km/óra
  2023.04.01., szombat  •  Hugó napja
AGORA: bepillanthatunk a mesterségek fortélyaiba

AGORA: bepillanthatunk a mesterségek fortélyaiba

Az AGORA Savaria Nonprofit Kft. kulturális alapfeladatai között kiemelt hagyományai vannak a szakkörök, tanfolyamok szervezésének. Nemsokára elstartolnak a hímző-, gyöngyfűző-, nemezelő-, mézeskalácssütő-, bútorfestő- és quilling- (papírcsíktechnika) tanfolyamok, de várják még a jelentkezőket.

 

Kiss Andrea, az AGORA Savaria Nonprofit Kft. közművelődési igazgatója elmondta, hogy bár a koronavírus-járvány idején több szakkörben is szünetet tartottak, idén már sokféle kínálattal várják az érdeklődőket.


A repülőmodellező-szakkör szeptemberben már elindult, nagy volt rá az érdeklődés. A foglalkozásokat szombat délelőttönként tartják. A bútorfestőszakkörre viszont várják a jelentkezőket.


– A hajdanvolt mesterségek egyik reneszánszát élő ága a bútorfestés – folytatta az igazgató. – A szakkörben az alapokkal ismerkedhetnek meg a résztvevők, a tervezés, a színkeverés, a szerkesztés folyamatába is bepillanthatnak. Megismerkednek az alapvető motívumaikkal, majd belekóstolnak a gyűjtés, motívumfeldolgozás alapjaiba is. A szakkör hétfőnként 17 órakor várja az érdeklődőket, az első alkalom november 7-én lesz.


A mézeskalács-készítés fortélyaiba is beavatják a tanfolyamra jelentkezőket. A Sportházban keddenként 16 óra 30-tól, 20 alkalommal tölti majd be karácsonyi illat a teret. Várják mindazokat, akik szeretnének belekóstolni a mézeskalácsos mesterségbe. Hétről hétre, lépésről lépésre haladnak a tésztagyúrástól az ütőfás mézesen keresztül, a maggal, habbal díszített formákon át a mézeskalács-házikóig.


Nemezelészakkört is indítanak csütörtökönként 16 óra 30-as kezdettel. Várják mindazokat, akik szeretnék elsajátítani e régi kézműves technika alapjait, és szívesen elmélyülnének a gyapjú formázhatóságának titkaiban. A foglalkozások során megismerkedhetnek a nemezelés történetével, az alapvető munkamódszerekkel.


Egyre népszerűbb kézműves foglalkozás a világban a quilling, aki szeret papírból csodákat varázsolni, azokat várja a szakkör szombatonként 10 órai kezdettel. A formákból figurákat, virágokat, üdvözlőkártyát, akár ékszereket is készíthetünk. Ajánlják gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt, hiszen fejleszti a kézügyességet és a szépérzéket.


A népi gyöngyfűző-tanfolyamra pedig csütörtökönként 17 órai kezdettel várják mindazokat, akik szeretnék szakmai vezetéssel elsajátítani a népi, hagyományos gyöngyfűzés rejtelmeit.


A Savaria Foltműhely tagjai több évtizede foglalkoznak foltvarrással, de szívesen tanulnak és tanítanak különböző technikákat. Keddenként 16.30-tól, mint az egykori fonókban, jóízű beszélgetések, mesélések közepette a hagyományokat követve, azt megújítva szép hímzett tárgyakat készítenek az érdeklődőkkel.


Kiss Andrea elmondta még, hogy az AGORA Savaria Nonprofit Kft. a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával indítja el a 20 alkalmas szakköröket különböző témákban a Művelődési és Sportházban. Várják mindazokat, akik szeretnék elsajátítani a régi és különleges mesterségeknek az alapjait. A szakkörök heti rendszerességgel indulnak majd el, várják még a jelentkezőket. Internetes felületeiken megtalálhatók az elérhetőségek. A 20 alkalmas foglalkozások május végén kiállítással zárulnak majd.

 

Illusztráció: pixabay.com

Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Ez egy családias történet – látogatás a Johanneumban Szabó Miklós intézményvezetőnél
Lendületes, energikus léptekkel jön elénk a Johanneum folyosóján Szabó Miklós, a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ intézményvezetője. Az általa vezetett szociális intézmény a társadalom perifériáján lévő csoportokat látja el: az idősek, fogyatékkal élők, pszichiátriai betegek és hajléktalanok ügye ma is takarásban van, és ezen a terepen eleve nehéz klasszikus sikertörténeteket generálni. Szabó Miklós viszont motivált vezető, eredményekkel a háta mögött, s tervekkel a jövőre nézve.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Megyei I. osztály: két idegenbeli, valamint egy hazai győzelmet hozott a vasárnapi nap
A Vép a Söpte ellen tartotta otthon a pontokat, a Körmend Táplánból, a Csepreg pedig Szarvaskendről távozott győzelemmel.
Halmosi Zoltán Vas Megyei Kupa: A Haladás VSE, a Király SE és a Rábapaty már biztosan elődöntős
A legjobb négy mezőnyében még egy hely kiadó.
legfrissebbek
Szójaliszt izzott a siló belső falán
Apró vadnyulaknak segített életben maradni a Noé Állatambulancia
Két pici vadnyúl érkezett a Noé Állatambulanciára, akiket egy kedves család mentett meg egy lakótelepről. A betonon hevertek testvérükkel, aki a megtaláláskor sajnos már nem élt, osztotta meg a hírt az állatambulancia közösségi oldalán.
Terítékre kerültek a halvédelmi, a rendészeti és a vízügyi kérdések
Halőri Szakmai Napot szervezett a megyei horgász szövetség Vaskeresztesen, melyre hivatásos és társadalmi halőröket, a társhatóságok képviselőit, egyesületi vezetőket vártak. A találkozón kilenc előadás hangzott el, célja az ismeretbővítés mellett a szakmai kapcsolatok erősítése volt.
Délvirág díszíti a Szily János utcát
Nyitány: itthon kezd a Crushers
A HFL-ben, a magyar amerikaifutball-bajnokság első osztályában kezdi meg idei szereplését a Szombathely Crushers: a csapat most szombaton délután három órától az Újpest Bulldogs csapatát fogadja a Városligeti (SZSE) pályán.