km/óra
  2023.03.27., hétfő  •  Hajnalka napja
A vépiek már az új úton közlekednek az M86-os felé

A vépiek már az új úton közlekednek az M86-os felé

Megújult a Vépet Nemesbőddel összekötő 8445-ös számú út. A csaknem 3 km-es szakaszt a Magyar Falu Programban hozták rendbe mintegy 500 millió forintból. A beruházás javítja a település megközelíthetőségét.

 

Régóta váratott magára a vépi Szent Imre utcától az M86-osig húzódó útszakasz felújítása. A település sikeresen pályázott a Magyar Falu Programban, így tavaly megkezdődhetett a munka. Teljes burkolatcsere történt, rendbe hozták a padkát, új táblákat telepítettek, és felfestették az útburkolati jeleket. A beruházó a Magyar Közút volt, a fejlesztés határidőre elkészült.


Böröcz Miklós, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas Megyei Igazgatóságának igazgatója az SZTV érdeklődésére elmondta, hat méter széles burkolattal épült. Maga a technológia abból állt, hogy a 15-20 cm-es réteget marással eltávolították, és ott helyben remix technológiával, cementtel összekeverve visszaterítették, erre építettek három réteg aszfaltot.


A vépiek ezen az úton közlekednek az M86-os felé. A csomópontépítéskor egy 600 méteres szakasz már elkészült, most a maradék 2,6 km újult meg, aminek a harmada belterületen húzódik, így a településkép is javult. Kovács Péter, Vép polgármestere kiemelte, nagy előny ez az út mellett lévő mezőgazdasági vállalkozások számára, de a bentlakók számára is, hiszen jóval csendesebb, békésebb lett az átközlekedés ezen a szakaszon.


A Magyar Falu Programban 5000 fő alatti lélekszámú települések pályázhatnak. Jövőre közel 300 milliárd forint lesz a keretösszeg.


Ágh Péter országgyűlési képviselő hozzátette, a Magyar Falu Programban a választókerületükben több mint 70 település érintett. Nagy lehetőséget jelent mindez, az elmúlt években több milliárd forint fejlesztési forrás érkezett így a vasi kistelepülésekhez. Ezekre a beruházásokra hazai forrásból kerülhet sor, így péládul út- és járdafelújítás, orvosi rendelő felújítása, közterületi eszközök igénylése történhet meg, és még számos olyan dolog, amire a kistelepüléseknek saját költségvetésükből eddig nem volt forrás.


Vépen jelenleg több mint egymilliárd forint értékű fejlesztés zajlik: bölcsőde épül, és már tervezés alatt van a Szombathelyig vezető kerékpárút is.
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Megyei I. osztály: idegenben nyert a Haladás és a Király SE, hetet rúgott a Sárvár, hatot a Körmend
A Söpte a Táplán, a Jánosháza a Szentgotthárd ellen tartotta otthon mindhárom bajnoki pontot.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
legfrissebbek
Márk Gergely kertészmérnök tiszteletére rendeztek konferenciát Szombathelyen
Megnyílt a Márk Gergely Centenáriumi Év. A 100 éve született legnevesebb magyar rózsanemesítő 710 fajtát hozott létre, amiket az acsádi Márk Rosariumban  gyűjtöttek össze és szaporítanak. A génmegőrzés jelentőségét, valamint a rózsák szépségét hangsúlyozták a Kámoni Arborétumban megtartott egész napos konferencián.
Áprilisban nyílik Kardos Tamás fotókiállítása
2023. április 3-án (hétfőn) 15.30 órakor nyílik Kardos Tamás Utazásaim a nagyvilágban című önálló fotókiállítása az ELTE Savaria Egyetemi Központban.
Áprilisban velemi utcát neveznek el Törőcsik Mariról
Megvan a pontos dátum is, hogy mikor avatják fel az utcanévtáblát - írja a Nyugat.hu.
Haladás-Viktória: egygólos vereség a Puskás Akadémia otthonában
A szombathelyiek a második félidőben bátran, jól futballoztak, Szemán-Tóth Barbara 30. percben szerzett gólja azonban eldöntötte a három pont sorsát.
Két baleset az elmúlt 72 órában: Hétvégi rendőrségi összefoglaló
Kettő, személyi sérüléssel járó baleset történt az elmúlt 72 órában a vármegyei utakon. Hét anyagi káros balesetnél is intézkedtek a rendőrök - közölte a rendőrség.