely egészségügyét, ennek egyik legszebb bizonyítéka az új alapellátó központ – fogalmazott kérdésünkre dr. László Győző, egészségügyért is felelős alpolgármester. – Az elmúlt harminc évben nem volt ilyen volumenű egészségügyi fejlesztés a városban. Ez a beruházás jól illeszkedik az ágazattal kapcsolatos elképzeléseink sorába: a rendelők folyamatos korszerűsítése, az új orvosi ügyelet megszervezése és működtetése, valamint a háziorvosi életpályamodell bevezetése mind-mind az egészségügyi ellátás színvonalának emelését szolgálja. Egyértelmű prioritásként kezeljük, és igyekszünk megvédeni ezt a területet. Arra törekszünk, hogy a takarékossági intézkedések az egészségügyet és a szociális ágazatot érintsék legkevésbé, tette hozzá az alpolgármester.

 

Modern külső és belső

 

Az Egészségügyi Alapellátó Központ létrehozásához TOP-pályázat révén sikerült forrást nyernie az önkormányzatnak, amihez 41 millió forint önerőt tett hozzá, így az építkezés 728 millió forint költségvetéssel kezdődhetett el a volt városi strand területén. 2019 szeptemberében tereprendezéssel indult a munka, elbontották a sportközpont épületét. Még ez év novemberében, közgyűlési döntést követően további 253 millió forinttal egészítette ki a város a beruházás összegét, hogy a rendelők berendezése is megújulhasson.


Az egy egyszintes és egy kétszintes szárnyból álló épület alapterülete 1029 m2. 15 rendelőt, vérvételi helyiséget alakítottak ki, az emeleti multifunkciós teremben előadásokat, továbbképzéseket, de akár gyógytornát, fizikoterápiás kezeléseket is lehet tartani. A teljesen akadálymentes épület kívül-belül modern stílusban készült el, a kivitelezés során korszerű energetikai megoldásokat – pl. hőszivattyús fűtés, megfelelő szigetelés – alkalmaztak. 


– A Március 15. téri épület rossz műszaki állapota tette szükségessé az ottani rendelők elköltöztetését. Az „egy orvos egy rendelő” elv alapján megtervezett új központban jóval korszerűbb körülmények között folyhat a gyógyító munka. Fontos a kórház közelsége is, szükség esetén szinte csak egy lépésre vannak a szakrendelők vagy a sürgősségi osztály. Úgy gondoltuk, ha már létrehozunk egy teljesen új épületet, ne a régi bútorzattal rendezzük be. A kezdetektől együttműködtünk az orvosokkal, igyekeztünk figyelembe venni az időközben felmerülő igényeket. Maguk választhatták ki például a bútorok színét, így minden rendelő egyedi képet mutat. A plusz forrásnak köszönhetően valamennyi fogászati kezelőegységet is le tudtuk cserélni – tájékoztatott dr. László Győző. – Az ember nem szívesen megy orvoshoz, de ha már szükséges, akkor kellemes, modern környezetbe kerüljön a beteg, erre törekedtünk. A dekoráció, a váróterem berendezése, a színek mind azt szolgálják, hogy jó érzés legyen ide belépni.

 

Sajátos parkolási rend 

 

A központ körül kellő számú, 75 darab új parkolóhelyet alakítottak ki úgy, hogy a területen álló fák többsége is megmaradhatott. Parkolótárcsát kell használni – ami bármelyik írószerboltban kapható –, legfeljebb 3 óra várakozási idő megengedett. Az ingyenes parkolókat munkanapokon 6-20 óra között lehet igénybe venni. A fenti időszakon kívül bárki megállhat a területen tárcsa nélkül is. Szabályszegés esetén 5000-től 50 ezer forintig terjedő bírság szabható ki. A háziorvosok számára külön parkolóhelyeket alakítottak ki, amiket kártya birtokában használhatnak.

 

Új korszak kezdődik

 

Az orvosok pénteken rendeltek utoljára a régi helyen. Aznap délután kezdődött el a költözés, várhatóan vasárnap délelőttre mindent elrendeznek az új központban. A rendelési idők nem változnak, ahogy a telefonszámok is a régiek maradnak. A Március 15. téri rendelő hosszú évtizedek után tehát kiürül. Az épület tulajdonosa az állam, kezelője a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház. Sorsa még kérdéses, az biztos, hogy a korszerűsítése óriási összeget emésztene fel.


– A volt városi strandon megvalósult beruházás komoly lépés Szombathely rozsdaövezeteinek hasznosításában, ami feltett szándékunk. Az alapellátó központ után a következő lépés a bölcsődeépítés lesz ezen a területen – mondta el dr. László Győző.


kzs
Fotó: Nagy Jácint


 

Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak