km/óra
  2021.10.20., szerda  •  Vendel napja
Ádám almái egészségünkre válnak

Ádám almái egészségünkre válnak

Világragály végén (bár nem kizárt: vírusjárvány szünetében?) még nagyobb szüksége van testnek, léleknek, szellemnek arra, hogy megerősödhessen külön-külön, és hármas egységében szintúgy. A Weöres Sándor Színház legfrissebb bemutatója, az Ádám almái mindezt elképesztő módon segíti. Czukor Balázs rendezőnek és csapatának eltökéltsége, hite, lendülete, sugárzása töretlen maradt a tavaszi „rémálom” idején (is).

 

Börtönviselt közmunkások közé csöppen a néző. Ki így, ki úgy, ki amúgy siklott ki. Vétkezett ekképpen, akképpen. Lehet-e, van-e feloldás, feloldozás? S ha igen, miképpen? A hitünk segít-e, segíthet-e? És egyáltalán: hányféle lehet maga a hit? Hm. Létkérdéseket tesznek fel nekünk. Szembesítenek önmagunkkal, meg persze egymással. És korunkkal. De akár ezzel a ragálykór-szakban bennünk/velünk lezajlott, lejátszódó eseményekkel is. Mindezek az alapdolgok s -gondok, magától értetődően, a hétköznapi történések során is foglalkoztatnak bennünket, hiszen folyton-folyvást keressük a miértekre a válaszainkat. Vírusvész nélkül is megannyi „gyilkos kór” fenyegeti az embert, s a fenyegetettségek szorításában egyre nehezebben győzi helyénvalón – a mások fejével is gondolkodni tudón, nyitottan, együtt érzőn, toleránsan meg kreatívan, leleményesen – szemlélni, kezelni önmagát meg a honfi- és kortársait. 


A dán író, Anders Thomas Jensen Ádám almái című művének szombathelyi színpadra állítása Czukor Balázs rendező irányításával, katartikus pillanatokkal is megajándékozza a közönséget. Bár, valójában ezért járunk teátrumba. Hiszen a színház szentélynek is tekinthető, tekintendő. Végtére is legfőképpen e megtisztulásért (vagy legalábbis ennek esélyéért) zarándokolunk el oda. 


Az Ádám almáiban valamennyi színész él, létezik a deszkákon. Már a megjelenésük pillanatában azok, akiknek a bőrébe bújtak. A száz perces, szünet nélkül zajló, nevezhetjük nyugodtan így: többdimenziós párharcban – merthogy küzdelem az aztán folyik a javából a határtalan jó meg a végtelenül rossz között, miközben föl-fölvillan az is (még szép!), hogy azért a végletek között mennyi a színárnyalat – egyvégtében a székére „szegeződik” a néző. Nincs üresjárat. 


A neonáci Ádám szerepében Horváth Ákos olyan életutat vázol, s olyan fordulatot sugall, szemléltet lebilincselően, hogy nem térhetünk ki a kérdés elől: tényleg képes valaki gyökeresen megváltozni élemedettebb korában? Száznyolcvan fokos fordulat valóban lehetséges ekkor is?  Hát, óriási sóhajt veszünk ilyenkor, merthogy arra számos példa akad a történelem, az élet színpadán, hogy valakiből (ezért vagy azért) kibújik a sátán. Körülötte kő kövön nem marad, minden, mi emberi, erodál, pusztul.  Mint történetesen Ádám példaképének (ki ne tudná?), Hitlernek az esetében. De angyallá válhat-e az ördög? (És nem csak színlel-e?) A lelkész-közösségvezető Iván, akit Antal D. Csaba fantasztikusan jelenít meg, részben megadhatja a választ. Hiszen a tisztaság is szolgálhat (igenis higgyünk benne!) követendőnek. Más kérdés, hogy papunk mindig minden negatív történést, még a legszörnyűbbet is kizárólag pozitív hatásúnak tekint, annak értelmez(tet) s könyvel(tet) el. S ez akár viszolyogtató, már-már taszító is lehet. Isten mentsen meg bennünket a fantasztáktól, a fanatikusoktól! Egyik s másik oldalon is! 


Bőven akad meditálnivaló színházban meg a való világban éppúgy. Árnyalja (bár aligha tisztázza) a képet a többi bentlakó. A bukott, alkoholista teniszezőt Endrődy Krisztián megdöbbentően rajzolja meg, a benzinkútrabló Khalid-ként Kelemen Zoltán fenomenális, az egykor a haláltábort megjárt Paul-ként Avass Attila kivételes. Az orvos szerepében Szabó Tibor ezúttal is, mint mindig, varázslatos figuraalkotó.  Dunai Júlia, Róbert Gábor, Katona Márk, akárcsak társaik, alázattal szolgálnak. 


Czukor Balázs csapata testet, lelket, szellemet erősít, s e hármas egységünket megújulásra inspirálja. Energiatöltetet ad ahhoz, hogy – bárminemű (világ)ragály ide vagy oda – csak azért se adjuk fel! 

 

Szenkovits Péter 
Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó cikkek
Elkezdődött az Ádám almái című vígjáték online próbája
Elkezdődött az Ádám almái című vígjáték online próbája
Anders Thomas Jensen Ádám almái című vígjátékának próbafolyamata márciusban az olvasópróbával épphogy elkezdődött, a világjárvány miatt néhány nap múlva leállt. A Zoom szoftver segítségével azonban április 28-tól online folytatódik a próbafolyamat. Az internetes alkalmazás lehetővé teszi, hogy a darabban szereplő színészek együtt, közös online felületen dolgozzanak, készüljenek - áll a Weöres Sándor Színház közleményében.
kapcsolódó cikkek
Elkezdődött az Ádám almái című vígjáték online próbája
Elkezdődött az Ádám almái című vígjáték online próbája
Anders Thomas Jensen Ádám almái című vígjátékának próbafolyamata márciusban az olvasópróbával épphogy elkezdődött, a világjárvány miatt néhány nap múlva leállt. A Zoom szoftver segítségével azonban április 28-tól online folytatódik a próbafolyamat. Az internetes alkalmazás lehetővé teszi, hogy a darabban szereplő színészek együtt, közös online felületen dolgozzanak, készüljenek - áll a Weöres Sándor Színház közleményében.
Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: A Vép nyerte forduló rangadóját, helycsere történt az élen
Tovább menetel a Haladás VSE-Zanati SE, az újoncot csupán három pont választja el a dobogós helyektől. A Kőszeg tíz emberrel dolgozta le kétgólos hátrányát, a Jánosháza pedig az utolsó percekben csikarta ki a győzelmet Szentgotthárdon. A Sárvár és a Király is magabiztosan nyert, amivel utóbbi a tabella élére ugrott. A Bük és az Egyházasrádóc összecsapása gól nélküli döntetlent hozott.
Vonattal ütközött egy autó Csákánydoroszlónál, hárman meghaltak (frissítve)
Vonattal ütközött össze egy gépkocsi Gasztony és Csákánydoroszló között, egy vasúti átjáróban. Az autóban utazók közül mindenki életét vesztette.
Márki-Zay Péter: „Még Dobrev Klárának is rám kell szavaznia, hogyha kormányzati pozíciót szeretne jövőre”
A miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tartott Szombathelyen.
Szeptemberi közgyűlés: ingatlanügyek és orvosi ügyelet
Módosítják az idei költségvetést, döntenek az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok aktuális ügyeiről, és több rendeletet módosítanak a képviselők a ma 9 órakor kezdődő közgyűlésen. 15 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak.
Dübörög az előválasztás második fordulója
Hétfőn majdnem 85 ezren, kedden 97 ezren tették le a voksukat Dobrev Klárára vagy Márki-Zay Péterre.
legfrissebbek
Háborús állapotok vannak a romániai kórházakban
Háborús állapotok uralkodnak a koronavírusos betegek által megrohamozott romániai kórházakban: a betegségben elhunytak már nem férnek el a halottasházban, a folyósokon fekete zsákokba helyezett holttestek sorakoznak, a temetkezési vállalatok járművei pedig sorban állnak a kórházak udvarán - jelentette a Digi24 hírtelevízió.
Rajzpályázat virágos vasútállomásokról
22 új fertőzött Vasban, 1668 Magyarországon, 30 beteg meghalt
1668 az új fertőzött, elhunyt 30 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 24.129-ről 24.151-re nőtt.
Halott menekülteket találtak egy kisbuszban Ausztriában
Egy embercsempész kedden 28 menekültet szállított furgonjával Magyarországról Ausztriába. A Cinfalvai/Siegendorf Puszta területén járőröző katonák tartóztatták fel a kisbuszt, melynek rakterében két halottat is találtak. A sofőr elmenekült a helyszínről, a keresésben a magyar rendőrség is részt vesz, olvasható az orf.at-n.
Halálos karambol a 84-es főúton Nemeskeresztúrnál: aszfaltot szállító kamion és egy személyautó ütközött (frissítve)
Összeütközött egy aszfaltot szállító kamion és egy személyautó a 84-es főúton, Nemeskeresztúr térségében. A személyautó vezetője a helyszínen meghalt.