km/óra
  2023.02.07., kedd  •  Tódor, Rómeó napja
Szent István öröksége: nemcsak hazát, otthont is teremtett

Szent István öröksége: nemcsak hazát, otthont is teremtett

Reggel fél kilenctől ünnepi szentmisével és a kenyér megáldásával kezdődött az augusztus 20-ai városi programsorozat a Kálvária templomban. A szentmisét dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök celebrálta. Ezt követően az Országzászló felvonásával, kulturális műsorral és dr. László Győző alpolgármester köszöntőjével folytatódott a délelőtti eseménysorozat.

 

- Szent István királyunk több mint ezer esztendeje hozott létre egy nyugati típusú európai államot, mely által a magyar nemzet európai társadalommá változhatott. Azzal ugyanis, hogy Szent István nyugati, keresztény államot alapított, végérvényesen kijelölte helyünket Európában. A nemzeti egység megalkotásával István nemcsak hazát, hanem otthont is teremtett a magyarságnak, mely otthon a mai napig ad mindannyiunknak értékeket, biztonságot és erőt; és általa a római-keresztény Európa részévé válhatott a hazánk és az otthonunk - kezdte ünnepi beszédét a Szent István-szobornál dr. László Győző, Szombathely alpolgármestere, majd így folytatta:


- Ebben az otthonban, magyarságunkban és az ezer éve megalapított államunkban a mai napig az egyik legfontosabb szerepet, azt hiszem, az erkölcs és annak gyakorlása tölti be. Hisz' a törvényhozó és államalaptó István király legfőbb jellemzője, hogy „erős politikai és katonai elkötelezettsége közepette is hű maradt az erkölcsi követelményekhez.” - hangsúlyozta a politikus.
- Mik ezek a követelmények, és mik azok, amiknek a 21. századi Európában is meg kell felelnünk? A morális erkölcsök, a hagyománytisztelet, a tudás-tapasztalat szerepének elismerése, az igaz ítélet és a türelem gyakorlása. A fentiek is mutatják, hogy Szent István király szellemisége, az államalapítás gyökerei a magyarságunk és történelmünk meghatározó részét képezik. Ezt ünnepli ma az ország, ünnepli a nemzet és mi, szombathelyiek is – emelte ki dr. László Győző.


- De mit adott, és mit ad még nekünk, magyaroknak, a nemzetünket és az akkori jelent és a jövőt gyökeresen megváltoztató államalapítás, az ezeréves örökség? Állandóságot, az örök összetartozást és további követendő példákat. István ezer évvel ezelőtt jelölte ki a magyar nemzet, a nemzetünk életútját, mely útról nem térhetünk le; útmutatásait követve pedig nem is választhatunk más irányt – hangoztatta az alpolgármester, majd hozzáfűzte:


- Tudom és hiszem, hogy Szent István öröksége ma is képes elindítani minket a megújulás útján, ahogyan több mint ezer évvel ezelőtt is tette ezt a magyarsággal államalapító királyunk. Megújíthatja a családot, a munkánkat, a társadalmat és a nemzetet. Bárhol is éljünk a világban magyarként, szombathelyiként, Szent István öröksége képes új emberré változtatni minket. Nekünk, új embereknek viszont feladatunk és felelősségünk van abban, hogy mit és hogyan viszünk tovább ebből az ezeréves örökségből. Amikor a Kárpát-medence és Európa jövőjéről gondolkodunk vagy beszélünk, még ezer év múltán is hivatkozási alap mindannyiunk számára Szent István király öröksége és világlátása. Európaiságot, nyelvi gazdagságot és kulturális sokszínűséget hagyott ránk, és ezen értékek megőrzését nemcsak a fiának ajánlotta intelemként, hanem nekünk, a jövő generációjának; a magyar állam minden egyes polgárának. A mai nap nemcsak a főhajtásról, az ünneplésről, hanem az örökségünkről is szól. A múlt hagyományainak továbbviteléről és tiszteletéről – emelte ki dr. László Győző, aki később a közelmúltra is kitért beszédében. 


- Azt mindannyian láthattuk, tapasztaltuk, hogy még egy világjárvány sem képes felülírni és eltörölni a múlt hagyományait és tiszteletét. Sokan fordultunk ebben a kiszolgáltatott és kilátástalannak tűnő helyzetben az ősi alapokhoz, a gyökerekhez, a kenyérhez. Az ember legalapvetőbb élelmiszeréhez, mely az életet, a megélhetést és az otthont szimbolizálja. A mai napon a nemzeti színű szalaggal átkötött kenyérrel fejezzük ki, hogy az élet és a haza itt és most összekapcsolódik, és ez a kapocs több mint ezer éve tart. Ez a kapocs Hazát és Otthont köt össze.


Ad hitet, reményt és biztonságot a mai kornak, hogy a 21. század Európájának valóban méltó része legyen Magyarország, ahogy azt Szent István is megalkotta. Mindezek szellemében, államalapító Szent István királyunk gondolatai, erkölcse és hite mentén kívánok békét, boldogságot és erőt mindannyiuknak – zárta szavait az alpolgármester. 


Az ünnepi műsorban közreműködött Prikazovics Ferenc, Szabó Róbert Endre, a Rózsabors Műhely (Nagy Krisztina, Dala József), az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes, Szombathely Város Fúvószenekara, valamint az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred Díszalegysége. 


A rendezvény koszorúzással zárult. 

 

Az ünnepséget a Szombathelyi Televízió élőben közvetítette:

 

 

Krilov István 
Fotó: Nagy Jácint


 

Savaria Fórum 32. évfolyam 3. szám - 2023.02.04.
Savaria Fórum 32. évfolyam 3. szám - 2023.02.04.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Az örömé és a táncé volt a főszerep: horvát bál az Agorában
Szombat este az Agora Művelődési és Sportházban tartotta a vas megyei horvát közösség hagyományos bálját.
Melletted a mindennapokban: személyi asszisztenseket toboroznak a mozgáskorlátozottak mellé
Pályázati támogatásnak köszönhetően Melletted a mindennapokban címmel új szolgáltatást indít a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. Mozgáskorlátozott ellátottjaik mellé toboroznak személyi asszisztenseket, akik meghosszabbított kézként, lábként működve támogatják őket a napi tevékenységükben, higiéniai szükségleteikben, ügyintézésben. Jelentkezőket várnak, akik szívesen bekapcsolódnának segítőként a programba.
Megválasztották a legÖKOsabb osztályt
A Reményik Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Művészeti Iskolában ezúttal a legkisebbek nyerték el a címet.
A szolidaritás napja – ülősztrájk a Bolyaiban
Pont egy éve kezdődtek a tiltakozások az oktatás helyzete miatt: az évfordulón ülősztrájkokkal, tiltakozásokkal indult a reggel országszerte diákszervezetek és pedagógusok részvételével. Szombathelyen a Bolyai iskola diákjai az Egységes Diákfronthoz csatlakozva ülősztrájkot szerveztek.
legfrissebbek
Futsal: már az első félidőben eldöntötte a DEAC elleni mérkőzést a Haladás
A zöld-fehér alakulat ugyan a 2. percben hátrányba került, erre azonban még a szünet előtt 5 góllal tudott válaszolni, s végül 6-2-es győzelemmel térhet haza.
Kiss Norbert: négy EB-cím után is új célok, tervek viszik előre
2014, 2015, valamint 2021 után a tavalyi esztendőben is megnyerte a kamion Európa-bajnokságot, amivel már négyszeres győztesnek mondhatja magát, a szakági örökrangsorban pedig csupán a német Jochen Hahn előzi meg. A szombathelyi Kiss Norberttel az előző idény legfontosabb momentumairól, az idei várakozásokról, de a kamionsport jövőjéről is beszélgettünk.
A Savaria InterCity mozdonyának áramszedője letört, nem közlekednek a vonatok Budaörs és Kelenföld
A Szombathelyről a Keleti pályaudvarra tartó Savaria InterCity mozdonyának áramszedője Budaörsnél letört, a felsővezeték is megrongálódott. Az állomásra ekkor érkező, a Keleti pályaudvarról Salzburgba 17:40-kor induló railjet mozdonyának szélvédője betörött. Mindkét vonat Budaörsnél vesztegel, olvasható a MÁV Facebook-oldalán.
Disznóvágáshoz használt eszközöket lopott el Vasegerszegről
A legjobbak között a Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Technikum
Megjelent az IKK 2023-as technikumi rangsora, melyen előkelő, harmadik helyen végzett a Vas Megyei SZC Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Technikum. Több vasi iskola is fent van a 100-as listán.