km/óra
  2020.10.27., kedd  •  Szabina napja
A vépiek már az új úton közlekednek az M86-os felé

A vépiek már az új úton közlekednek az M86-os felé

Megújult a Vépet Nemesbőddel összekötő 8445-ös számú út. A csaknem 3 km-es szakaszt a Magyar Falu Programban hozták rendbe mintegy 500 millió forintból. A beruházás javítja a település megközelíthetőségét.

 

Régóta váratott magára a vépi Szent Imre utcától az M86-osig húzódó útszakasz felújítása. A település sikeresen pályázott a Magyar Falu Programban, így tavaly megkezdődhetett a munka. Teljes burkolatcsere történt, rendbe hozták a padkát, új táblákat telepítettek, és felfestették az útburkolati jeleket. A beruházó a Magyar Közút volt, a fejlesztés határidőre elkészült.


Böröcz Miklós, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas Megyei Igazgatóságának igazgatója az SZTV érdeklődésére elmondta, hat méter széles burkolattal épült. Maga a technológia abból állt, hogy a 15-20 cm-es réteget marással eltávolították, és ott helyben remix technológiával, cementtel összekeverve visszaterítették, erre építettek három réteg aszfaltot.


A vépiek ezen az úton közlekednek az M86-os felé. A csomópontépítéskor egy 600 méteres szakasz már elkészült, most a maradék 2,6 km újult meg, aminek a harmada belterületen húzódik, így a településkép is javult. Kovács Péter, Vép polgármestere kiemelte, nagy előny ez az út mellett lévő mezőgazdasági vállalkozások számára, de a bentlakók számára is, hiszen jóval csendesebb, békésebb lett az átközlekedés ezen a szakaszon.


A Magyar Falu Programban 5000 fő alatti lélekszámú települések pályázhatnak. Jövőre közel 300 milliárd forint lesz a keretösszeg.


Ágh Péter országgyűlési képviselő hozzátette, a Magyar Falu Programban a választókerületükben több mint 70 település érintett. Nagy lehetőséget jelent mindez, az elmúlt években több milliárd forint fejlesztési forrás érkezett így a vasi kistelepülésekhez. Ezekre a beruházásokra hazai forrásból kerülhet sor, így péládul út- és járdafelújítás, orvosi rendelő felújítása, közterületi eszközök igénylése történhet meg, és még számos olyan dolog, amire a kistelepüléseknek saját költségvetésükből eddig nem volt forrás.


Vépen jelenleg több mint egymilliárd forint értékű fejlesztés zajlik: bölcsőde épül, és már tervezés alatt van a Szombathelyig vezető kerékpárút is.
 

Savaria Fórum 29. évfolyam 39. szám - 2020.10.23.
Savaria Fórum 29. évfolyam 39. szám - 2020.10.23.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Új korlátozások érvényesek Ausztriában
A koronavírus-járvány megfékezésére vonatkozó új rendelet számos szigorítást tartalmaz Ausztriában. Kibővül többek között a maszk viselésének kötelezettsége, jelentősen csökken az események maximális létszáma, és ismét kötelező lesz a távolságtartás szabálya, olvasható az orf.at-n.
Egy halott a gyöngyösfalui kalandparkban, kidőlt fa rántotta el a drótkötélpályát
A 112press információi szerint egy ember meghalt, egy pedig megsérült, amikor kidőlt egy fa a Vas megyei Gyöngyösfalu kalandparkjában.
Közel 2500 fertőzött egy nap alatt Ausztriában
Az Egészségügyi Minisztérium és a Belügyminisztérium ma 2435 újonnan regisztrált koronavírus-esetet jelentett be. Ez az eddigi legmagasabb érték, olvasható az orf.at-n.
Ausztria szigorít: legfeljebb hatan tartózkodhatnak egy légtérben a magánjellegű ünnepségeken
Szigorúbb intézkedéseket vezet be az osztrák kormány a koronavírus terjedése miatt – jelentette be Sebastian Kurz kancellár hétfőn. Péntektől legfeljebb hat ember tartózkodhat egy légtérben a magánjellegű ünnepségeken is, de ezt a hatóságok nem fogják ellenőrizni, hisz jogszabályt sértenének, olvasható az orf.at-n.
Operatív törzs: korlátozás nélkül lehet menni vásárolni Ausztriába, hazatérés után azonban karantén jár
Az egy hónapja életbe lépett járványügyi készültségi időszak során 1542 rendőri intézkedésre volt szükség a védelmi intézkedések megszegése miatt - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese szerdán online sajtótájékoztatón.
legfrissebbek
Amerikai elnökválasztás: a magyarok szerint Trump nyer
A Lounge Group az Egyesült Államokban és Magyarországon párhuzamosan készített - mint írták - egyedülálló kutatás alapján azt közölte az MTI-vel, hogy a magyarok szerint a jelenleg is hivatalban lévő Donald Trump nyeri a november 3-i amerikai elnökválasztást.
Bíróság előtt a 17 ember halálát okozó szeszhamisítók
Hamisítás, csalás és 17 áldozat halálát okozó szándékos emberölés vádjával bíróság elé állítottak két iraki és egy jordániai állampolgárt Romániában, akik beismerték, hogy 70 százalékban metilalkoholt, valamint vizet és kék tojásfestéket tartalmazó folyadékot palackoztak és adtak el "egészségügyi szeszként".
Titkos licitre kerül a százmillió dolláros szobor
Titkos licittel versengenek a vásárlók Alberto Giacometti Grande femme I című szobráért egy Sotheby's által szervezett, keddig tartó aukción, amelyen legalább kilencven millió dollárt (27,8 milliárd forintot) kell megadniuk az alkotásért.
Ismét elhalasztják Merkel utódjának megválasztását
A koronavírus-járvány erősödése miatt ismét elhalasztják a legnagyobb német kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökválasztó kongresszusát - jelentették be hétfőn Berlinben.
László Győző: aki 40 hektárnyi területet szerzett
László Győzőt háromszor választották meg önkormányzati képviselőnek. Egy cikluson keresztül, Wagner András mellett alpolgármester volt, most a fia dolgozik abban az irodában, amelyben egykor ő intézte a város ügyeit.