km/óra
  2023.12.08., péntek  •  Mária napja
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Szent István öröksége: nemcsak hazát, otthont is teremtett

Szent István öröksége: nemcsak hazát, otthont is teremtett

Reggel fél kilenctől ünnepi szentmisével és a kenyér megáldásával kezdődött az augusztus 20-ai városi programsorozat a Kálvária templomban. A szentmisét dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök celebrálta. Ezt követően az Országzászló felvonásával, kulturális műsorral és dr. László Győző alpolgármester köszöntőjével folytatódott a délelőtti eseménysorozat.

 

- Szent István királyunk több mint ezer esztendeje hozott létre egy nyugati típusú európai államot, mely által a magyar nemzet európai társadalommá változhatott. Azzal ugyanis, hogy Szent István nyugati, keresztény államot alapított, végérvényesen kijelölte helyünket Európában. A nemzeti egység megalkotásával István nemcsak hazát, hanem otthont is teremtett a magyarságnak, mely otthon a mai napig ad mindannyiunknak értékeket, biztonságot és erőt; és általa a római-keresztény Európa részévé válhatott a hazánk és az otthonunk - kezdte ünnepi beszédét a Szent István-szobornál dr. László Győző, Szombathely alpolgármestere, majd így folytatta:


- Ebben az otthonban, magyarságunkban és az ezer éve megalapított államunkban a mai napig az egyik legfontosabb szerepet, azt hiszem, az erkölcs és annak gyakorlása tölti be. Hisz' a törvényhozó és államalaptó István király legfőbb jellemzője, hogy „erős politikai és katonai elkötelezettsége közepette is hű maradt az erkölcsi követelményekhez.” - hangsúlyozta a politikus.
- Mik ezek a követelmények, és mik azok, amiknek a 21. századi Európában is meg kell felelnünk? A morális erkölcsök, a hagyománytisztelet, a tudás-tapasztalat szerepének elismerése, az igaz ítélet és a türelem gyakorlása. A fentiek is mutatják, hogy Szent István király szellemisége, az államalapítás gyökerei a magyarságunk és történelmünk meghatározó részét képezik. Ezt ünnepli ma az ország, ünnepli a nemzet és mi, szombathelyiek is – emelte ki dr. László Győző.


- De mit adott, és mit ad még nekünk, magyaroknak, a nemzetünket és az akkori jelent és a jövőt gyökeresen megváltoztató államalapítás, az ezeréves örökség? Állandóságot, az örök összetartozást és további követendő példákat. István ezer évvel ezelőtt jelölte ki a magyar nemzet, a nemzetünk életútját, mely útról nem térhetünk le; útmutatásait követve pedig nem is választhatunk más irányt – hangoztatta az alpolgármester, majd hozzáfűzte:


- Tudom és hiszem, hogy Szent István öröksége ma is képes elindítani minket a megújulás útján, ahogyan több mint ezer évvel ezelőtt is tette ezt a magyarsággal államalapító királyunk. Megújíthatja a családot, a munkánkat, a társadalmat és a nemzetet. Bárhol is éljünk a világban magyarként, szombathelyiként, Szent István öröksége képes új emberré változtatni minket. Nekünk, új embereknek viszont feladatunk és felelősségünk van abban, hogy mit és hogyan viszünk tovább ebből az ezeréves örökségből. Amikor a Kárpát-medence és Európa jövőjéről gondolkodunk vagy beszélünk, még ezer év múltán is hivatkozási alap mindannyiunk számára Szent István király öröksége és világlátása. Európaiságot, nyelvi gazdagságot és kulturális sokszínűséget hagyott ránk, és ezen értékek megőrzését nemcsak a fiának ajánlotta intelemként, hanem nekünk, a jövő generációjának; a magyar állam minden egyes polgárának. A mai nap nemcsak a főhajtásról, az ünneplésről, hanem az örökségünkről is szól. A múlt hagyományainak továbbviteléről és tiszteletéről – emelte ki dr. László Győző, aki később a közelmúltra is kitért beszédében. 


- Azt mindannyian láthattuk, tapasztaltuk, hogy még egy világjárvány sem képes felülírni és eltörölni a múlt hagyományait és tiszteletét. Sokan fordultunk ebben a kiszolgáltatott és kilátástalannak tűnő helyzetben az ősi alapokhoz, a gyökerekhez, a kenyérhez. Az ember legalapvetőbb élelmiszeréhez, mely az életet, a megélhetést és az otthont szimbolizálja. A mai napon a nemzeti színű szalaggal átkötött kenyérrel fejezzük ki, hogy az élet és a haza itt és most összekapcsolódik, és ez a kapocs több mint ezer éve tart. Ez a kapocs Hazát és Otthont köt össze.


Ad hitet, reményt és biztonságot a mai kornak, hogy a 21. század Európájának valóban méltó része legyen Magyarország, ahogy azt Szent István is megalkotta. Mindezek szellemében, államalapító Szent István királyunk gondolatai, erkölcse és hite mentén kívánok békét, boldogságot és erőt mindannyiuknak – zárta szavait az alpolgármester. 


Az ünnepi műsorban közreműködött Prikazovics Ferenc, Szabó Róbert Endre, a Rózsabors Műhely (Nagy Krisztina, Dala József), az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes, Szombathely Város Fúvószenekara, valamint az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred Díszalegysége. 


A rendezvény koszorúzással zárult. 

 

Az ünnepséget a Szombathelyi Televízió élőben közvetítette:

 

 

Krilov István 
Fotó: Nagy Jácint


 

Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.