km/óra
  2023.02.07., kedd  •  Tódor, Rómeó napja
Alapellátás emelt szinten

Alapellátás emelt szinten

Február 1-jén megnyílik az Egészségügyi Alapellátó Központ a Markusovszky utcában. A kórházzal szemben lévő vadonatúj épületbe négy háziorvos, hat felnőtt- és négy gyermekfogorvos költözik át a Március 15. téri rendelőegységből, valamint február 6-tól itt kap helyet a fogászati ügyelet, ami eddig a Wesselényi utcában működött. Európai színvonalú környezetben, 21. századi felszereltség mellett folyhat a gyógyító munka.

 

– Kiemelten kezeljük Szombathely egészségügyét, ennek egyik legszebb bizonyítéka az új alapellátó központ – fogalmazott kérdésünkre dr. László Győző, egészségügyért is felelős alpolgármester. – Az elmúlt harminc évben nem volt ilyen volumenű egészségügyi fejlesztés a városban. Ez a beruházás jól illeszkedik az ágazattal kapcsolatos elképzeléseink sorába: a rendelők folyamatos korszerűsítése, az új orvosi ügyelet megszervezése és működtetése, valamint a háziorvosi életpályamodell bevezetése mind-mind az egészségügyi ellátás színvonalának emelését szolgálja. Egyértelmű prioritásként kezeljük, és igyekszünk megvédeni ezt a területet. Arra törekszünk, hogy a takarékossági intézkedések az egészségügyet és a szociális ágazatot érintsék legkevésbé, tette hozzá az alpolgármester.

 

Modern külső és belső

 

Az Egészségügyi Alapellátó Központ létrehozásához TOP-pályázat révén sikerült forrást nyernie az önkormányzatnak, amihez 41 millió forint önerőt tett hozzá, így az építkezés 728 millió forint költségvetéssel kezdődhetett el a volt városi strand területén. 2019 szeptemberében tereprendezéssel indult a munka, elbontották a sportközpont épületét. Még ez év novemberében, közgyűlési döntést követően további 253 millió forinttal egészítette ki a város a beruházás összegét, hogy a rendelők berendezése is megújulhasson.


Az egy egyszintes és egy kétszintes szárnyból álló épület alapterülete 1029 m2. 15 rendelőt, vérvételi helyiséget alakítottak ki, az emeleti multifunkciós teremben előadásokat, továbbképzéseket, de akár gyógytornát, fizikoterápiás kezeléseket is lehet tartani. A teljesen akadálymentes épület kívül-belül modern stílusban készült el, a kivitelezés során korszerű energetikai megoldásokat – pl. hőszivattyús fűtés, megfelelő szigetelés – alkalmaztak. 


– A Március 15. téri épület rossz műszaki állapota tette szükségessé az ottani rendelők elköltöztetését. Az „egy orvos egy rendelő” elv alapján megtervezett új központban jóval korszerűbb körülmények között folyhat a gyógyító munka. Fontos a kórház közelsége is, szükség esetén szinte csak egy lépésre vannak a szakrendelők vagy a sürgősségi osztály. Úgy gondoltuk, ha már létrehozunk egy teljesen új épületet, ne a régi bútorzattal rendezzük be. A kezdetektől együttműködtünk az orvosokkal, igyekeztünk figyelembe venni az időközben felmerülő igényeket. Maguk választhatták ki például a bútorok színét, így minden rendelő egyedi képet mutat. A plusz forrásnak köszönhetően valamennyi fogászati kezelőegységet is le tudtuk cserélni – tájékoztatott dr. László Győző. – Az ember nem szívesen megy orvoshoz, de ha már szükséges, akkor kellemes, modern környezetbe kerüljön a beteg, erre törekedtünk. A dekoráció, a váróterem berendezése, a színek mind azt szolgálják, hogy jó érzés legyen ide belépni.

 

Sajátos parkolási rend 

 

A központ körül kellő számú, 75 darab új parkolóhelyet alakítottak ki úgy, hogy a területen álló fák többsége is megmaradhatott. Parkolótárcsát kell használni – ami bármelyik írószerboltban kapható –, legfeljebb 3 óra várakozási idő megengedett. Az ingyenes parkolókat munkanapokon 6-20 óra között lehet igénybe venni. A fenti időszakon kívül bárki megállhat a területen tárcsa nélkül is. Szabályszegés esetén 5000-től 50 ezer forintig terjedő bírság szabható ki. A háziorvosok számára külön parkolóhelyeket alakítottak ki, amiket kártya birtokában használhatnak.

 

Új korszak kezdődik

 

Az orvosok pénteken rendeltek utoljára a régi helyen. Aznap délután kezdődött el a költözés, várhatóan vasárnap délelőttre mindent elrendeznek az új központban. A rendelési idők nem változnak, ahogy a telefonszámok is a régiek maradnak. A Március 15. téri rendelő hosszú évtizedek után tehát kiürül. Az épület tulajdonosa az állam, kezelője a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház. Sorsa még kérdéses, az biztos, hogy a korszerűsítése óriási összeget emésztene fel.


– A volt városi strandon megvalósult beruházás komoly lépés Szombathely rozsdaövezeteinek hasznosításában, ami feltett szándékunk. Az alapellátó központ után a következő lépés a bölcsődeépítés lesz ezen a területen – mondta el dr. László Győző.


kzs
Fotó: Nagy Jácint


 

Savaria Fórum 32. évfolyam 3. szám - 2023.02.04.
Savaria Fórum 32. évfolyam 3. szám - 2023.02.04.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Az örömé és a táncé volt a főszerep: horvát bál az Agorában
Szombat este az Agora Művelődési és Sportházban tartotta a vas megyei horvát közösség hagyományos bálját.
Melletted a mindennapokban: személyi asszisztenseket toboroznak a mozgáskorlátozottak mellé
Pályázati támogatásnak köszönhetően Melletted a mindennapokban címmel új szolgáltatást indít a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. Mozgáskorlátozott ellátottjaik mellé toboroznak személyi asszisztenseket, akik meghosszabbított kézként, lábként működve támogatják őket a napi tevékenységükben, higiéniai szükségleteikben, ügyintézésben. Jelentkezőket várnak, akik szívesen bekapcsolódnának segítőként a programba.
Megválasztották a legÖKOsabb osztályt
A Reményik Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Művészeti Iskolában ezúttal a legkisebbek nyerték el a címet.
A szolidaritás napja – ülősztrájk a Bolyaiban
Pont egy éve kezdődtek a tiltakozások az oktatás helyzete miatt: az évfordulón ülősztrájkokkal, tiltakozásokkal indult a reggel országszerte diákszervezetek és pedagógusok részvételével. Szombathelyen a Bolyai iskola diákjai az Egységes Diákfronthoz csatlakozva ülősztrájkot szerveztek.
legfrissebbek
Futsal: már az első félidőben eldöntötte a DEAC elleni mérkőzést a Haladás
A zöld-fehér alakulat ugyan a 2. percben hátrányba került, erre azonban még a szünet előtt 5 góllal tudott válaszolni, s végül 6-2-es győzelemmel térhet haza.
Kiss Norbert: négy EB-cím után is új célok, tervek viszik előre
2014, 2015, valamint 2021 után a tavalyi esztendőben is megnyerte a kamion Európa-bajnokságot, amivel már négyszeres győztesnek mondhatja magát, a szakági örökrangsorban pedig csupán a német Jochen Hahn előzi meg. A szombathelyi Kiss Norberttel az előző idény legfontosabb momentumairól, az idei várakozásokról, de a kamionsport jövőjéről is beszélgettünk.
A Savaria InterCity mozdonyának áramszedője letört, nem közlekednek a vonatok Budaörs és Kelenföld
A Szombathelyről a Keleti pályaudvarra tartó Savaria InterCity mozdonyának áramszedője Budaörsnél letört, a felsővezeték is megrongálódott. Az állomásra ekkor érkező, a Keleti pályaudvarról Salzburgba 17:40-kor induló railjet mozdonyának szélvédője betörött. Mindkét vonat Budaörsnél vesztegel, olvasható a MÁV Facebook-oldalán.
Disznóvágáshoz használt eszközöket lopott el Vasegerszegről
A legjobbak között a Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Technikum
Megjelent az IKK 2023-as technikumi rangsora, melyen előkelő, harmadik helyen végzett a Vas Megyei SZC Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Technikum. Több vasi iskola is fent van a 100-as listán.