km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
A vépiek már az új úton közlekednek az M86-os felé

A vépiek már az új úton közlekednek az M86-os felé

Megújult a Vépet Nemesbőddel összekötő 8445-ös számú út. A csaknem 3 km-es szakaszt a Magyar Falu Programban hozták rendbe mintegy 500 millió forintból. A beruházás javítja a település megközelíthetőségét.

 

Régóta váratott magára a vépi Szent Imre utcától az M86-osig húzódó útszakasz felújítása. A település sikeresen pályázott a Magyar Falu Programban, így tavaly megkezdődhetett a munka. Teljes burkolatcsere történt, rendbe hozták a padkát, új táblákat telepítettek, és felfestették az útburkolati jeleket. A beruházó a Magyar Közút volt, a fejlesztés határidőre elkészült.


Böröcz Miklós, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas Megyei Igazgatóságának igazgatója az SZTV érdeklődésére elmondta, hat méter széles burkolattal épült. Maga a technológia abból állt, hogy a 15-20 cm-es réteget marással eltávolították, és ott helyben remix technológiával, cementtel összekeverve visszaterítették, erre építettek három réteg aszfaltot.


A vépiek ezen az úton közlekednek az M86-os felé. A csomópontépítéskor egy 600 méteres szakasz már elkészült, most a maradék 2,6 km újult meg, aminek a harmada belterületen húzódik, így a településkép is javult. Kovács Péter, Vép polgármestere kiemelte, nagy előny ez az út mellett lévő mezőgazdasági vállalkozások számára, de a bentlakók számára is, hiszen jóval csendesebb, békésebb lett az átközlekedés ezen a szakaszon.


A Magyar Falu Programban 5000 fő alatti lélekszámú települések pályázhatnak. Jövőre közel 300 milliárd forint lesz a keretösszeg.


Ágh Péter országgyűlési képviselő hozzátette, a Magyar Falu Programban a választókerületükben több mint 70 település érintett. Nagy lehetőséget jelent mindez, az elmúlt években több milliárd forint fejlesztési forrás érkezett így a vasi kistelepülésekhez. Ezekre a beruházásokra hazai forrásból kerülhet sor, így péládul út- és járdafelújítás, orvosi rendelő felújítása, közterületi eszközök igénylése történhet meg, és még számos olyan dolog, amire a kistelepüléseknek saját költségvetésükből eddig nem volt forrás.


Vépen jelenleg több mint egymilliárd forint értékű fejlesztés zajlik: bölcsőde épül, és már tervezés alatt van a Szombathelyig vezető kerékpárút is.
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
legfrissebbek
Megállt a kereszteződésben, majd megütötte a másik autóban ülő férfit Bükön
Meteorológiai szolgálat: közelítjük a 100 Celsius-fokos különbséget
Megközelíti a 100 Celsius-fokot a hőmérséklet-különbség Argentína és Oroszország között - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.
Három baleset egy nap alatt a vasi utakon
A Vas Megyei Rendőr-főkapitányságra a 2022. november 27-én 5 óra és 2022. november 28-án 5 óra közötti időben egy könnyű sérüléssel járó közúti közlekedési balesetről érkezett bejelentés. Munkatársaik kettő, anyagi kárral végződött közlekedési baleset helyszínén is intézkedtek, olvasható a police.hu-n.
Októberben 7361 gyermek született, 10 808-an haltak meg
Az előzetes adatok szerint októberben 7361 gyermek született, 10 808-an haltak meg. 2021 novembere és 2022 októbere között a születések száma 3,9, a halálozásoké 8,3, a házasságkötéseké pedig 6,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn az MTI-t.
NAV: több mint kétmillió forintnyi adózatlan cigarettát találtak egy buszban Csörnyeföldnél
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy buszban több mint kétmillió forint értékű adózatlan cigarettát találtak a Zala megyei Csörnyeföldnél - közölte a NAV hétfőn az MTI-vel.