km/óra
  2024.07.13., szombat  •  Jenő napja
A zord időjárás sem akadályozza az új fák ültetését

A zord időjárás sem akadályozza az új fák ültetését

A zord idő ellenére is folytatódik Szombathelyen a fapótlási program. Ilyenkor a szárazság vagy betegség miatt kivágott fák helyett telepítenek új egyedeket városszerte. Hét elején a Stromfeld-lakótelepen, a Bárdosi Németh János utcában ültettek a SZOMPARK dolgozói földlabdás juharfa csemetéket. Az idei szezonban mintegy 200 darab fa kerül a földbe a tervek szerint.

 

Minden évben október közepén készül el a fapótlási terv: a parkfenntartó cég számba veszi az év közben kivágott fákat, melyeket pótolni kell. A munka Szombathely számos utcáját érinti, utcánként néhány darab fát szükséges pótolni.


Izer Gábor, a SZOMPARK ügyvezetője az SZTV érdeklődésére elmondta, hogy a mostani faültetés a szokásos őszi fapótlási munka. Az lenne a cél, hogy a városban év közben kivágott fákat pótolják, ám ez nem azt jelenti, hogy mindig ugyanarra a helyre ültetnek, ahonnan kivágtak. Inkább a legoptimálisabb helyet választják. Hozzátette, az elmúlt években nagy szárazság volt, tehát több fát kellett kivágni, mint amennyit most pótolni tudnak. 


Hét elején a Bárdosi Németh János utcában dolgoztak a SZOMPARK munkatársai. Már napokkal korábban kiásták a fák helyét, a csemetéket gondosan előkészítették, és jókora földlabdával ültették el, ami hosszú ideig megóvja a gyökeret. Így a mostani télies időjárási viszonyok sem akadályozzák a telepítést. Ide most juharfák kerültek, de általában 15-20 félét ültetnek, ugyanolyat, amilyen a fasorban volt. 


Évente 200-240 darab fát ültetnek városszerte a fapótlási programban, ami november közepén kezdődött és december végéig tart.

 

Forrás: SZTV
Fotó: SZOMPARK


 

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
A Körösladányi MEDOSZ Sportkörben lett többségi tulajdonos az Illés Akadémia
Aki eddig tudta követni, hogy mi történt a Haladással, annak egy újabb fejtörő: a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján - ahogyan leváltották a település fideszes vezetését - az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.