km/óra
  2022.10.03., hétfő  •  Helga napja
Afgán konfliktus: a tálibok kezére került Pandzsír tartomány

Afgán konfliktus: a tálibok kezére került Pandzsír tartomány

A török lap beszámolója szerint a tálibok "örömünnepet" ülnek és fegyvereikből "lőszerzáporral szórják be az eget".

A tálibok kezére került a mostanáig ellenállók által ellenőrzött afganisztáni Pandzsír tartomány, így a dél-ázsiai ország teljes területe tálib fennhatósága alá került - közölte a Yeni Safak török napilap pénteken az internetes oldalán, helyi tudósítójára hivatkozva.

 

A Yeni Safak hírét átvette a TASZSZ orosz hírügynökség, és a tálib erőknek utolsóként ellenálló tartomány elestéről adott hírt három tálib forrásra hivatkozva a Reuters is. A török lap beszámolója szerint a tálibok "örömünnepet" ülnek és fegyvereikből "lőszerzáporral szórják be az eget".


A jelentésnek ellentmond, hogy a pandzsíri ellenállók pénteken korábban az orosz TASZSZ hírügynökséggel azt közölték, hogy a tálibok súlyos veszteségeket szenvedtek, és meghátrálásra kényszerültek Pandzsír-völgynél. Az Afganisztánban augusztus közepén ismét hatalomra került tálibok Pandzsír kivételével az összes tartományt ellenőrzésük alá vonták, Pandzsírra az 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt nem tudták kiterjeszteni hatalmukat.

 

 

címkék
Savaria Fórum 31. évfolyam 35.szám - 2022.09.30.
Savaria Fórum 31. évfolyam 35.szám - 2022.09.30.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Fokozatosan csökken parlagfű pollenkoncentrációja
Továbbra is az alacsony-közepes tartományban van az allergén növény virágpor-koncentrációja.
Szombathelyen és Sárváron is többször tankolt, de egyszer sem fizetett
Az ősemberek genetikájának kutatása kapta az orvosi Nobelt
Pääbo munkásságával átalakította az ember eredetének kutatását, mivel az általa kifejlesztett megközelítések lehetővé tették a DNS-ben lévő bázisok sorrendjének a vizsgálatát. 
Burgonyát kapnak a rászorulók: egyre kevesebb az adomány, pedig egyre többre lenne szükség
Burgonyát oszt a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász a rászorulóknak 3,2 millió forint értékben. Elsősorban olyan nagycsaládosok részesülnek az adományból, akik az élelmiszermentő akcióban nem vesznek részt. A tízkilós zsákokat a plébániák osztják szét Vas és Zala megyei településeken.
Maradandó fogyatékosságot szenvedett el a motoros, vádat emeltek a sofőr ellen